• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera demana al Govern un pla especial i mesures específiques per solucionar el problema de l’habitatge

reunio---institucional-armengoLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, s’han reunit avui de matí a la sala d’actes del Consell de Formentera. A la trobada també han assistit els vicepresidents insular Ana Juan, Susana Labrador, Rafael Ramírez, i la consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa.

A la reunió s’ha fet un repàs dels projectes que ja es varen dur endavant la passada legislatura, com la transferència de promoció turística, la construcció de l’escola i escoleta de Sant Ferran, que han visitat després de la trobada, o la posada en marxa del projecte formentera.eco de regulació d’entrada de vehicles, entre d’altres. D’altra banda també s’ha parlat sobre les feines que han començat però que encara queda camí per recórrer, segons ha explicat la presidenta Alejandra Ferrer.

En aquest sentit, un dels temes que ha destacat ha estat l’habitatge, on s’ha demanat la creació d’una Oficina Integral de l’Habitatge. Alejandra Ferrer ha recordat que “el Govern balear ha fet moltes passes, com l’aprovació d’una llei d’Habitatge que no existia i que ha aportat moltes millores”. Però la presidenta insular ha assenyalat que “en el cas de Formentera hi ha una situació molt específica, que la llei no té en compte, i per això requereix d’un pla especial i de mesures específiques que garanteixin el dret a l’habitatge a la nostra illa”.

Per part seva, la presidenta del Govern ha reconegut que en matèria d’habitatge “mesures que s’apliquen a les altres illes no són vàlides per Formentera”. En aquest sentit s’ha compromès a recollir les propostes que arribin des de l’illa per adaptar-les a les normatives que s’impulsin des del Govern i que així “puguin donar solució al problema, ja que hi ha molta gent que no pot optar als preus de mercat que hi ha a Formentera o que simplement no troben habitatges”, segons ha declarat Armengol.

Transport marítim i control del fondeig
D’altra banda, Alejandra Ferrer ha reclamat que es dugui endavant la regulació del fondeig a tot el litoral de Formentera. Sobre el transport marítim, tot i les passes donades amb la primera i darrera barca que a partir del mes de març connectarà Formentera amb Eivissa, la presidenta de Formentera ha incidit que “s’ha de continuar treballant en la seva regulació del transport marítim per garantir unes freqüències mínimes, però també la protecció de l’entorn per on passen les barques situades en ple cor del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera”.

Francina Armengol ha mostrat la disposició del Govern en seguir avançant en aquests temes, i ha destacat que “gràcies al decret que desenvolupa el règim especial de les Illes Balears, ha sortit el primer decret de regulació de transport de mercaderies i per primera vegada se subvencionarà el transport de mercaderies entre illes, amb una especificitat important en el transport entre Eivissa i Formentera, que pot suposar minves dels costos molt importants entre les dues illes de fins a un 72%”, segons ha detallat.

Altres dels temes en què s’ha demanat la col·laboració del Govern han estat el tancament del cicle de l’aigua, on s’ha reclamat que es millori la depuració de les aigües, també s’ha demanat que es continuï treballant en la creació del Museu de Formentera i en la recuperació de les salines.


20 de febrer de 2020
Consell de Formentera
Àrea de Comunicació

Formentera demana que l’Estat tengui en compte la triple insularitat de l’illa

foto-reunio---alejandra-ferrerLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i la senadora, Patricia Abascal, s’han reunit avui a la seu del Consell de Formentera. La presidenta ha agraït a la senadora aquesta trobada en què li ha traslladat les peticions de l’illa de Formentera perquè com a senadora les defensi a davant l’Estat.

Alejandra Ferrer li ha recordat la “necessitat de tenir un finançament específic, és a dir un Règim Especial de les Balears (REB), que tengui en compte la triple insularitat de Formentera”. També han parlat sobre la necessitat d’apropar els serveis a la ciutadania de Formentera, en relació amb la reclamació de la creació d’un Jutjat de Primera Instància a l’illa.

El desenvolupament de l’Agenda 2030 per evitar i lluitar contra el canvi climàtic ha estat un altre dels temes que han posat sobre la taula. La presidenta també li ha explicat la feina que ha fet el Consell de Formentera d’adaptació de la normativa municipal relativa a l’habitatge, per tractar d’ajudar a la creació d’una borsa d’habitatges de lloguer per tot l’any, així mateix ha reclamat “la implicació de l’Estat per solucionar aquest problema de manca d’habitatge i garantir que tots els formenterers puguin tenir cobert aquest dret de primera necessitat”, segons ha declarat Alejandra Ferrer.

Per part seva, la senadora ha destacat que un dels seus principals objectius és que “es conegui el que són les illes i com es viu a les illes, que tenim unes necessitats i aquestes necessitats s’han d’entendre, comprendre i resoldre a Madrid”. Per això, Patricia Abascal ha sol·licitat la creació d’una ponència exclusiva sobre insularitat i ciutats autònomes. En aquest sentit, la presidenta s’ha compromès a traslladar-li tots els problemes específics de l’illa perquè puguin ser debatuts en aquesta ponència.


6 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Ple aprova el Pla Insular de Patrimoni 2020-2021, que inclou accions al voltant de la memòria històrica i del patrimoni immaterial

foto-2020-ple-generEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes de gener en què s’ha aprovat per unanimitat el Pla Insular de Patrimoni 2020-2021, que inclou línies d’actuació i accions per a la gestió del patrimoni material i immaterial de Formentera.

Aquest pla, com ha destacat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, “és el full de ruta que marcarà les accions de present i futur del patrimoni de l’illa”. “Podem dir que és un pla continuista, perquè inclou tot d’accions de l’anterior pla que no es van poder realitzar; realista perquè s’han prioritzat iniciatives i accions que es consideren factibles; i és innovador perquè posa com a figura central i protagonista as Campament (declarat BIC l’any 2013) i també perquè preveu accions al voltant del patrimoni cultural immaterial, com la creació del Consell Assessor en matèria de patrimoni immaterial i la declaració BIC de les mostres de ball tradicional i el cant redoblat”.

La creació d’aquest consell assessor i el seu reglament de funcionament també ha estat aprovada pel ple. A més, la consellera ha destacat que el pla inclou la redacció del Pla Especial de Protecció del lloc històric de ses Salines; igualment ha sol·licitat la col·laboració d’altres administracions i entitats per portar-lo a terme i finalment ha agraït la feina de l’equip de l’àrea de patrimoni.

A més, el Ple ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició una proposta defensada per la consellera d’Educació, Susana Labrador, en la qual “es rebutja la imposició de models o mesures educatives que contradiguin el dret fonamental dels i les alumnes a rebre una formació integral basada en els principis i valors democràtics, com la igualtat, la tolerància i el respecte a la diversitat”. En la proposta, es manifesta el suport del Consell a l’autonomia de centres i es dóna suport a les activitats complementàries que amb criteris educatius es realitzen als centres. Per aquest motiu, s’insta al Govern balear impedir qualsevol intromissió als centres educatius que es vulgui fer amb usos partidistes i que continuï tramitant la nova Llei d’educació; a més, insta al Consell de Formentera a seguir programant activitats pels centres educatius que fomentin els valors de la igualtat i la convivència i valorin la diversitat com a riquesa”.

Millores a la xarxa de sanejament
Per altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat instar a la conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear que “agilitzi la tramitació de les autoritzacions ambientals necessàries per a l’execució de les obres previstes al ‘Projecte de substitució i millora de la xarxa de sanejament general de Formentera’. En la proposta, presentada pel conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, s’insta a l’Agencia Balear de l’Aigua i la Qualitat ambiental que agilitzi la licitació del concurs públic per a l’execució de les obres, “perquè puguin executar-se al més aviat possible, i que faci una auditoria exhaustiva de la xarxa en alta per determinar quins són els punts més febles de la xarxa”, així com que “realitzi les accions preventives de millora de la xarxa per evitar nous vessaments d’aigües residuals”.

A més, el Ple ha aprovat per unanimitat dues proposicions transaccionades presentades pel grup de Sa Unió. En una d’elles, s’insta a què realitzi les accions necessàries per mantenir de manera adequada i solucionar els problemes existents als mòduls de les aules prefabricades a l’escola de Sant Ferran i si fos necessari a substituir-los; i en altra proposició s’ha aprovat l’adhesió del Consell al programa de gestió Mobilitat Elèctrica de les Illes Balears (Melib) impulsat pel Govern balear.

Compareixença del conseller Antonio J. Sanz
Per finalitzar el ple, el conseller de Medi Ambient i Serveis d’Inspecció, Antoni J. Sanz, ha obert el torn de compareixences dels consellers de l’equip de govern d’aquest any. Sanz ha fet un repàs a la feina feta els primers set mesos de mandat; en primer lloc pel servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), on, ha explicat el conseller, s’ha augmentat la plantilla, s’ha creat un borsí d’inspectors d’ITV, s’ha regularitzat el servei i el temps d’espera per als usuaris i s’ha planificat una renovació de les instal·lacions de l’estació per tal d’adequar les mateixes als nous temps i requisits tecnològics.

Pel que fa a l’àrea de Medi Ambient, en primer lloc, el conseller ha fet referència a la subestació i turbina de Ca Marí, ha relatat les reunions mantingudes amb els veïns, la conselleria de Medi Ambient del Govern, les mesures impulsades per a donar una solució en aquesta legislatura i en aquest sentit s’ha referit al ‘tercer cable’ que es troba en procés i que permetrà realitzar la substitució d’aquesta turbina.

Respecte a la gestió de residus, Sanz ha avançat que en els últims mesos “s’ha treballat de forma intensa en la redacció dels nous plecs per a la nova contracta de recollida de residus, per tal que cobreixin les demandes actuals i futures en matèria de residus de l’illa”. “No es tracta, només, de reciclar; es tracta que la cultura de reutilització arreli a Formentera”, ha assegurat.

També, el conseller ha recordat que des de la conselleria de Medi Ambient s’ha promogut la proposta del Consell Lliure de Plàstics d’un sol ús, que actualment es troba en procés de licitació; a més ha destacat la posada en marxa d’un servei de reutilització de palets a la deixalleria, ha subratllat els resultats de recollida de la fracció orgànica així com l’increment i el reforç de serveis de recollida i els projectes finançats a través del Save Posidonia Project. Finalment, el conseller ha recordat els avenços fets en la regulació de l’estany des Peix, ha informat de les últimes reunions per millorar la xarxa de sanejament de l’illa i ha recordat la recent declaració d’emergència climàtica aprovada pel Consell.

31 de gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El temporal de pluja i vent provoca la caiguda de 3 arbres a Formentera

foto 2020 temporal 3El temporal de pluja i vent ha provocat diverses incidències aquesta passada nit a Formentera. En concret, ahir a les 20.35h es va rebre l’avís que havia caigut una branca d’un pi i un pi a la carretera des Cap, a un quilòmetre de la redona de Can Ramon. Els bombers del Consell de Formentera varen retirar la branca de pi i el pi d’en mig de la calçada, mentre es feia l’operatiu la Policia Local va controlar el pas del transit.

Aquest matí a les 7.11h hi ha hagut un altre avís per la caiguda d’un pi a la carretera des Cap, prop de la planta de transferència. Els bombers han procedit a la seva retirada mentre la Policia Local ha controlat el trànsit, a les 8.30h el servei s’ha donat per finalitzat.

Anit també els bombers varen actuar per retirar de la calçada barreres d’obra que hi havia a Sant Ferran. L’avís es va donar al voltant de les 21.30h. El mateix avís es va donar per invasió de tanques d’obra de la residència a la carretera, en aquest les varen retirar els treballadors del servei de carreteres i de la xarxa viària del Consell, que també varen actuar per retirar diverses senyals caigudes a les carreteres de l’illa.

Palmera caiguda as Pujols
Un altre arbre ha caigut durant la matinada, en aquest cas una palmera del Passeig Marítim des Pujols. El servei de neteja subcontractat pel Consell de Formentera ha estat l’encarregat de procedir a la seva retirada. També as Pujols el rafal que dona ombra a la plaça d’Europa s’ha trencat a causa de les fortes ratxes de vent i la brigada d’obres ha iniciat el procés de recollida. El mateix ha succeït amb el rafal situat a la part exterior de la piscina municipal.

D’altra banda, cal destacar que han entrat avisos d’emergències a l’112 informant de diverses caigudes de servei elèctric.

20 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els bombers de Formentera han intervengut en un total de 213 serveis durant 2019

bombers--1-1El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Interior, informa que els bombers de l’illa van fer un total de 213 serveis al llarg de l’any 2019 enfront de les 183 de l’any 2018. D’aquestes intervencions, 31 han estat per incendis, dotze de les quals corresponen a incendis forestals (3) i agrícoles (9). En aquests casos, la superfície cremada ha estat 0,172 ha de forestal i 5,12 ha d’agrícola, en total 5,292 hectàrees. La resta d’intervencions per incendis s’han produït a habitatges (7), mobiliari urbà (6) i vehicles (6). En total, els bombers han sofocat sis incendis més que l’any passat.

Els agents de bombers també han intervengut en 17 serveis relacionats amb salvaments o rescates: 7 en accidents de trànsit, 7 de persones i 3 d’animals.

Respecte a serveis relacionats amb assistències tècniques, com arbres caiguts en via publica, neteges de calçada, subministres urbans, etc. s’hi han fet un total de 52 intervencions. Els bombers també han fet un total de 93 intervencions preventives, la majoria (78) de vigilància i 20 relacionats amb falses alarmes.

El conseller d’Interior, Josep Marí, ha destacat la feina del cos de bombers de l’illa i ha agraït la “ràpida actuació dels agents i també del personal de l’Ibanat” en els dos incendis ocorreguts l’any passat a la Mola. El conseller també ha subratllat la col·laboració de Protecció Civil, Guàrdia Civil, Policia Local i de la Unitat Operativa (UOP) de la Direcció General d’Emergències, que han intervengut juntament en diferents situacions d’emergència a l’illa.


9 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 78 de 139

78

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE