• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Benestar Social

Formentera reivindica la lluita contra la violència masclista amb dues setmanes d’activitats

foto eliminacio violencia dona 2018La consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, ha presentat juntament amb la presidenta d'Espai Dones, Dolores Fernández Tamargo, i la tècnica de l'àrea, Azucena Carrasco, el cartell d'activitats que l'associació ha organitzat per commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona sota el lema "Vives ens volem".

Activitats

Les activitats s’inicien aquest proper dissabte amb l’escenificació de l’obra CROTCH, de la companyia Baal. A partir de les 20.30h a la Sala de Cultura Cinema i s’estendran fins el diumenge 25 de novembre.

Els dies 14, 16, 21, 23, 26, 28 i 30 de novembre, de 10 a 12.30h, el Casal d’Entitats acollirà el taller d’il·lustració i art teràpia de les dones Visions a càrrec de na Malaika Comet.

El divendres 16, a partir de les 19.30h, a la Sala d’Actes de Cultura es farà la xerrada “Regiment econòmic matrimonial, drets i herència entre cònjuges” a càrrec de Javier Gonzalez Granado, notari de Formentera.

El dilluns 19, a les 19h, a l’Ajuntament Vell es farà la inauguració de l’exposició Visions, obres artístiques del taller d’il·lustració feminista realitzat a Eivissa. A càrrec de na Malaika Comet.

El dimecres 21, a les 18.30h, al Casal de Joves es projectarà la pel·lícula Girlhood (Banda de noies) de Céline Sciamma. Amb posterior col·loqui sobre l’adolescència femenina als barris marginals.

El divendres 23, a les 19.30h, a la façana de l’església de Sant Francesc es projectarà l’exposició Indignades de na María Acha-Kutscher, amb imatges de la participació de dones en protestes públiques a l’Amèrica Llatina, i a partir de les 21.30h la Sala de Cultura Cinema acollirà la projecció de la pel·lícula Custodia compartida.

Finalment, el diumenge 25 novembre, jornada en la que es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la violència contra la Dona, es farà tot un matí d'activitats: A les 11h es muntarà una taula informativa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. A les 12h hi haurà concert de música interpretat per l’alumnat del Conservatori d’Eivissa i Formentera, seguit d’una flashmob per rebutjar la violència ballant Malamente de Rosalia i a les 13h es farà la lectura de manifest amb motiu de l'eliminació de la violència de gènere. Finalment, a les 20h, la Sala de Cultura Cinema tornarà a acollir la projecció de la pel•lícula Custodia compartida.

Així mateix, cada dijous de novembre i la resta de l’any, s’imparteix un curs de batucada al Casal d’Entitats a càrrec d’en Giuseppe Macchione.

Els Drets de la Infància, l’empoderament de les famílies i la sensibilització sobre la diversitat, eixos bàsics de les activitats del Dia de la Infància a Formentera

foto dretsEl proper dia 20 de novembre se celebra el Dia Universal de la Infància arran de la Declaració Universal dels Drets Humans i la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets dels Nens (CDN), que comprometen als països a garantir que tots els nens i nenes puguin accedir a les condicions de vida i oportunitats que afavoreixin íntegrament, el seu desenvolupament i benestar.

Formentera renova el seu compromís com a Ciutat Amiga de la Infància

Una de les accions que promou la seva aplicació és el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, atorgat al Consell Insular de Formentera el passat 17 d'octubre de 2014 i renovat enguany per 4 anys més segons ha informat la secretaria permanent del Programa Ciutats Amigues de la Infància.

Un municipi Amic de la Infància és un municipi compromès amb l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Nen i de la Nena. Per aquest motiu, la perspectiva de la infància es té en compte durant tot l’any a l’hora de programar activitats culturals, educatives, esportives, mediambientals i de lleure. Per commemorar el Dia Universal de la Infància, des del Consell elaborem un programa en coordinació amb totes aquestes àrees durant tot el mes de novembre.

Programa d’activitats

Sensibilitzar i empoderar les famílies és un aspecte fonamental per garantir els drets de nenes i nens. Per això s’ha programat el taller “Famílies en xarxa” organitzat per la FERYA i la xerrada “Jugar en línia” a càrrec d’IB-Jove.

Un altre aspecte fonamental és normalitzar la diversitat, tant la diversitat funcional com la diversitat d’identitat de gènere. Així, una de les activitats esportives pretén sensibilitzar pel que fa a l’esport inclusiu i s’han programat tallers a les escoles per posar en el centre les persones amb diversitat sexual i de gènere.

Les escoles són també un element clau, junt amb les famílies, en un altre àmbit: la protecció del medi ambient. Durant tot el mes de novembre, doncs, es comptarà amb la participació d’alumnes dels diversos centres educatius per participar en el projecte “Plàstic Zero” en que l’alumnat pren mostres d’arena de diferents platges perquè després sigui analitzada i es pugui detectar la presència de plàstics cara a donar-hi solució.

El cartell també inclou activitats d’oci, com el taller de manga, l’espectacle Improxoc i l’activitat “Escape Room” organitzades al Casal de Joves, la dinàmica “Cada pollo con su rollo” i les gimcanes i jocs de proves organitzades al pati del CEIP Sant Ferran; activitats esportives com la sortida amb Walking Formentera a la Mola, la diada esportiva familiar al Poliesportiu Antoni Blanc i les activitats d’esport inclusiu i adaptat organitzades al pati del CEIP Sant Ferran; activitats culturals com l’espectacle Improaventures i el documental Camino a la escuela a la biblioteca Marià Villangómez i l’espectacle Safari dins el cicle l’Illa a Escena a la Sala de Cultura Cinema.

El CEIP El Pilar esdevé el primer col·legi de Formentera en entrar dins la Xarxa de Centres Educatius Solidaris de les Pitiüses

foto signatura-conveni-xarxaEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Benestar Social, informa que el CEIP El Pilar de la Mola ha ingressat a la Xarxa de Centres Educatius Solidaris de les Pitiüses, essent la primera escola de Formentera que forma part d’aquesta xarxa que compta amb el suport del Fons Pitiús de Cooperació. L’ingrés a la Xarxa s’ha formalitzat amb la signatura d’un conveni entre el Fons i el CEIP El Pilar.

La consellera de Benestar Social i també vicepresidenta del Fons, Vanessa Parellada, ha valorat molt positivament la incorporació del CEIP El Pilar a la Xarxa, ja que “això permetrà que l’alumnat d’aquest centre tingui contacte amb escoles d’altres cultures, i pugui col·laborar de manera solidària i mitjançant diverses accions en el desenvolupament educatiu de boixes i boixos que viuen i estudien a milers de quilòmetres”.

La Xarxa de Centres Educatius Solidaris

La Xarxa es va crear l’any 2008 amb l’objectiu de consolidar la feina d’educació per al desenvolupament del Fons Pitiús a les escoles. Aglutina centres que estan compromesos en la construcció d'un món més just i respectuós amb els drets fonamentals de les persones i amb el medi, a través de la inclusió de l’educació transformadora per a una ciutadania global en la seva pràctica educativa diària.

El seu funcionament es basa en un seguit de compromisos que adquireixen els centres i el Fons en el moment de la seva incorporació. Així, el CEIP El Pilar es compromet a incloure l’educació transformadora i per a la ciutadania global en el Projecte de Centre, crear una comissió que actua com interlocutora amb el Fons i que s'encarrega de dinamitzar en el centre educatiu les accions en aquesta matèria, participar en les reunions de la Xarxa, realitzar i treballar amb l'alumnat el contingut dels tallers que es realitzin.

A més, es farà una aportació econòmica (sense cap mínim establert), que anirà destinada a la millora de les infraestructures i de la qualitat educativa al municipi nicaragüenc de Palacagüina i es realitzarà amb l'alumnat un projecte anual d'investigació sobre la temàtica que s'esculli cada any i es realitzarà un intercanvi de projectes amb l’escola agermanada a Nicaragua.

La Xarxa de Centres Educatius Solidaris està composta en aquest moment per 9 centres de primària d’Eivissa: CEIP Sant Antoni, CC. Santíssima Trinitat, CEIP Santa Gertrudis, CEIP S'Olivera, CEIP Puig d'en Valls, CEIP Sant Jordi, CEIP Torres de Balàfia i CEIP Labritja i CEIP Sa Joveria. El CEIP El Pilar és el desè en entrar dins la Xarxa, el primer de Formentera.

Programació especial per al Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans*

img 2362-1-El Consell de Formentera, a través del departament d’Igualtat de l’àrea de Benestar Social, així com de l’àrea de Cultura, ha organitzat un seguit d'activitats al llarg de la propera setmana i la segona setmana de novembre amb motiu de la celebració, el 21 d’octubre, del Dia Internacional d'Acció per la Despatologització de les Identitats Trans* (l’asterisc expressa la inclusió de les diferents identitats de gènere com ara trans, transsexual, transgènere, etc.).

Programació

Dimarts 23 d’octubre a la Sala Ajuntament Vell a les 20 hores, s’inaugura l’exposició de fotografies Construccions Identitàries de Mar C. Llop. En paraules de la mateixa autora “el projecte captura els processos corporals que experimenta la gent transgènere, mostra persones i famílies implicades, i també el secret que moltes vegades acompanya el crossdressing o transvestisme.” La inauguració comptarà amb la presència de la fotògrafa.

Dijous 25 d’octubre, a la Sala de Cultura Cinema a les 20 hores es presenta el documental En Femme de la directora Alba Barbé, un film que aborda el transvestisme: persones que s'expressen en el gènere contrari al que han nascut. Formentera és la primera de les illes en presentar aquest documental.

En l’àmbit educatiu, per al dijous 25 i divendres 26, s’han organitzat tallers per a l’alumnat de l’IES Marc Ferrer. Amb el títol Més enllà del bullying, l’obra parlarà de la diversitat sexual i de gènere i prevenció de les diferents formes de discriminació. Aquests tallers cerquen donar un caràcter més global a la setmana destinada a la visibilitat dels col·lectius LGTBI i la despatologització trans.

Per a la consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, “es tracta de poder realitzar intervencions amb l’alumnat de Formentera orientades a aproximar la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere, així com educar-los en la no discriminació per raons d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere”. Parellada ha avançat també que durant el mes de novembre s’organitzaran d’altres tallers teatrals amb el grup La lio Parda per a 3r d’ESO i 5è i 6è de primària, cara a treballar aquesta mateixa temàtica.

En darrer lloc, la companyia balear Baal, dirigida per Catalina Carrasco, presentarà l’espectacle Crotch, una obra que dona una visió de l’àmplia problemàtica del gènere, anant des de la (des)igualtat fins a temes d’identitat sexual, amb fragilitat, provocació, agressivitat, humor i responsabilitat.

L’objectiu és aportar llum i donar visibilitat als cossos, i a l’acceptació de la sexualitat. El plantejament és la desaparició del gènere com a solució a la desigualtat entre gèneres. Una experiència innovadora amb un compromís artístic, social i polític.

L’espectacle, recomanat a partir de 18 anys, es podrà veure dissabte 10 de novembre a les 20.30 hores a la Sala de Cultura Cinema.

Formentera acull la presentació de la guia ‘Salam al català’

foto salam al catala 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de l’àrea de Benestar Social, informa que el proper dimarts 23 d’octubre a les 19.00 hores, la biblioteca Marià Villangómez acollirà la presentació de la guia Salam al català. Una guia lingüística que presenta la llengua catalana a la comunitat araboparlant de les Illes Balears.

Aquesta guia neix de la mà de Plataforma per la Llengua, un projecte d’acollida lingüística per a persones nouvingudes de la comunitat islàmica a les Illes Balears.

Plataforma per la llengua és una ONG no governamental que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social. Treballen als diferents territoris de parla catalana i des d’una perspectiva transversal en l'àmbit socioeconòmic i audiovisual, en l’acollida i arrelament lingüístic als nouvinguts, en les universitats, en l’educació i a les administracions, entre altres àmbits.

Després de l’acte de presentació, tindrà lloc un col·loqui amb la participació de Bernat Joan (sociolingüista), Iris Palomo (tècnica d’immigració), Wassima Bouhia (nouvinguda d’origen araboparlant) i Maria Teresa Ferrer (presidenta de l’OCB de Formentera). El col·loqui estarà moderat per Vicent Ferrer (lingüista i docent).

Més articles...

Pàgina 42 de 61

42

cons_aferssocials_1

padib_1

atencio_dependencia_1

apneef 2018

aecc_1