• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

El Ple del Consell de Formentera demana per unanimitat la modificació de la Constitució perquè l’illa tengui un senador propi

Votacio senador propiEl Ple extraordinari del Consell de Formentera, celebrat avui ha aprovat per unanimitat la proposta al Parlament de les Illes Balears, perquè demani al Congrés dels Diputats la reforma de manera explícita de l’article 69.3 del Text constitucional perquè l’illa de Formentera triï un Senador propi, amb independència del que triï Eivissa. Aquesta petició es fa en virtut de la llei de consells i el propi l’Estatut d’Autonomia, gràcies a la qual els consells poden demanar al Parlament que facin d’interlocutors per fer peticions davant el Congrés.

La proposta de nova redacció de l’article 69.3 de la Constitució, quedaria així, (substituint la i per una , en la separació entre Eivissa i Formentera): “A les províncies insulars, cada illa amb Cabildo o Consell, constituirà una circumscripció a efecte de l’elecció de Senadors, tot corresponent tres a cadascuna de les illes majors –Gran Canària, Mallorca i Tenerife- i un a cadascuna de les illes següents: Eivissa, Formentera, Fuerteventura, La Gomera, El Hierro, Lanzarote, Menorca i La Palma”.

Amb supressió de la paraula Insular, després de Consell, que no apareix en l’article 141.4 de la pròpia Constitució; amb cita per ordre alfabètic de totes les illes –a les Balears i a les Canàries- i, en aquestes darreres, emprar els articles correctes del nom de La Gomera i de El Hierro, conforme a l’Estatut d’Autonomia de Canàries.

Reclamació històrica
El conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, ha recordat que aquesta és una reivindicació històrica del poble de Formentera ja que “som l’única illa del país que comparteix senador amb una altra”. “Aquesta reivindicació va començar a l’any 2004, quan l’antic Ple de l’Ajuntament de Formentera del dia 20 d’agost de 2004 va aprovar per unanimitat una moció del grup municipal COP sobre un senador propi per a Formentera, i s’ha tornat a reivindicar en moltes altres ocasions fins que enguany en Junta de Portaveus es va acordar per unanimitat dur endavant aquesta petició”, segons el conseller.

Bartomeu Escandell ha destacat que hores d’ara el context és idoni ja que els dos grans partits estatals, PP i PSOE, han acordat que es necessari modificar la Constitució “és una oportunitat única perquè d’una vegada per totes es pugui tenir en compte aquesta demanda unànime i legitima de l’illa de Formentera”.

Formentera presenta la campanya de Nadal del 'Compra a Casa'

Foto presentacio campanya compra a casa 2017La consellera de Comerç, Alejandra Ferrer, i la tècnica de l'àrea, Amalia Mora, acompanyada del president de la PIMEF, Pep Mayans, i la seva gerent, Lidia Álvarez, han presentat la campanya especial de Nadal de "Compra a Casa" feta per aquestes festes. La presentació ha tengut lloc a les 12.00h a la sala d'Actes del Consell de Formentera.

La consellera ha explicat que la campanya "Compra a Casa" es va posar el mes de desembre de l'any passat i hores d'ara ja s'han expedit 1.060 targetes entre els formenterers, amb les quals s'obtenen importants descomptes, i hi ha 31 establiments adherits. L'objectiu, segons ha apuntat és "fomentar la compra en el petit comerç de Formentera i que ciutadans i comerciants s'ajudin mútuament, donant serveis i vida als carrers de Formentera".

Comprar a casa té premi
Per continuar amb l'impuls de les compres a Formentera s'han fet dues iniciatives especials per aquestes festes. La primera "Al Nadal Compra a Casa" amb la qual les compres als establiments adherits a la campanya "Compra a Casa" tindran premi: el 1r premi serà una targeta Compra a Casa amb 200€, el 2n premi una targeta Compra a Casa amb 100€ i el 3r premi una targeta Compra a Casa amb 50€. El sorteig es realitzarà el dimarts 10 de gener de 2018

La segona iniciativa es titula "Anar al Mercat de Nadal té premi", i és que es donarà una papereta per cada 15 € de compra o consumició al Mercat de Nadal. Entre tots els participants es sortejaran cinc targetes "Compra a Casa" amb 100 € cadascuna. Recordem que el Mercat de Nadal s'inaugura demà a les 17.30h i entre l'1 de desembre i el 7 de gener aquest serà el seu horari d'11.00-15.00 h i de 17.00-00.00 h.

Dades de la campanya
Segons ha explicat la gerent de la PIMEF, Lidia Álvarez, durant aquest 2017 els formenterers s'han gastat 717.423,86€ en els establiments adherits a la Campanya Compra a Casa en les compres que han fet amb les seves targetes i gràcies a aquestes compres s'han acumulat 14.716€ en descomptes.

Black Friday
El passat divendres 24 de novembre va tenir la jornada "Black Friday a Formentera", inclosa dins la campanya Compra a Casa. Durant aquesta jornada totes les compres, superiors a 15 euros, que es realitzen en els establiments adherits a la campanya Compra a Casa participaran en el sorteig d'una targeta regal amb 50 euros.
El guanyador del sorteig s'ha donat a conèixer avui, i el premi ha recaigut en José Ramón Mateos, segons ha anunciat el president de la PIMEF. Durant el Black Friday els formenterers varen gastar 9.766€ en compres dins els comerços adherits a la campanya.

Com obtenir la targeta?
La targeta es pot obtenir en qualsevol dels comerços adherits a la campanya que ara mateix són:
SUPERMERCADO OFIUSA, SUPERMERCADO ES CAP, SUPERMERCADO LA SAVINA, SUPERMERCADO BTQ, SUPERMERCADO AVENIDA, MAQUINARIA HOSTELERIA CASA ORTEGA, LLIBRERIAS I PAPERERIAS TUR FERRER, INSAFOR, INSAFOR ALMACEN, ZAPATERIA STRIVANCUS, INSTALACIONES JODAR, CARPINTERIA FORMENTERA, MUEBLES CARLOS, PINTURAS CABEZUELO, FLORISTERIA FORMENTERA, ANDOR INFORMATICA, DETALLS NOU ESTIL, ECOFOR, RTE.ES MARES, DEPORTES PITIUSA, CASA PAYA, CASA PAYA GARDEN, ES BROLLS MOTOS, PETROFOR REPSOL, SALON BSB, INSTALACIONES MAGU, MODAS FERRER, APP FORMENTERA, BE FORMETNERA, PESCADERIA FEDERICO I CORALL VERMELL.

S’inicien les feines d’exhumació de la fossa del cementeri de Sant Ferran

Foto fossa sant ferranLa presidenta del Govern, Francina Armengol, la vicepresidenta del Consell de Formentera, i consellera de Patrimoni, Susana Labrador, acompanyades de la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, i del vicepresident del Consell, Bartomeu Escandell i la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, han fet avui una visita al cementeri de Sant Ferran on s'han iniciat les tasques de localització i posterior exhumació de la fossa situada a l'interior d'aquest recinte.

Aquestes feines són finançades per una subvenció del Govern concedida al Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera de 16.780€ i compten amb la col•laboració del Consell Insular de Formentera que aporta 4.000 €. Per la presentació també s'ha desplaçat a la zona el president del Fòrum per la Memòria Històrica, Luís Ruiz i el seu vicepresident, Artur Parrón.

La intervenció té com a objectiu l'exhumació i la recuperació de les restes de cinc persones (Jaume Ferrer Ferrer, Josep Ribas Marí, Joan Tur Mayans, Jaume Serra Juan i Vicent Cardona Colomar) víctimes de la violència franquista durant la Guerra Civil. L'equip professional que durà a terme els treballs tècnics d'arqueologia i antropologia forense està format per 7 persones i dirigit per l'arqueòloga i antropòloga forense Almudena Garcia-Rubio. S'espera que les tasques finalitzin en una setmana. Aquest cementiri és avui propietat del Bisbat d'Eivissa i Formentera al qual li han agraït la seva col•laboració.

La consellera Fanny Tur ha explicat que "aquesta era una de les actuacions prioritàries enguany perquè encara hi ha familiars directes vius". Ara la consellera espera que aviat les feines donin resultat i es puguin trobar les restes d'aquests formenterers. El mateix desig ha expressat la consellera Susana Labrador per la qual avui "és un dia d'emocions en què esperem que les tasques d'exhumació es trobin restes de 5 persones afusellades a Formentera l'1 de març de 1937 a la tàpia de darrere del cementeri". "Amb la troballa de les restes d'aquests 5 formenterers esperem que es pugui reparar, en part, el dolor de les famílies que no saben on descansaven els seus éssers estimats, i també el dels altres formenterers assassinats en el context de la Guerra Civil", ha declarat Labrador.

Per part seva, la presidenta del Govern, ha recordat que aquesta és la tercera exhumació que es fa a les illes, la primera de les Pitiüses, i ha destacat que es fan perquè "s'havia de fer justícia, s'havia de reparar a les famílies, i dignificar a gent que fou assassinada injustament per defensar la democràcia". "Quan obrim una fossa, tanquem una ferida, i ja és hora de tancar moltes ferides que encara resten obertes", ha conclòs Armengol. Totes han coincidit a agrair al Fòrum per la Memòria Històrica per ajudar a dignificar el record d'aquestes i altres persones que injustament varen patir la repressió franquista.

Celebració del Ple de la infància

Foto ple infancia 2017Avui s'ha celebrat el Ple del Consell de Participació de la Infància i la Joventut, a la Sala d'Actes del Consell de Formentera. A la sessió s'ha nomenat als estudiants de les tres escoles de l'illa i de l'institut que conformen aquest òrgan. Els infants han explicat l'experiència viscuda en el parlament infantil del passat 20 de novembre al Parlament balear on es varen treballar dos objectius de l'agenda 2030, un relacionat amb energies renovables i altre amb flora i fauna aquàtiques. Després la consellera de Joventut, Vanessa Parellada ha donat compte de l'estat de peticions de temes sorgits en altres plens.

Un gran ventall d’activitats per gaudir de les Festes de Nadal a Formentera

Redux mercat nadalEl Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, presenta el programa d’activitats per a les festes de Nadal 2017-2018. El cartell compta amb activitats per a nens i joves, espectacles familiars i animacions “per crear un ambient únic i nadalenc a Formentera”, segons ha explicat la consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador.

El tret de sortida el donarà, el proper divendres 1 de desembre, la inauguració del "Mercat Nadalenc", situat com sempre, a la plaça de la Constitució. La inauguració serà a les 17.30 h i tot seguit els alumnes del Col·legi el Pilar de la Mola i del Col·legi Mestre Lluís Andreu ens delectaran amb un concert de nadales. Fins al 7 de gener, en aquest espai de trobada, s’aniran succeint les actuacions de música en viu per animar les festes.

Els més petits tendran un Nadal ple de tallers i espectacles teatrals per gaudir de les festes. Totes les activitats es poden consultar al cartell de les festes. A més, com cada any el Diverespai arribarà a Formentera entre els dies 16 i 20 de desembre amb castells inflables i moltes altres activitats.

Activitats Infantils
Dins de l’XI edició de la Mostra d’Espectacles Infantils, els dies 28 de desembre i el 16 i 18 de gener, s’oferirà una variada oferta per amenitzar les vacances nadalenques dels més petits i petites. Començant el dia 28 amb l’espectacle Viatge a la Font de la Xocolata de la cia Produccions de Ferro, un espectacle dedicat als més petits. Una mescla d’interpretació, titelles, màscares i altres elements visuals que relaten una història d’aprenentatge positiva, optimista, constructiva i carregada d’emoció per a tots els públics.

El dimarts 16 de gener, a la Biblioteca de Sant Ferran, els més petits gaudiran amb Canta’m el món, un fantàstic contacontes a càrrec de Clownidoscopio d’Eivissa.

I per acabar la Mostra, dijous 18 de gener, a la Biblioteca Marià Villangómez tendrà lloc el nou contacontes de Clownidoscopio d’Eivissa, Yoav&Ahmed, una amistat més enllà dels murs.

Casal de Joves
Durant aquestes festes també s’han organitzat moltes activitats per als joves de l’illa, que faran un mural nadalenc, un taller de torrons, una xocolatada i una Nit per a joves dissabte dia 30 al Mercat Nadalenc.

Betlem vivent i Pare Noel
El dia 16 els alumnes del col·legi Verge Miraculosa faran una representació vivent del Betlem de Nadal a les 17.00 hores a la Sala de Cultura (Cinema), i el 21 de desembre els nens de Formentera rebran la visita del Pare Noel en una festa que es farà a partir també de les 17.30 hores a l’envelat de Sant Ferran.

Tradició
Com cada any les Caramelles de Nadal tornaran a sonar la tarda del 24 de desembre a l’església de Sant Ferran, la Nit de Nadal a l’església de Sant Francesc, així com també la nit del dia 26 de desembre, Mitjana Festa, a l’església de la Mola.

Exposició col·lectiva
Des del 18 de desembre i fins al 9 de gener es podrà visitar a la sala d’Exposicions “Ajuntament Vell”, la mostra col·lectiva de Nadal amb artistes destacats de la nostra illa. La mostra es podrà veure de dilluns a dissabte d’11 h a 14 h i de 18 h a 20 h.

Nit de concerts
Un dels plats forts de les festes se servirà el proper 16 de desembre amb el concert de Cris Juanico i els Ai, Ai, Ai a l’envelat de la plaça de Sant Ferran. El concert començarà a les 23.00 hores.

Nits de festa
La nit del dissabte 23 l’Associació Reis Mags organitza una festa al mateix envelat, amb animació, torrada i bona música. Els concerts tendran lloc a partir de les 22.30 h i es pujaran a l’escenari el mític grup formenterer Spioks, el grup valencià, Nius de nit, per finalitzar la festa amb música de DJs.

La nit de Cap d’Any acomiadarem l’any 2017 i donarem la benvinguda al 2018 també des de Sant Ferran amb el concert del grup de versions Tremendos, sinònim de molta festa!

Premi al millor aparador
Com cada any, la Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera i el Consell Insular de Formentera, amb l’objectiu de promoure l’ambient festiu nadalenc entre els establiments de l’illa de Formentera, convoquen l’XI Concurs d’Aparadorisme Nadalenc 2017. Els premis seran entregats el proper divendres 1 de desembre.

Cavalcada dels Reis Mags d’Orient
I per acabar les festes, com cada any, rebrem la visita dels Reis Mags d’Orient el dijous 5 de gener a les 16.30 hores al port de la Savina. Des d’allí sortiran en cavalcada acompanyats d’un espectacle de circ. A les 17.30 hores visitaran la plaça de la Constitució de Sant Francesc, a les 18.30 h recorreran els carrers de Sant Ferran i pujaran a la Mola a les 19.30 hores.

Us desitjam unes Bones Festes!

Més articles...

Pàgina 321 de 403

321

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat