• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

El president del Consell destaca la importància d'adaptar les ajudes als petits agricultors de Formentera durant la visita del conseller balear d'agricultura

El president del Consell de Formentera i conseller de Sector Primari, Llorenç Córdoba, ha destacat la importància de totes les actuacions que cal dur a terme a l'illa relacionades amb el sector primari no tan sols pel relacionat amb aquest sector, sinó també en l’àmbit de turisme i d'illa. “Li volem donar la importància que realment té al sector primari”, una importància que a Formentera va més enllà del merament relacionat amb el camp i la mar i que està molt lligada també al turisme. “És evident que la imatge turística són les platges, però també són les parets de pedra seca, les figueres, veure els animals en el camp… És molt important per al sector primari, però també és molt important per a l'illa i el turisme”.

Per això el president de Formentera ha destacat la importància de poder adaptar les ajudes europees a la realitat de Formentera. “Moltes de les explotacions són d'autoconsum, són explotacions amb molt pocs animals que, quan es demana un nombre mínim d'animals per a arribar a aquestes ajudes, la majoria no arriben. I no podem deixar desaparèixer aquestes explotacions d'autoconsum, que són les més habituals a l'illa des de sempre. Més que parlar de sector primari és un tema de cultura, de tradició i de patrimoni que hem de conservar d'alguna manera, perquè en els últims anys cada vegada n’hi ha menys”.

Córdoba ha realitzat aquestes declaracions durant la visita a l'illa de Formentera del Conseller balear d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, que entre altres coses ha visitat la Cooperativa del Camp de Formentera i la bassa de reg per conèixer, de primera mà, la problemàtica del sector primari de l'illa. En aquest sentit, el president insular ha manifestat que la bassa de reg és una infraestructura que ha costat més de 10 milions d'euros però que mai ha funcionat bé, especialment per culpa de la fallada d'una altra infraestructura com la depuradora. “Tenim dos problemes molt greus, un és la bassa de reg i un altre tots els abocaments d'aigua mal depurada que estam realitzant al parc natural. Hem d'aconseguir que l'aigua que surti de la depuradora ho faci amb una certa qualitat per poder tancar el cicle de l'aigua en la mesura del possible, i si no és possible tancar tot el cicle de l'aigua i hem de fer abocaments, que almenys aquesta aigua tengui una qualitat que no danyi les praderies de posidònia i el parc natural”.

El conseller balear d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha destacat les dificultats que tenen els agricultors de Formentera per desenvolupar la seva tasca bàsicament per la triple insularitat que sofreixen i la dificultat de treure rendibilitat a les seves explotacions. “Hem de buscar mesures específiques per a l'illa de Formentera”, ha assegurat, “que poden anar per la línia d'ajudes amb particularitats que poden tenir els pagesos d'aquí”, a més d'aprofundir per buscar solucions administratives per a facilitar l'activitat agrària per via normativa, el que passa per la reforma de la Llei Agrària.

Així mateix, ha anunciat una inversió de 200.000 euros per a posar uns sistemes de prefiltrat de les aigües de la depuradora que posteriorment alimentaran la bassa de reg i la connexió d'aquesta bassa de reg amb la dessaladora per a rebaixar el nivell de salinitat de l'aigua que es vagi a utilitzar per al regadiu.

Formentera signa un conveni per donar suport al sector ramader de l'illa

foto 2023v conveni ramadersLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan i el president de l'Associació de Ramaders, Juan Antonio Yern han signat avui un conveni de col·laboració per donar suport al sector ramader de l'illa en matèria de sanitat animal i millora dels sistemes productius durant l'any 2023. El conseller de Medi Rural, Josep Marí, i el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlós Marí, també han assistit a l'acte de signatura.

El Consell de Formentera finançarà les activitats en benefici de la producció i la sanitat animal a l'illa de Formentera previstes en els programes amb un pressupost de 37.000 €. Mitjançant aquest conveni l'Associació de Ramaders es compromet a: oferir el suport al Consell Insular de Formentera en matèria de producció i sanitat animal i en qualsevol altra actuació referent al benestar i identificació dels animals de les explotacions ramaderes integrades dins l'Agrupació de Defensa Sanitària i a realitzar les actuacions sanitàries acordades anualment en el Programa Sanitari comú. Així mateix, l'associació continuarà la seua tasca informativa cap als ramaders que pertanyen a l'associació, en referència a les actuacions que han de portar a terme de forma individual. Aquest conveni té caràcter anual.


11 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera posa a disposició dels alumnes de restauració i gastronomia productes locals

foto 2023v producte localEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, informa que per al tercer trimestre d'aquest curs escolar s'ha iniciat una col·laboració amb el restaurant Forment de l'IES Marc Ferrer. Aquesta acció s'emmarca dins la campanya "De Formentera amb molt de gust" per fomentar el producte local.

El conseller de Medi Rural, Josep Marí, ha valorat molt positivament l'inici d'aquesta col·laboració "que esperam mantenir i incrementar el pròxim curs escolar". El Consell de Formentera posa a disposició dels alumnes dels cicles formatius de grau mitjà de Serveis en Restauració i de Cuina i Gastronomia productes locals com ara vi, oli d'oliva i farina, amb la qual elaboren el seu propi pa.

Els alumnes d'aquestes formacions professionals ofereixen cada dijous (durant el curs escolar) un menú a preu reduït en el restaurant de l'institut, així practiquen el que pot ser el seu futur professional.


10 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023v amb molt de gust

El Consell de Formentera destinarà 15.000 € per adquirir menjar per al bestiar oví i caprí de l'illa

foto 2023v cabraEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, subvencionarà amb 15.000 € l'adquisició de menjar per al bestiar oví i caprí de l'illa. Aquesta ajuda es donarà a la Cooperativa del Camp de Formentera, que repartirà entre els ramaders de l'illa 17 tones de pinso de manteniment i 6 tones de garrova picada per al bestiar oví i caprí, i 5 tones de farina d'ordi per a l'alimentació del sector porcí.

El conseller de Medi Rural, Josep Marí, ha explicat que aquesta és una ajuda més per seguir potenciant el sector primari de l'illa. "Un any més, a causa de la sequera, des de la institució volem oferir aquesta ajuda als ramaders de l'illa per compensar els efectes de la manca de pluges i, per tant, de menjar per al ramat de l'illa", ha concretat.

Els interessats a rebre aquestes ajudes han d'anar amb la cartilla ramadera a la nau de la Cooperativa del Camp a partir del pròxim dilluns 15 de maig. L'horari d'atenció és de dilluns a divendres de 8.00 h a 14.00 h i de 16.30 h a 19.00 h i dissabtes de 9.00 h a 13.00 h. Les ajudes es donen segons el nombre d'animals.

8 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell aporta 150.000 € a la Cooperativa del Camp de Formentera per seguir impulsant el sector primari de l'illa

foto 2023v conveni cooperativaLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan i el president de la Cooperativa del Camp, Marcos Ribas, han signat avui l'acció concertada entre la institució insular i la cooperativa. Aquesta conveni enguany s'incrementa de 130.000 € que es varen aportar el 2022, a 150.000 €, que s'aportaran aquest 2023. El conseller de Medi Rural, Josep Marí i el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí, també han assistit a la signatura.

Aques acord té com a finalitat donar continuïtat a les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i millorar l'entorn rural i del paisatge de Formentera. Així mateix, té per objectiu contribuir a la reactivació de l'activitat agrícola a l'illa de Formentera, amb tots els avantatges econòmics, socials, culturals i ambientals que suposa. A aquest efecte, inclou prioritàriament les actuacions de recuperació i millora realitzades en les parcel·les cedides gratuïtament a través del cens de terres, així com els treballs de recuperació de la finca de Can Marroig-Can Ballet segons els respectius documents de cessió contemplats en la present acció concertada, i es fa extensiu a la totalitat de les actuacions efectuades per la Cooperativa, que tinguin com a finalitat la recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de l'illa de Formentera.

És també objecte d'aquestes bases la prorroga de l'encàrrec de gestió de la finca de Can Marroig-Can Ballet per part del Consell Insular de Formentera a la Cooperativa del Camp de Formentera,


5 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 1 de 22

Inici
Anterior
1

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1