• Català
  • Castellano
  • English
Areas Urbanism & territory, Tourism and Economic activities Environment

El Consell Insular de Formentera comprova amb un robot submarí que les restes del iot enfonsat la setmana passada no aboquen cap contaminant

El president del Consell Insular de Formentera, Llorenç Córdoba, ha assenyalat que, segons les últimes informacions que maneja la institució, donada la profunditat en què es troben les restes del iot enfonsat la setmana passada i la seva situació, Capitania Marítima creu que és possible que la millor opció sigui no reflotar-lo i deixar-lo com un derelicte ja que tractar de treure'l podria ser perjudicial per al medi ambient.

“L'important d'aquest assumpte era saber quina contaminació podia provocar aquest iot enfonsat”, ha reconegut Córdoba. “Des de Capitania Marítima ens han dit que s'ha cremat tot el combustible en l'incendi. El que queda de vaixell és molt poca cosa perquè són vaixells de fibra i quan va cremar es va cremar pràcticament tot”. Cosa que ha pogut comprovar el Consell Insular, que va sol·licitar la col·laboració d'un pescador, David Sánchez Colomar, per baixar un robot amb càmera a 60 metres de profunditat a les 48 hores de l'enfonsament del iot a la zona on està l'embarcació. “Hem baixat el robot amb càmera a 60 metres i hem fet una visualització de les restes que han quedat. Ha quedat molt poca cosa. Sembla que és un fons pla que no ha de donar problemes i, sobretot i el més important, veiem que no hi ha fugides del dipòsit de combustible ni d'oli i al voltant del derelicte està net”.

El president insular ha indicat així mateix que des de la institució s'ha estat vigilant fins al moment cada dia la zona de l'enfonsament per controlar que no hi hagi cap mena de contaminació. “El que sí que és veritat és que surten plàstics d'aquest vaixell, i en continuaran sortint durant unes setmanes, i el que fem és enviar els vaixells de neteja del litoral perquè vagin recollint aquests residus perquè no arribin a la costa”.

El Consell de Formentera se suma a la campanya de la Fundació Oceanogràfic per salvar les tortugues marines

El Consell Insular de Formentera s'ha sumat a la campanya organitzada per la Fundació Oceanogràfic ‘Tortugues en el Mediterrani’, amb la qual es pretén conscienciar turistes i residents dels pobles costaners sobre la presència de tortugues marines i informar-los sobre com actuar en cas de trobar un d'aquests exemplars en perill.

Sota el lema ‘Aquí salvam tortugues’, s'han col·locat cartells en diferents punts de l'illa per informar sobre els hàbits de posta d'aquests animals i què cal fer per no interferir en aquest procés o si hi ha algun exemplar en perill.

L'època triada per les femelles per dipositar els seus ous a les platges és l'estiu i, d'aquí, el sentit d'aquesta campanya. És de vital importància per a la conservació de l'espècie que no es molestin les tortugues durant el moment de la posta. Per això, es recomana telefonar al 112 si es troba a alguna d'aquestes tortugues en perill o si s'ha detectat que ha procedit a pondre els seus ous a la platja.

Nearly 200 local primary schoolchildren take part in activity Diving with Posi

The Office of Environment and Office of Education of the Consell de Formentera, in collaboration with the Vell Marí association, is once again launching Diving with Posi, a project making it possible for roughly 200 pupils at Formentera primary schools to enjoy the experience of diving with mask and snorkelling to discover the posidonia meadows of the island.

The activities begin today and will run until the end of the month. Participating students will first sit for a theoretical talk and then, accompanied by instructors from Vell Marí diving school, will be able to enjoy the experience in the water with snorkelling equipment.

13 June 2023
Office of Communication
Consell de Formentera

TSJB once again upholds Consell's regulation of Estany des Peix

foto 2023v estany tsjbThe Court of Justice of the Balearic Islands (TSJB) has rejected the appeal filed by the Association of Business Users of Estany des Peix (AEUEP) against the order issued by the same chamber, 21 November, denying the injunction requested by AEUEP, including the requested suspension of the regulated anchoring at the lake.

The TSJB again recalls that "there is indisputable public interest in the immediate application" of rules "for the necessary preservation of the environment". The Court also signals that "environmental degradation constitutes serious and irreparable damage, so this general interest has preponderance over the private interests of the appellants".

The TSJB describes AEUEP's claim that "application of the new regulation has caused damage to the environment", as "devoid of any justification", and adds that "if the aim is to avoid indiscriminate anchoring, the regulations that have entered into force seek to do just that".

30 May 2023
Office of Communication
Consell de Formentera

Formentera inicia la recollida d'orgànic porta a porta als productors grans i mitjans

FOTO 2023v compostEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que ja s'ha iniciat la recollida de fracció orgànica porta a porta als prop de cent quaranta establiments adherits de l'illa. La matèria orgànica és tractada a l'abocador per elaborar compost d'alta qualitat, es posa a disposició de la Cooperativa del Camp per adobar els camps cedits al banc de terres. L'any passat es varen recollir 509 tones de matèria orgànica.

Recollida porta a porta de paper cartó de dilluns a diumenge
Avui se celebra el Dia Mundial del Reciclatge, i el Consell recorda la importància d'optimitzar la gestió dels residus per tal d'allargar-ne la vida útil o rebutjar-los correctament sense repercussions ambientals. En aquest sentit, des de l'àrea de Medi Ambient aquesta setmana s'ha iniciat la recollida porta a porta de paper cartó de dilluns a diumenge. El Consell recorda que s'ha de deixar el cartó a la porta de l'establiment o al contenidor de manera plegada i ordenada. A més, as Pujols, des de l'1 de juny, hi haurà una recollida especial en horari de tarda.

Els establiments que vulguin adherir-se a aquesta campanya de recollida porta a porta poden contactar amb l'àrea de Medi Ambient a través de l'adreça electrònica mediambient@conselldeformenetera.cat o cridant al telèfon 971 321 210 ext. 1.

Impuls a la recollida d'orgànic amb la nova contracta de residus
D'altra banda, amb la nova contracta de residus, adjudicada enguany, "es posarà en marxa la recollida de matèria orgànica a la ciutadania a partir de l'any 2024", segons ha avançat el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur. El conseller ha recordat que "amb el nou contracte adaptam el servei de recollida de residus i neteja de Formentera que es trobava obsolet a les necessitats actuals de l'illa, que, a més, ha de suposar una notable millora per a la nostra ciutadania i els turistes que ens visiten", ha assenyalat el conseller.

Dades de residus
Per tipus de residus, l'any passat es varen recollir 6.074 tones de residus sòlids urbans (RSU), 919,60 tones de voluminós, 969,91 tones de paper i cartó, 1.021,97 tones d'envasos, 1.087,82 tones de vidre i 509,32 tones d'orgànica. Del total dels residus recollits, se'n varen reciclar un 33,91 %, que és el màxim històric registrat a Formentera.

Curs de compostatge domèstic
D'altra banda, el Consell de Formentera vol organitzar un curs de compostatge domèstic si hi ha demanda de la ciutadania. Per això, els interessats a realitzar aquest curs poden apuntar-se a l'àrea de Medi Ambient a través del correu electrònic mediambient@conselldeformenetera.cat o cridant al telèfon 971 321 210 ext. 1. Quan hi hagi un nombre suficient d'interessats s'impartirà el curs.


17 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

More Articles...

Page 3 of 68

3

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges_eng_baix_1