• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Ana Juan planteja una 'profunda reflexió' sobre el creixement turístic i defensa les 'regulacions valentes' per la protecció del territori

foto 2022 debat de l estat A· Ana Juan planteja que s'ha d'aturar i pensar si cal créixer més turísticament

· La presidenta del Consell anuncia la pròxima obertura de l'oficina de l'habitatge, de la residència i del centre d'emprenedoria

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha obert avui la primera sessió del debat sobre l'estat de Formentera a la sala de plens amb un discurs que ha defensat els projectes de regulació que ha començat aplicar aquesta legislatura el Consell de Formentera, com ara Formentera.eco i la regulació de s'Estany des Peix, i ha llançat una reflexió a la societat formentera si cal continuar creixent turísticament. "Avui en dia, estam en un punt de mira perillós que pot fer que Formentera acabi morint d'èxit si no actuam i posam les mesures per preservar la nostra illa. Nosaltres, els formenterers i formentereres, i també molts dels nostres visitants, estam comprovant que aquesta amenaça l'estam patint en les carreteres, les platges, els camins, el litoral... I que aquesta amenaça no només posa en perill el nostre model turístic, sinó que està trastocant la forma de vida de la nostra gent", ha assenyalat la presidenta.

Protecció de territori i creixement turístic

La presidenta, que ha recordat que "en la protecció de nostre territori està la nostra raó de ser", ha defensat els projectes de Formentera.eco, "pioner" i el de regulació de s'Estany des Peix, "una regulació que no existia enlloc de les Balears i que a Formentera, ningú, fins avui, s'havia atrevit a fer". Ana Juan ha subratllat que "recuperar s'Estany des Peix ens ajudarà a valorar la importància de preservar la nostra natura, a recuperar part de la nostra identitat i a mostrar a les noves generacions que hi ha esperança i que aquesta meravellosa illa té un futur prometedor".

Sobre el creixement turístic i la congelació de prop de 3.800 places turístiques a Formentera per la llei turística, la presidenta ha reflexionat: "Si estam aplicant polítiques de regulació, de veritat volem continuar creixent? Hem de ser coherents amb la nostra illa i amb les polítiques que aplicam".

D'altra banda, Ana Juan ha destacat la feina que ha fet el Consell de coordinació amb altres administracions i l'aportació de Formentera a lleis balears de turisme, de consells, de joventut o d'educació, una coordinació que també ha suposat l'obertura del col·legi de Sant Ferran, la posada en marxa del servei del 061 durant tot l'any i del servei d'hemodiàlisi, per exemple.

Transport marítim i port de la Savina

En aquest sentit, la presidenta també ha fet referència a l'aprovació del decret de transport marítim "que ha de ser l'eina per millorar i regular la mobilitat marítima, les excursions turístiques i garantir la mobilitat dels residents, amb les barques de primera i darrera hora del dia". Ana Juan ha assenyalat que "s'ha de continuar treballant per millorar i adequar al nostre port i a les nostres necessitats amb criteris de sostenibilitat medi ambiental, econòmica i social" i ha lamentat que "malauradament, el port de la Savina està patint les conseqüències d'una guerra entre interessos econòmics, que hem vist abans en altres ports propers, i que està afectant de manera greu molts negocis i empresaris de l'illa i també a la mateixa operativitat i seguretat del port". Ana Juan ha dit: "Aquí no hi ha vacil·lacions possibles: el Consell i jo mateixa, com a representant en el consell d'administració de l'Autoritat Portuària, sempre defensarem l'interès general per damunt dels interessos particulars, i sempre defensarem un port més social pensat per als nostres residents, per als nostres pescadors i, en definitiva, per a Formentera".

Habitatge

A més de l'equilibri mediambiental, la presidenta també ha parlat de l'equilibri social, "que el tenim també en alerta vermella pels problemes gravíssims per culpa de l'accés a l'habitatge. La nostra obligació com a representants polítics és cercar solucions i tractar de minimitzar aquest impacte, per exemple, oferint l'oportunitat a aquells habitatges que han quedat fora del lloguer turístic es puguin oferir com a lloguer per tot l'any. Si la llei ens ho permet, endavant. Crec que estam davant una bona oportunitat per intentar-ho i hem de ser valents", ha assenyalat Juan. Així, la presidenta ha anunciat que "després de l'estiu obrirem l'oficina de l'habitatge a Formentera, un projecte que la pandèmia ens va aturar, però que és absolutament necessari. El Consell ha d'acompanyar i ajudar els nostres residents a trobar una llar a un preu digne i també estam treballant en la creació d'una borsa d'habitatge ètic".

Projectes en marxa

Durant el seu discurs, la presidenta ha fet un repàs a la feina feta en les diferents àrees del Consell i ha marcat alguns dels projectes que es posaran en marxa en breu o que estan en tramitació, com ara la residència, que obrirà després de l'estiu, la nova contracta de residus, la primera pèrgola fotovoltaica a un aparcament públic de Formentera, la implantació del sistema de retorn d'envasos, el centre d'emprenedoria o les noves graderies del camp municipal de futbol.

Finalment, la presidenta ha tengut un record per al manteniment i la valoració del patrimoni, material i immaterial de Formentera, "perquè representa la visió de futur d'un poble, i és molt important posar en valor tots aquells elements que configuren el que som i donen sentit a l'illa que projectam". En aquest sentit, Ana Juan ha tengut un record per la concessió el passat divendres de la Medalla d'Or de Formentera i per als majors de la nostra illa. "Quan parlam d'illa de futur, de noves generacions, de camins cap a la sostenibilitat, de models d'illa, els hem d'escoltar i aprendre'n, perquè ells també tenen molt a dir, perquè són una font de saviesa i són els que guarden el veritable llegat de Formentera", ha dit.

La segona sessió del debat es celebrarà el dijous 14 de juliol, a les 9 hores, amb les proposicions dels grups polítics.

11 de juliol de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals rebran la Medalla d'Or de l'illa

foto 2022 honorifiques sant jaumeAvui s'ha celebrat el ple extraordinari amb un únic punt de l'ordre del dia: la proposta d'atorgament de les Distincions Honorífiques per a l'any 2022, amb motiu de la celebració de Sant Jaume, Diada de Formentera.

El Ple ha aprovat per unanimitat: atorgar la Medalla d'Or de Formentera als coneixedors i transmissors de les tècniques artesanals tradicionals. Segons ha explicat la presidenta, Ana Juan, “aquest premi s'atorga en reconeixement a la seua tasca per transmetre i compartir entre generacions les tècniques que —aprofitant els recursos de l'illa, com ara la fusta, la pedra, la vegetació— bastiren en el seu dia les necessitats de la casa, el camp i la mar, i que avui esdevenen part del nostre valuós patrimoni immaterial”.

Els tres premis Sant Jaume recauran sobre:

Llibreria Tur Ferrer (1962)
En reconeixement a la primera llibreria i papereria de l'illa de Formentera, un establiment singular al cor de Sant Francesc, amb més de seixanta anys de trajectòria comercial, i que continua a dia d'avui en el sector amb una gestió familiar, de tracte directe i pròxim.

Can Platé (1922)
En reconeixement a una trajectòria empresarial familiar, que s'inicià precisament fa cent anys de la mà de Joan Ferrer Castelló amb la inauguració del que avui coneixem com Fonda Platé, trajectòria i emprenedoria que continuen avui amb la tercera i quarta generació al capdavant d'una empresa vinculada al turisme sempre a la recerca de l'excel·lència.

Marià Castelló Martínez (Formentera, 1976)
En reconeixement a l'originalitat de la seua obra amb un personalíssim llenguatge arquitectònic propi, i pel respecte exemplar que mostren les intervencions sobre patrimoni cultural de l'illa, a més de la seua ja reconeguda i premiada aportació a l'arquitectura contemporània.

Fills adoptius

També s'ha acordat atorgar la distinció en la categoria de Fills adoptius a:

Maria Teresa Matilla López (Salamanca, 1957)
En reconeixement a la seua trajectòria com a divulgadora de la pintura durant anys a l'illa, tot contribuint a desenvolupar la imaginació i creativitat de tants formenterers i formentereres, així com pel seu compromís i participació ciutadana de l'illa.

Miquel Àngel Riera Planells (Eivissa, 1970)
En reconeixement a la labor realitzada al llarg dels catorze anys com a mossènyer de les parròquies de Sant Francesc Xavier i el Pilar de la Mola, i per l'impuls i compromís envers l'associacionisme juvenil, l'acompanyament de famílies necessitades i acollida social.

La presidenta ha felicitat, en nom propi i de tot l'equip de Govern, a tots els premiats i els ha convidat l'Acte institucional de lliurament de les distincions honorífiques de l'illa que se celebra el diumenge 24 de juliol a les 20.00h al Jardí de ses Eres, a Sant Francesc. Ana Juan també ha agraït la feina feta als integrants de la Comissió de les Distincions Honorífiques.

8 de juliol 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Aprovació del Reglament de l'Arxiu, modificació pressupostària i control de fondejos en el ple ordinari de juny

El Ple del Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió ordinària del mes de juny. Per unanimitat de tots els grups polítics, s'ha aprovat de manera inicial el Reglament d'ús de l'Arxiu del Consell de Formentera. La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que el Reglament estableix el marc d'actuació i determina els criteris de gestió i conservació de l'Arxiu "que faran de la documentació un bé més durador, accessible i proper". La consellera ha assenyalat que l'objectiu marcat aquesta legislatura era "impulsar l'Arxiu i oferir a la ciutadania transparència i accés per part del Consell, que té la responsabilitat de salvaguardar la documentació d'aquesta illa". En definitiva, "deixar de banda la idea de l'Arxiu com un espai de simple custòdia i passar a entendre'l com una missió al servei de tothom", ha dit la consellera.

La sessió plenària també s'ha aprovat, amb el suport de l'equip de govern de GxF-PSOE i l'abstenció de Sa Unió, la proposta d'aprovació inicial de l'expedient de modificació pressupostària núm. 1/2022. En concret, segons ha explicat el conseller d'Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, s'ha fet una modificació pressupostària de 4.204.253 € que permetrà ajustar el pressupost a les necessitats de la situació actual, que serà finançada amb els romanents del Consell, i que mantendrà l'endeutament de la institució a zero.

"Aquesta modificació és necessària i adapta el pressupost a les necessitats actuals i als serveis que oferim a la població, ja que s'han hagut d'habilitar partides per ajustar-nos a les noves demandes", ha afegit el conseller. Algunes de les partides que s'hi han inclòs estan destinades a finançar amb 460.000 € la contractació de personal per a la regulació de s'Estany des Peix o per a l'obertura de la residència, entre d'altres. S'ha habilitat una partida pressupostària de 290.000 € per iniciar el desenvolupament de la carrera professional, a la qual es podran acollir els treballadors del Consell Insular. També s'ha habilitat una dotació per a l'adquisició de terrenys, amb una dotació d'1.159.000 €. Així mateix, s'ha reservat una partida de 160.000 € per fer front a l'increment del cost del trull d'oli i una partida de 170.000 € per redactar el projecte de les noves graderies del Camp Municipal d'Esports i iniciar-ne les obres.

Amb el vot a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició també s'ha aprovat una modificació pressupostària "per actualitzar la plantilla a les necessitats actuals, degut a la contractació de personal per a s'Estany des Peix i la futura residència; i també per atendre als acords establerts amb la mesa negociadora amb els sindicats", segons ha assenyalat la consellera de Recursos Humans, Paula Ferrer.

Festius de l'any 2023

El Ple ha aprovat per unanimitat la designació de Juan Yern Juan com a jutge de pau substitut de Formentera per tal que la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, el nomeni per un termini de quatre anys. Així mateix, tots els grups polítics han donat suport a la proposta de dies festius locals a Formentera de l'any 2023, que seran el 25 de juliol, dia de Sant Jaume, i el 26 de desembre, Mitjana Festa de Nadal.

Control de fondejos sobre posidònia

D'altra banda, s'han aprovat dos propostes transaccionades per l'equip de govern i presentades per l'oposició. En la primera, aprovada per unanimitat, s'insta la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear que habiliti els mitjans materials i humans necessaris per realitzar el servei d'assistència al fondeig "perquè cap embarcació fondegi sobre posidònia, que l'empresa adjudicatària del servei posi, de forma urgent, totes les embarcacions per fer aquesta feina i que les pròximes temporades es doni compliment estricte del contracte", tal com ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur. En la segona, sobre la retirada de posidònia de les platges, amb l'abstenció de l'oposició, s'ha aprovat la de l'equip de govern que insta el Govern a iniciar una campanya per potenciar la consciència mediambiental, sol·licitar a la Direcció General d'Espais Naturals que autoritzi retirades parcials de les restes de posidònia sota criteris tècnics i no de calendaris i, finalment, per evitar la pèrdua d'arena de les nostres platges amb la retirada de restes de posidònia, estudiar la viabilitat i la idoneïtat de portar a terme una millora en la gestió d'aquestes restes.

També s'ha aprovat per unanimitat una proposta de Sa Unió transaccionada per l'equip de govern per instar el Consell de Formentera que continuï executant accions que facilitin l'accés de les persones amb mobilitat reduïda tant al nucli des Pujols com a la resta de l'illa. I per instar el Consell de Formentera que continuï executant iniciatives que promoguin la descarbonització del parc mòbil insular.

En darrer lloc, s'ha aprovat amb els vots a favor de tot el Ple, una proposta de Sa Unió per "instar el Govern de les Illes Balears que posi els mitjans necessaris per millorar el senyal de televisió per tal que arribi per igual a tots els habitants de l'illa de Formentera".

Declaracions institucionals

Finalment, el Ple ha aprovat dos declaracions institucionals. La primera amb motiu de la commemoració, el 20 de juny, del Dia Mundial de les Persones Refugiades, en la qual Consell "se solidaritza amb tots els refugiats, i denuncia la violació sistemàtica dels seus drets, així com l'extrema situació de vulnerabilitat i desemparament en què es troben". I, la segona, amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQA+, el dia 28 de juny, en la qual el Consell "reafirma el seu compromís per continuar treballant en l'impuls de polítiques públiques que materialitzin el reconeixement real dels drets humans de les persones LGTBIQA+" i manifesta "el seu propòsit més ferm de valorar la igualtat, la diversitat i la visibilitat de totes les identitats i orientacions", segons ha destacat la presidenta i consellera d'Igualtat, Ana Juan.


30 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació de l'esborrany del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic

La sala de plens del Consell de Formentera acull el dimecres 29 de juny, a les 19 hores, la presentació de l'esborrany del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic que elabora el Govern de les Illes Balears perquè la ciutadania hi pugui participar en la confecció amb aportacions de primera mà. L'objectiu d'aquestes reunions és poder conformar el full de ruta de les Illes quant al desplegament ampli de la Llei, ja que aquest Pla ha d'establir un marc transversal d'orientació i planificació dels objectius, les polítiques i les accions per complir amb la Llei de canvi climàtic i transició energètica, així com accelerar en la reducció d'un 40% les emissions contaminants a les Illes Balears fins al 2030.

27 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera se suma a la campanya per alliberar les platges de fum

foto 2022 platges sense fumLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha acompanyat avui les voluntàries de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Formentera a la sessió informativa que ha organitzat l’associació a la platja des Pujols. Ana Juan ha recordat que aquesta platja es va convertir, l'any 2020, en la primera de Formentera a adherir-se a la campanya Platges sense fum, promoguda per la Direcció General de Salut Pública del Govern de les Illes Balears, i que avui en dia compta amb prop de vint platges de les illes adherides. La presidenta ha avançat que s'està treballant per incorporar més espais sense fum a l'illa.

"Des de l'Administració hem de promoure i afavorir els hàbits saludables", ha assenyalat la presidenta. La campanya Platges sense fum, a més, té l'objectiu mediambiental de sensibilitzar la població sobre la importància de no deixar residus als espais naturals, ja que els plàstics i les llosques són els residus més abundants als nostres arenals.

20 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 9 de 121

9

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1