• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca

S'aprova l’atorgament de la Medalla d’Or de Formentera i els tres premis Sant Jaume 2015

ple sant jaumeEl ple del Consell de Formentera ha aprovat per unanimitat, en la sessió plenària extraordinària celebrada avui, l’atorgament de la Medalla d’Or de Formentera al col·lectiu de balladors, cantadors i sonadors de Formentera, i els tres premis Sant Jaume que recauen en Joan Torres Mayans (Joan des Moliner), la Comissió de festes de Santa Maria, i Ildefons Juan Marí.

Medalla d’Or de Formentera

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha destacat la tasca del col·lectiu de balladors, cantadors i sonadors de Formentera. “Així premiem la seua labor de recuperació, manteniment i transmissió dels balls, les cançons i les sonades tradicionals, com a part del patrimoni cultural immaterial de les Pitiüses”, segons ha explicat la consellera.

Premis Sant Jaume

Els premis Sant Jaume han recaigut en Joan Torres Mayans, Joan des Moliner. En paraules de la consellera se li ha donat “per reconèixer el seu ofici de Moliner i la seua participació activa en la recuperació i restauració dels diferents molins de vent i fariners d’Eivissa i Formentera”. La Comissió de festes de Santa Maria ha estat altra de les guardonades, “per la seua trajectòria de 25 anys en què aquesta organització ha defensat i reivindicat els valors socials, culturals i lingüístics de Formentera en el marc comú dels territoris històrics de parla catalana”, segons Labrador. La consellera també ha destacat que “el darrer premi Sant Jaume a títol pòstum ha recaigut en Ildefons Juan Marí, Formentera 1.950-2.011, per la seva trajectòria professional en el camp de la docència, des d’on va impulsar enfocaments pedagògics innovadors, així com la defensa i promoció cultural de les Pitiüses”.

Acte institucional

El president del Consell de Formentera ha donat l’enhorabona a tots els premiats i ha convidat a tot el poble de Formentera perquè assisteixen a l’entrega dels premis que tindrà lloc en l’acte institucional que se celebrarà el pròxim divendres 24 de juliol a les 20.30 hores a la sala municipal de cultura, el cinema.

Renúncia de Margalida Font

El ple del Consell de Formentera també ha aprovat per unanimitat la renúncia de la consellera socialista, Margalida Font Aguiló, per incompatibilitat amb el càrrec de directora general que ocupa al Govern Balear. Li substituirà la també socialista Ana Juan Torres.

Controlat l’incendi que ha afectat 100 metres de savinar i pinar de la Mola

A les 13.37 hores s’ha declarat un incendi a la zona d’Es Ram de la Mola, a prop d’un camí, segons han informat els bombers de Formentera. Al lloc dels fets s’ha desplaçat l’equip de l'Ibanat de Formentera, així com la dotació de l'helicòpter i l’avioneta d’Eivissa. La superfície cremada ha estat d’uns 100 metres de savinar i pinar. L’incendi s’ha pogut controlar ràpidament perquè l’helicòpter de l’Ibanat es trobava fent la pràctica mensual per les rodalies. El camió dels bombers del Consell de Formentera i dos treballadors han donat suport en les tasques d’extinció.

Programa de Festes de Sant Jaume 2015

festesdesantjaumeEl Consell de Formentera, a través de la seva consellera de Cultura, Susana Labrador, ha presentat avui en roda de premsa les activitats organitzades per celebrar la festivitat de Sant Jaume. Formentera celebra la diada de l’illa amb una programació que s'esten des del 20 al 31 de juliol. Segons ha destacat la consellera “aquesta festa  combina tradició, com pot ser la ballada a la Plaça de l'esglèsia el dia de Sant Jaume amb activitats culturals, esportives, musicals per a totes les edats i tots els gustos i pensant en els residents i en els turistes”.

Activitats culturals:
El poble de Sant Francesc s'engalanarà per rebre una gran varietat d'esdeveniments. El programa s’obre dilluns 20 de juliol amb la presentació del tretzé i últim volum de l'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera a la sala de plens. “Al dia següent es farà la inauguració de l'exposició “Herreyns El bosc i La Mola” de l'artista Gilbert Herreyns vell conegut de Formentera”, segons ha destacat la consellera. El cinema a la fresca també forma part de l’oferta cultural, que comptarà amb la projecció del documental “Violeta en Ginebra 1963” en homenatge a Violeta Parra i un concert a càrrec d'Angel Parra (el seu fill).

Dia 24 acte institucional:
Entre les activitats Labrador ha destcat “l’acte Institucional de la Diada de Formentera, que se celebrarà com cada any el dia 24 de juliol a les 20.30 hores al cinema municipal on es farà el lliurament de les distincions honorífiques acordades en el ple extraordinari que tindrà lloc el demà dimecres”.

Activitats infantils i juvenils:
Tampoc faltaran les activitats infantils i juvenils en aquesta celebració, com l’espectacle infantil de carrer “La Banda Guillada i el seu Ball a Cort” d'Ara Toc o el taller infantil de motius hippies a la biblioteca per preparar-se per la Flower infantil. “Per primera vegada introduïm un festival de hip-hop destinat al public adolescent”, ha assenyalat la consellera.

Activitats esportives:
La festa patronal de Formentera també compta amb activitats esportives, “com el torneig de tennis i paddle que se celebrarà la próxima semana o l’exhibició de natació sincronitzada del Campus infantil”, segon ha resaltat la consellera.

Actuacions musicals i concerts (quatre dies, 23, 24, 25 i 26):
Com cada any els 4 dies centrals de les festes estaran marcats per les animacions musicals.  Labrador ha volgut assenyalar que “el tradicional Jazz a la plaça, es farà amb carácter excepcional la nit de dijous 23 de juliol, o la ja esperada Flower Formentera, que tendrá lloc la nit de divendres 24 de juliol”. A més, la consellera ha dit que per completar les festes “la nit de dissabte hi haurà concerts de Mishima, Ariel Rot i Los Zigarros i NO ens oblidem dels focs d’artifici”. Així mateix “la nit de diumenge Cris Juanico i Los Mambo Jambo animaran l’ambient”, segons Labrador.

La consellera ha desitjat a tots els formenterers “unes bones festes de Sant Jaume i esperar que el programa de festes sigui del gust del Poble de Formentera”. El cost de programa ha estat de 60.000 euros.

Autoritat Portuària de Balears i Capitania Marítima accepten la proposta de Formentera perquè els creuers turístics fondegin fora de la zona II del port, sobre fons d'arena

fondejosEl Consell de Formentera, a través de la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, va enviar divendres passat dues cartes dirigides a Autoritat Portuària de Balears i Capitania Marítima amb una proposta alternativa per evitar que els creuers turístics que visiten l'illa fondegin sobre la pradera de posidònia oceànica a la zona II del port de la Savina.

La consellera de Medi Ambient va proposar que “els vaixells tiren l'àncora a poc menys d'una milla al nord-oest d'aquesta zona, a uns 40 metres de fondària, on no hi ha posidònia”. “Així ho ha fet avui el “Star Flyer”, amb l'ajuda de les indicacions de l'empresa de vigilància i assistència al fondeig, Pitiusa de Ecología, i ha quedat fondejat sobre fons arenós”, segons ha explicat la consellera.

Aguilera ha mostrat la seva satisfacció per “poder fer compatible l'arribada de creuers turístics amb la protecció de la posidònia, la nostra màxima prioritat” i ha agraït “la col·laboració d'Autoritat Portuària,  Capitania Marítima, organisme que ha autoritzat el fondeig fora de la zona portuària, i l'empresa consignatària del creuer”.

Més articles...

Pàgina 9 de 155

9

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

Wifi  Formentera