• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Celebració del Posidonia Forum

Taula redona turisme sppAvui s'ha celebrat el Posidonia Forum emmarcat dins el Festival Save Posidonia Project que té lloc entre el 12 i el 15 d'octubre a Formentera. El discurs d'obertura del Fòrum ha estat a càrrec de la vicepresidenta del Consell de Formentera, Susana Labrador, que ha recordat que el Consell de Formentera ha organitzat aquest festival per celebrar l'Any del Turisme Sostenible.

Susana Labrador ha explicat que aquesta trobada permet conèixer en profunditat "que és la posidònia, els perills als quals està sotmesa i el reptes de conservació, per fer compatible el turisme amb la conservació del medi ambient". La consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa, també ha fet un discurs de benvinguda en què ha agraït al Consell de Formentera que hagi dut endavant aquest projecte i ha destacat que el Govern balear també treballa per aconseguir la unió entre el turisme i la protecció del medi ambient, amb projectes com el de l'Impost de Turisme Sostenible.

Ponències i taules redones
Durant tota la jornada s'han succeït conferències d'experts en l'àmbit turístic i mediambiental. Al matí hi ha hagut 5 ponències la primera per videoconferència d'una representant de l'Organització Mundial del Turisme en Innovació i Tecnologia. Seguidament Pierre-Yves Cousteau ha explicat el projecte Cousteau Divers a Formentera, i el biòleg Manu San Félix la seva trajectòria "De Formentera al National Geographic". Per part seva, Elvira Giménez de Greenpeace ha fet la ponència "Los plásticos en los océanos. Presente y futuro". I per últim, Clara Calatayud ha parlat sobre "The shark Odissey" "Ecoturismo y busqueda de la conservación".

Tot seguit, s'ha realitzat la taula redona de Turisme amb la presència de Clara Calatayud, José Chulvi, batle de l'Ajuntament de Xàbia, Juan Pedro Sánchez, vicepresident del Cabildo del Hierro, Pere Muñoz, representant de la conselleria de Turisme del Govern , Vicent Tur, president de l'Associació Hotelera de Formentera i la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer. Els tertulians han exposat la necessitat de protegir el medi ambient per crear un producte ecoturístic.

A les 15.00h s'han reprès les ponències amb la intervenció de Oscar Esparza de WWF que ha parlat sobre "La protecció marina en España". Raquel Vaquer-Sunyer del IMEDEA ha fet la seva exposició sobre "¿Qué sabemos de la posidònia?", i Francisco Sobrado del Gen-Gob ha parlat sobre "La mar, una responsabilidad compartida". D'altra banda, Guillem Roca ha fet la seva ponència "Observadores del mar" i per últim Irene Díez de Ecoalf ha presentat "Upcicling the Oceans: una iniciativa d'economía circular que transforma la basura en moda".

Tot seguit s'ha realitzat la taula redona de mediambient, que ha comptat amb la participació de Xavier Pastor, ex president de Oceana, Raul José Alvarez del projecte Ghostfishing, Marià Marí del GEN-GOB, Elvira García de la direcció general de la costa i el mar, Marta Castelló, directora del Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. Els experts han coincidit en la necessitat de decreixer per continuar amb preservació del medi ambient, i en la importància de la conscienciació ciutadana per fer front als reptes de futur.

Projecte de Fondejos de Formentera
Per part seva, la consellera de Medi Ambient de Formentera, Daisee Aguilera, ha aprofitat la celebració d'aquest fòrum per presentar el Projecte de Fondejos del Litoral de Formentera. El projecte, segons ha exposat Aguilera, s'ha elaborat "tenint en compte la capacitat d'acollida d'embarcacions".

Així mateix, la consellera ha dit que la proposta que ara haurà d'estudiar el Govern balear segueix criteris físics, amb la quantificació de l'arena, a partir la cartografia de la posidònia actual, i, on hi ha conflicte d'usos, l'ampliació de la zona de bany fins a 200 metres de la costa. I que també seguex criteris ecològics, ja que es prohibeix el fondeig i la col·locació de qualsevol boia damunt posidònia. "Hem creat una zona d'amortiguació de 10 metres entre la praderia de posidònia i la zona d'arena perquè en cap cas la praderia es vegi afectada pel garreig de les cadenes o les àncores".

El sistema de regulació que proposa el Consell és mixt, en zones àmplies d'arena, com Cala Saona, es permetrà el fondeig sobre arena, i en altres on la praderia està més a prop com Illetes, es posaran algunes boies ecològiques. El número d'embarcacions que podran fondejar dependrà de l'eslora de les embarcacions, de les condicions meteorològiques i de la direcció del vent, segons aquestes 3 variables un sistema de reserves on-line, que serà de pagament, indicarà el nombre d'embarcacions que poden fondejar en cada moment.

Inici del Festival Save Posidonia Project

Foto spp presentacioAvui s'ha iniciat el Festival Save Posidonia Project que es perllongarà fins al pròxim diumenge 15 d'octubre. Durant aquestes 4 jornades hi ha gairebé un centenar d'activitats esportives, culturals, educatives i mediambientals organitzades.

La majoria de les activitats es desenvolupen en el centre neuràlgic de Sant Francesc, entre la plaça de la Constitució, l'avinguda Porto Salé i el jardí de Ses Eres on s'han muntat parades per albergar tant exposicions artistes i artesans de l'illa relacionades amb la posidònia.

També hi ha una exhibició de moda de dissenyadors de Formentera que finalment acabarà amb una desfilada subaquàtica feta per unes models ben especials, Gemma Mengual i Cristina Piaget que tindrà lloc demà divendres.

A més, s'ha creat un espai audiovisual a la plaça amb diverses projeccions relacionades amb el medi ambient. Precisament en aquest enclau s'ha fet la presentació oficial del Festival i Pierre-Yves Cousteau ha presentat el vídeo Cousteau Divers rodat a Formentera i ha fet una petita xerrada sobre la importància de protegir la posidònia.

Tallers infantils
L'educació infantil no podia faltar dins aquest Festival. S'ha muntat una recreació del món marí feta pels escolars de Formentera i un grup d'alumnes de Mallorca ha fet un còmic sobre la posidònia. A més, es fan tallers de divulgació i conscienciació infantil amb activitats lúdic-educatives.

D'altra banda, aquest matí els gairebé 50 científics que participen en la iniciativa The Blue Carbon han pogut conèixer de primera mà el fons marí de Formentera i la riquesa de la posidònia oceànica. La meitat del grup ha fet una immersió amb botella i l'altra meitat busseig en superfície a una de les platges de la localitat d'Es Pujols. Els científics estan realitzant un taller per revisar l'estat del coneixement del Carboni Blau.

POSIDONIA FORUM
El Posidonia Forum tindrà lloc demà el divendres 13 d'octubre a la Sala de Cultura (Cinema). En ell organitzacions, administracions i personalitats de primer nivell del món turístic i mediambiental oferiran conferències i debatran posteriorment en taules redones sobre el futur del turisme i del medi ambient de l'illa.

El discurs d'obertura del Forum Posidonia serà a les 10.00h a càrrec de la vicepresidenta del Consell de Formentera, Susana Labrador, i la consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa. La consellera de Medi Ambient de Formentera, Daisee Aguilera, presentarà el Projecte de Fondejos del Litoral de Formentera. El tancament del Forum serà a les 18.00h a càrrec del vicepresident i conseller de Turisme del Govern, Biel Barceló, i de la vicepresidenta i consellera de Turisme de Formentera, Alejandra Ferrer.

Podeu trobar tota la informació del Festival al web: www.saveposidoniaproject.org.

Presentació de les jornades formatives ‘Fent Pimef’

Foto presentacio pimefAvui dimecres 9 d'octubre a les 11.30h a la sala d'Actes de l'edifici central del Consell de Formentera ha tengut lloc la presentació del Cicle de Jornades Formatives "Fent Pimef", que la Petita i Mitjana Empresa de Formentera ha organitzat amb el suport del Consell de Formentera. A la presentació han assistit Alejandra Ferrer, consellera de Comerç, Pep Mayans, president de la Pimef, i Lidia Álvarez, gerent de la Pimef.

En total són 8 cursos que s’oferiran a la seu de la Pimef entre el 24 i el 6 de novembre. Els cursos, subvencionats pel Consell de Formentera, són gratuïts i estan oberts a tothom. Aquest cicle de jornades forma part del conveni de formació i assessorament per a empreses signat entre PIMEF i el Consell Insular de Formentera.

CICLE DE JORNADES FORMATIVES
24/10 Assistència sanitària immediata. 16.30h a 20.30h. Seu Pimef
26/10 Parlar de convèncer. Coach Brigitte Bobet. 18.00h a 20.00h. Seu Pimef
31/10 Control i aprofitament de matèries primeres en cuina. 16.30h a 20.30h. Seu Pimef
2/11 Disseny d’ofertes gastronòmiques. 16.30h a 20.30h. Seu Pimef
6/11 Higiene Postural en perruqueria i estètica. 17.00h a 21.00h. Seu Pimef
9/11 Burnout. Pràctiques MINDFULNESS per l'estrès laboral. 16.30h a 20.30h. Seu Pimef
14/11 Community Manager. 16.00h a 20.00h. Seu Pimef
16/11 Aparadorisme 16.00h a 20.00h. Seu Pimef

Les inscripcions estan obertes i es poden fer telefonant al 971322520 o enviant un email a info@pimef.es.

Continua la lluita contra el becut vermell

foto tractament becutEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Agricultura, vol informar els titulars de palmàcies susceptibles de la plaga Rhynchophorus ferrugineus (becut vermell) que en els mesos d'octubre i novembre, s'incrementa el vol d'adults de becut vermell. Aquests adults surtin de palmeres ja fortament atacades en cerca de noves fonts d'aliment, és a dir de palmeres sanes que colonitzar.

És per això, que des del Consell Insular de Formentera volem recordar la necessitat de realitzar tractaments preventius amb productes fitosanitaris autoritzats sobre les espècies sensibles a aquesta plaga, especialment els mesos d'octubre, novembre i en funció de les temperatures, desembre.

A més, des de l'àrea d'Agricultura s'ha fet especial incidència en la necessitat d'evitar les podes en els propers mesos i endarrerir-les fins que baixen les temperatures (presumiblement fins a gener i febrer), per tal de fer-les coincidir amb el moment de menor activitat biològica de la plaga.

El becut vermell és una plaga extremadament perillosa per a les palmeres, per aquest motiu, la seva lluita ha sigut qualificada d'utilitat pública pel Decret 04/2016 del 29/01/2016 (BOIB nº15 del 30 de gener de 2016).

Per a més informació, contacteu amb l'Àrea d'Agricultura del Consell Insular de Formentera.

TLF: 971321087. Ext 3166

Entrega de diplomes als artesans de Formentera

Foto entrega diplomes artesansEl president del Consell, Jaume Ferrer, i la consellera de Comerç, Alejandra Ferrer, han fet avui el lliurament dels diplomes acreditatius als 6 artesans que s'han acreditat amb la Carta Artesana i un artesà amb la Carta de Mestre Artesà.

Ara mateix a Formentera hi ha 80 cartes d'artesans a l'illa de Formentera, segons ha explicat la consellera, un fet que el que fa "és millorar la qualitat dels mercats de Formentera i donar la possibilitat a aquests artesans a presentar-se i optar als llocs de venda dels mercats".

La Carta Artesana acredita per poder estar a un mercat artesà i anar a fires especialitzades, i la de Mestre Artesà, a més d'aquestes dues acreditacions, també acredita que el titular té un mínim de 10 anys d'experiència i que pot donar classes del seu ofici.

La Carta de Mestre Artesà ha estat concedida a Javier Álvarez de Lara per l'especialitat de paret seca. Carolina Yuste i Mónica López han aconseguit la Carta d'Artesana per l'especialitat de decoradores d'objectes. Alba Maria Álvarez ha obtingut la Carta d'Artesana, especialitat de manufacturera de “pepes” (nines de drap). Miguel Morey ha aconseguit la Carta d'Artesà, especialitat de fuster primater, Helena Maria Amaral s'ha fet amb Carta d'Artesana, per l'especialitat de cuiretera y Maria Isabel Escandell ha aconseguit la Carta d'Artesana, per l'especialitat de courera, favorable.

Més articles...

Pàgina 327 de 403

327

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat