• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Es Cap de Barbaria II, la vida a la prehistòria de Formentera

Jaciment Es Cap II foto premsa EDITLa consellera de Patrimoni, Susana Labrador, acompanyada pel tècnic de l’àrea, Jaume Escandell, ha visitat avui el jaciment arqueològic d’Es Cap de Barbària II. Des del passat 29 de febrer i fins al 18 de març un grup de 17 especialistes estan portant a terme “la consolidació i restauració de les estructures dels àmbits 1 i 3 del jaciment Cap de Barbaria II. Es tracta de la zona que restava entre les parts ja restaurades durant els dos darrers anys”, segons ha explicat la consellera. Aquestes tasques es porten a terme en paral•lel a la cinquena i última campanya d’excavació del projecte “Les comunitats prehistòriques de Formentera. Arqueologia, patrimoni i societat”, iniciat l’any 2012 i codirigit per Pau Sureda (Universitat Pompeu Fabra), Edgard Camarós (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), María Ana Cueto i Luís Teira (ambdós de l’Instituto Internacional de Investigaciones Prehistóricas de Cantabria - Universidad de Cantabria).

Les feines de restauració i consolidació, realitzades per un equip format per Margalida Munar, Bernat Burganya i Antoni Puig, estan promogudes per l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Formentera, “tenint en compte que la neteja, el manteniment i la conservació dels jaciments arqueològics es troben contemplades dins el Pla insular de gestió del patrimoni cultural actualment vigent”, segons ha afegit Susana Labrador.

Els restauradors treballen sota la direcció de l’equip científic responsable del mencionat projecte de recerca arqueològica, de manera que aquestes labors de conservació i restauració s’han contemplat com una actuació més de les previstes per a la cinquena campanya, informada favorablement per la Comissió Específica d’Arqueologia del Consell i autoritzada per acord de la Comissió de Govern de la mateixa institució.

Concretament, les feines que es porten a terme consisteixen en recol•locar les pedres que es troben desplaçades, lligar les pedres que conformen les filades superiors, consolidar puntualment els fonaments de les estructures, reblir els murs amb pedres de rebuig de l’excavació, consolidar les estructures internes amb morter de calç i anivellar el sòl a l’interior de les estructures. El pressupost total de l’actuació és de 4.418,40 euros.

D’aquesta manera, des de 2014 ençà s’ha portat a terme la restauració i consolidació de pràcticament tota la meitat nord-oest del jaciment Cap de Barbaria II. Així, els investigadors han pogut determinar com vivia la societat prehistòrica de Formentera en aquest jaciment que va estar habitat fa 3.200 anys, segons ha explicat Edgar Camaròs. Al jaciment hi havia zones d’espais comuns i altres que feien servir les famílies per dormir, segons ha destacat Pau Sureda qui calcula que el varen habitar entre 20 i 30 pobladors i que no existien diferències de classe entre ells, sinó que era una societat igualitària. Com a conclusió de les feines els investigadors faran una memòria amb totes les dates descobertes.

Conferència i exposició

Demà Pau Sureda oferirà una conferència “La metal•lúrgia prehistòrica a Formentera. Tecnologia, interacció i societat” a la sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell a les 19.00 hores. Després s’inaugurarà l’exposició “Formentera en les xarxes metal•lúrgiques del bronze final”.  A més, els arqueòlegs han convidat a la gent de Formentera a visitar el jaciment on se’ls explicarà in situ com vivia la gent a la prehistòria de Formentera.

Formentera es ven com a destinació natural i esportiva a la ITB de Berlín

Estand Formentera ITB EDITFormentera es promociona des d’avui i fins al pròxim diumenge 13 de març a la ITB de Berlín mostrant el nou catàleg de rutes verdes i els seus esdeveniments esportius “perquè els turistes alemanys vinguin a gaudir de la nostra illa fora de temporada”. Així ho ha explicat la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, a la presentació oficial de les Illes Balears com a destinació turística esportiva i de natura, a la que ha assistit acompanyada del president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer.

En aquesta fira Formentera es presenta com una destinació per visitar en temporada baixa, les campanyes Descobreix Formentera al maig, i Descobreix Formentera a l’octubre, “són un clar exemple dels avantatges que l’illa ofereix durant aquests mesos”, ha explicat la consellera. A més, “els turistes alemanys, acostumats a un clima més fred, solen gaudir especialment en aquestes dates, i són molt respectuosos amb el medi ambient, que és el tipus de visitant al que ens volem dirigir, perquè la sostenibilitat és fonamental per nosaltres”, ha afegit.

Viatge virtual a Formentera

Des d’aquesta fira es podrà fer un “viatge” amb l’ajuda d’una bicicleta estàtica i unes ulleres de realitat virtual al Parc Natural de les Salines o a les platges de Migjorn. “Així mostrem de primera mà els principals atractius de l’illa”, ha explicat Alejandra Ferrer. A més, per fomentar més la rotació per l'estand de les Balears, en el qual Formentera té un espai diferenciat, s'ofereix una atenció personalitzada als visitants i se'ls hi facilita informació sobre la vessant natural de l'illa. L'esport també té un apartat destacat a l'estand, on es presentaran els més de 20 esdeveniments esportius organitzats en temporada baixa per atraure turisme, que juntament amb els esdeveniments culturals sumen més de 60 propostes al llarg de tot l'any, segons ha explicat Alejandra Ferrer.

Quatre escolars de Formentera finalistes en el Concurs Internacional de Dibuix Infantil d’Aqualia

Entrega premis aqualia EDIT 350x251Han estat triats entre els 8.500 escolars participants de diferents municipis d’Espanya i Portugal on Aqualia presta servei

La consellera de Cultura els ha lliurat els premis

 

Maria Ferrer, del CEIP Mestre Andreu, i Àlex Castelló, Carlos Wenham i Valentina Ferrer del Sant Ferran de Ses Roques, han resultat finalistes en la categoria individual de la XIII edició del Concurs Internacional de Dibuix Infantil d’Aqualia. Com a premi, han rebut un joc “El meu primer hort” de mans de la consellera de Cultura, Susana Labrador, acompanyada de la responsable del Servei Municipal d’Aigües, M. Del Mar Yern.

La consellera ha subratllat la feina dels participants i ha destacat “la importància de conscienciar als més petits de la importància de fer un ús responsable dels recursos que tenim i evitar-ne el malbaratament”.

Mar Yern, per la seva banda, ha destacat la gran creativitat dels dibuixos participants i ha assegurat que “és sorprenent la forma tan clara i creativa amb la que han plasmat el seu lloc ideal i li han donat vida, portant l’aigua a persones, animals i plantes, com fem cada dia des d’Aqualia”.

El certamen es va convocar amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, sota el lema  “Omple el teu món de vida”. L’objectiu marcat pels organitzadors era “destacar la importància de fer servir de forma responsable els recursos naturals, entre ells  l’aigua, per contribuir al desenvolupament sostenible del nostre entorn més proper”.

En l’edició d’aquest any han participat prop de 8.500 escolars de 3r i 4rt de primària dels municipis on Aqualia presta servei a Espanya i Portugal, per fomentar l’habilitat dels nens en l’ús de les noves tecnologies i de contribuir al desenvolupament  sostenible, evitant la utilització del paper. El Concurs s’ha desenvolupat a través del microsite www.ompleelteumondevida.cat / www.llenatumundodevida.es on els participants trobaven multitud d’il·lustracions per recrear el que per a ells seria el seu entorn ideal i afegir-li el nom que més els hi agradés.

El Concurs Internacional Infantil és una iniciativa que porta tretze anys difonent entre els més joves el coneixement del cicle integral de l’aigua i com uns simples gestos del dia a dia poden contribuir a un ús més eficient d’aquest recurs natural.

Per més informació
Departamento de Comunicación
comunicacion@aqualia.es
www.ompleelteumondevida.cat
www.llenatumundodevida.es
@ConcursoDMA y @FCCAqualia

Curs de compostatge domèstic a la Mola

Curs compostatge foto premsa EDIT 350x251El Consell de Formentera ha organitzat un curs de compostatge domèstic que tindrà lloc el pròxim dissabte 12 de març a l’escola de la Mola. Els interessats es poden apuntar a l’àrea de Medi Ambient de la institució insular situada al carrer Mallorca de Sant Ferran. El curs impartit per l’especialista Juanjo Torres, d’Amics de la Terra, té un cost de 20 euros, però els participants s’enduran una compostadora valorada en 100 euros, i el coneixement de com fer-la servir, segons ha explicat en la presentació feta avui matí la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

“Aquesta és una oportunitat de convertir els residus en subproductes i reduir el impacte ambiental que generem a les nostres cases”, segons ha explicat. I és que, en paraules de la responsable de Medi Ambient “el Consell aposta per la regeneració del camp i per això esperem que amb aquesta formació els veïns de Formentera puguin enriquir les seves terres aprofitant les restes orgàniques i evitant així que arribin a la planta de transferència de Es cap de Barbaria”.

La representant d'Amics de la Terra, Hazel Morgan, ha declarat que l’aposta pel compostatge domèstic és important perquè “és la manera més sostenible amb el medi ambient d’aprofitar la matèria orgànica generada en cada casa”. Per part seva el professor del curs, Juanjo Torres, ha dit que “fer compostatge domèstic és molt fàcil” i ha animat a la població a participar per crear un compost que després “es pot fer servir al jardí o a l’hort”.

Compostatge entre els més joves

El tècnic de l’àrea, Javier Asensio ha declarat que aquest curs “es fa a l’escola de la Mola, on els alumnes tenen el seu propi hort, per difondre el compostatge domèstic també entre els més joves”. A més de la classe teòrica pràctica de dissabte Amics de la Terra ofereix “assessorament telefònic i el seguiment del professor que farà una visita a cada alumne a ca seva per veure que l’ús del compostador sigui correcte”, segons ha destacat Asensio.

El Consell de Formentera es fa càrrec de les despeses del curs pel qual aporta més de 3.000 euros. Abans de l’estiu es farà un segon curs. En total unes 50 persones podran formar-se en aquest món. La classe de dissabte s’emmarca dins les activitats de la XV edició de l’Olimpíada Pagesa de la Mola als que han agraït la col·laboració. També han agraït el suport de Trasmapi que ha ajudat amb el transport.

El Consell d’Entitats rebutja la proposta de crear un “abaixador” al Martell i lluitarà per mantenir la ubicació actual

Consell entitats premsa EDIT 350x251El Consell d’Entitats es va reunir ahir a les 20.00 hores per debatre la proposta de l’Autoritat Portuària de Balears de crear un “abaixador” a la zona del Martell, on farien una aturada els vaixells que connecten Formentera amb Eivissa, per finalment atracar a la zona del Moll Comercial on l’APB projecta fer la nova Estació Marítima de Formentera al Port d’Eivissa. Les associacions de Formentera varen qualificar aquesta proposta com a “trampa” perquè les navilieres no estarien obligades a fer l’aturada i tampoc estaria la zona dotada dels serveis necessaris, entre d’altres desavantatges, per la qual cosa consideren que acceptar-la seria acceptar el trasllat definitiu al Moll Comercial.

La consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, va explicar després de la reunió que aquesta proposta ha estat rebutjada de manera unànime pel Consell d’Entitats i que ara “s’ha creat un grup de treball per plasmar en un document les raons per què el poble de Formentera no vol que es canviï la ubicació actual de l’Estació Marítima i per què es rebutja aquesta proposta de creació d’un abaixador”. A més, aquest grup de feina crearà un pla d’acció amb les mesures que es poden dur a terme des de l’illa de Formentera, segons va afegir la consellera. Sònia Cardona va aprofitar per felicitar al poble de Formentera per aquest nou procés de participació ciutadana on es posa de manifest el parer del poble de Formentera.

Més articles...

Pàgina 382 de 403

382

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat