• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera bonifica les taxes d’ocupació de terrasses, comerços i mercats i s’adhereix al Pacte per al Clima i l’Energia

foto 2021 ple abrilEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes d’abril. Amb el suport de tots els grups polítics, el Ple del Consell ha aprovat la proposta de suspensió de l’exigència de pagament de la taxa d’ocupació de via pública, tant per als comerciants, com restauradors, mercats artesanals i mercat pagès, entre d’altres. Aquesta proposta ha set defensada pel conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell. “Aquestes mesures han set prorrogades, ja que es va suspendre el cobrament d’aquesta recaptació amb l’inici de la crisi de la covid i cada sis mesos es tornen a prorrogar si la situació així ho requereix”, segons ha declarat el conseller que ha destacat que “l’objectiu final que es persegueix és que ningú quedi enrere i ajudar al màxim des del Consell les persones que més ho necessitin”.

A la sessió també s’ha aprovat amb el suport de l’equip de Govern de Gent per Formentera-PSOE i l’abstenció de Sa Unió, la proposta d’aprovació inicial de l’Expedient de Modificació Pressupostària. Segons ha explicat el conseller d’Economia i Hisenda s’ha fet una modificació pressupostària de 3.344.629 € per “poder adaptar-se a la situació actual”. Segons ha destacat Escandell, “la modificació pressupostària és necessària i es finança amb les reserves del Consell de Formentera, ara és el moment de dinamitzar l’economia, fer inversions i donar ajudes tant a les famílies més necessitades com a les empreses de l’illa”. Entre les despeses afegides al pressupost del 2021 destaquen partides destinades a ajudes a autònoms i empresaris, ajudes a famílies, diverses partides per dur endavant o finalitzar projectes d’obres, entre d’altres.

D’altra banda, el Ple també ha donat el vistiplau, amb els vots de l’equip de Govern GxF-PSOE i l’abstenció de l’oposició, a la proposta de Modificació del Pla Estratègic de Subvencions del Consell Insular per incloure una despesa de 18.000 € destinats a col·laborar amb la S.D. Formentera pel seu 50 aniversari. El conseller Bartomeu Escandell, que també ha defensat la proposta, ha recordat que “aquest club és el més antic de l’illa i que aquesta subvenció ajudarà a poder organitzar actes i realitzar feines per recordar la història i la memòria del club i per tant de part de l’illa”.

Adhesió al Pacte per al Clima i l’Energia
A la sessió s’ha aprovat per unanimitat, l’adhesió de Formentera al Pacte de Batles i Batlesses per al Clima i l’Energia. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que “el canvi climàtic ja és una realitat i és un dels majors reptes de la nostra era que requereix una acció i cooperació immediates entre les autoritats locals, regionals i nacionals de tot el món”. El conseller ha incidit que “cal treballar per continuar mitigant el canvi climàtic, però també adaptar-s’hi, i Formentera pot fer-ho adherint-se a aquest nou pacte, amb el compromís de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en un 40 % l’any 2030, a més d’aconseguir un estalvi d’energia del 27 % i fomentar l’ús d’energia renovable perquè aquesta suposi un 27 % del consum total”. El conseller ha finalitzat remarcant “el compromís del Consell perquè l’aposta per l’energia neta sigui un mandat d’aquest Consell”.

Altres proposicions
A la sessió s’ha aprovat designar com a dies festius locals a l’illa de Formentera per a l‘any 2022 el 25 de juliol, dia de Sant Jaume, i el 30 de maig, Sant Ferran. També s’ha donat el vistiplau a la revisió anual del Padró Municipal d’Habitants a data 1 de gener de 2021, que ascendeix a un total de 13.465 persones. Aquesta dada es remet a l’Institut Nacional d’Estadística.

El Ple ha aprovat una proposta presentada pel grup de l’oposició i transaccionada per l’equip de Govern relativa a continuar treballant en la millora de les instal·lacions esportives de l’illa i a fer una valoració de les necessitats actuals i futures amb la participació de les esportistes, associacions, clubs i federacions esportives, i dels grups polítics. La vicepresidenta Ana Juan, que assumeix temporalment, les competències d’Esports, ha destacat “les millores i reformes“ de les instal·lacions que s’estan fent aquesta legislatura i hi ha subratllat que “és una feina que es fa escoltant les demandes dels diferents col·lectius i clubs d’esportistes”.

En darrer lloc, s’ha donat suport unànime a una proposició per instar al Consell de Formentera a, juntament amb el centre educatiu CEIP El Pilar, l’APIMA de la Mola, l’Associació de Veïns de la Mola, l’Associació de Majors i el veïnat del poble, buscar la solució més adient per satisfer les necessitats que no es trobin cobertes ara mateix pel parc existent en aquest nucli, segons ha explicat la consellera d’Educació, Susana Labrador. Aquesta proposició ha estat presentada per Sa Unió i transaccionada per l’equip de Govern de GxF-PSOE.

Compareixença
La sessió d’avui s’ha tancat amb la compareixença de la consellera de Patrimoni, Política Lingüística i Formació, Raquel Guash, que ha destacat, en primer lloc, “la feina, la dedicació i el compromís dels tècnics” de les àrees que gestiona. “Un dels objectius d’aquesta legislatura era aprofundir en la protecció i en la preservació dels nostres béns patrimonials i continuam per aquest camí”, ha assenyalat la consellera Raquel Guasch. Així, per exemple, entre altres iniciatives, s’ha finalitzat el procediment per declarar BIC el molí Vell de la Mola i s’ha encomanat la redacció del Pla especial de protecció del BIC de ses Salines. També es va treure a concurs l’elaboració del primer Catàleg de camins de Formentera i es va constituir la Comissió Assessora de Patrimoni Immaterial. Respecte a la investigació, entre altres qüestions, es va convocar la Beca d’Investigació del Consell del 2020, amb un increment pressupostari de 2.500 euros; s’ha finalitzat la intervenció arqueològica programada a la necròpolis bizantina de sa Tanca Vella; també es va fer a la tardor una tasca d’investigació arqueològica a la Cova 127 a la Mola.

Guasch ha destacat que des d’agost fins al dia d’avui, el departament també ha comportat l’emissió de 39 informes tècnics i s’han tramitat 18 expedients d’autorització d’intervencions arqueològiques. Respecte als arxius, la consellera ha assenyalat que “en aquest aparat podem dir que hem progressat al 100 %” amb més reforç de personal. A més, a l’Arxiu Municipal, s’han dut a terme tasques de millora per crear un espai independent i millor condicionat.

De l’àrea de Política Lingüística, la consellera ha assegurat que “els cursos de català per a persones adultes segueixen sent la pedra angular de l’àrea”. “Tot i les restriccions per la covid-19, hem organitzat cursos durant la tardor i hivern i han tengut molta acceptació. Hem hagut de buscar espais més adequats per fer les sessions lectives. Cal destacar que s’han inscrit 225, en el període d’octubre a febrer; i hem ofertat 11 cursos”. “D’aquesta àrea destacarem tota la feina diària d’assessorament lingüístic intern a totes les àrees que conformen el Consell de Formentera”, ha dit.

“Compromís, feina, dedicació i esforç han de ser les paraules que es segueixin guiant dia a dia en la gestió que ens va encomanar la ciutadania a les urnes l’any 2019”, ha finalitzat la consellera Raquel Guasch.

30 d’abril de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Inici del servei de socorrisme a Formentera

foto 2021 socorrisme AEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Interior, informa que demà dissabte 1 de maig s’inicia el servei de socorrisme a les platges de Formentera que es dóna entre l’1 de maig i el 31 d’octubre. Un servei que presta el Consell de Formentera amb recursos propis.

Des de demà 1 de maig, fins a l’1 de juny, hi haurà 10 efectius més el coordinador vetllant per la seguretat a les platges de Formentera. A partir de l’1 de juny s’incorporaran 12 socorristes més. Així fins al 30 setembre hi haurà un total de 23 efectius. El mes d’octubre de nou es reduirà la plantilla a 10 efectius més el coordinador.

Cal destacar que pròximament sortirà una oferta per contractar als nous socorristes, per accedir s’ha de tenir el títol homologat de Socorrista en espais aquàtics naturals, segons ha explicat el conseller d’Interior Josep Marí.

Curs d’actualització
“Els socorristes estan realitzant entre ahir i avui un cursos d’actualització de les tècniques de salvament per recordar algunes de les principals tasques que fan com les reanimacions, entre d’altres pràctiques per estar preparats en casos d’emergència”, ha afegit el conseller.

En temporada baixa, de l’1 de maig a l’1 de juny i de l’1 al 31 d’octubre les platges vigilades seran Ses Illetes, el Llevant i Arenals. En temporada alta de bany, és a dir juny, juliol, agost i setembre a més d’aquestes platges també es vigilarà la zona del Pas des Trucadors, el Tanga, Es Pujols, Cala Saona i Es Caló.

Platges adaptades i cardio-protegides
Recordem que les platges d’Arenals i Es Pujols estan adaptades per realitzar el bany adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. El servei, que es presta de 12 a 17 hores, sols amb bandera verda. Als Arenals aquesta servei es presta des de l’1 de maig al 31 d’octubre i as Pujols de l’1 de juny al 30 de setembre.

Així mateix, tots els posts de socorrisme compten amb un desfibril·lador per a atendre possibles quadres d’aturada cardiorespiratòria.

Podeu consultar l’estat de la mar a www.platgesdebalears.com.


30 d’abril de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera demana reforços i coordinació de les forces i cossos de seguretat per tenir un estiu el més segur possible

foto 2021 JLS BAvui s’ha celebrat la sessió ordinària de la Junta Local de Seguretat de Formentera, que ha estat presidida per la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i el director insular de l’Estat, Enrique Sánchez Navarrete. A l’acte també han assistit, de manera presencial o telemàtica, el comissari en cap de la Policia Nacional d’Eivissa, Manuel Hernández, el cap d’operacions de la Guàrdia Civil en Balears, Enrique Gómez Bastida, el capità de la Guàrdia Civil, Francisco Javier López, així com els responsables de la Guàrdia Civil de Formentera, el cap de Policia Local, Félix Ramos i el responsable de Protecció Civil de Formentera Francisco Moya. Per la part política han estat presents el conseller d’Interior de Formentera, Josep Marí, el conseller de Benestar Social i portaveu del PSOE, Rafael Ramírez, el portaveu de Gent per Formentera, Bartomeu Escandell, el portaveu de Sa Unió, Lorenzo Córdoba, el director general d’Emergències i Interior del Govern, Jaume Barceló i el cap de l’ISPIB, Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears, Vicenç Martorell.

Alejandra Ferrer ha entregat el Pla de reactivació turística “que incorpora una part relacionada amb les mesures sanitàries, control i informació que és el que haurem de treballar de manera coordinada amb tots els cossos de seguretat”, segons ha explicat després de la reunió on ha demanat: “tornar a comptar amb reforços de la Guàrdia Civil de protecció i salvament marítim, així com de protecció i seguretat ciutadana i de trànsit”. D’altra banda també ha demanat “reforços a la direcció general d’Emergències per realitzar controls als diferents establiments sobre el compliment de la normativa de seguretat anti-covid i la agilització de la instrucció dels expedients”.

Reunions de coordinació
La presidenta els ha emplaçat a “mantenir reunions de feina per coordinar les mesures que s’implementaran després del final de l’estat d’alarma i per veure de quina manera ho podem fer per tenir un estiu el més segur possible i tranquil i tenir els dispositius necessaris per garantir que no hi hagi aglomeracions”.

Per la seva part, Sánchez Navarrete ha destacat la importància d’aquests tipus de reunions per millorar la coordinació, i ha assegurat que són especialment necessaris en aquests moments de pandèmia. El director insular ha agraït tota la col·laboració que hi ha hagut amb el Consell de Formentera tant amb la Guàrdia Civil com amb la Policia Nacional, i en general amb la delegació del Govern. Així mateix, el director insular ha assegurat que es mantindran els reforços per l’estiu amb la presència de l’equip ROCA; el reforç servei marítim i trànsit de la Guàrdia Civil, entre d’altres.

Altre punt de l’ordre del dia ha estat l’adhesió del Consell de Formentera al conveni entre el Ministeri de l’Interior i la FEMP, per millorar l’atenció a les víctimes de violència de gènere.

Per últim a la trobada s’ha explicat que “la incidència de la delinqüència ha davallat a Formentera, però tractant-se d’un hivern tan específic com aquest són dades que no es poden comparar a la d’altres anys”, segons ha declarat la presidenta.


29 d’abril de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Alejandra Ferrer demana a Negueruela treballar conjuntament el full de ruta de la desescalada i les mesures per l’estiu 2021 a Formentera

foto 2021 neguerelaLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, s’ha reunit avui amb el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. A la trobada també han assistit la vicepresidenta i consellera de Comerç i Emprenedoria, Ana Juan, el conseller d’Economia, Hisenda, Bartomeu Escandell i la directora general de Turisme, Rosana Morillo, així com els representants de les patronals Pep Mayans, president de la Pimef, Juanma Costa de la Cambra de Comerç i Vicent Tur de la Federació Hotelera de Formentera.

A la reunió la presidenta ha presentat el pla de reactivació turística aprovat per la Comissió d’Ordenació i Promoció Turística la passada setmana. Aquest pla està dividit en quatre parts, mesures sanitàries, mesures de control i informació, mesures econòmiques i promoció i model turístic.

Empreses especialitzades en proves diagnòstiques
Pel que fa a les mesures sanitàries, des del Consell i la patronal li han demanat al conseller ajuda per donar resposta a les mesures sanitàries que demanin els països emissors de turistes per la tornada a casa. “En aquest sentit li hem explicat que des del Consell i el sector ja estam treballant per poder realitzar a la nostra illa proves diagnòstiques de manera massiva, tant per residents com per visitants”, segons ha detallat Alejandra Ferrer.

“De fet, ja ens hem posat en contacte amb empreses especialitzades en aquest tipus de proves, com PCR o antígens, perquè ens presentin una possible oferta per donar el servei a Formentera amb preus competitius”, ha declarat la presidenta. “Des del Consell i el sector, donarem suport a la posada en marxa del servei perquè el preu de les proves sigui igual que a la resta de territoris, i hem demanat suport també al Govern”, ha explicat. Aquest servei també servirà perquè els empresaris i treballadors puguin fer proves de manera periòdica, i es pugui garantir així la seguretat sanitària fins que no tinguem el percentatge suficient d’immunitat comunitària, segons ha afegit.

Full de ruta
La presidenta del Consell de Formentera també ha demanat a Negueruela establir un calendari per treballar el full de ruta de la desescalada, a partir del final de l’estat d’alarma i les mesures al llarg de l’estiu, que tengui en compte les característiques específiques de Formentera i que amb respecte a les decisions de les autoritats sanitàries es consensuï amb el Consell i el sector empresarial local, que són els que després els han d’aplicar.

La presidenta també ha traslladat la necessitat de disposar a l’illa d’un hotel pont per als casos de turistes que positius en covid-19 per poder realitzar el aïllament tal i com teníem la temporada passada.

D’altra banda, Alejandra Ferrer ha assenyalat que s’han de donar les dades dels afectats de covid de manera segregada, segons siguin turistes o residents, per tenir una incidència acumulada ajustada a la realitat del territori segons la seva població. Per part seva, el conseller Negueruela ha assegurat que ja ha traslladat aquesta petició al Govern central.

Mesures econòmiques
Pel que fa a les mesures econòmiques Negueruela ha explicat que esperen signar en breu un conveni amb el Ministeri d’Hisenda, dotat amb 855 milions d’euros, per poder donar ajudes directes a les empreses de les illes.

Després de la trobada amb el sector la presidenta i el conseller han tengut una reunió posterior “per veure com es poden millorar les sinergies en matèria de promoció turística”, ha conclòs la presidenta.


28 d’abril de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell aporta 30.000 euros als clubs de majors de Formentera

foto 2021 conveni club majorLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha signat avui els convenis de col·laboració amb els 4 clubs de majors de Formentera per al manteniment dels centres i dels serveis i activitats associatives que s’hi fan durant l’any 2021. En total, el Consell aportarà 30.000 euros. La vicepresidenta i consellera de Majors, Ana Juan, també ha estat present a la signatura dels convenis.

La presidenta ha signat el conveni amb el president del Club de Jubilats i Pensionistes de Formentera, de Sant Francesc, Julián Galindo, per un valor d’11.000 euros; amb la presidenta del Centre Social i de Majors de Sant Ferran, Rita Costa, per un valor de 8.000 euros; amb la presidenta del Club de Jubilats i Pensionistes de la Savina, Maria Costa, per 5.500 euros; i amb el president de l’Associació de Majors del Pilar, Jaume Escandell, també per un valor de 5.500 euros.

28 d’abril de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 6 de 93

6

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1