• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera arriba al 33,91 %, el màxim històric de reciclatge de residus

foto 2023i ca na putxa BEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que l'any passat a Formentera es varen recollir un total de 10.583,02 tones de residus, una xifra que suposa un 9,16 % més en comparació amb 2021, que es van recollir 9.694,64 tones. Les xifres de 2022 són similars a les de 2019, quan es varen recollir 10.223 tones.

Del total de residus recollits, es varen poder reciclar un 33,91 %, que és el màxim històric registrat a Formentera enfront dels darrers anys que les xifres han variat: 2019 (25,59 %), 2020 (25,04 %) i 2021 (30,13 %). Així, els veïns de Formentera han reciclat un 3,78 % més respecte a l'any 2021. És a dir, els veïns de Formentera reciclen un de cada tres quilos de residus que generen.

El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, ha destacat que es compleix la bona tendència, aturada per la pandèmia, i que aquestes xifres demostren "el compromís i la conscienciació de la població de Formentera amb el reciclatge". De tota manera, el conseller ha insistit que "cal continuar treballant en la millora de la recollida, a reduir la generació i augmentar la conscienciació". Segons el conseller, "encara que som l'illa de Balears que millor recicla, estam lluny de l'objectiu del 50 % marcat per la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sols contaminats per una economia circular i cal continuar fent feina". L'entrada del nou servei de recollida de residus, que s'adjudicarà aviat, i el sistema SDDR "també han d'ajudar en la millora d'aquestes xifres i ens aproparan a la meta marcada", ha assenyalat el conseller.

Per tipus de residus, l'any passat es varen recollir 6.074 tones de residus sòlids urbans (RSU), 919,60 tones de voluminós, 969,91 tones de paper i cartó; 1.021,97 tones d'envasos, 1.087,82 tones de vidre i 509,32 tones d'orgànica.

Per mesos, l'agost va ser el mes amb més quantitat de residus recollits, amb 1.814 tones, seguit de juliol amb 1.582,24 tones i juny, amb 1.371,46 tones. Els mesos amb menys residus recollits varen ser gener i febrer amb 380,94 i 408,28 tones respectivament.


10 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Oberta la convocatòria d'ajuts destinats a la descarbonització del sector nàutic

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que des de demà 16 de desembre i fins al 30 de juny de 2023 estarà oberta la convocatòria d'ajuts destinats a la descarbonització del sector nàutic de les Illes Balears, que impulsa el Govern balear i que està dotada amb 15 milions d'euros.

L'objecte d'aquestes subvencions és fomentar la descarbonització del sector nàutic amb l'objectiu de l'electrificació del transport marítim, donar suport a la transformació o adquisició d'embarcacions de petites dimensions, l'adquisició de maquinària per part de les drassanes i tallers necessaris per a la transformació en embarcacions de zero emissions, i l'adquisició i/o transformació d'embarcacions de zero emissions regulars o comercials. Més informació sobre la convocatòria i per a la tramitació dels ajuts.

L'actuació està prevista en el Pla d'Inversions per a la transició Energètica de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU).

15 de desembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera promociona la posada en marxa de dos comunitats energètiques a Sant Francesc

foto 2022xii fotovoltaicEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, està treballant en la posada en marxa de dos comunitats energètiques a l'àrea territorial de Sant Francesc. Aquesta iniciativa forma part de VPP4 Islands, un projecte que fomenta l'ús d'energies renovables a Europa, que incorpora la innovació tecnològica i al qual pertany Formentera des de l'any 2020.

El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, ha assenyalat que "Formentera serà escenari d'aquesta prova pilot que vol implicar la ciutadania de l'illa amb l'objectiu de crear una comunitat per compartir l'energia produïda per les plaques fotovoltaiques". El conseller ha animat "els propietaris d'habitatges i les empreses” a participar en aquesta prova, "que és una oportunitat per avançar en la producció i consum de les energies renovables i que també ajudarà a la conscienciació de la població".

Per desenvolupar aquesta prova s'han de crear dos comunitats energètiques on s'instal·laran plaques fotovoltaiques, el cost de les quals van a càrrec del projecte, a la zona de Sant Francesc, una d'elles amb un sistema d'acumulació d'energia. El projecte, a la mateixa vegada, també recull les dades de producció, emmagatzematge i consum que permetran prendre millors decisions i fer previsions sobre aquest nou sistema i la seva implantació. Les zones on s'instal·laran les comunitats (vegeu la imatge adjunta) estan ubicades a Sant Francesc. La comunitat amb acumulació se situa dins un radi de 500 metres amb origen a l'edifici de la biblioteca cap al poble, i la comunitat sense acumulació se situa dins un radi de 500 metres amb origen al camp de futbol.

Divendres, jornada informativa
Per explicar en què consisteix el projecte que es vol implantar a l'illa, el Consell ha organitzat una primera trobada informativa oberta a tota la ciutadania, que se celebrarà el divendres, 16 de desembre, a les 18 hores a la sala de plens, ubicada al Centre de Dia.

VPP4 Islands és un consorci finançat per la Unió Europea per desplegar les energies renovables a l'illa. El projecte té com a objectiu facilitar la integració de sistemes renovables, accelerar la transició cap a l'energia intel·ligent i verda i ajudar a explotar el potencial d'eficiència energètica en diferents illes de la UE.

14 de desembre del 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Assignació amarratges a s'Estany des Peix

Avui s'ha publicat oficialment al tauler d'anuncis la llista inicial d'assignació d'amarratges a s'Estany des Peix.

Demà comença un termini de set dies hàbils, fins al dia 14 de desembre inclòs, per: presentar nova documentació, sempre que els hagi set requerida i sigui necessària per obtenir l'amarratge, i presentar al·legacions.

Les persones que hagin presentat tota la documentació requerida inicialment no han de fer més que esperar que es publiqui la llista definitiva.

Una vegada publicada la llista definitiva, s'obrirà un termini de set dies hàbils per acceptar o no l'amarratge.

Per a més informació i per resoldre qualsevol dubte, podeu contactar amb l'àrea de Medi Ambient al telèfon 971321210 i al correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat.

1 de desembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Cartell 2022xii adjudicacio d amarratges

Publicada la llista d'adjudicació inicial per obtenir amarraments ecològics a s'Estany des Peix

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que ahir la Junta de Govern va aprovar la llista amb la valoració de les sol·licituds presentades per obtenir els amarraments ecològics a s'Estany des Peix. Després del procés de valoració i ordenació per puntuació de totes les sol·licituds presentades, ara, una vegada publicada, s'obri un termini de set dies hàbils per presentar la documentació requerida i al·legacions. La llista s'ha publicat avui a la secció d'actes de comissió de govern a la pàgina web del Consell de Formentera en aquest enllaç.

En total es varen presentar 489 sol·licituds per a 285 amarraments, la quantitat d'amarraments autoritzada pel Parc Natural, 62 de les quals no van ser admeses per incompliment dels requisits, tal com figura en el reglament que regula el fondeig i el règim jurídic de les instal·lacions d'amarratges. Del total de sol·licituds valorades, hi ha 139 amb dret preferent perquè han demostrat haver fondejat a s'Estany des Peix abans del 5 de juliol de 2002, data d'entrada en vigor del PORN.

El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, recorda que "la preservació de s'Estany, demandada des de fa molts anys per la societat formenterera, s'ha de fer ordenant i regulant per posar fi a una situació de risc ecològic i mediambiental, a la qual ha estat sotmès a causa de la massificació d'embarcacions fondejades i la pràctica descontrolada d'activitats irregulars que des de fa bastants anys s'hi duen a terme".

Ús tradicional i bonificacions
Cal recordar que el reglament aprovat pel Ple del Consell, que va entrar en vigor al 9 de març, valora les embarcacions d'ús tradicionals, les de petita eslora, les de menor potència de motor, així com l'antiguitat del fondeig i que estan bonificades les embarcacions tradicionals, als usuaris jubilats i les famílies nombroses.

A més, Antoni Tur ha volgut, una vegada mes, demanar disculpes per les molèsties que aquesta obra pública hagi pogut ocasionar als usuaris de s'Estany, a qui ha agraït "la seva comprensió, paciència i col·laboració que han demostrat en tot moment i en totes les fases" d'execució del projecte. "Treballam per protegir el nostre entorn natural i per donar solucions a la nàutica recreativa de Formentera". A més, Antoni Tur ha destacat "la gran tasca que esta duent a terme el personal tècnic i administratiu del departament de Medi Ambient a l'hora de desenvolupar aquest projecte ambiciós i inèdit a Balears".

A la mateixa vegada, s'està ultimant la solució tècnica acordada amb el Parc Natural per la ubicació dels darrers ancoratges ecològics que han de completar el projecte de fondejos sostenibles.

Per qualsevol dubte, el Consell atendrà els interessats a l'àrea de Medi Ambient al telèfon 971321210 i al correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat.

30 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 2 de 61

2

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix