• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

IV Fòrum del Save Posidonia Project

foto 2021 SPP forumALa presidenta i consellera de Turisme del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha presentat avui la quarta edició del Fòrum Save Posidonia Project que té lloc avui a la Sala de Cultura (Cinema). En el primer bloc d’aquesta jornada, la presidenta ha presentat les conclusions dels grups de feina que es varen organitzar ahir amb representació del sector empresarial, la ciutadania, ONG i experts per posar en comú la situació actual i fer un full de ruta.

Segons ha explicat la presidenta, entre les principals necessitats urgents que hi ha a l’illa, i que s’han assenyalat en aquests grups de feina, destaquen “regular els fondejos per evitar la pressió d’embarcacions que hi ha tant al Parc Natural com a tota l’illa, regular i reduir les connexions marítimes de la línia entre Eivissa i Formentera, i determinar la capacitat de càrrega de Formentera, no només de la part terrestre, sinó també de la marítima”. “A més, necessitam polítiques de caràcter global, perquè les decisions de creixement d’altres territoris tenen conseqüències en el nostre litoral, que es veu saturat”, ha afegit. "Totes aquestes decisions per ser una illa sostenible les prenem conjuntament amb la ciutadania de Formentera, però hem d’anar més enllà i involucrar tota la Mediterrània tant en la protecció de la posidònia, com de tots els recursos naturals", segons ha conclòs.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat en la seva intervenció el creixement d'aquest fòrum des dels seus inicis, a l’any 2017, "que enllaça turisme i medi ambient" i la feina de "conscienciació i sensibilització que es fa d'un bé que, com al seu dia va recordar el biòleg Manu San Fèlix, ens aporta l'oxigen que respiram a Formentera". "En la posidònia tenim el nostre pulmó", ha subratllat el conseller, que ha enumerat els projectes finançats a través de l'apadrinament de les praderes. Així mateix, ha avançat als assistents que el projecte ImPeFora, de la Universitat de les Illes Balears, que analitzarà l'afecció de microcomponents en la posidònia, ha guanyat la darrera convocatòria del Save Posidonia Projecte, amb un pressupost de 112.000 euros.

En el segon bloc del Fòrum hi hagut conferències sobre ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, combinades amb taules de treball i conferències en les quals els experts aborden el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.

A la tarda, en el tercer bloc, es parlarà sobre les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda, que també correrà a càrrec de la presidenta.

Dissabte, 25 de setembre

En el marc del Fòrum, demà s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 hores, s'ha organitzat la neteja de la platja de s’Estufador. Hi ha programada una sortida amb autobús a les 9 h des de l'aparcament de sa Senieta, a Sant Francesc. A més, la neteja compta amb la col·laboració de Plastic Free Formentera i Qué Celeste.

I a les 12.30 h, hi haurà un visita de les prades de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.

Tota la programació del Fòrum Save Posidonia Project es pot consultar aquí.


24 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Aquest dissabte, neteja de cala en Baster i es Carnatge

cartell 2021 neteja platja SPPAmb motiu de la celebració del Save Posidònia Project, les àrees de Turisme i Medi Ambient del Consell de Formentera organitzen una neteja de platja de la zona de cala en Baster i es Carnatge el dissabte 25 a les 9.30 hores. Hi ha programada una sortida amb autobús a les 9 hores des de l’aparcament de sa Senieta a Sant Francesc. A més, la neteja compta amb la col·laboració de Plastic Free Formentera i Qué Celeste.

23 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell d’Entitats tracta el projecte de fondejos de s’Estany des Peix

foto 2021 consell entitats fondejosEl Consell d’Entitats de Formentera va celebrar ahir a la tarda una sessió extraordinària per tractar sobre el projecte de fondejos de s’Estany des Peix. La trobada va estar presidida per la presidenta del Consell, Alejandra Ferrer; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, i conduïda per la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada. En total hi varen assistir prop de dues-centes persones, entre particulars i representants de vint-i-quatre associacions del Consell d’Entitats, a més de representants de partits polítics.

La presidenta Alejandra Ferrer ha recordat que des de fa anys la situació de s’Estany és insostenible i que el Consell de Formentera aposta per “un model de regulació que permeti trobar l’equilibri entre l’ús tradicional del fondeig i la protecció d’aquest espai singular i natural”. Alejandra Ferrer ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat i confiança i ha assegurat que “la voluntat política és defensar l’interès general i que la gent pugui seguir gaudint de s’Estany des Peix d’una manera ordenada i sostenible, respectant també la tradició i el patrimoni cultural d’aquest espai”.

Per últim, la presidenta ha afegit que, a banda de la regulació de s’Estany, “és necessari treballar altres aspectes relacionats entre sí, com la ubicació d’amarraments socials al port, la creació d’una marina seca i de rampes, entre altres accions per garantir l’accés a la mar de la ciutadania de Formentera, i opcions per la part comercial nàutica, tal com hem traslladat també a l’Autoritat Portuària”.

Quinze dies per fer suggeriments al reglament d’ús

El conseller Antonio J. Sanz ha explicat els avanços que s’han donat des de març de 2019. “Ara mateix estam en el moment de fer el reglament de les normes d’ús i cal destacar que a la sessió hi ha hagut intervencions molt interessants en què els usuaris han exposat les seves inquietuds. Hem comentat com poden registrar-les tant a l’OVAC com a l’OAC i que tenen quinze dies per presentar les aportacions i suggeriments per desenvolupar aquest reglament”. Durant la sessió “també s’ha parlat dels possibles criteris d’adjudicació, que òbviament han de complir amb la normativa vigent, i que han de ser de caire mediambiental i històric. No hem d’oblidar que el projecte de s’Estany des Peix neix de la necessitat de recuperar aquest espai natural que pateix una alta degradació”. Les persones interessades poden informar-se’n a la pàgina web del Consell.

Per la seva part, Llorenç Mas s’ha mostrat confiat “en poder arribar a un acord per ordenar de manera satisfactòria aquest espai natural protegit”. En aquest sentit, ha afegit que “avançar en la regulació d’usos dels espais marins és imprescindible en temps d’emergència climàtica per poder-ne preservar els hàbitats i espècies més valuoses”.


23 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera acull a partir d’avui la Xarxa Mediterrània per la Posidònia amb l’objectiu d’avançar cap a un política comuna europea de conservació

foto 2021 SPP networks AL’illa ha estat elegida com a escenari de la trobada per ser un referent en conscienciació i resultats de conservació

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als participants de la primera trobada presencial de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia que reuneix, els propers dos dies, a Formentera, a representants de governs i entitats d’onze països mediterranis amb l’objectiu d’avançar cap a una política comuna de conservació de la posidònia.

La iniciativa neix arran d’una trobada celebrada a Grècia el novembre de 2019 i que va comptar amb la participació de representants de la Unió Europea i de la majoria dels països europeus mediterranis. Un dels objectius principals de la trobada va ser la creació d’una xarxa de contactes per a poder unir sinergies de cara a una futura estratègia europea de conservació de la posidònia.

Alejandra Ferrer ha explicat que des de la creació del Consell de Formentera des de la institució és treballa per protegir la posidònia i ha destacat els projectes per regular els fondejos que s’han presentat pel Consell, pels que ha demanat una vegada més ajuda de les administracions competents per posar-los en marxa. “Aquest estiu s’ha fet palès una vegada més que Formentera necessita urgentment començar a prendre mesures d’acord amb les necessitats i la capacitat de càrrega de l’illa sempre prioritzant l’entorn, el patrimoni i la qualitat de vida dels residents”, segons ha declarat. “Formentera ha lluitat molt i és pionera en moltes mesures de protecció i sostenibilitat, com la xarxa de recarrega de vehicles, el projecte formentera.eco de restricció d’entrada de vehicles, el sostre de places turístiques, l’eliminació de les bosses de plàstic... tot el que hem pogut organitzar en terra. Però ens falten mesures contundents a la part marítima. Les accions de altres destinacions de la mediterrània tenen conseqüències directes damunt el nostre litoral i el creixement del sector nàutic és insostenible”, ha afegit.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir, ha destacat la importància d’una iniciativa “que hauria de marcar el full de ruta cap a una política comuna de conservació marina avalada per la Comissió Europea”. Mir ha posat en valor que s’hagi elegit Formentera com a seu de la trobada “per ser un referent europeu en matèria de conscienciació ciutadana i d’actuacions en favor de la conservació de la posidònia” i ha afegit que “aquesta trobada consolida el paper pioner i capdavanter de les Illes Balears en l’aprovació i aplicació de polítiques efectives de protecció d’una espècie marina vital per als hàbitats marins de la mediterrània”.

La trobada està impulsada per la Conselleria de Medi Ambient i Territori i l’Oficina francesa de la Biodiversitat (OFB), amb la col·laboració del Projecte LIFE Marha i el Consell insular de Formentera. El director de Relacions europees i internacionals de l’OFB, Cyrile Barnerias, ha destacat que “la Unió Europea protegeix la posidòia d’acord a les directives Natura 2000. A França, les praderies de posidònia estan molt protegides, no només dins les àrees marines protegides. El full de ruta de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia permet una major cooperació per protegir la fanerògama”.

Durant els propers dies, els assistents coneixeran de primera mà les polítiques en favor de la conservació de la fanerògama marina que s’estan aplicant a Formentera i a les Illes Balears, illa i comunitat pionera a l’hora de legislar sobre la conservació de la posidònia. Entre els assistents, hi ha representants de la Generalitat valenciana, dels governs de França, Malta, Xipre, Montenegro i Grècia així com d’universitats i entitats científiques i ecologistes d’arreu de la mediterrània.


21 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La posidònia de Formentera envia un missatge de conscienciació mediambiental des de les profunditats del mar

cartell 2021 aixetaAEl Consell de Formentera ha editat uns adhesius amb missatges de conscienciació mediambiental inclosos dins la campanya ‘Conservem el nostre gran secret’ de Save Posidonia Project. En aquest cas, els adhesius estan ideats per ser posats en els banys dels establiments turístics i comercials de l’illa, però també dels residents que ho desitgin.

Els adhesius contenen els següents missatges: “T’ho deman des del més profund del mar: no tiris deixalles al vàter”, en el primer cas, i “T’ho deman des del més profund del mar: tanca bé l’aixeta”, en el segon cas. L’etiqueta #laposidòniacomençaaquí acompanya els dos dissenys que es presenten en tres idiomes, català, castellà i anglès.

“En aquesta campanya donem personalitat pròpia a la posidònia i volem conscienciar que la mar i la seva protecció comença a les nostres llars, a les nostres aixetes i claveguerams”, segons ha explicat la presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer.

Els adhesius, dels quals s’ha fet una primera tirada de 600 impressions, es repartiran entre els associats de la Pimef, la Cambra de Comerç i l’Associació Hotelera de Formentera. Els residents que ho desitgin el podran recollir a la seu central del Consell de Formentera i a les Oficines d’Informació Turística.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat la importància de fer polítiques de conscienciació ciutadana, adreçades tant a turistes com a residents, per fomentar des de la institució la cura del medi ambient.

Aquesta campanya s’emmarca dins el Save Posidonia Project, que se celebra la pròxima setmana a la nostra illa. Aquest és el programa del fòrum:

Divendres, 24 de setembre
El primer dia es desenvolupa en tres blocs. En el primer, es donarà la benvinguda als participants i la presidenta del Consell oferirà la ponència inaugural en la qual presentarà el full de ruta d’enguany i es presentaran les conclusions del treball de camp fet durant el Posidonia Mediterranean Network, que se celebra a l’illa els dies anteriors.

En el segon bloc, ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, es combinaran taules de treball i conferències en les quals els experts abordaran el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.

A la tarda, el tercer bloc, sota el títol ‘Illes neutres en carboni’, abordarà les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda.

Dissabte, 25 de setembre
El segon dia, s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 h s’organitza la neteja de la platja de s’Estufador. I a les 12.30 h, una visita de les prades de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.

17 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 10 de 61

10

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix