• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Formentera es suma a una campanya de sensibilització sobre el consum d’alcohol durant les festes

AF Infodrogues CARTELL 2016El Consell de Formentera es suma a la campanya “No siguis ase. Beu amb responsabilitat” del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) de la Direcció General de Salut Pública i Participació.

Amb aquesta campanya de sensibilització s’envien missatges preventius i de disminució de riscs, dirigits a joves majors de 18 anys que, en aquest període d’estiu, gaudeixen de les festes populars (revetlles i concerts) i decideixen consumir alcohol.

Des de la conselleria de Cultura i Festes es farà promoció de la campanya entre les associacions que posen barres per vendre begudes a les festes patronals de Sant Jaume i d’altres celebracions de l’estiu. A més es penjarà informació de la campanya a la plana web de la institució.

Des de l’àrea de Joventut, a través del projecte "Formentera Marxa", s’instal·laran taules informatives a les festes més multitudinàries per conscienciar dels perills de l'abús de l’alcohol o les drogues, com es fa cada any. En aquestes taules també es repartirà material gràfic de la campanya.

El col·lectiu de gent gran de l’illa rebrà la Medalla d’Or de Formentera

ple distincions 2016Avui s’ha celebrat la sessió extraordinària del Ple del Consell Insular per a la concessió de les distincions honorífiques de l’illa de Formentera, el ple ha acordat l’atorgament de la Medalla d’Or i els Premis Sant Jaume 2016 així com el de Fill Adoptiu. Les distincions es lliuraran el pròxim diumenge 24 de juliol en a l’acte institucional de la Diada de Formentera, a partir de les 20.00 hores a la Sala de Cultura, Cinema.

El Ple ha aprovat per unanimitat atorgar la Medalla d’Or de Formentera al Col·lectiu de gent gran de l’illa. En reconeixement a la seva valuosa contribució en la difusió del patrimoni cultural immaterial, així com a la protecció i promoció de la cultura popular a través de la participació activa en nombroses activitats que realitzen al llarg de l’any en els diferents pobles illencs.

Premis Sant Jaume
Els Premis Sant Jaume d’aquest any són per “Ràdio Illa: en reconeixement als trenta anys de feina feta per totes aquelles persones que han participat en la creació de la primera emissora de ràdio local, l’any 1986, amb els joves com a protagonistes, fins a convertir-se en el mitja de comunicació de referència a l’illa de Formentera tant en l’àmbit informatiu, de la cultura i de l’entreteniment.

També serà guardonat amb un Premi Sant Jaume el Forn “Can Jeroni”: en reconeixement a més de vuitanta anys de funcionament i manteniment d’una activitat de gestió familiar que ha anat passant de generació en generació i que es manté a l’actualitat, treballant de forma artesanal i tradicional el pa i mantenint l’elaboració dels pastissos i dolços
que formen part de la gastronomia tradicional local com a postres típiques illenques.

El tercer premi Sant Jaume recaurà en el “Fòrum per la memòria d’Eivissa i Formentera”: en reconeixement a la seva tasca, voluntària i compromesa, en la defensa de la memòria dels que varen patir la violència per raons ideològiques, polítiques o religioses, i varen ser víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, de manera que s’avanci en la reconciliació, la concòrdia i la justícia, en el respecte del pluralisme i en la defensa pacífica de les idees.

Fill adoptiu
A la sessió també s’ha acordat atorgar la distinció en la categoria de Fill adoptiu a Jacques Leon Laurent (Bèlgica, 1930): en reconeixement a la seva tasca com a pioner en la introducció de la vela i concretament del surf de vela a Formentera, així com per la trajectòria de foment i difusió d’aquest esport mitjançant l’organització d’esdeveniments esportius que avui continuen, com són la Volta a Formentera en windsurf i la llavor de la pràctica de molts esportistes d’elit tal i com els coneixem ara.

Aquestes distincions tenen per objectiu fer un reconeixement públic d’aquells mèrits que suposen un bé per a la col·lectivitat local, d’ordenar els seus actes, de recollir la seva tradició, de promoure els elements específics propis i de vetllar pels seus interessos i la seva identitat.

Presentació festes de Sant Jaume 2016

roda premsa sanjaumeEl Consell de Formentera, a través de la seva consellera de Cultura, Susana Labrador, ha presentat avui en roda de premsa les activitats organitzades per celebrar la festivitat de Sant Jaume. Formentera celebra la diada de l’illa amb una programació que s'estén entre el 18 i 29 de juliol. Segons ha destacat la consellera “amb les activitats que organitzam per a la Diada de l’illa tractam de fer un cartell que combini tradició, com pot ser la ballada a la plaça devant l'església el dia de Sant Jaume amb activitats de tots tipus, tant per a residents com per a turistes, adults i infants.

Activitats culturals:
El poble de Sant Francesc s'engalanarà per rebre una gran varietat d'esdeveniments. El programa s’obre dimarts 19 amb la inauguració de l'exposició “Vida y Muerte II” de l'artista resident a Formentera Isabel Echarri. La mostra es podrà veure a la Sala d'exposicions de l'Ajuntament Vell i a sa Tanca Vella. El mateix dimarts, les 22.00 h al jardí de ses Eres, en el marc del cicle Cinema a la Fresca, es projectarà King Kong, un film espectacular de 1933 que recrea el mite de la bella i la bèstia. Dijous 21 músics de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears presentaran ‘Cornogràfics', un concert interpretat per un quartet de trompes. Dimarts 26 torna als escenaris la producció d'Espai _F “Perdius”.

Dia 24 acte institucional:
Entre les activitats Labrador ha destacat “l’acte Institucional de la Diada de Formentera, que se celebrarà com cada any el dia 24 de juliol a les 20.00 hores al cinema municipal on es farà el lliurament de les distincions honorífiques de l’illa acordades en el ple extraordinari que tendrà lloc el pròxim dilluns 18 de juliol.”

Activitats infantils i juvenils:
Tampoc faltaran les activitats infantils i juvenils en aquesta celebració, com l’espectacle infantil de carrer “Mr. Parfum" a càrrec de Festuc Teatre, el taller infantil de flors a la biblioteca per preparar-se per la Flower infantil o l'espai amb activitats que es crearà al jardí de ses Eres el dia 23 de juliol amb Gym-khanam, maquillatge flower, espai de videojocs entre d'altres.

A més, els joves amants de la música, enguany podran gaudir amb la Nit de Rap a càrrec de Dacara, Juan Vidal, Jazz... Segons paraules de la consellera “una programació que recull les demandes d'infants i joves expressades al Ple de la Infància i Joventut”.

Activitats esportives:
La festa patronal de Formentera també compta amb activitats esportives, “com el torneig de tennis i pàdel que se celebrarà la pròxima setmana o l’exhibició de natació sincronitzada del Campus infantil”, segon ha ressaltat la consellera.

Actuacions musicals i concerts (22, 23, 24 i 25):
Com cada any els 4 dies centrals de les festes estaran marcats per les animacions musicals. Labrador ha volgut assenyalar que “el tradicional Jazz a la plaça, es farà amb caràcter excepcional la nit de diumenge 24 de juliol, o la ja esperada Flower Formentera, que tendrà lloc la nit de dissabte 23 de juliol”. Per completar les festes divendres 22 podrem gaudir del mític grup pitiús Uc i la nit de Sant Jaume, dilluns 25, hi haurà concerts de Kiko Veneno i Catarres.

La consellera ha desitjat a tots els formenterers “unes bones festes de Sant Jaume i que el programa de festes sigui del gust del poble de Formentera”. El cost de programa ha estat de 50.000 euros.

Restauració del pou d’en Marianet Barber

Foto pou marianetEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, ha dut a terme la restauració del pou d’en Marianet, element inclòs en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera amb grau de protecció A. Aquesta restauració s’emmarca en el conveni de col·laboració signat entre el Consell de Formentera i la propietat de la finca on s’ubica el pou, document en el qual aquesta administració es comprometia a realitzar l’estudi arqueològic i històric del bé (en compliment del que preveuen les Normes subsidiàries de Formentera a l’hora d’actuar en béns del patrimoni cultural), la tramitació de la llicència d’obres i la restauració pròpiament dita.

L’actuació ha consistit en la neteja vegetal de l’entorn del pou, la reposició d’algunes pedres dels paraments, la reposició del morter de calç del rejuntat i el tractament dels elements de fusta, sempre sota el criteri de mínima intervenció i màxim respecte als elements originals. Les tasques de documentació i restauració les ha portat a terme l’empresa Antiquarium, especialitzada en intervencions en actuacions sobre patrimoni històric, per un import total de 5.929 euros, finançats pel Consell de Formentera.

Tot i que la integritat estructural del pou d’en Marianet Barber no es trobava amenaçada, sí que presentava un deteriorament causat pel pas del temps, l’erosió i la manca d’un manteniment regular, de manera que es va considerar convenient actuar preventivament abans que les patologies esdevinguessin més greus. A més a més, també es va tenir en compte la seua ubicació, just al costat d’una via històrica com és el camí Vell de la Mola, fet que el converteix en un element molt accessible per a la ciutadania.

La col·laboració entre el Consell i titulars de béns del patrimoni històric està contemplada dins el Pla insular de gestió del patrimoni cultural de Formentera per al bienni 2015-2016.

Demà s’inicia el cicle de Cinema a la Fresca que tornarà a projectar-se aquest estiu a Sant Francesc, Sant Ferran i La Mola

Cinema Fresca La MolaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha presentat avui el cicle de Cinema a la Fresca. La projecció dels clàssics i els contemporanis del cinema nacional i internacional són una cita obligada a Formentera durant els mesos d’estiu, gràcies a aquest cicle, que s’organitza cada dimarts a Sant Francesc, dijous a Sant Ferran, i els divendres a la Mola, i que enguany arriba a la seva onzena edició. Així ho ha explicat la consellera del ram, Susana Labrador.

La primera edició es va fer l'any 2006 amb 12 títols al Jardí de ses Eres i, en aquests darrers anys, s'ha consolidat amb uns 200 espectadors de mitjana per pel·lícula. L'any 2009 el cicle de cinema es va ampliar amb un dia més a la localitat de Sant Ferran, i l'any 2015, amb la col·laboració d'Espai F, el Cinema a la Fresca va arribar a la Mola.

Durant tres mesos, des de juliol a setembre, l’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera organitza, sota la direcció artística de Veronique Landy, una programació variada que “s’ha consolidat com un atractiu més de l’oferta cultural a Formentera durant els mesos d’estiu, amb una mitjana de 200 espectadors per pel·lícula”, ha declarat la consellera.

Amb una programació de cinema d’autor en versió original, i subtitulades en castellà, es projectaran un total de 41 pel·lícules de nacionalitats variades, rodades entre els anys trenta fins a l’actualitat.  L'elecció de les pel·lícules, segons apunta la directora artística Veronique Landy, es realitza “per entendre el món i la seva història, l'ésser humà, la seva riquesa, la seva complexitat”.

Entre les pel·lícules que formen part d'aquest cicle, destacar la primera versió  del clàssic del cinema fantàstic King Kong. Un film espectacular de 1933 que recrea el mite de la bella i la bèstia, i que es podrà veure dimarts 19 de juliol. Podrem gaudir d'altres films com Le grand bleu de Luc Besson, un film que narra la fascinació de l'home per la profunditat de la mar, La sal de la tierra un documental de Wim Wenders i Juliano Ribeiro que mostra la vida i obra del gran fotògraf brasiler Sebastião Salgado.

Cinema a la Fresca s'inicia el demà dimarts 28 de juny al Jardí de ses Eres amb Chinatown, una obra mestra del cinema negre de la mà de  Roman Polanski.  Dijous 30 es projectarà a la plaça de Sant Ferran Mis hijos de Eran Riklis, una mirada ben diferent del conflicte araboisraelià, i divendres 1 de juliol a la Casa del Poble de la Mola La armada Brancaleone de Mario Monicelli, considerada un clàssic de la Commedia all'italiana.

L’entorn obert i natural dels emplaçaments escollits (jardí de ses Eres, plaça de Sant Ferran i el pati de la Casa del Poble de la Mola) “atorguen als espectadors una tranquil·litat i una relaxació vital per gaudir d’un cicle de cinema, que té com a objectiu fomentar el cinema internacional entre turistes i residents”, segons ha explicat Susana Labrador.

Més articles...

Pàgina 125 de 132

125

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera