• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Alumnes de l'IES Marc Ferrer visiten la planta de tractament de residus des Cap

foto 2023i visita planta AL'àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera i l'IES Marc Ferrer han organitzat una sèrie de visites a la planta de tractament de residus des Cap i la Deixalleria amb motiu del Dia Internacional de l'Educació Ambiental que se celebra avui. La visita d'avui l'han fet alumnes de 1r i 2n de secundària. Durant quatre dies visitaran la planta diferents grups d'alumnes per conèixer el funcionament del circuit que fan els residus a Formentera, des que arriben al contenidor, com es recullen, com es compacten, com se seleccionen a la Deixalleria i com es transporten fora de l'illa a les plantes de selecció per al seu tractament, així com a l'abocador de Ca Na Putxa a Eivissa.

26 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Comencen les VIII Jornades de Medi Ambient a Formentera

foto 2023i jornades MA bLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha obert aquest matí les VIII Jornades de Medi Ambient, que es fan avui i demà al Centre Antoni Tur "Gabrielet" i que estan organitzades per la Universitat de les Illes Balears i la Societat d'Història Natural de les Balears.

Ana Juan ha donat la benvinguda als assistents i els ha felicitat perquè per primera vegada Formentera acull aquestes jornades. "Els treballs d'investigació i recerca que es presenten en les jornades mostren l'interès i la inquietud dels professionals per la protecció del medi ambient i el futur de les nostres illes, i a Formentera, com a territori sensible que és, segur que podem aprofitar moltes de les qüestions que es plantegin a les jornades", ha assenyalat.

Les jornades es porten a terme dilluns i dimarts i tenen l'objectiu d'oferir un espai en el qual investigadors i naturalistes de diferents àmbits donin a conèixer les investigacions i línies de treball que tenen com a denominador comú les Illes Balears i, de manera especial, les illes d'Eivissa i Formentera.

23 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Les Jornades de Medi Ambient arriben dilluns a Formentera

La Universitat de les Illes Balears i la Societat d'Història Natural de les Balears organitzen les VIII Jornades de Medi Ambient, que es faran per primera vegada a Formentera, els dies 23 i 24 de gener. Les jornades també compten amb la col·laboració del Consell de Formentera.

Les Jornades s'inauguren el dilluns 23 a les 9.30 hores al Centre Antoni Tur 'Gabrielet' i tenen l'objectiu d'oferir un espai en el qual investigadors i naturalistes de diferents àmbits podran donar a conèixer les investigacions i línies de treball que tenen com a denominador comú les Illes Balears i, de manera especial, les illes d'Eivissa i Formentera. D'aquesta manera, els naturalistes poden conèixer quins treballs es fan en altres camps diferents als seus.

Des de l'àrea insular de Medi Ambient s'anima a la gent a participar en unes jornades que serviran per exposar les troballes i investigacions naturalístiques d’aquests darrers anys, i per divulgar les activitats al públic en general. També serviran d’estímul per a l’intercanvi d’experiències i per aportar informació sobre temes relacionats amb el medi ambient.

20 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera torna a les platges de l'illa part de la posidònia retirada durant la temporada d'estiu

foto 2023i devolucio posidoniaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que durant aquest mes de gener s'ha tornat a les platges de l'illa part de la posidònia retirada durant la temporada d'estiu, que estava barrejada amb arena i romania emmagatzemada a la platja, en compliment així del Decret 25/2018 sobre la conservació de la posidònia oceànica a Balears.

Els treballs de devolució de la posidònia s'han fet a les platges de ses Illetes, es Cavall d'en Borràs i es Pujols.

Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, la devolució de les restes de posidònia a l’aigua té una doble funció, "per una banda, la de protegir les platges de l’erosió dels temporals d'hivern, i d'altra també es retorna l'arena que s'havia extret de forma accidental durant la retirada de posidònia al principi de temporada".

La retirada de la posidònia de les platges, segons estableix la normativa, s'ha de fer a partir de l'1 de maig, si bé la normativa del Parc natural de ses Salines és més restrictiva i no ho permet abans del 15 de maig. El conseller ha incidit en "la importància de seguir el protocol de bones pràctiques de retirada de posidònia per garantir la conservació de les nostres platges i protegir-les de l’erosió” i ha insistit que “la presència de posidònia a les nostres platges no vol dir que estiguin brutes, sinó que són un símptoma de la qualitat i bon estat de salut de les nostres aigües”.

Cal recordar que la posidònia retirada de les platges es posa a disposició de la ciutadania perquè la puguin destinar als usos tradicionals com adobar els camps de conreu i per llit d’animals, entres d’altres.

14 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Evolució a la baixa de la plaga del becut vermell que afecta les palmeres a Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Agricultura, recorda que la poda d'espècies sensibles al becut vermell, és a dir palmeres, es recomana fer-la en els mesos de gener i febrer, donat que els darrers anys la temperatura mitjana més baixa a Formentera es dona en aquests mesos, i d'aquesta manera s'evita la proliferació del becut.

En aquest sentit, el conseller de Medi Rural, Josep Marí, ha agraït a la població la col·laboració que ha fet en els darrers anys. En el 2013 es va produir la primera destrucció de palmeres a causa del becut vermell a la nostra illa, al 2015, any de màxima prevalença es varen haver de destruir cent disset palmeres afectades, "des de llavors hi ha hagut una tendència a la baixa, al 2022 només s'han destruït quatre palmeres el que ens confirma l'evolució a la baixa de la plaga", segons ha declarat el conseller.

Autorització d'Agricultura
S'aconsella que les podes de palmera s'efectuïn amb l'autorització prèvia de l'àrea d'Agricultura del Consell Insular de Formentera, situada al Centre Antoni Tur "Gabrielet" i què té horari d'atenció de 9 a 14 h de dilluns a divendres, l'autorització també es pot tramitar a l'OVAC (Oficina d'Atenció Ciutadana). L'objectiu d'aquesta mesura és la protecció dels exemplars de palmera podats i la gestió correcta dels residus generats a la planta de transferència de l'illa (l'autorització permet pujar els residus a la planta de transferència, de manera gratuïta).

Cal destacar que per a les podes de plantes sensibles s'han de seguir les indicacions següents: podar preferentment només les fulles seques. En el cas que sigui necessari tallar les fulles verdes, s'han de minimitzar les ferides i aplicar a la cicatriu màstic de poda o un tractament fitosanitari. Els talls han de ser nets, que no provoquin estrips. Els estípits o troncs de les plantes sensibles no s'han de raspallar. No s'ha d'utilitzar l'afaitada o el perfilat com a tècnica de poda amb motius ornamentals, sinó únicament en els casos que estigui justificat i sempre seguit immediatament d'un tractament fitosanitari. En el cas que durant les tasques de poda es detecti la presència del becut vermell s'ha d'informar a l'àrea d'Agricultura del Consell Insular de Formentera per tal de continuar amb el protocol oficial d'actuació.

El becut vermell, Rhynchophorus ferrugineus, l'escarabat plaga que ataca les palmeres, redueix i, fins i tot, atura la seva activitat biològica quan la temperatura és més baixa.

12 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 6 de 66

6

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix