• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Baixa un 7,7% el subministrament d’aigua a Formentera al mes de juny

Telectura formenteraEl Consell de Formentera informa que durant el mes de juny Aqualia ha subministrat 83.668 m3 d'aigua a Formentera, un 7,73% menys que l'any passat en el mateix mes (90.680 m3). Aquest descens del subministrament d'aigua s'ha produït durant tot el primer semestre de l'any, situant-se en un 7,05% menys que de gener a juny de 2016. Destaca el descens del consum de camions, que ha baixat un 14,53% al juny respecte a l'any anterior.

Tot i les dades positives, la consellera de Medi Ambient del Consell de Formentera, Daisee Aguilera, ha fet una crida a la població perquè faci un ús responsable d'aquest bé tan necessari com escàs, especialment ara en època estival. A més, Aguilera ha recordat que “produir l'aigua té un gran cost energètic i ambiental ja que la principal font és dessalada”.

Segons ha explicat el director de la delegació d’Aqualia a Balears, Eduardo del Castillo, “la baixada es deu a les pluges registrades en la temporada de tardor -hivern, que han permès omplir les cisternes a molts veïns que habitualment es proveeixen d'aigua a través de camions cisterna, i a les actuacions que ha dut a terme Aqualia per millorar el rendiment de la xarxa”.

Telecontrol
En aquest sentit, Aqualia ha ampliat el telecontrol de les instal·lacions que, amb suport a les tecnologies electròniques, informàtiques i de les telecomunicacions, controla i supervisa equips i instal·lacions distants de manera telemàtica. Així es verifica constantment qualsevol possible incidència que pugui afectar al servei (entrada i sortida d'aigua en dipòsits, consums instantanis en xarxa, pressions, cabals, etc.). “D'aquesta manera s'assegura el control global del servei, la qual cosa ens permet intervenir de forma immediata en qualsevol anomalia detectada”, explica Eduardo del Castillo.

D'altra banda, s'ha instal·lat el sistema de telelectura de comptadors en Sant Ferran, gràcies al qual en tan sols sis mesos s'han detectat onze incidències entre elles set fuites de set usuaris amb una pèrdua mitjana de 17 l/h, la qual cosa significarien un total de 85.680 l/mes o 1.042.440 l/any. A més, les actuacions realitzades recentment de substitució de canonades pel Consell Insular de Formentera al centre Es Pujols, o en anys anteriors a Sant Francesc i a Ca Marí i La Savina, així com la impermeabilització dels dipòsits de Sant Ferran i Es Pujols, han permès una millora de rendiment hidràulic.

L’incendi de Cala Saona es dóna per controlat i ara les feines se centren en refrescar la zona

feines bomber incendi cala saona juliolEls bombers de Formentera continuen treballant avui matí en les tasques d'extinció de l'incendi forestal que es va iniciar ahir poc després de les 16.00 hores a la zona de Cala Saona, Es Cap de Barbaria. Des de l'inici del foc fins les dues de la matinada 7 bombers de Formentera amb dos camions autobomba i dues pick up han fet feina per aturar les flames. Durant la nit dos bombers han seguit amb les tasques d'extinció i a les 9.00 h 4 bombers més han reprès les feines.

A les 20.30 h d'ahir l'Ibanat i la conselleria de Medi Ambient del Govern, organismes encarregats de la coordinació de les feines varen donar l'incendi forestal per estabilitzat i a les 23.30 h per controlat. Per aconseguir-lo varen actuar 5 avions, 3 helicòpters, 1 autobomba, 17 brigadistes, 2 AMAs (agents de medi ambient) i 2 tècnics. Efectius de la Unitat Militar d'Emergències, UME, vinguts de Betera, València, es sumaren a les feines a darrera hora de la tarda.

El balanç de la zona afectada ha estat de 10,2 hectàrees. Avui i durant les pròximes hores o dies seguiran les tasques d'extinció per refrescar el terreny. En concret, durant aquest matí hi ha actuant: el director d'extinció, 4 brigadistes d'Eivissa, 3 brigadistes de Formentera, 2 vehicles pickup, els 4 bombers de Formentera, 2 autobombes i 19 efectius de la UME: amb 3 autobombes, així com un AMA i una persona de la direcció general d'emergències.

El president del Consell, Jaume Ferrer, el conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, es varen traslladar ahir a la tarda a la zona de comandament de l'incendi per conèixer de primera mà com anaven les feines. Bartomeu Escandell ha tornat a visitar avui el llocs dels fets i ha agraït la ràpida actuació a tots els efectius, i també la col•laboració de 15 voluntaris de Protecció Civil, Policia Local, Guàrdia Civil i altres cossos d'emergències. Es dóna la circumstància que el passat 20 de maig va haver un altre incendi en la mateixa zona que va afectar 14 hectàrees de zona forestal. La Guàrdia Civil investiga les causes de l'inici de l'incendi.

Aguilera es reuneix amb els especialistes de Mission Blue

Reunio mission blueLa consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, i el tècnic de Medi Ambient, Javier Asensió i Núria Marbà investigadora de l'IMEDEA es varen reunir ahir al migdia a la Sala d'Actes del Consell de Formentera amb el biòleg Manu San Félix i l'equip de biòlegs marins especialistes en la conservació dels oceans de Mission Blue. Aquest equip està fent una gravació aquests dies en aigües de Formentera. L'objectiu de les seves feines, segons varen explicar a Aguilera en la reunió, conscienciar sobre la necessitat de protecció de la posidònia i la necessitat de conservació dels recursos pesquers.

Mission Blue te l'objectiu de crear 100 "Hope Spots" al món. Per això estan visitant diverses illes de les Balears recollint informació sobre la necessitat de crear noves zones protegides a la mar perquè els recursos pesquers incrementin.

Presentació de l’esborrany del Decret de Posidònia a Formentera

Foto presentacio decret posidoniaAhir dimarts 20 de juny a les 20.00 hores es va fer la presentació de "l'Esborrany del Decret de Posidònia", a càrrec del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir, a la sala d'Actes del Consell de Formentera. A la trobada, oberta al públic, varen assistir bona part del sector nàutic de Formentera, representants de grups polítics, de la Pimef i de diferents associacions de veïns, així com diversos ciutadans de l'illa.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, també present a l'acte, va recollir el testimoni de les veus de Formentera per "posteriorment incorporar-les a les al·legacions que presentarà el Consell de Formentera per millorar el decret". Entre les principals reclamacions que la institució insular presentarà es demanarà que "el decret faci referència a una cartografia actualitzada, i el més precisa possible, perquè aquesta pugui ser introduïda en les cartes nàutiques". "La majoria de les agressions a la planta marina es realitzen per falta d'informació disponible als capitans i per això necessitem que les praderies de posidònia apareguin en els instruments de navegació internacional com són les cartes nàutiques", segons va afegir Aguilera. A més, es va fer èmfasis en el fet que "la norma especifiqui sancions depenent del tipus d'eslora de les embarcacions que fondegin damunt posidònia per agilitzar la feina dels agents de l'autoritat en el moment d'aixecar la denúncia", segons va detallar la consellera.

Els assistents van donar suport a la proposta de què el decret no hauria de contemplar cap exoneració de sanció per falta de visibilitat de la posidònia, per no estar senyalitzada en una cartografia. Posar límits al nombre d'embarcacions que fondegen a l'arena també va ser una de les demandes del públic assistent, ja que actualment a Formentera poden arribar a haver-hi més d'un miler d'embarcacions fondejant en temporada alta al seu litoral. Tot i això, la responsable ha agraït al Govern que hagi obert aquest procés participatiu per millorar el Decret.

Aquest Decret té per objecte garantir la conservació de la Posidònia oceànica i les comunitats biològiques que en ella habiten, a l'àmbit de les Illes Balears, mitjançant la regulació d'aquells usos i activitats que puguin afectar a l'espècie i l'hàbitat, segons recull l'esborrany.

Embarcació de vigilància
Precisament ahir, segons va anunciar Miquel Mir, va començar a operar una embarcació de vigilància i assessorament al fondeig en aigües Pitiüses, un reforç que s'ha fet fins que dia 1 de juliol comencen a operar les 6 embarcacions del servei d'assessorament al fondeig per vigilar la zona d'Es Calò, el Parc Natural de Ses Salines i Cala Saona.

S’inicia la prova pilot de recollida de residus orgànics a Sant Francesc

Foto rp materia organicaLa consellera de Medi Ambient Daisee Aguilera, juntament amb els responsables de la fundació Rezero, Rosa García i del grup Leader, Pep Martínez, han fet la presentació de la prova pilot de recollida selectiva de matèria orgànica que s'ha iniciat al nucli urbà de Sant Francesc.

En concret, des d’ahir i durant els pròxims 4 mesos, 50 establiments de Sant Francesc entre els quals bars, cafeteries, restaurants, hotels, supermercats, hospital i escoleta, considerats com a grans productors de residus, participaran en aquest projecte pilot de recollida de matèria orgànica. Cada productor disposa d’uns petits contenidors especials que el servei de recollida de fems recollirà porta a porta cada vespre.

Amb el projecte s’esperen recollir 300 tones de fracció orgànica que després es compostarà a Formentera i passarà a enriquir els camps de l’illa, segons ha explicat Aguilera. El cost de la prova pilot és de 80.000 euros, finançats per Consell de Formentera, el Grup Leader aporta 32.000 euros.

A nivell econòmic aquest reciclatge significarà un estalvi de 60.000 euros al no haver de transportar aquesta matèria orgànica a Eivissa, segons han detallat des de Rezero, la fundació per la prevenció de residus encarregada de dur endavant el projecte. Amb els resultats de la prova s’estudiarà que la mesura es pugui fer extensiva a altres zones de l’illa.

Més articles...

Pàgina 55 de 68

55

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix