• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Media News

El conseller de la Mola atendrà els ciutadans a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la localitat cada dilluns d'11 a 13 hores

El vicepresident tercer del Consell Insular de Formentera i conseller de la zona de la Mola, José Manuel Alcaraz, serà cada dilluns d'11 a 13 hores a l'Oficina d'Atenció Ciutadana d'aquesta localitat per atendre qualsevol vesí, empresari o entitat que vulgui plantejar qualsevol millora per al poble de la Mola.

El conseller ha indicat que aquesta mesura és fruit de les reunions mantingudes amb l'Associació de Veïns de la Mola, que també li va traslladar la importància de donar a conèixer que l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la Mola obre cada dilluns de 9 a 14 hores perquè la gent d'aquesta localitat no hagi de desplaçar-se a Sant Francesc.

En aquesta oficina es poden tramitar tots els registres administratius que qualsevol persona pugui fer amb el Consell de Formentera. “Hem d'estar prop del ciutadà. No ens val dir que això es pot fer amb un certificat digital o des d'un ordinador des de qualsevol domicili, perquè hi ha persones que ni tenen certificat digital ni tenen ordinador i, a més, a la Mola hi ha molta gent gran, per la qual cosa aquesta oficina els dona un servei molt important”, ha assegurat José Manuel Alcaraz.

Així mateix, Alcaraz ha avançat que el Consell està estudiant la possibilitat d'implantar l’Oficina d’Atenció Ciutadana a Sant Ferran “i en pròximes dates segurament tendrem notícies positives sobre aquest tema”. “Que Sant Francesc, Sant Ferran i la Mola tenguin un servei d'atenció ciutadana és molt important per aproximar l’administració al ciutadà i que no sigui sempre el ciutadà el que s’hagi d'atracar a Sant Francesc.

El president de l'Associació de Veïns de la Mola, Miquel Costa, ha qualificat de “positiva” la iniciativa del Consell Insular. “A vegades es parla d'acostar l'administració a la gent, i més enllà de paraules cal fer accions en aquest sentit, i aquesta és una bona acció”, ha assenyalat.

El Consell de Formentera deixarà de bonificar la totalitat del transport públic als no residents a partir de l'1 de setembre

El Consell Insular de Formentera eliminarà a partir de l'1 de setembre la bonificació del transport públic amb autobús al no residents. A partir d'aquesta data només els menors de 18 anys, la persones amb discapacitat, residents a l'illa i les persones que utilitzin el servei d'autobusos de manera recurrent, com els treballadors d'altres illes que es desplacen diàriament a Formentera, gaudiran d'aquesta gratuïtat.

El Consell Insular ha pres aquesta decisió davant la dificultat de poder complir els requisits imposats pel Govern d'Espanya per a justificar el cobrament de 429.000 euros que es concedeixen a Formentera en funció de la seva població empadronada per a poder implantar la gratuïtat del transport.

Al juny d'enguany el Govern central va publicar les bases per a obtenir aquestes ajudes “i davant les condicions que s'imposen i veient el sistema tarifari tan bàsic del qual disposem a Formentera resultarà molt complicat justificar aquestes bonificacions que s'han fet fins avui”, ha assenyalat la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló. Cal assenyalar que la contracta del transport públic terrestre data de l'any 1998, finalitzava l'any 2013 i està prorrogada des de llavors.

La bonificació del 100% del cost del transport públic s'establia per als abonaments de transport i títols multiviatge, la qual cosa suposa que els viatges senzills s'havien de continuar abonant, tal com succeeix en la resta de les illes. No obstant això, l'anterior equip de Govern del Consell de Formentera va optar per estendre aquesta gratuïtat a tots els passatgers del transport públic terrestre, inclosos els usuaris de bitllets senzills.

Ara l'Executiu central exigeix que s'aporti informació sobre el nombre de passatgers que han utilitzat el servei i els trajectes realitzats, entre altres requisits per a cobrar aquests 429.000 euros, justificacions que únicament es poden aportar quan es té digitalitzat l'accés als autobusos, com succeeix a Eivissa i en altres punts de l'arxipèlag.

Davant les dificultats per a poder justificar les bonificacions “hem decidit mantenir la bonificació dels bons multiviatges exclusivament als menors de 18 anys i a les persones amb discapacitat, provinguin d'on provinguin, a més dels residents i als usuaris recurrents”, ha explicat la consellera.

Els menors d'edat hauran de justificar-ho ensenyant el DNI a l'hora d'accedir a l'autobús, el mateix que les persones amb discapacitat, que hauran d'ensenyar la targeta. Pel que fa als residents, hauran d'ensenyar el certificat d'empadronament o de resident i els usuaris recurrents hauran de sol·licitar a l'àrea de mobilitat un carnet mitjançant un tràmit al qual es pot accedir a través de la OVAC.

Actualment la consellera de Mobilitat està treballant en petites modificacions del plec tècnic per a acabar d'elaborar tota la documentació que ha de regir el procés de licitació de la nova contracta: un nou servei més ampli i eficaç en línies i freqüències, amb vehicles més sostenibles, amb millores en les parades i que pugui funcionar abans de finals de 2024.

El Govern balear es compromet a finançar el 100 % dels projectes de Formentera relacionats amb el cicle de l'aigua, habitatge i reconversió turística

El Govern balear finançarà el 100 % dels projectes relacionats amb el cicle de l'aigua, zones turístiques o habitatge per a funcionaris que li arribin de Formentera. Així ho ha assegurat aquest matí el vicepresident de la Comunitat Autònoma i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Toni Costa, durant la seua primera visita oficial a l'illa de Formentera, on s'ha reunit amb tot l'equip de Govern del Consell Insular.

Costa ha assegurat que el Govern “té recursos més que suficients per fer inversions a Formentera, però ens falten projectes que estiguin en disposició de ser licitats al més aviat possible”. Per aquest motiu “li hem demanat al Consell de Formentera que passi a l'Oficina de Projectes Estratègics tots els projectes que estiguin en disposició de ser executats com més aviat millor amb la idea que li puguem donar finançament en el 100%”.

La prioritat absoluta del Govern balear són tots els projectes relacionats amb el cicle de l'aigua, ja sigui de sanejament, proveïment o reutilització, “per la qual cosa li hem demanat al Consell que ens passin tots els projectes que tinguin relacionats amb l'aigua, o si no que els comencin a elaborar”. En matèria d'habitatge, Toni Costa també s'ha mostrat disposat a fer un esforç, ja que es tracta d'un problema molt greu per a Formentera, especialment el relacionat amb habitatge per a funcionaris. En aquest sentit el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació ha manifestat que l'actuació més immediata és intentar posar a la disposició dels funcionaris que presten serveis a Formentera habitatge per a poder fer front a aquestes mancances.

Un altre aspecte prioritari seran els projectes de reconversió i rehabilitació de zones turístiques. “Tenim finançament per a poder-los executar, estam disposats a posar el 100% de finançament d'aquests projectes i li hem demanat al Consell que ens passi aquests projectes per poder-los donar cobertura”. Un finançament per a tots aquests projectes per a les quals hi haurà diferents fonts, com els fons Next Generation, l'ecotaxa, els fons d'insularitat o el cànon de sanejament de l'aigua.

Costa he fet referència també a la triple insularitat que pateix l'illa, i s'ha compromès a finançar la totalitat del cost del trasllat dels residus a Eivissa. També ha assegurat que el Govern balear anirà de la mà del Consell de Formentera per reclamar un nou conveni de carreteres. “És una situació vergonyosa que cap consell insular tengui un conveni de carreteres amb l'Estat, quan les illes Canàries tenen 400 milions d'euros per a executar en matèria de carreteres. No estam disposats a acceptar això, per la qual cosa anirem de la mà del Consell de Formentera al Ministeri de Transports perquè, d'una vegada per sempre, posin els diners sobre la taula per a executar aquestes inversions en carreteres que Formentera necessita per a millorar la seva seguretat”. Ha insistit que “el Govern balear està i estarà sempre al costat del Consell Insular de Formentera en totes les demandes que tingui en benefici dels ciutadans de l’illa”

.

El president del Consell Insular, Llorenç Córdoba, ha destacat el fet que sigui Formentera la que decideixi i realitzi els projectes que volen que s'executin “perquè moltes vegades els projectes venien imposats d'altres illes”. Així mateix, ha subratllat la importància que es desenvolupi el Règim Especial de Balears “que es va quedar a mig fer amb l'altre Govern” i que actuï sobre el sobrecost que sofreixen els productes de tota mena a Formentera. “No volem que ens costin les coses menys que en les altres illes, però que com a mínim ens costin igual”, ha apuntat el president insular.

Quant a les inversions prioritàries en relació amb el cicle de l'aigua, Córdoba ha destacat la depuradora, que no funciona bé i que està abocant aigua sense depurar en un parc natural i sobre la posidònia. Aquest mal funcionament de la depuradora provoca així mateix que no es pugui passar aigua a la bassa de reg, “per la qual cosa una infraestructura que ha costat milions d'euros està sense funcionar”. Una altra infraestructura que requereix d'inversió és la dessaladora “i en sanejament d'aigua també tenim bastants projectes”, entre ells el de prolongar l'emissari de la depuradora de Formentera a aigües una mica més profundes.

En relació a l'habitatge, s'ha posat sobre la taula la possibilitat de realitzar un lloguer d'allotjament per als funcionaris que han de traslladar-se a l'illa “i una altra cosa que havíem demanat, i a la qual se'ns ha dit ja que sí, és que es pugui utilitzar puntualment la casa de colònies per a solucionar el problema que tenen els docents en els mesos de maig i juny, en el que han de deixar els seus allotjaments que s'han de destinar a usos turístics”.

El Consell Insular de Formentera comprova amb un robot submarí que les restes del iot enfonsat la setmana passada no aboquen cap contaminant

El president del Consell Insular de Formentera, Llorenç Córdoba, ha assenyalat que, segons les últimes informacions que maneja la institució, donada la profunditat en què es troben les restes del iot enfonsat la setmana passada i la seva situació, Capitania Marítima creu que és possible que la millor opció sigui no reflotar-lo i deixar-lo com un derelicte ja que tractar de treure'l podria ser perjudicial per al medi ambient.

“L'important d'aquest assumpte era saber quina contaminació podia provocar aquest iot enfonsat”, ha reconegut Córdoba. “Des de Capitania Marítima ens han dit que s'ha cremat tot el combustible en l'incendi. El que queda de vaixell és molt poca cosa perquè són vaixells de fibra i quan va cremar es va cremar pràcticament tot”. Cosa que ha pogut comprovar el Consell Insular, que va sol·licitar la col·laboració d'un pescador, David Sánchez Colomar, per baixar un robot amb càmera a 60 metres de profunditat a les 48 hores de l'enfonsament del iot a la zona on està l'embarcació. “Hem baixat el robot amb càmera a 60 metres i hem fet una visualització de les restes que han quedat. Ha quedat molt poca cosa. Sembla que és un fons pla que no ha de donar problemes i, sobretot i el més important, veiem que no hi ha fugides del dipòsit de combustible ni d'oli i al voltant del derelicte està net”.

El president insular ha indicat així mateix que des de la institució s'ha estat vigilant fins al moment cada dia la zona de l'enfonsament per controlar que no hi hagi cap mena de contaminació. “El que sí que és veritat és que surten plàstics d'aquest vaixell, i en continuaran sortint durant unes setmanes, i el que fem és enviar els vaixells de neteja del litoral perquè vagin recollint aquests residus perquè no arribin a la costa”.

More Articles...

Page 3 of 440

3

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat