• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera acull a partir d’avui la Xarxa Mediterrània per la Posidònia amb l’objectiu d’avançar cap a un política comuna europea de conservació

foto 2021 SPP networks AL’illa ha estat elegida com a escenari de la trobada per ser un referent en conscienciació i resultats de conservació

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als participants de la primera trobada presencial de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia que reuneix, els propers dos dies, a Formentera, a representants de governs i entitats d’onze països mediterranis amb l’objectiu d’avançar cap a una política comuna de conservació de la posidònia.

La iniciativa neix arran d’una trobada celebrada a Grècia el novembre de 2019 i que va comptar amb la participació de representants de la Unió Europea i de la majoria dels països europeus mediterranis. Un dels objectius principals de la trobada va ser la creació d’una xarxa de contactes per a poder unir sinergies de cara a una futura estratègia europea de conservació de la posidònia.

Alejandra Ferrer ha explicat que des de la creació del Consell de Formentera des de la institució és treballa per protegir la posidònia i ha destacat els projectes per regular els fondejos que s’han presentat pel Consell, pels que ha demanat una vegada més ajuda de les administracions competents per posar-los en marxa. “Aquest estiu s’ha fet palès una vegada més que Formentera necessita urgentment començar a prendre mesures d’acord amb les necessitats i la capacitat de càrrega de l’illa sempre prioritzant l’entorn, el patrimoni i la qualitat de vida dels residents”, segons ha declarat. “Formentera ha lluitat molt i és pionera en moltes mesures de protecció i sostenibilitat, com la xarxa de recarrega de vehicles, el projecte formentera.eco de restricció d’entrada de vehicles, el sostre de places turístiques, l’eliminació de les bosses de plàstic... tot el que hem pogut organitzar en terra. Però ens falten mesures contundents a la part marítima. Les accions de altres destinacions de la mediterrània tenen conseqüències directes damunt el nostre litoral i el creixement del sector nàutic és insostenible”, ha afegit.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir, ha destacat la importància d’una iniciativa “que hauria de marcar el full de ruta cap a una política comuna de conservació marina avalada per la Comissió Europea”. Mir ha posat en valor que s’hagi elegit Formentera com a seu de la trobada “per ser un referent europeu en matèria de conscienciació ciutadana i d’actuacions en favor de la conservació de la posidònia” i ha afegit que “aquesta trobada consolida el paper pioner i capdavanter de les Illes Balears en l’aprovació i aplicació de polítiques efectives de protecció d’una espècie marina vital per als hàbitats marins de la mediterrània”.

La trobada està impulsada per la Conselleria de Medi Ambient i Territori i l’Oficina francesa de la Biodiversitat (OFB), amb la col·laboració del Projecte LIFE Marha i el Consell insular de Formentera. El director de Relacions europees i internacionals de l’OFB, Cyrile Barnerias, ha destacat que “la Unió Europea protegeix la posidòia d’acord a les directives Natura 2000. A França, les praderies de posidònia estan molt protegides, no només dins les àrees marines protegides. El full de ruta de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia permet una major cooperació per protegir la fanerògama”.

Durant els propers dies, els assistents coneixeran de primera mà les polítiques en favor de la conservació de la fanerògama marina que s’estan aplicant a Formentera i a les Illes Balears, illa i comunitat pionera a l’hora de legislar sobre la conservació de la posidònia. Entre els assistents, hi ha representants de la Generalitat valenciana, dels governs de França, Malta, Xipre, Montenegro i Grècia així com d’universitats i entitats científiques i ecologistes d’arreu de la mediterrània.


21 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La posidònia de Formentera envia un missatge de conscienciació mediambiental des de les profunditats del mar

cartell 2021 aixetaAEl Consell de Formentera ha editat uns adhesius amb missatges de conscienciació mediambiental inclosos dins la campanya ‘Conservem el nostre gran secret’ de Save Posidonia Project. En aquest cas, els adhesius estan ideats per ser posats en els banys dels establiments turístics i comercials de l’illa, però també dels residents que ho desitgin.

Els adhesius contenen els següents missatges: “T’ho deman des del més profund del mar: no tiris deixalles al vàter”, en el primer cas, i “T’ho deman des del més profund del mar: tanca bé l’aixeta”, en el segon cas. L’etiqueta #laposidòniacomençaaquí acompanya els dos dissenys que es presenten en tres idiomes, català, castellà i anglès.

“En aquesta campanya donem personalitat pròpia a la posidònia i volem conscienciar que la mar i la seva protecció comença a les nostres llars, a les nostres aixetes i claveguerams”, segons ha explicat la presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer.

Els adhesius, dels quals s’ha fet una primera tirada de 600 impressions, es repartiran entre els associats de la Pimef, la Cambra de Comerç i l’Associació Hotelera de Formentera. Els residents que ho desitgin el podran recollir a la seu central del Consell de Formentera i a les Oficines d’Informació Turística.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat la importància de fer polítiques de conscienciació ciutadana, adreçades tant a turistes com a residents, per fomentar des de la institució la cura del medi ambient.

Aquesta campanya s’emmarca dins el Save Posidonia Project, que se celebra la pròxima setmana a la nostra illa. Aquest és el programa del fòrum:

Divendres, 24 de setembre
El primer dia es desenvolupa en tres blocs. En el primer, es donarà la benvinguda als participants i la presidenta del Consell oferirà la ponència inaugural en la qual presentarà el full de ruta d’enguany i es presentaran les conclusions del treball de camp fet durant el Posidonia Mediterranean Network, que se celebra a l’illa els dies anteriors.

En el segon bloc, ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, es combinaran taules de treball i conferències en les quals els experts abordaran el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.

A la tarda, el tercer bloc, sota el títol ‘Illes neutres en carboni’, abordarà les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda.

Dissabte, 25 de setembre
El segon dia, s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 h s’organitza la neteja de la platja de s’Estufador. I a les 12.30 h, una visita de les prades de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.

17 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Neteja de s’Estany des Peix, aquest dissabte en el World Cleanup Day 2021

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient i en col·laboració amb Plastic Free i Que Celeste, organitza aquest dissabte 18 de setembre una neteja terrestre de s’Estany des Peix en el World Cleanup Day 2021.

La jornada començarà a les 10 h i el punt de trobada serà el Centre d’Esports Nàutics (CENF) a la Savina. Des de l’àrea de Medi Ambient es facilitarà el material necessari.

El World Cleanup Day és l’acció cívica més gran del món per involucrar més de 180 països a fer front a la crisi mundial de residus. Com assenyala l’organització, el WCD és una xarxa forta i única d’actors que comparteixen la visió del món lliure de residus i creuen que junts podem netejar el món dels residus.

15 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2021 world cleanup day

Recollida terrestre de plàstics a Cala en Baster

cartell 2021 recollida plasticsL’associació Gira del Mar en col·laboració amb el Consell de Formentera i Save Posidonia Project organitza demà 14 de setembre, de 17 a 19 hores, una recollida terrestre de plàstics a Cala en Baster. Aquesta acció està englobada a la Gira del Mar de Ramon Mirabet. Tots els plàstics seran reciclats i aprofitats per Fitplanet, que els convertirà en un nou producte.
Per a més informació i inscripcions: www.giradelmar.ramonmirabet.com

13 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La sostenibilitat intel·ligent centra el IV Fòrum Save Posidonia Project que se celebra el 24 i 25 de setembre a Formentera

cartell 2021 forum SPP cLa presidenta i consellera de Turisme del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha presentat avui la quarta edició del Fòrum Save Posidonia Project, que tendrà lloc els dies 24 i 25 de setembre a Formentera, i la nova campanya de promoció i conscienciació ‘Conservem el nostre gran secret’. Sota el títol ‘Sostenibilitat intel·ligent per a la recuperació del turisme i la preservació del territori’, el Fòrum torna a ser “un espai d’exposició d’idees i intercanvi d’experiències amb un objectiu comú: acompanyar Formentera en el seu camí cap a la sostenibilitat en un any difícil en què hem vist créixer encara més la pressió damunt la nostra illa", segons ha destacat la presidenta en la roda de premsa.

En la presentació, Alejandra Ferrer ha fet un repàs a les darreres edicions del Fòrum, “una iniciativa que va néixer l’any 2017 i, encara que està assolint els objectius marcats de protegir els recursos naturals de l’illa de Formentera i, concretament, de contribuir a la conservació de la posidònia oceànica, ha d’actualitzar-se a les necessitats d’avui en dia”. La presidenta també ha agraït les donacions de particulars i empresaris que des de l’any 2017 ja han apadrinat 251.052 m2 de posidònia.

Nova campanya
Precisament, amb aquest objectiu de conscienciar, difondre la importància de la posidònia i ajudar a apadrinar-la, des de l’àrea de Turisme s’ha impulsat la campanya ‘Conservem el nostre gran secret’, que, ideada per l’agència Viernes, “mostra persones de l’illa i de diferents generacions que transmeten el gran secret de Formentera que és conservar la posidònia i diferents missatges, com ara no fondejar sobre posidònia, practicar la pesca responsable i poder respirar aire pur”.

Amb la recaptació de l’apadrinament de la posidònia des de 2019 s’han finançat i coordinat des de l’àrea de Medi Ambient el projecte ‘Antroposi’ de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i un estudi de diagnòstic mediambiental de les àrees de fondeig en tot el litoral de Formentera, del grup ecologista GEN-GOB, amb un pressupost total de 90.000 euros. Els projectes s’han finalitzat i presentat al públic aquest any. En la darrera convocatòria, va resultar guanyador el projecte ImPeFora, de la Universitat de les Illes Balears, que compta amb un pressupost de 112.000 euros i analitzarà l’impacte dels contaminants emergents sobre la posidònia.

“En aquesta edició es presenta un programa molt complet que comptarà amb ponents internacionals experts en la tecnologia de sostenibilitat i la presència de mig centenar de periodistes de diferents nacionalitats, que ha d’ajudar a donar veu al nostre secret i a conscienciar de la necessitat de protegir la nostra illa”, ha assenyalat la presidenta.

Fòrum Save Posidonia Project

- Divendres 24 de setembre:
El primer dia es desenvolupa en tres blocs. En el primer, es donarà la benvinguda als participants i la presidenta del Consell oferirà la ponència inaugural en la qual presentarà el full de ruta d’enguany i es presentaran les conclusions del treball de camp fet durant el Posidonia Mediterranean Network, que se celebra a l’illa els dies anteriors.

En el segon bloc, ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, es combinaran taules de treball i conferències en les quals els experts abordaran el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.

A la tarda, el tercer bloc, sota el títol ‘Illes neutres en carboni’, abordarà les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda.

- Dissabte 25 de setembre:
El segon dia, s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 h, neteja de la platja de s’Estufador. I a les 12.30 h, visita de les prades de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.

Tota la programació del Fòrum Save Posidonia Project es pot consultar aquí.

8 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 2 de 53

2

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix