• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Formentera acull la visita de l’'Energy Observer'

foto energy observer 1Les conselleres de Turisme i de Medi Ambient, Alejandra Ferrer i Daisee Aguilera han visitat aquest matí l’Energy Observer, el primer vaixell d'hidrogen autònom sense emissió de gasos d'efecte hivernacle que recala aquests dies en aigües formentereres.

Aquesta nau, d’estètica futurista i propulsió elèctrica, funciona gràcies a una combinació d'energies renovables i un sistema de producció d'hidrogen descarbonitzat extret de l'aigua de la mar. Gràcies a aquest sistema, l’Energy Observer pot prescindir de la ingent quantitat de bateries que necessitaria per desplaçar-se un vaixell elèctric normal, cosa que redueix considerablement el seu pes, el fa molt més eficient i, en conjunt amb l’equip d’emmagatzematge que incorpora, no li cal subministrament d'energia intermitent tant a terra com a la mar.

Agermanament amb el Save Posidonia Project
Durant la visita, les conselleres han conegut de primera mà el funcionament d’aquest vaixell alhora que han parlat amb la tripulació sobre el programa Save Posidonia Project i la política mediambiental i de sostenibilitat de Formentera.

En paraules de la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, “és un honor que l’Energy Observer hagi escollit Formentera en el seu recorregut i que la seva tripulació parli d’aquesta illa com una de les millor preservades de la Mediterrània”. Ferrer ha destacat la importància de mantenir els espais naturals de l’illa i en aquest sentit ha parlat del Save Posidonia Project, “un projecte que s’inicià el passat 2017 i que avui serveix per a agermanar-nos amb aquest vaixell i la seva tripulació en pro de la consecució d’una sostenibilitat ambiental que permeti conservar la vida a la nostra mar”.

Per la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, la visita de l’Energy Observer significa “fer una navegació sense remors i amb un combustible gairebé innocu. Tota una experiència que ha de servir per donar exemple a la resta de vaixells en punts com aquest, amb un elevat volum de circulació d’embarcacions i de consum de combustibles fòssils contaminants”.

Conscienciació global
Des de l’any passat i fins el 2022, l’Energy Observer s’ha embarcat en una “Odissea per al Futur” que pretén visitar 50 països d’arreu del món fent escala a 101 ports. L’objectiu perseguit és posar a prova tecnologies d'avantguarda en condicions extremes, anticipant el que seran les xarxes energètiques del futur.

Així mateix, aquesta volta al món pretén ser un aparador de la innovació en matèria de transició ecològica, i conscienciar al gran públic sobre les energies renovables, la biodiversitat, l’agroecologia, la mobilitat i fins i tot l'economia circular, a través de les escales amb la seva exposició itinerant, les xarxes socials i una sèrie de documentals.

Formentera prepara els serveis d'hivern i convoca 4 noves ofertes laborals

El Consell Insular de Formentera informa de 4 noves ofertes de feina, de les quals 1 és la repetició del borsí d'auxiliars administratiu. El borsí que s'ha desenvolupat des del mes de juny de 2018 ha acabat amb un resultat de 7 persones aprovades d'entre totes les que es varen presentar, menys de les vacants existents.

Les bases d'aquest nou borsí es poden consultar al Taulell d'anuncis de la pàgina web del Consell de Formentera i al llarg de la propera setmana seran publicades al Butlletí Oficial de les Illes Balears, fet que donarà peu al termini de 10 dies per presentar-se.

Tècnic/a de contractació

El segon perfil laboral que es busca és la d'un/una tècnic de contractació, amb formació de tècnic/a superior en administració o bé títol de grau universitari, per la substitució de la titular durant un període aproximat de vuit mesos. Aquesta oferta es pot consultar a la web del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, SOIB fins el dia 6 de setembre, data límit per participar.

Tècnic/a d'agricultura

La tercera oferta és la d'un/una tècnic d'agricultura, amb formació de tècnic superior o d'enginyeria, en ambdós casos relacionades amb el món agrari, també per substituir l'excedència de la titular per un període aproximat d'un any. Aquesta oferta també es pot consultar a la web del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, SOIB fins el dia 6 de setembre.

Monitor/a esportiu

El quart perfil laboral que es busca és el de dos monitors o monitores esportius, per treballar a les classes dirigides de la piscina i el poliesportiu. Aquesta oferta es pot consultar a la web del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, SOIB fins el dia 29 d'agost, data límit per participar.

Campanya de prevenció d’incendis a Formentera

foto stand-placa-constitucioEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Interior, informa que el cos de bombers col·labora en la campanya posada en marxa per la conselleria de Medi Ambient de les Illes Balears per a extremar les mesures de seguretat per prevenir incendis.

Es tracta d’una campanya publicitària de sensibilització per prevenir els incendis forestals i conscienciar els ciutadans que tothom ha d’estar implicat en la lluita contra els incendis, tant les administracions, com la població en general, que amb actituds quotidianes pot evitar generar incendis i prevenir-ne els seus greus efectes.

Així, els bombers de Formentera i els agents de l’Ibanat destacats a l’illa estan duent a terme diverses accions per apel·lar a la participació ciutadana a l’hora d’evitar negligències que puguin provocar focs.

Accions de prevenció

Aquestes accions consisteixen en la distribució de cartes informatives als propietaris d’habitatges propers a zones boscoses i que puguin patir risc d’incendi. En el model que s’entrega s’informa sobre la vulnerabilitat de la construcció en qüestió davant el foc i es recorda l’obligació dels propietaris dins zona forestal de realitzar una sèrie d’actuacions preventives per minimitzar els efectes d’un incendi.

Tot i que el públic objectiu principal de la campanya són les persones que viuen a habitatges i urbanitzacions limítrofes amb zones forestals, cal tenir en compte també els turistes que eventualment són a aquests llocs, als quals s’ha d’adreçar també el missatge per fomentar la percepció del risc. Per això, la carta es distribueix en varis idiomes.

També s’estan repartint mantells de paper impresos amb dades i consells sobre la campanya a bars i restaurants de l’illa perquè es posin a taula i els clients rebin informació útil respecte la prevenció d’incendis. Així mateix, s’ha muntat una parada davant el Consell per a informar residents i turistes sobre la campanya i fer-los partícips de les mesures que cal tenir en compte.

La biblioteca Marià Villangómez torna a obrir aquest dijous

foto reobertura biblio 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Educació, informa que la biblioteca Marià Villangómez de Sant Francesc tornarà a obrir a partir d’aquest proper dijous, 23 d’agost, en el seu horari d’estiu.

La biblioteca està tancada aquests dies a causa d’unes obres de millora a l’edifici consistents en la neteja, rascat i pintat de les parets de l’accés a la biblioteca i l’escola de música i dansa, així com en la substitució de part del paviment, ja que algunes de les rajoles estaven trencades.

Malgrat que les instal·lacions s’havien d’obrir avui dilluns, un retard  en les obres farà que aquestes no estiguin enllestides fins dimecres. Dijous, per tant, la biblioteca tornarà a funcionar en horari d’estiu; els matins de 10 a 13 hores i les tardes de 17 a 20 hores.

El GEN-GOB continua amb els treballs de camp sobre els fondejos al litoral de Formentera

foto compilant dadesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que el GEN-GOB ha dut a terme aquesta setmana la segona tanda dels treballs de camp del projecte “Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera”, finançat amb els fons recaptats a la primera campanya del Save Posidonia Project de l’any passat.

Aquets treballs de camp, que s’iniciaren el passat mes de juliol, s’han centrat en quantificar la pressió del fondeig damunt les praderies de Posidònia oceànica al litoral de Formentera, i avaluar el seu estat de conservació.

Per tal d’aconseguir aquest objectiu, s’han realitzat diverses sortides amb embarcació amb la fi de geolocalitzar in situ les embarcacions fondejades damunt arena, roca, praderies de posidònia i Cymodocea nodosa. Així mateix, s’ha fet un seguiment de les embarcacions fondejades al litoral de Formentera mitjançant l’Automatic Identification System (AIS), sistema que permet a les embarcacions comunicar la seva posició i altres informacions rellevants. Finalment, també s’han realitzat immersions submarines per caracteritzar l’estat de conservació de les praderies de posidònia.

Resultats preliminars
En total, al mes d’agost, s’han geolocalitzat al voltant de 400 embarcacions fondejades al litoral de Formentera, i s’han realitzat immersions a la zona de ses Illetes, platja de Llevant, es Racó de sa Pujada, i la zona de Migjorn.

De l’anàlisi de les dades compilades se’n desprèn que enguany hi ha menys quantitat de barques que en temporades precedents, quan es comptaren fins a 760 embarcacions, essent les zones d’Illetes i Cala Saona on existeix més pressió sobre les praderies.

Així mateix, s’ha constatat un descens en el nombre de fondejos sobre posidònia gràcies a les tasques de vigilància dutes a terme per les llanxes de control i a una major conscienciació entre els navegants.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha valorat positivament el descens de fondejos sobre posidònia i ha animat tothom a seguir participant amb el Save Posidonia Project, “enguany tornem a posar en marxa la segona campanya del Save Posidonia Project, ja que és necessària la col·laboració de tothom per seguir amb els estudis i campanyes que permetin la conservació d’aquesta planta marina. Tothom que hi vulgui participar, ho pot fer apadrinant metres quadrats al web www.saveposidoniaproject.org”.

La tercera tanda dels treballs de camp del projecte “Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera” duta a terme pel GEN-GOB es desenvoluparà al proper mes de setembre.

Més articles...

Pàgina 289 de 403

289

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat