• Català
  • Castellano
  • English
Media News

Exposició, conferències, música i testimonis audiovisuals de la II República a Formentera

expo 2a republica1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que el pròxim dimecres 1 de desembre, a les 19.00 hores, s'inaugurarà l'exposició La Segona República a Formentera al Centre Antoni Tur 'Gabrielet'. Aquesta mostra es complementa amb les actes que també es portaran a terme els dies 9 i 10 de desembre a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell". A més, la inauguració de la mostra, el pròxim dia 1, comptarà amb la participació d'Aires Formenterencs.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que aquest projecte "va néixer amb la voluntat de fer un exercici de memòria històrica i reivindicar els seus valors a l'illa". A més, ha afegit, "Formentera mereixia una mostra com aquesta amb material, testimonis i fins i tot cançons que ens recorden i visibilitzen una part essencial de la història de la nostra illa". La consellera també ha agraït "la implicació i l'enfeinada de recerca de totes les persones que han fet possible aquest projecte en el qual han estat treballant des de fa mesos".

La mostra ha estat comissariada per Manolo Oya i per dur a terme aquesta iniciativa es va constituir un equip d'assessorament històric. Així, aquest equip va iniciar feines de recerca amb una doble intenció: aconseguir material de cara a l'exposició i fer arribar documentació a l'Arxiu Històric i a l'Arxiu d'Imatge i So de Formentera. Han format part d'aquest equip d'assessorament: Santiago Colomar, Artur Parron, Carmelo Convalia, Toni Ferrer i Adrià Tur Homar, i han col·laborat en les feines de recerca Raquel Gonzàlez i Alfredo Montero.

L'exposició del Centre Antoni Tur 'Gabrielet' mostrarà material gràfic i documentació sobre la II República i romandrà oberta fins al 15 de gener de 2022 en horari de dimarts a dissabte, de 10 a 13 hores, i dijous, divendres i dissabtes, de 18 a 20 hores. La sala estarà tancada els diumenges i dilluns.

Els dies 9 i 10 de desembre s'han programat una sèrie de projeccions i xerrades a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" amb la següent programació:

El dia 9, a partir de les 18.30 hores, es faran dues projeccions, on es presentaran dos talls de les gravacions que es varen realitzar durant la feina de recerca, i que han aportat un material molt valuós: el testimoni sobre la biblioteca de Joan Colomar Torres, Joan Peret, a càrrec de Sonya Torres Planells, i les dues primeres cobles de la cançó sobre la Segona República recitades per Josep Escandell Ferrer, Pep d'en Jaume des Camp, que diverses fonts atribueixen a Bartomeu Castelló Mayans, Xomeu des Cafè.

Posteriorment, a les 19.30 hores, Santiago Colomar parlarà sobre el pla d'urbanització de la Savina, Plànol d'en Cinnamond, i la seua vinculació amb els inicis del turisme a Formentera.

El dia 10 de desembre, hi ha programades dues xerrades a partir de les 18.30 hores. A la primera, Isidor Torres reivindicarà la importància de la figura del mestre Lluís Andreu per a l'illa de Formentera; i Adrià Tur Homar ho farà sobre els orígens i la rellevància del pensament llibertari a Formentera i els moviments sindicals.

La consellera i el comissari de la mostra han volgut agrair també la col·laboració i les aportacions de Sonya Torres Planells, de la família de Vicent Serra Mayans, de la família de Josep Ferrer Tur, Pep Andreuet, i de la família de Bartomeu Castelló Mayans, Xomeu des Cafè.


27 de novembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

expo 2a republica4

expo 2a republica5

El Consell explica el projecte del BIC del molí d'en Botigues als vesins de la Mola

foto 2021 reunio BIC la molaLa consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, acompanyada per dos tècnics de l'àrea, ha explicat avui a la Casa del Poble, davant una desena de vesins de la Mola, el projecte iniciat pel Consell de Formentera per incoar l'expedient per declarar el molí d'en Botigues Bé d'Interès Cultural en la categoria de monument.

A la reunió, que va ser una petició dels vesins de la Mola, la consellera i els tècnics els han explicat el projecte i les afectacions que hi pugui haver davant l'inici de l'expedient, així com el període d'al·legacions i tramitacions. Raquel Guasch ha mostrat la seua satisfacció per poder explicar el projecte de primera mà i recollir les inquietuds dels vesins. Aquest molí constitueix un element rellevant del patrimoni etnològic de Formentera i és un dels set molins de vent fariners que en el seu moment existiren a l'illa i conserva part de la mecànica que permetia moldre el gra i convertir-lo en farina.

26 de novembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Alejandra Ferrer defends island's quest for balance at 5th Conference on Tourism and Society in Girona

Today, Alejandra Ferrer, Vice-President and Councillor of Tourism of the Consell de Formentera, attended the Fifth Conference on Tourism and Society - New Horizons in Tourism at Fundació La Caixa in Girona. At "Models of Tourism", Vice-President Ferrer pointed that since the creation of the Consell de Formentera, the island's government has defended a model that is "built around balance and which seeks to enhance visitor experience while bettering and respecting the quality of life of residents".

Ferrer offered an overview of local tourism over the years and explained how the island's triple insularity protected it from speculation that affected other coastal territories. "Our current policies are about striking a balance between caring for the land, protecting the tourist economy and safeguarding natural resources. We have also created the Formentera Observatory, a tool that not only provides insight into our strengths as a destination, but also the threats we face, so that we can craft policies to counteract those threats", she said.

Ferrer highlighted some of the policies that prioritise quality tourism and visitors interested in finding something special, who appreciate the island's unique, laid-back pace She pointed to plans for a vast network of electric vehicle recharge stations, nature trails, a ceiling on permits for overnight rentals and the formentera.eco project to regulate vehicles on island roads during the high season.

Ferrer also described challenges such as saturation and, at sea, anchoring ships and tailoring the port to meet local needs, account for carrying capacity and move towards decarbonisation. In that regard, Ferrer appealed for "the courage to implement protection policies and, at the same time, respect from other administrations so we can make these policies a reality and have the control to self-govern and manage our situation ourselves". Lastly, Ferrer underscored the importance of "continuing to build increased awareness", reasoning, "People appreciate what they know, and they protect what they appreciate". "It is now clear that more is not always better", she added, "but better can mean more".


26 November 2021
Communications Office
Consell de Formentera

Festes de Sant Francesc

cartell 2021 festes sant francesc

More Articles...

Page 1 of 317

Start
Prev
1

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat