• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency

Discurs de la presidenta Ana Juan el Dia de les Illes Balears

foto 2023ii dia balears AAutoritats, vesines i vesins de Formentera, molt bon dia i salutacions especials en aquest Dia de les Illes Balears

Es compleixen avui 40 anys de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, un fet històric que també suposà el germen del nostre actual Consell de Formentera. Quaranta anys són una xifra rodona que marquen, sens dubte, la maduresa de la nostra autonomia i el creixement d'unes illes que, en les seves diferències lògiques, han sabut construir juntes un espai de convivència democràtica i de cohesió social.

Avui és un dia per celebrar aquesta convivència i també per reivindicar la nostra autonomia i el nostre autogovern. Avui també, fa 17 anys, Formentera va aconseguir, gràcies a la feina i la insistència de la societat formenterera, que es reformàs l'Estatut, ens vàrem deslligar d'Eivissa i vàrem crear el nostre propi Consell. Una motivació que venia de molt lluny, des d'aquells inicis del segle XX quan des del nostre Ajuntament Vell, les persones que aleshores governaven ja mostraven l'interès i l'afany i, sobretot, tenien la certesa que si els formenterers gestionàvem els nostres propis recursos i preníem les nostres pròpies decisions, tendríem una Formentera millor. Nosaltres, els que som avui aquí, agafam el seu relleu amb la màxima il·lusió i motivació per continuar treballant per aquesta Formentera que segueix creixent en autogovern i que és capaç de defensar els seus drets davant de qualsevol, sense dubtes ni vacil·lacions. Avui també és un dia per recordar i felicitar aquelles generacions de formenterers i formenterers que al seu dia varen apostar per una illa que sap i vol seguir prenent les seves pròpies decisions.

En aquest trajecte, lògicament, l'administració també s'ha hagut d'adaptar als canvis i les necessitats que ha experimentat la nostra societat en assumir més competències i gestionar més recursos. L'últim any, per millorar la nostra prestació, ha resultat fonamental l'aprovació de la Llei de consells, que permet Formentera tenir enguany el pressupost més alt de la història, ser una administració més forta, més autònoma i millor finançada i, alhora, continuar treballant de manera coordinada amb el Govern balear pel bé de la nostra comunitat. Sempre defensaré que amb les altres administracions hem de tenir una actitud dialogant, constructiva i productiva, i fugir de la protesta constant, per enfortir els llaços que ens uneixen i per millorar els serveis que oferim.

El Consell és una administració prestadora de serveis i la pandèmia ens va mostrar, com ho està fent també la crisi derivada de la guerra d'Ucraïna, que és fonamental tenir una administració forta, propera i àgil, capaç d'arribar a les persones, a totes, des dels col·lectius més desafavorits, com a aquells petits empresaris que al seu dia varen haver de parar la seva activitat per la pandèmia. Des dels ajuts bàsics per l'alimentació, les beques a estudiants, la gratuïtat del transport, el gran suport als petits empresaris quan més el necessitaven o, la recent gratuïtat del Centre de Dia aprovada la setmana passada. Aquest Consell ha estat sempre al costat de les persones i ha contribuït a reforçar l'escull social en els moments de major incertesa. Aquesta és la nostra missió i en això ens abocam. Continuam ampliant serveis i també instal·lacions, com la residència de gent gran de Formentera, una demanda justa i necessària del nostre poble que facilita i millora la vida dels nostres majors i les seues famílies.

Per millorar aquesta prestació, hem emprès tota una feina interna per estabilitzar i reforçar la plantilla de treballadors per aconseguir un únic objectiu: una administració més eficient que ofereixi el millor servei públic als nostres ciutadans. Les polítiques públiques dutes a terme des del Consell, i amb el suport del nostre Govern en aquest darrer període han tengut aquest objectiu: protecció econòmica i social. I així ha de continuar sent.

Formentera, com la resta de les Illes Balears, ha demostrat una fortalesa i un compromís exemplar per part de la societat i de tot el teixit empresarial per esquivar les crisis. Lideram la creació d'ocupació, el creixement econòmic i som un exemple en aquest país a l'aplicació dels fons Next Generation. N'hem d'estar orgullosos i hem de posar en valor les nostres virtuts, sens dubte, però no podem caure en l'error d'amagar les nostres debilitats. Cal ser valents, afrontar-les i intentar aturar-les.

En aquest cas, la nostra illa no és aliena als problemes que estan patint altres destins turístics a causa de la globalització i la massificació. És més, per la nostra singularitat som un territori especialment sensible a aquesta transformació.

Si miram 40 anys enrere, a ningú se li escapa que la indústria turística ha set i és el gran motor de la nostra economia, i els canvis positius que ha suposat, però tampoc crec que ningú es pot escandalitzar si afirmam que en molts aspectes hem crescut per sobre de les nostres possibilitats i que aquest desenvolupament exponencial ha trencat gran part de l'equilibri social.

No vull parlar aquí de models d'illa fracassats o esgotats, vull reflexionar sobre si de debò Formentera pensa que necessita continuar creixent més, si necessita més hotels, més places turístiques, més ciment en forma d'apartaments de luxe o més restaurants per a butxaques que els residents no podem pagar. Jo dic que no. Hem de repensar el nostre futur si volem revertir la situació, si volem trobar aquest equilibri necessari i si volem deixar una illa millor als nostres fills, una illa més habitable i una illa on els nostres veïns puguin desenvolupar un projecte de vida.

Una illa més habitable... Tots tenim algun amic, familiar, vesí o conegut que els darrers anys se n'ha hagut d'anar, de l'illa, que ho ha fet a més amb la gran pena de veure que aquí és molt difícil formar una família o gaudir d'un habitatge a un preu raonable. Sabem que és un drama de difícil solució, però no ens quedarem de braços plegats. No ens podem continuar lamentant per la manca de previsió i la nul·la política d'habitatge que hi ha hagut a l'illa en anys anteriors. Dins de les poques competències que tenim com a Consell, aquesta legislatura hem creat una conselleria d'Habitatge que ha donat els primers ajuts al lloguer de la història, que prepara una segona convocatòria per al proper mes, que obrirà una oficina d'acompanyament de l'habitatge per ajudar, assessorar i facilitar a propietaris i llogaters; que treballa per crear una borsa de lloguer sostenible a l'illa; que ha impulsat juntament amb el Govern una promoció d'habitatge públic a Sant Ferran i que està a punt de tancar una altra cessió de terreny per construir més habitatges públics a Formentera. Tenim molta feina i un repte majúscul per endavant, però, no ens enganyem, el problema de l'habitatge va més enllà de les polítiques públiques...

Abans d'ahir, presentàvem Formentera Intercultural, un projecte que aquest any abasta diferents activitats culturals i socials i amb què volem mostrar la gran riquesa que suposa per a l'illa ser una societat on convivim persones de 66 nacionalitats diferents. Aquí també som singulars, perquè no hi ha cap altra illa a les Balears amb aquest gresol de cultures. Aquesta interculturalitat ens enriqueix com a persones, crea identitat de poble i ens ajuda a transmetre els nostres valors, la nostra llengua, la nostra cultura... I crec, a més, que és un reflex del nostre caràcter acollidor i solidari. Per això apel, des d'aquí, que aflorem aquest caràcter, que creiem consciència social, que ho fem cap als nostres conciutadans quan, per exemple, tenim un habitatge per llogar o vendre. Ser solidaris no és només col·laborar amb aquesta o aquella associació amb un donatiu, ser solidaris és sobretot tenir consciència social, consciència d'illa, de contribuir, d'ajudar, de no especular amb el preu d'un habitatge, de tenir molt present que tots tenim dret a un habitatge digne a un preu assequible. Parlo d'igualtat i de solidaritat... d'identitat de poble. Parl que siguem conscients que l'afany de voler acumular més i més, acaba perjudicant la qualitat de vida i trencant l'equilibri social.

Per culpa de la manca d'habitatge, hem vist partir artesans, mestres, cambrers... metges, professionals que sense ells perdem qualitat de vida i equilibri social. I, evidentment, també perd Formentera. Cal intentar posar-hi remei, entre tots, continuar aplicant polítiques públiques des de l'administració com s'està fent per dotar l'illa de nous serveis sanitaris, com el 061, noves escoles, com la de Sant Ferran, i apostar per la formació dels nostres joves. Projectes com el Formentera Impulsa, el treball de formació professional que es fa des del nostre institut o l'obertura de la Facultat de Medicina de la nostra universitat pública, de la qual alguns partits polítics renegaven, són exemples del camí que hem de seguir per poder oferir un futur millor als nostres joves.

Com a administració hem de posar les eines per fer-ho, proposar solucions i activar els mecanismes que permetin canviar aquesta tendència. Així, hem aprovat lleis, com la llei turística, que ens ofereix l'oportunitat de congelar les places turístiques a Formentera, per repensar entre tots si les volem i les necessitam. Per favor, pensem el futur, hi posem el focus, aparquem el creixement i pensem que si tots aportem el nostre gra d'arena dins la societat, podrem deixar una Formentera millor per a les següents generacions.

Deia abans que Formentera és un territori més sensible que altres illes davant del fenomen de la gentrificació que amenaça el nostre equilibri social i ambiental. Ho estam patint i per això adoptam mesures valentes per intentar frenar la saturació. Hem impulsat la regulació d'entrada de vehicles a l'illa, limitant l'accés a les zones més sensibles, i desenvolupam el projecte més ambiciós i complex com és la regulació de s'Estany des Peix. I en aquest punt vull llançar un missatge com a representant de l'equip de govern: no cedirem al xantatge d'aquells que durant anys amb la seua activitat il·legal han contribuït a degradar aquest espai natural. Nosaltres, seguirem treballant per protegir s'Estany i tornar-lo a Formentera i als formenterers.

Hem de defensar la nostra identitat com a poble, i això només ho podem fer si aconseguim protegir el nostre territori de totes les amenaces que patim. Estam treballant a ampliar el control dels fondejos al nostre litoral i hem de replantejar-nos les decisions que es prenen sobre el port de la Savina perquè encara no són suficients. Amb el port, no hi va haver una visió de futur i ara en patim les conseqüències. La nostra única via d'entrada i sortida necessita un projecte a llarg termini on prevalgui, com a s'Estany des Peix, l'interès general del poble de Formentera sobre els interessos particulars d'uns pocs.

Vull acabar el meu discurs felicitant una persona que resumeix a la seva trajectòria professional moltes de les coses que he plantejat i defensat avui aquí. Es tracta del nostre arquitecte Marià Castelló, que ahir va rebre el premi Ramon Llull que atorga el Govern de les Illes Balears. En Marià reflecteix a la seva obra aspectes que forgen la identitat d'un poble, com ara la sensibilitat cap al territori, el respecte al nostre patrimoni, a la nostra essència i la nostra cultura. Aquesta senzillesa i cura que té pel nostre entorn, són un ensenyament per a tots nosaltres. Moltes felicitats, Marià.

Us deix amb una altra mostra i un gran valor de la nostra essència formenterera, que hem de mantenir, com són les colles de ball.

Moltíssimes gràcies a tothom.

Formentera celebrates second Employment and Enterprise Fair on 9 March

foto 2023ii fira ocupacioFormentera Impulsa, an initiative of the Consell de Formentera's Office of Local Development and Enterprise, is pleased to present the island's second Employment and Enterprise Fair (Fira d'Ocupació i Emprenedoria), programmed 9 March at Jardí de ses Eres and Centre Antoni Tur 'Gabrielet'.
Ana Juan, president and entrepreneurship councillor of the Consell de Formentera, said that "following the positive experience of the first fair, we want to consolidate an initiative that aims to connect companies and workers as well as promote training and make it accessible to young people entering the job market and job seekers." Juan said, "We know that companies need to find workers and that workers need to find jobs that match their skills."

She highlighted the administration's progress implementing Formentera Impulsa, "a project which brings together many of the objectives set to improve skills and training on Formentera."

Fifteen participating companies, nine entities and formenteraimpulsa.cat
An online satisfaction survey among fair participants found that more than 80% were satisfied with the outcome of the 2022 fair and showed interest in participating in future editions. Last year, twelve companies and six entities participated, and more than 150 interviews were held. In fact, most of the participants are returning this year and there are new ones. Current registrees include fifteen companies and nine entities in the field of employment and/or entrepreneurship. The companies will have a space to exhibit their offers, receive candidate résumés and conduct short interviews.

This year, visitors to the second Employment and Enterprise Fair section of formenteraimpulsa.cat will find a list of participating companies, their offers, and an online form with which candidates can send their résumés.

Like last year, the Employment and Enterprise Fair offers talks and workshops open to all those interested.

Programming:

9.30am | Start of the Formentera Employment and Enterprise Fair 2023
10.00am | Talk with the Employment Service of the Balearic Islands (SOIB): "What can the SOIB do for you?" with Álvaro de la Fuente
11.00am | IDI talk: "Public Resources for Entrepreneurship" with Pere Jiménez
11.40am | Break
12.15am | Workshop IES Marc Ferrer (Aula d'Emprenedoria): "Agile Methodologies in Action"
1.15pm | IDI workshop: "How to plan my professional future" with Pere Jiménez
2.15pm | IDI workshop: "Keys to effective communication (elevator pitch)" with Pere Jiménez

This second Formentera Employment and Enterprise Fair is organised jointly with the IES Marc Ferrer and SOIB, with collaboration from the Institute for Business Innovation of the Balearic Islands (IDI), the Chamber of Commerce, Pimef and the participation of local companies.

28 February 2023
Office of Communication
Consell de Formentera

cartell 2023ii fira ocupacio

Plenary members agree to 6-month freeze on payments by islanders at Formentera Day Centre and vote to regulate access to Es Cap and Caló des Mort

foto 2023ii ple AToday members of the Consell de Formentera gathered for their February plenary assembly, which began with acknowledgement of the resignation of Susana Labrador, education councillor and second vice president, and a petition to the Central Electoral Board for a new credential for Labrador's replacement, Lorena Alemany, number nine on the list of Gent x Formentera (GxF). On behalf of the cabinet, President Ana Juan thanked Labrador for her work and dedication as vice president and councillor, and wished her a speedy recovery. Opposition leader Llorenç Córdoba reiterated the message.

Eliminating co-pays at Formentera Day Centre
Plenary members came together in support of a six-month freeze on payments by islanders at the local elderly care facility. This initiative, as highlighted by Rafael Ramírez, social welfare councillor, "is among urgent measures in the Balearic Islands to offset inflation and boost the purchasing power of people and families for whom rising prices mean significant financial burden." The change means twenty-some islanders at the Formentera Day Centre will be exempt from payments for services from November 2022 to April 2023, with related costs to be met by the Consell de Formentera.

Plan for Sexual, Family and Gender Diversity
Formentera's first Island Plan for Sexual, Family and Gender Diversity (2023-2026) also received cross-party backing. Ana Juan, who is also equality councillor, called it "the first such plan in the Balearics" and thanked "all the people and groups who took part in developing it." The president cast the document as "a roadmap to developing and implementing specific, cross-cutting and transformative policies for Formentera's LGBTI community; furthering their visibility and reducing the inequalities and violence they face."

Regulation at Es Cap and Caló des Mort
The GxF-PSOE cabinet overcame abstention by Sa Unió representatives and passed proposed rules on vehicles accessing Sa Tanca d'Allà Dins in Es Cap de Barbaria in 2023. This will be the seventh season that access is regulated. From 15 May to 15 October, motor vehicle access is restricted with a barrier at kilometre 6.5 of the Es Cap road. There is a car park before the fence, and people with reduced mobility are allowed access. In the words of Rafael González, mobility councillor, "this regulation is already well established and constitutes a success story, eliminating summertime problems stemming from congestion in Es Cap. "We have also managed to create an experience that pairs nicely with islanders' hopes for a more sustainable mobility, with fewer cars and motorcycles, where cycling and walking is encouraged, and that does not involve single-day visits."

The cabinet again surmounted opposition abstention to adopt proposed regulated access and parking, 15 May to 15 October 2023, for vehicles on roads to providing access to the areas of Caló des Mort and Es Ram. Summer 2022 marked the start of regulation of this protected area, where there were also problems affecting the environment as well as parking and access for emergency vehicles.

"Regulation this first season was successful and that is why, next year, we will maintain and extend it thirty days to the second half of May and the first half of October", he said. "Like the previous proposal, it matches Formentera residents' will for a quiet island that is respectful of the environment", added Rafael González. A controller will again inform motorists of the ban on parking in the area and redirect them to the nearby town where parking is available. These prohibitions will be properly signposted, vehicles will be allowed to stop for momentary passenger drop-off and pick-up, and people with reduced mobility will have easy access.

Formentera joins healthy cities network
Plenary members also unanimously endorsed the Consell de Formentera's joining of the Healthy Spanish Cities Network (Red Española de Ciudades Saludables, RECS). The Consell pledges "to develop, jointly with Formentera Hospital, a local situation analysis and health plan, and to promote appropriate policies and strategies", said Rafael Ramírez, social welfare councillor. RECS is a group of cities in the Spanish Federation of Municipalities and Provinces (FEMP) that have come together under the protection of the principles and activities of the World Health Organisation.

Pine processionary
Plenary members also approved a joint proposal by Sa Unió, GxF and PSOE to urge the Consell de Formentera to develop and publish, as soon as possible, an educational push with all the necessary information (life cycle, prevention and treatment, risks, etc.) to protect islanders from the harmful effects of the pine processionary. They additionally urged the Balearic Ministry of Environment and Territory, as the competent body in healthy forests, to continue applying necessary measures to prevent and control the pine processionary on land and in the air.

Official proclamations
Plenary members also endorsed two official proclamations. On the subject of 8 March, International Women's Day, President Ana Juan affirmed that "the Consell de Formentera reaffirms its commitment to feminism, as well as the struggles to end gender violence and achieve effective equality between women and men." The second declaration, presented by Councillor Rafael Ramírez, affirmed support for those affected by the earthquake in Turkey and Syria. Plenary members expressed Formentera's "solidarity with and affection for the Turkish and Syrian people", local support for aid initiatives and plenary members' "availability before the Spanish government, including all the means at our disposal, to collaborate in any kind of humanitarian action."

24 February 2023
Office of Communication
Consell de Formentera

Ana Juan pushes Conselleria de Salut for urgent solution to medical specialist shortage at Formentera Hospital

foto 2023ii reunio hospitalYesterday Ana Juan, president of the Consell de Formentera, contacted Patrícia Gómez, health minister of the Balearic Government, to seek urgent solutions to problems stemming from a shortage of doctors at Formentera Hospital. President Juan deemed it "absolutely necessary that this dearth of professionals be rectified immediately to ensure optimal care for local patients."  The president acknowledged "enormous effort" on the part of hospital staff and the Balearic health ministry. Juan insisted, "Formentera's patients cannot lose out on quality of care."

Today, the president met with Gonzalo Espí, deputy director of management at Formentera Hospital, to inform him of inadequate staff resources. The president will meet regularly with Espí to monitor the situation of health services on the island.

23 February 2023
Office of Communication
Consell de Formentera

Formentera awards beach service concessions for sun loungers and umbrellas, reducing occupied space by roughly 1,400 m2

Today the Governing Board of the Consell de Formentera approved proposed concessions for sun loungers and umbrellas for seasonal services at Formentera beaches from 2023 to 2028.

According to the Office of Environment, this new contract reduces previously occupied areas of beaches by 1,378 square metres, delivering more space to other beachgoers and limiting the area allotted to concessions.

Preference was given to bids that incorporated quality, sustainable materials. Winning bidders will be responsible for cleaning the occupied space and must accredit ecologically-informed training in areas like waste management, pollution and spill prevention, stranded marine species, environmental awareness campaigns, extra cleaning of the beach area, promoting environmental values of the surroundings, climate change awareness, environmental management, etc.

The remaining contracts will be issued pending the administrative concession title from the Coastal Authority.

23 February 2023
Office of Communication
Consell de Formentera

More Articles...

Page 3 of 128

3

Presidency

Press Office

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

horaris_eng_baix_1

boto YOUTUBE