• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Premsa Notícies

Formentera tendrà dades estadístiques actualitzades sobre el turisme que ens visita

foto 2022ix estadistiques turismeLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, acompanyada del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern, Iago Negueruela, de la vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, i del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, han avançat avui en roda de premsa que Formentera disposarà a partir d'ara de dades turístiques desagregades després d'un treball intens i coordinació entre l'Institut Balear d'Estadística (IBESTAT) i l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, el Govern dona resposta a una reivindicació històrica de Formentera, que ha suposat un esforç metodològic per poder disposar aquesta informació desagregada per a l'illa. Aquestes dades permetran tenir més informació sobre el turisme d'aquesta illa, així com un coneixement més gran dels seus mercats i de les tendències que puguin experimentar, tant a curt com a mitjan i llarg termini.

La presidenta del Consell, Ana Juan, ha destacat que amb la diferenciació de dades per illes "es compleix una petició de Formentera" i que es tracta "d'una molt bona notícia perquè aquesta eina ens permetrà tenir un coneixement més exhaustiu dels turistes que ens visiten, dels excursionistes d'un sol dia, que sempre hem dit que Formentera necessita regular, de la despesa turística, així com dels mercats emissors; en definitives, dades que ens ajuden a dissenyar les polítiques de promoció i que es complementaran amb els del nostre Observatori".

Per la seua part, la vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha agraït que s'hagi atès la demanda de Formentera de tenir dades segregades per illes, i espera que ara "des de l'IBESTAT i l'Observatori de Dades puguem fer col·laboracions i unificar metodologies per treballar conjuntament. D'aquesta manera podrem obtenir informació més exacta per després determinar la promoció què fem, saber on es gasten els diners els turistes i per tant determinar el suport que hem de donar als diferents sectors, una informació que tindrà una repercussió directa en els residents i la seua qualitat de vida".

L'IBESTAT oferirà aquesta informació turística de Formentera igual que ja ho fa amb la resta d'illes de Balears, la periodicitat amb què s'actualitzaran serà d'un mes a l'estiu i trimestral la resta de l'any.

Els excursionistes, un element diferencial
A més del nombre de turistes, així com el seu perfil, despesa o procedència, Formentera disposarà també a partir d'ara un element diferencial en les dades ofertes, exclusivament per a aquesta illa. Donada l'especificitat turística de Formentera, una illa on alguns dels seus visitants hi arriben al matí i es tornen a la tarda-nit, és a dir, no pernocten a l'illa, s'ha introduït informació sobre aquests visitants, anomenats 'excursionistes'.

A partir d'ara, Formentera disposarà d'una estadística del nombre d'excursionistes que viatgin a Formentera.

Formentera, l'illa que més ha recuperat la despesa turística
Formentera comparteix l'evolució turística que han tengut la resta d'illes i com passa a les Balears, el turisme que visita ara l'illa és més rendible que el que rebien abans de la pandèmia. La despesa turística ha crescut un 44 % respecte al 2021 i respecte al 2019 puja un 19 %, sent l'illa on la despesa total és més alta respecte al 2019 (despesa acumulada gener-juliol) Formentera és a més l'única illa que l'any passat ja estava pràcticament normalitzat respecte al 2019 i aquest increment de la despesa s'ha aconseguit amb el mateix nombre de turistes, cosa que redunda encara més en una rendibilitat més gran.

8 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

"Jully Papallona" és el contacontes programat el pròxim dimarts amb motiu de la reobertura del Punt de Lectura de Sant Ferran

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el Punt de Lectura de l’Espai Cultural de Sant Ferran ha programat un contacontes el pròxim dimarts 13 de setembre a les 17.00 h. Aquest és la primera activitat cultural per infants programada amb motiu de la reobertura i l’inici del curs escolar.

Aquest contacontes narra la història de na Sofia, una nena de cinc anys que no vol anar a dormir i li demana a la seva mare que li expliqui el seu conte preferit: «Jully Papallona». Un conte inspirador que posa en relleu l’esperit aventurer i determinat dels infants, l’amor i el respecte pels arbres centenaris i ancestrals. El conte és explicat per Laura Asensio, que interpreta diferents personatges, i tendrà una durada de 45 minuts i està dirigit a nens a partir de P4.

Laura Asensio va néixer a Barcelona el 1978. Amb gran passió pel teatre, va iniciar el seu primer curs a l’any 1999 on va conèixer les tècniques d’expressió corporal. Va desenvolupar un gran interès pel teatre gestual, de moviment i d’objectes, decantant-se finalment pel clown que estudiarà a l’escola de teatre Estudis de Teatre de Barcelona de Berty Tovías. El 2004 participa al festival de Teatre Europeu, dins de la programació de teatre Tantaranbana de Barcelona, amb la companyia Papinrom. Va treballar cinc anys a Escòcia com a pallasso d’hospital amb la companyia Hearts&Minds i va crear el seu propi show «The clown & the ring», entre altres. També fa tallers de creació de titelles per a pares com a mètode d’interacció amb infants. Quan va tornar a la seva ciutat natal, va donar classes d’expressió corporal a senyors i senyores de la tercera edat, tallers diversos per nadons i mares i participa en programa de teatre i expressió corporal per a persones amb diversitat funcional i, actualment, treballa com actriu a la Granja Escola de Palautordera i viatja explicant contes i fent tallers a biblioteques i festivals.


8 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 jully papallona

Formentera presenta el projecte d'execució de la xarxa de sanejament des Ca Marí per ser finançat amb fons de l'ITS

El Consell de Formentera ha presentat a la convocatòria del Pla Anual de l'Impuls del Turisme Sostenible per al període del 2023 el projecte d'execució de la xarxa de sanejament des Ca Marí. Segons la vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, els projectes presentats a l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) són molt importants per l´illa ja que "permeten tenir un finançament extraordinari per dur endavant projectes com el sanejament des ca Marí, que a més de ser molt important i demandat per els veïns i veïnes de la zona, també disminuirà la utilització dels emissaris contribuint així a l´agenda 2030 i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en concret el relacionat amb aigua neta i sanejament".

Aquest projecte permetrà dotar a aquest nucli turístic d'un sistema de clavegueram que enviï les aigües brutes a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Formentera perquè puguin ser depurades i finalitzin en la bassa de reg on es puguin tornar a fer servir per regar els camps de l'illa i tancar el cicle de l'aigua, segons ha afegit el conseller d'Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell.

El pressupost d'adjudicació de les obres és d'1.500.000 €. El Consell de Formentera es farà càrrec del 16 % (250.000 €) i ha demanat que el 84 % restant (1.250.000 €) es financi amb fons de l'ITS. El termini d'execució consta de tres fases, en tres anualitats, els hiverns de 2022-2023 i de 2023-2024.

1. Fase «zero», d'adquisició de terrenys, prevista per a les anualitats 2022, amb un cost de 250.000 euros.
2. Primera fase, de canalització dins el nucli, prevista per a les anualitats 2023, amb un cost de 500.000 euros.
3. Segona fase, de bombeig i resta de la canalització, prevista per a l'anualitat de 2024, amb un cost de 500.000 d'euros.

Cal recordar que el Consell de Formentera ha mantengut diverses reunions amb l'Associació de veïns des Ca Marí en les quals ambdós han coincidit en la necessitat de dotar el nucli turístic d'un sistema de clavegueram que permeti enviar les aigües brutes del nucli a l'EDAR de Formentera per tancar el cicle de l'aigua fent se servir mitjançant la bassa de reg d'aigües terciaris per regar els camps de Formentera.

Per poder desenvolupar el "Projecte d'execució de la xarxa de sanejament municipal de l'àrea d'assentament (AMR) des Ca Marí a Formentera. Fase I" s'ha hagut de fer una modificació puntual número 6 del Pla Territorial Insular (PTI) de Formentera per canviar la qualificació dels terrenys on anirà ubicat la impulsió.

Amb aquest projecte s'aconseguiran els següents objectius que persegueixen els projectes finançats amb fons de l'ITS com ara:

- Mitigació i adaptació al canvi climàtic: la substitució dels materials existents, per uns materials més eficients i sostenibles. Evitarem fuites, embussos i permeabilitat amb les aigües de pluja, així com realitzar la connexió al bombeig general per arribar a l'EDAR de Formentera i després a la bassa de reg per ser reaprofitada pel sector primari de l'illa.
- Economia blava sostenible, biodiversitat marina i ciències del mar: la millora de la qualitat de les aigües residuals i el seu aprofitament faria disminuir la quantitat d'aigua sortint de l'emissari protegint així la biodiversitat marina.
- Economia circular: la bassa de reg de Formentera preveu que pugui abastir-se de les aigües residuals, i tancar així el cercle de l'aigua a la nostra illa i disminuint el consum d'aigua provinent de la dessaladora i a la mateixa vegada disminuint l´aigua vessada a la mar pels emissaris. Perquè això sigui possible, cal que l'aigua que arribi a la bassa sigui de bona qualitat, i millorant la bassa de reg estarem beneficiant el sector econòmic primari local i el producte local i fet a Formentera.


8 de setembre 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La Biblioteca Marià Villangómez amplia l'horari d'obertura als divendres a la tarda

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, ha presentat avui el nou horari d'hivern de la Biblioteca Marià Villangómez i la reobertura del punt de lectura de Sant Ferran.

El proper dilluns 12 de setembre coincidint amb l'inici del curs escolar, la Biblioteca Marià Villangómez començarà amb el seu nou horari d'hivern. Durant aquest curs escolar, la biblioteca obrirà de dilluns a divendres als matins des de les 09.30 h fins a la 13.00 h i a les tardes des de les 16.00 h fins a les 19.30 h. Cal destacar, que respecte al darrer curs escolar s'ha ampliat l'horari als divendres a la tarda.

Aquesta ampliació d'horari es fa en compliment d'un acord plenari en què des del Consell es varen comprometre a estudiar i reorganitzar la Biblioteca Marià Villangómez per ampliar el servei els divendres tarda i els dissabtes al matí lo abans possible i així donar resposta a aquesta demanda social. La consellera d'Educació i Cultura, Susana Labrador, ha explicat que "hem reorganitzat els horaris del personal per poder ampliar el servei als divendres a la tarda, la situació actual no permet oferir el servei dissabtes al matí, però en quan sigui possible l'implementarem".

Per la seua part, el punt de lectura de Sant Ferran reobrirà també el 12 de setembre, amb el seu horari habitual, de dilluns a divendres des de les 16.30 h fins a les 19.00 h.

cartell 2022ix hivern biblio

Serveis
La Biblioteca Marià Villangómez ofereix serveis de préstec i devolucions, informació bibliogràfica, servei de reprografia i assistència tècnica al Telecentre. Els usuaris també poden fer servir set ordinadors per consultar, treballar i estudiar i un ordinador exclusivament per a la consulta. Així mateix, s'amplia a 24 llocs en la sala d'estudi, per poder estudiar i utilitzar d'ordinador personal. També s'han habilitat tres llocs de lectura.

La sala infantil de la biblioteca també està oberta en el mateix horari i compta amb material de lectura i entreteniment adaptat a les edats infantils.

Per una altra banda, el punt de lectura de Sant Ferran ofereix serveis de préstec i devolucions, informació bibliogràfics, tres ordinadors a disposició dels usuaris, llocs d'estudi per a adults i infants. Aquest punt de lectura es troba ubicat a l'Espai Cultural de Sant Ferran.

Activitats
Tant a la Biblioteca Marià Villangómez, com al Punt de Lectura de Sant Ferran es programen de manera periòdica activitats lúdiques, educatives i culturals adreçades a públic adult i infants. Així mateix s'organitzen cursos d'escriptura, fotografia i presentacions de llibres, entre d'altres.

Per a més informació i consultes es pot enviar un correu electrònic a biblioteca@conselldeformentera.cat o trucar al telèfon 971 32 33 86.


7 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 5 de 373

5

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat