• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Es torna a obrir l’accés a ses Illetes i Cavall d’en Borràs a partir de les 18 h, però segueixen els controls preventius

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Presidència, informa que ha quedat suspès el decret de Presidència de tancament de l’accés amb vehicles, a partir de les 18 h, a la zona del Cavall d’en Borràs i ses Illetes del Parc Natural. Aquest decret es va aprovar el passat 4 d’agost per evitar festes a les platges d’aquesta zona protegida.

La presidenta del Consell, Alejandra Ferrer ha fet un balanç positiu de la mesura “que des que es va posar en marxa ha servit per evitar aglomeracions de persones que a causa de la covid ens pogueren posar a tots i a totes en perill i que, a més, provocaven conductes incíviques que danyaven el medi ambient de la zona”.

Des del passat dilluns 6 de setembre es varen començar a relaxar les mesures de restricció d’entrada al Parc Natural, tot i que els controls puntuals de prevenció d’aglomeracions de les platges han seguit i seguiran durant els pròxims dies, segons ha afegit la presidenta.


15 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Petició unànime per reduir les freqüències marítimes i per la reordenació ‘urgent’ del port de la Savina

foto 2021 ple agostEl Ple del Consell de Formentera ha aprovat avui per unanimitat una proposta sobre la regulació del port de la Savina en què s’insta novament l’Autoritat Portuària de Balears a prendre les mesures necessàries, de manera consensuada amb el Consell, per reduir les freqüències marítimes a la línia regular amb Eivissa perquè sigui “segura, mediambientalment i socialment sostenible”, segons ha explicat la presidenta Alejandra Ferrer, que ha estat l’encarregada de defensar la proposta. A l’acord també s’insta l’APB a “la urgent reorganització del port, que l’adapti a les necessitats socials i econòmiques de l’illa, reduint els atracaments d’embarcacions de línia regular i d’excursions amb la creació d’espais i considerant així la necessitat de tenir amarraments socials, una marina seca i espai per a l’activitat comercial”.

D’altra banda, s’insta la Capitania de la Marina a regular i autoritzar les freqüències de la línia regular perquè es garanteixi la seguretat tant dins del port de la Savina com en el trajecte entre les illes, i amb relació a tots els altres moviments d’embarcacions fondejades, de manera que hi hagi l’espai suficient entre una arribada i la següent, per tal de garantir que no s’acumulin embarcacions a l’entrada del port.

Així mateix, s’insta la Capitania de la Marina i l’Autoritat Portuària de Balears a no autoritzar l’arribada de creuers a la Zona 2 del port de la Savina, i les conselleries balears de Medi Ambient i de Mobilitat a prendre les mesures pertinents de manera urgent per garantir la protecció del Parc Natural, tant pel que respecta a la capacitat de càrrega d’aquest respecte de les embarcacions d’esbarjo i fondejos, com amb relació als efectes dels creuers i el trànsit massiu de grans embarcacions de línia.

La presidenta ha destacat que “aquest estiu s’ha fet palès, una vegada més, que Formentera necessita urgentment reorganitzar el seu port d’acord amb les necessitats i la capacitat de càrrega de l’illa, sempre prioritzant l’entorn, el patrimoni i la qualitat de vida dels residents”. “El port necessita una reorganització global per solucionar els problemes detectats des de fa anys d’operativa, de seguretat i de funcionalitat. L’espai reduït i la gestió del port sense trobar solucions per a la societat i la sostenibilitat de Formentera s’ha acabat convertint en un problema gran”, ha incidit Alejandra Ferrer.

Descarbonització de la central des Ca Marí
El Ple també ha aprovat amb els vots a favor de GxF, PSOE i Sa Unió una proposta del conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, que insta la conselleria de Transició Energètica del Govern balear “a fer les accions necessàries per a la substitució del combustible de la central tèrmica des Ca Marí per un menys contaminant, com el gas o altres, per avançar en la seva descarbonització”. El conseller ha destacat que “a la nostra illa és necessària una font alternativa de generació energètica, i si no es planifica la substitució de la font d’energia des Ca Marí, ens trobarem amb un projecte capdavanter, com és el tercer cable, per a l’abastiment de Formentera i una central tèrmica de fuel que ha esgotat la seva vida útil”. Així, a més, s’insta el Ministeri per a la Transició Ecològica a destinar una partida pressupostària dels fons europeus Next Generation a l’adequació a les energies verdes de la central tèrmica des Ca Marí.

Reparació de passarel·les i plafons del litoral i més personal de Costes
A més, s’ha aprovat una proposta conjunta de l’equip de govern i l’oposició d’instar la Direcció General de Costes a habilitar una partida pressupostària i a signar un conveni amb el Consell per a la reparació, conservació i manteniment dels elements del Domini Públic Marítim Terrestre com ara plafons informatius i passarel·les, així com per dotar de personal suficient per garantir el seu correcte funcionament respecte de les feines de control, protecció i per garantir l’agilitat en els procediments administratius relatius als procediments relacionats. El conseller de Medi Ambient ha destacat “la importància del manteniment d’aquestes instal·lacions per garantir la protecció del nostre litoral i del sistema dunar, i consideram necessari augmentar la partida pressupostària perquè a la nostra illa aquest manteniment sigui l’adequat”.

Implantació de la carrera professional al Consell
A més, el Ple ha aprovat de manera inicial amb el suport de tots els grups polítics el reglament regulador de la carrera professional dels empleats públics del Consell. La consellera de Recursos Humans, Paula Ferrer, ha recordat que “la carrera professional és un dret que es recull a la Llei de l’estatut bàsic dels empleats públics, i la seva implantació al Consell va ser un acord de tots els grups polítics des de la passada legislatura”. La consellera ha destacat que la carrera professional “suposa una millora, ja que els treballadors i treballadores del Consell es poden equiparar amb els d’altres administracions, a més d’ordenar i oferir amb transparència l’oportunitat de progressió del personal de l’administració”. La regulació de la carrera professional serà de manera voluntària i avaluarà l’acompliment, l’experiència i l’especialització professional dels treballadors.

Finalment, s’ha aprovat una proposta de bonificació d’un 100 % de la quota de l’impost dels vehicles considerats de caràcter històric pel Reglament de vehicles històrics (Reial decret 1247/1995), i es tramitarà prèvia sol·licitud de la persona interessada. Poden ser bonificats únicament els vehicles amb matrícula històrica de tipus H-0000-BBB, segons la classificació de la Direcció General de Trànsit.

També s’ha aprovat per unanimitat una proposta de Sa Unió per instar la Direcció General del Servei d’Ocupació Estatal a prendre les mesures necessàries per dotar de mitjans personals l’oficina de Formentera i es presti, d’aquesta manera, el pertinent servei durant tot l’any. Així mateix, se n’ha aprovat una altra relativa a buscar solucions per a les empreses de lloguer d’embarcacions ubicades al port de la Savina.

Compareixença de Vanessa Parellada
La consellera de Joventut, Participació Ciutadana, Noves Tecnologies i Igualtat-LGTBI, Vanessa Parellada, ha comparegut al ple per fer un repàs de la feina desenvolupada a les àrees que gestiona. En primer lloc, la consellera ha assenyalat que “totes aquestes àrees tenen en comú que se centren en temes transversals a la resta d’àrees del Consell i afecten tota la ciutadania”. La consellera ha destacat l’obertura d’enguany del parc infantil de Sant Ferran i del parc de patinatge, “el punt de reunió revelació d’enguany, que reuneix nens i nenes de totes les edats, i que intentam anar millorant en la mesura del possible arran de l’ús que se’n va fent”. Quant a Participació Ciutadana, la consellera ha assegurat que el nombre d’associacions inscrites al Registre d’Entitats “segueix incrementant: ara en tenim 115 i actualment tenim 54 associacions inscrites al Consell d’Entitats, incrementant les 37 que teníem el novembre de 2019”. Sobre Noves Tecnologies, ha subratllat que “el projecte més ambiciós i complex d’enguany ha estat, sens dubte, la implementació de la nova licitació de veu i dades, que canvia totalment la tecnologia que connecta les seus disperses amb l’edifici consistorial”. I sobre l’àrea d’Igualat i LGTBI, Parellada ha destacat l’inici del primer Pla d’Igualtat Intern del Consell, l’increment de la subvenció a l’associació Espai Dones i el fet que també s’està intensificant la feina de sensibilització davant les agressions sexuals a les dones. A més, ha recordat la feina i les accions que es fan de visibilització i sensibilització arran de la diversitat d’identitat de gènere i d’orientació sexual.

Declaració institucional
El Ple ha aprovat amb el suport de tots els grups una declaració institucional feta arran de la situació de les dones i nenes a l’Afganistan després de l’ocupació talibana. Segons ha explicat la consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, davant la tragèdia que pateix la població afganesa i complint el ratificat pel Tractat d’Istanbul, “s’ha de mantenir viva l’alarma del risc cert que ja corren les dones i nenes a l’Afganistan, de ser negades en la seva dignitat, sotmeses, esclavitzades i, fins i tot, assassinades”. Amb la declaració, es demana que s’emprenguin “urgentment les accions necessàries per aturar la tragèdia. A Balears, el Consell de Govern ha aprovat una resolució per demanar a l’Estat poder contribuir a garantir la vida i la integritat de les dones de l’Afganistan, i s’ofereix a rebre’n en qualitat de refugiades o sol·licitants d’asil. Un oferiment al qual s’afegeix el Consell de Formentera”.


27 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera es personarà com acusació popular en el cas de la violació grupal i agressió a una jove de 19 anys a l’illa

El Consell de Formentera anuncia que es personarà com acusació popular en el cas de la violació grupal i agressió perpetrada a una jove de 19 anys a l’illa el passat mes de juliol. La institució insular reforça el seu suport a la víctima i confia que la justícia actuï amb celeritat per esclarir els fets denunciats i que s’acompleixi amb la legalitat.

24 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La baixada de la incidència de la covid a Formentera permet allargar l’horari de la restauració una hora

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la vicepresidenta, Ana Juan, s’han reunit avui amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, els presidents de la resta de consells de les illes i representants de la FELIB. A la trobada s’han explicat els canvis en les restriccions de seguretat sanitària que estaran vigents a partir d’avui, després de la publicació al BOIB, a les Balears.

Aquestes noves mesures s’han pres després d'analitzar la situació sanitària i epidemiològica de cadascuna de les illes. A Formentera, la incidència acumulada els darrers catorze dies (IA14) segueix una tendència descendent i se situa en els 428,4 casos per cada 100.000 habitants. Si es tenen en compte aquestes dades a Formentera la prohibició de trobades socials entre no convivents es retarda fins a les 02.00 h de la matinada (i fins a les 06.00 h), una hora menys de prohibició que fins ara.

Recordem que, segons la normativa que va entrar en vigor el 24 de juliol, les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn s'han de fixar segons aquestes limitacions:

a) Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 350 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 5 % en relació amb els llits de cures crítiques per covid-19 o del 2 % en relació amb els llits d'hospitalització per covid-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l’horari comprès entre les 02.00 i les 06.00 hores, excepte si es tracta de persones convivents.

b) Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 450 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 10 % en relació amb els llits de cures crítiques per covid-19 o del 5 % en relació amb els llits d’hospitalització per covid-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l’horari comprès entre la 01.00 i les 06.00 hores, excepte si es tracta de persones convivents.

Aquests canvis de nivell sanitari també afecten els horaris permesos a les activitats col·lectives de caire social, cultural, esportiu, d'oci, restauració i hoteleria hauran de concloure a les 02.00 hores a Formentera, i no a la 01.00 de la matinada com fins ara.

Pel que fa a la capacitat màxima de persones per taula, les taules podran ser de fins a 8 persones a l’interior i de fins a 12 persones a l’exterior.

La presidenta ha valorat positivament que es puguin tornar a relaxar les mesures. “El sector de la restauració, bars i locals d’oci poden tornar a l’horari d’obertura d’abans del 7 d’agost i esperam els ajudi a millorar els seus resultats de la temporada, en un moment tan complicat”. Tot i això, Alejandra Ferrer ha insistit en què s’ha de seguir tenint molta precaució i mantenir les mesures de seguretat sanitària tant per part de la població, com de l’empresariat, per continuar reduint el nombre de contagis. “Només així podrem arribar a l’inici del curs escolar i al final de la temporada amb una bona situació”, ha conclòs.


23 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Manel arriba el 4 de setembre a Sant Ferran

El grup català Manel torna a Formentera el pròxim 4 de setembre al pati del CEIP Sant Ferran a les 21.30 hores. Les entrades són gratuïtes i cal fer reserva prèvia a la web www.entradesformentera.cat. L’aforament és limitat, amb una capacitat de 250 persones. El concert està organitzat conjuntament per la Direcció General de Política Lingüística del Govern, l’àrea de Política Lingüística del Consell de Formentera i l’Obra Cultural de Formentera i forma part del cicle de concerts ‘Treu la llengua’, que tenen lloc aquest estiu a cadascuna de les quatre Illes. Manel presenta a Formentera el seu cinquè disc, Per la bona gent (2019).

23 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 8 de 104

8

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1