• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca

Descobreix Formentera a l'octubre, campanya per atraure turisme fora de temporada

descobreixEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Turisme, ha presentat avui la cinquena edició de la campanya «Descobreix Formentera a l'octubre». Aquesta campanya, juntament amb la de «Descobreix Formentera al maig» són unes iniciatives específiques dels mesos de temporada baixa que «es dirigeixen als turistes perquè ens visiten abans i després de temporada i poder mostrar-los una Formentera diferent, més tranquil·la», segons ha explicat la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer. Les activitats estan dividides en culturals esportives i gastronòmiques, segons ha afegit la consellera en una roda de premsa que ha oferit, juntament amb el gerent del Patronat de Turisme, Carlos Bernús, per presentar la campanya.

Caps de setmana gastronòmics
Un any més el primer i segon cap de setmana d'octubre, 9 restaurants diferents de l'illa faran els caps de setmana gastronòmics, en els que oferiran menús de gastronomia típica a 20 euros. La setena edició de la Setmana de fotografia submarina, que se celebra del 29 de setembre al 4 d'octubre és altre dels esdeveniments que pretén atraure turisme fora dels mesos centrals de la temporada, segons han explicat en la presentació.

Formentera Zen
Com a novetat, aquest any s'ha organitzat una primera edició d'unes jornades «destinades al benestar físic i espiritual de teràpies alternatives, com és el Formentera Zen, que tindrà lloc del 4 a l'11 d'octubre». Un esdeveniment que va en la línia de la Formentera diferent i tranquil·la que oferim als nostres turistes, segons ha explicat Alejandra Ferrer, que ha afegit que per això «esperem que tingui molt d'èxit».

Esdeveniments esportius
La Volta a peu a Formentera, que se celebra del 9 al 12 d'octubre, el Triatló organitzat pel pròxim 3 d'octubre, la Pujada a la Mola del 12 d'octubre o la volta en BTT a la Mola del 25 del mateix mes, completen l'oferta esportiva, segons ha declarat la consellera. A més, les festes del Pilar de la Mola que se celebren a partir del 12 d'octubre amb música en viu, balls tradicionals i activitats per nens i nenes són altre dels atractius, d'una festa que també compta amb una Oktoberfest formenterera.

Ofertes i descomptes
A més de tots aquests atractius, per donar un valor afegit les empreses d'allotjament, navilieres, o de turisme actiu ofereixen descomptes i ofertes «per animar als turistes a venir fora de temporada» segons ha explicat la consellera. Tots els visitants que s'adhereixen a la campanya tindran un descompte del 25 per cent en el preu dels bitllets del trajecte entre Eivissa i Formentera, també se'ls oferiran valors afegits als establiments on s'allotgen, entre d'altres ofertes que hi han al mes d'octubre a Formentera, i que ha detallat Alejandra Ferrer.

Formentera presenta al·legacions a la nova delimitació costanera de l'illa

llei costeraEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha explicat avui la motivació que ha dut a la institució insular a presentar al·legacions en contra de la nova delimitació costanera de Formentera. D'una banda, Ferrer ha destacat que no reuneix les directrius de la proposta una delimitació costanera justa per Formentera «que conciliava la protecció i conservació del litoral amb el respecte a la propietat privada».

Trenca amb l'acord del 2006
Aquesta proposta, segons ha recordat el president, fou aprovada l'any 2006, amb el suport de «l'Ajuntament de Formentera, el Consell Insular d'Eivissa i Formentera, tots els partits de l'illa, associacions ecologistes, empresarials i veïnals i més de 2.800 signatures de residents», i comptava amb dues premisses «que els propietaris recuperessin les seves propietats i que es mantingués la protecció del litoral». La delimitació justa es definia de la següent forma, segons ha destacat «prendre de referència el traçat anterior a la Llei de Costes de 1988, i a partir d'aquesta delimitació ampliar la zona de protecció per garantir la conservació del litoral, recalificant totes les edificacions que estiguessin dins domini públic que fossin anteriors a 1997». La nova delimitació contempla el retorn de les propietats però no la protecció del territori, i les dues premisses són igual d'importants, segons el president.

Contrari al model turístic
Jaume Ferrer ha explicat que «l'economia de Formentera viu del turisme, que es basa en el manteniment del paisatge i de la tranquil·litat». Així ha incidit en què «la desprotecció del territori en ple any 2015 seria contrària als principis del model turístic de l'illa i un missatge amb una repercussió molt negativa per la nostra imatge».

I és que, el president ha dit que amb el nou traçat les passarel·les instal·lades amb fons europeus i que permeten una forma senzilla, original i pràctica de mobilitat a les nostres platges deixarien d'estar en zona pública i haurien de ser mogudes. A vegades aquest moviment les traslladaria al mig de les platges. Això, ha afegit «no és una amenaça inventada, perquè Costes ja ha fet gestions per moure les passarel·les».

Així mateix, el president ha destacat que hi haurà aparcament públics que passarien a mans privades, El que ara és una opció còmoda i gratuïta d'aparcament per totes les platges de l'illa fora del Parc Natural de ses Salines es convertiria en negoci privat, generant nous problemes que ara no existeixen, segons ha argumentat. Per últim Ferrer ha dit que la nova xarxa de passarel·les ja no està pensada per acordonar i protegir les dunes de les platges, que són les que asseguren que perduri la seva amplada, i això suposa una amenaça a la principal font d'atracció turística: la qualitat de les platges.

Procediment fora de termini
Per part seva, la consellera de Territori, Alejandra Ferrer, ha explicat que s'ha donat la caducitat del procediment, ja que hi havia dos anys per aprovar-lo, des del 29 de maig de 2013, i no s'ha fet en termini. Així mateix, Alejandra Ferrer ha destacat que la nova delimitació no compta amb la declaració ambiental estratègica que s'hauria d'haver demanat perquè l'aprovació sigui vàlida.

Delimitació arbitrària
D'altra banda, la responsable de Territori ha explicat que les al·legacions també recullen l'arbitrarietat de la delimitació «que no justifica l'excepcionalitat geomorfològica de l'illa de Formentera en la que es basa», així mateix ha dit que tampoc «té en compte el pla nacional d'adaptació al canvi climàtic, ni l'erosió de les zones rocoses o la variació de les zones arenoses any a any».

Pel que fa a la part urbanística, «considerem que la zona de servitud de protecció s'aplica de manera discrecional i arbitrària, ja que en cap moment justifiquen quan s'estableix que sigui de 100 metres i quan de 200». Alejandra Ferrer també ha explicat que «crida l'atenció que els tres estanys quedin fora del domini públic i que a la zona d'Illetes tots els aparcaments passen a mans privades».

La consellera de Territori ha destacat que «ara no estaríem en aquesta situació si la delimitació no s'hagues fet a l'esquena del Consell, institució representant del poble de Formentera». Tant el president, com la consellera han explicat que tots els formenterers són afectats per aquest traçat i per això sol·liciten que sigui modificat i es retornin les propietats als propietaris afectats, però sense modificar la protecció del territori.

Primera visita oficial de la consellera de Serveis Socials i Cooperació

vista santiagoAvui s'ha reunit a la sala de Plens del Consell de Formentera el president, Jaume Ferrer, i la consellera de Benestar Social i Recursos Humans, Vanessa Parellada amb la consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern Balear, Fina Santiago, en la seva primera visita oficial a l'illa. A la trobada també ha assistit el director general de Dependència, Juan Manuel Rosa González.

Residència adaptada a Formentera
A la reunió s'ha parlat sobre la necessitat de crear una residència per gent gran «adaptada a les necessitats de Formentera», segons ha explicat Jaume Ferrer després de la trobada. Santiago s'ha compromès a treballar conjuntament amb la institució insular per crear aquesta infraestructura tot i que ha dit que la situació econòmica del Govern «ha de millorar pel que fa al finançament per poder dur-la endavant».

D'altra banda, la consellera de Serveis Socials ha destacat l'acord que han pres perquè els tècnics, encarregats de valorar el grau de discapacitat de les persones, es traslladin quinzenalment a Formentera per evitar desplaçaments a Eivissa dels formenterers. El Consell col·laborarà cedint l'espai i cobrirà les depeses dels trasllats.

Altres acords
Vanessa Parellada ha destacat la bona sintonia entre ambdues institucions, i ha enumerat altres acords als quals han arribat com el manteniment de les prestacions de la renda mínima d'inserció per l'any que ve, la renovació del conveni de la treballadora social de dependència, el compromís per millorar la dotació econòmica de l'Institut Balear de la Dona per atendre a les dones víctimes de violència de gènere, i un conveni de col·laboració que se signarà per ajudar a pagar el servei d'ajudes a domicili. Després de la roda de premsa han visitat les dependències de Benestar Social del Consell de Formentera i el Centre de Dia de l'illa.

Primera visita oficial del conseller de Medi Ambient a Formentera

VISITA VICENC VIDALEl president del Consell de Formentera , Jaume Ferrer, ha rebut avui la visita del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear, Vicenç Vidal. A les 12.00 del migdia s'han reunit a la sala de plens del Consell de Formentera. A la reunió també han assistit el vicepresident segon i conseller de Presidència, Hisenda i Medi Rural, Bartomeu Escandell, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, així com el director general de d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó.

Regular els fondejos a tot el litoral
Entre els temes que han tractat en la trobada, segons ha explicat el president Jaume Ferrer, destaca el de fer un projecte per regular els fondejos a tot el litoral de Formentera. Ferrer s'ha mostrat esperançat en què amb aquest canvi de govern el projecte, que fa anys reclama el Consell de Formentera, es pugui enllestir. L'ordenació de l'estany des Peix, tant marítima com terrestre ha estat altra de les qüestions de les que s'han parlat. El conseller Vicenç Vidal ha explicat que “uns dels reptes de la conselleria és fer un pla de gestió pels LICs, Llocs d'Interès Comunitari, que envolten Formentera”. Així pretén aconseguir controlar el problema dels fondejos que pateix Formentera i fomentar la conservació de la posidònia, què segons ha remarcat és “la nostra prioritat”.

Recuperar l'ús agrícola de Can Marroig
Pel que fa a la finca pública de Can Marroig el president ha explicat que es treballa amb la conselleria perquè es pugui cedir la part agrícola de la finca a la Cooperativa del Camp de Formentera. Una petició que ha estat ben acollida pel responsable del Govern que ha dit que espera que “es pugui recuperar el seu ús agrícola per produir aliments de qualitat”. A més, Vidal també s'ha mostrat favorable a cedir els usos de la sala de conferències perquè el Consell en pugui fer-la servir.

Millora de la depuradora i l'emissari
Jaume Ferrer ha recordat els problemes que hi ha hagut aquest estiu amb el funcionament de la depuradora de Formentera i l'emissari, perquè aquesta situació no es torni a repetir ha demanat que “es renovi la planta i s'allargui l'emissari”. El conseller s'ha compromès a revisar aquestes infraestructures.

Bassa de regs
Pel que fa a la bassa de regs, el president ha insistit en la necessitat que després de 5 anys i un cost de 8 milions d'euros ja és hora que comenci a funcionar. Una petició que també han fet des de la Cooperativa del Camp de Formentera. El conseller de Medi Ambient ha explicat que abans de final d'any tindran les conclusions d'una feina adjudicada a Tragsa per un valor de 3.000 euros perquè “revisin les instal·lacions i determinin els costos que tindrà la seva posada en funcionament”.

Coordinació
Consell i Govern també han acordat coordinar les feines dels vigilants de la reserva i els inspectors de Pesca de la institució insular, així com de l'Ibanat i els bombers de Formentera per millorar els serveis que donen, segons han explicat.

Més articles...

Pàgina 4 de 155

4

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat