• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera, 'Smart Island' en la gestió municipal de l’aigua

Foto presentacio AqualiaDesprés de l’èxit de la prova pilot a Sant Ferran, el Consell de Formentera invertirà 302.765 euros en ampliar la instal·lació de comptadors d’aigua intel·ligents que permeten la lectura en temps real, millorant la informació al client i l’eficiència de la xarxa.

A començaments del 2017, el Consell Insular de Formentera va posar en marxa un projecte pilot de telelectura a Sant Ferran, instal·lant 236 comptadors “intel·ligents” que permeten un control monitoritzat del consum d’aigua dels comptadors individuals de cada usuari i de l’aigua aportada a la xarxa de distribució del nucli urbà de Sant Ferran.

El resultat d’aquest projecte ha estat molt positiu, ja que durant el darrer any a Sant Ferran s’han detectat 31 incidències, amb una pèrdua mitjana de 17l/h, el que significaria 379.400 litres/mes, l’equivalent a 38 camions cisterna. La majoria d’aquestes 31 incidències corresponen a fuites degudes a un mal funcionament de les instal·lacions interiors dels usuaris.

Sistema pioner a les Illes Balears
El Consell, a través d'Aquàlia, ha decidit ampliar gradualment aquest sistema a tota l’illa amb la instal·lació d’un total de 2394 comptadors. Cal recordar que la implantació d’aquest sistema és pionera a Balears i que no suposa cap cost directe sobre les tarifes de l’aigua. A més, els clients passaran a rebre la facturació mensualment, en comptes de trimestralment com fins ara.

La implantació es fa en tres fases: la primera, que comprèn Sant Francesc i la Savina, s’està acabant, mentre que ja s’ha iniciat la segona fase d’instal·lació a es Pujols, i la tercera fase, que s’iniciarà al juliol, estendrà els comptadors intel·ligents a ses Bardetes, es Ca Marí, la Mola, es Caló, sa Roqueta i el Polígon Industrial de Can Bonet. Es preveu que la implantació dels nous comptadors s’enllestirà a finals d’aquest 2018.

Avantatges dels nous comptadors
Aquest sistema de lectura intel·ligent dels comptadors permet controlar el consum en temps real sense necessitat de desplaçar a cap operari. El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades cada 8 segons directament al centre de control de Sant Francesc, on es realitza la facturació per consum a través d’un programa informàtic de gestió.

Així doncs, el nou sistema permet la lectura del comptador sense necessitat d'accedir a la comunitat o a l'habitatge individual i, per tant, evita les lectures estimades. De fet, els usuaris poden conèixer el seu consum desglossat per hores des de l'aplicació per a mòbils “Smart Aqua”, controlant així el consum del seu habitatge fins i tot quan no hi resideixin. A més, el sistema detecta si existeix una fuita interior en l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua.

El telecomptatge indica també quan hi ha un comportament anòmal de l’aparell per aturada del mateix i facilita al Servei Municipal d’Aigües informació desglossada per hores de l’aigua que no es registra en tot el nucli de Sant Ferran a causa de pèrdues en la canonada de distribució per trencaments, fraus o consums no controlats.

Millores per als usuaris
Segons la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, “aquest sistema ens permetrà disposar d’un coneixement de la demanda d’aigua a cada zona, així com informació objectiva i detallada amb el que podrem definir millor els futurs plans d’inversió a la xarxa”. A més, “els usuaris podran ser avisats de qualsevol anomalia, com consums excessius o un mal funcionament en el seu aparell, reduint d’aquesta manera la facturació causada per les avaries fins aleshores no detectades”, ha apuntat Aguilera.

Aquest servei, doncs, significarà una millora en l’eficiència en el control de la xarxa així com en el seu rendiment, que a Formentera ha estat d’un 89,57% al 2017. Tot plegat, redundarà en un ús sostenible i adequat de l’aigua i la seguretat en el seu subministrament, tan valuós per a l’Illa de Formentera.

Formentera se suma a l’Hora del Planeta

foto Hora del planetaEl Consell de Formentera s’ha adherit un any més a l’apagada de il·luminació per l’Hora del Planeta 2018 que tindrà lloc aquest dissabte, 24 de març, entre les 20.30 i les 21.30 hores. En concret, la plaça de la Constitució i l’església de Sant Francesc romandran a les fosques durant aquesta hora.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha animat a la població de Formentera “a afegir-se a aquesta apagada internacional, un gest simbòlic però necessari per donar visibilitat a la lluita contra el canvi climàtic”.

L'Hora del Planeta va néixer fa 11 anys a Sydney com a gest simbòlic per cridar l'atenció sobre el problema del canvi climàtic. Apagar les llums de llars, edificis i monuments emblemàtics durant una hora va ser la senzilla acció proposada per WWF, organització per a la conservació de la natura, a la que el Consell de Formentera “s’hi ha volgut adherir apagant la il·luminació d’alguns dels principals carrers de Sant Francesc”, ha conclòs la titular de Medi Ambient.

El passat 2017 van participar a l’Hora del Planeta milers de ciutats de 187 països del món. Es van apagar més de 12.000 monuments i edificis icònics, unint a ciutadans, empreses, ajuntaments i institucions per, entre tots, canviar el canvi climàtic. Així, aquesta acció s'ha convertit en una oportunitat única en defensa del Planeta, promovent estils de vida sostenible, fomentant el desenvolupament renovable, conservant els nostres boscos, mars i recursos naturals o lluitant contra la pèrdua de biodiversitat.

Retirada d'embarcacions abandonades al litoral de s'Estany des Peix

Retirada embarcacio estany des peix redux2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que des del passat setembre fins avui, s’han enretirat de les vores de s’Estany des Peix 13 embarcacions, la majoria d’elles auxiliars, 2 remolcs, 5 taules de windsurf i 1 caiac.

La retirada s’ha fet després de dur a terme feines de vigilància als voltants de l'estany, unes tasques de control que han permès comprovar que les esmentades embarcacions i objectes presentaven estat d'abandonament o que, per circumstancies meteorològiques, podien afectar al medi ambient a causa d’embarrancaments o enfonsaments que provoquessin risc de vessaments de combustible.

Cal recordar que si l'estat de les embarcacions o artefactes flotants provoca risc de contaminació o per a la navegació, el Consell pot ordenar-ne la retirada immediata notificant-ho a les autoritats competents, en aquest cas Demarcació de Costes i al Parc natural de ses Salines depenent de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears. Així mateix, si l’objecte duu més d'un mes en el mateix lloc i es troba en igual estat d'abandonament i ocupant domini públic, aquest es pot considerar un residu. En considerar-se residu, el Consell Insular té la competència per retirar-lo i tramitar la corresponent sanció.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera ha destacat que “s’Estany des Peix és un espai públic protegit” i ha fet una crida a recuperar-ne els usos tradicionals i reduir la pressió comercial que pateix en l’actualitat.

Cal recordar que el consell de Formentera va elaborar una proposta de regulació del fondeig per a ordenar aquesta zona d’especial interès natural que actualment està en tramitació.

Nous cursos de compostatge domèstic

Curs compostatge fotoEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha organitzat dos nous cursos de compostatge domèstic. Aquests es faran el diumenge 18 i el dissabte 24 a la Sala d’Actes del Consell i a l’hort infantil Capella de sa Tanca Vella, entre les 11.00 i les 13.30 hores. Els interessats ja es poden apuntar a l’àrea de Medi Ambient del carrer Mallorca de Sant Ferran o mitjançant la pàgina web del Consell (OVAC).

Els cursos, impartits per l’especialista Juanjo Torres, d’Amics de la Terra, tenen un cost de 20 euros per alumne. Això inclou una compostadora valorada en 65 euros, un airejador i un manual d'ús que s’endurà cada participant, així com els coneixements de com fer-la servir.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que “aquesta és una oportunitat per convertir els residus en subproductes i reduir el impacte ambiental que generem a ca nostra. Esperem que amb aquesta formació els veïns de Formentera puguin enriquir les seves terres aprofitant les restes orgàniques, i evitant a més que aquestes arribin a la planta de transferència de es Cap de Barbaria”.

A més de les classes teòriques i pràctiques, Amics de la Terra ofereix assessorament telefònic i el seguiment del professor, que farà una visita a domicili per assessorar individualment a cada alumne de com evoluciona cada compostadora.

El Consell de Formentera es fa càrrec de les despeses dels cursos aportant-hi 3.000 euros. D’aquesta manera, un total de 50 persones podran formar-se i aprendre a compostar. Des de la conselleria de Medi ambient i des d’Amics de la Terra s’agraeix el suport de la naviliera Trasmapi, que ajuda amb el transport.

Jornada 'Accions de prevenció d’incendis forestals' a Formentera

Faixa forestal es ram fotoEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, organitza el proper dimarts, 6 de març, a l’antiga Sala d’actes del Consell una jornada d’Accions de prevenció d’incendis forestals.

Formentera és una illa amb una elevada proporció de superfície forestal, en la que hi trobem al voltant de 800 edificacions sense faixa d’autoprotecció enfront de possibles incendis forestals. Aquestes infraestructures són necessàries i obligatòries per llei per protegir-nos d’un incendi i facilitar les tasques d’extinció.

En la jornada de dimarts, adreçada tant a propietaris particulars com a professionals del sector forestal, s’explicarà quines mesures s’han de prendre per tal de reduir el risc d’afectació per incendis així com quins són els procediments que s’han de seguir.

Més articles...

Pàgina 49 de 68

49

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix