• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Activat el protocol d'actuació davant l'albirament d'una tortuga a Formentera

foto 2022vi tortugaEl Consell de Formentera va activar ahir a la nit el protocol d'actuació d'albirament de tortugues davant l'intent de posta d'ous d'un exemplar de Caretta caretta a la platja de Migjorn. Tècnics de Medi Ambient i del Servei de Socorrisme i Salvament de Platges varen abalisar la zona perquè no s'hi apropi ningú, tal com indica el protocol i segons les instruccions dels tècnics del COFIB del Govern balear, que es desplacen aquest matí a l'illa per comprovar si hi ha ous als nius que ha fet la tortuga durant la nit i aquesta matinada.

Va ser un socorrista fora de servei, a les 21.30 h, que va albirar una tortuga que arribava a la zona i va avisar el 112. En les feines de vigilància i control d'aquesta nit també han participat un tècnic del COFIB i un altre del Parc Natural de ses Salines.

El Consell recorda a la població que és bàsic no molestar l'animal, no encendre llums, no gravar-lo ni acostar-s'hi a menys de 10 metres i telefonar immediatament al 112 si se'n veuen més exemplars. Cal recordar que l'estiu passat un intent de posta a la nostra illa va fracassar perquè algú s'hi va acostar per gravar l'escena i va espantar l'animal.

21 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Un centenar d'escolars es capbussen per conèixer la importància de la posidònia i de l'entorn marí

foto 2022 busseja amb posi AUn centenar d'estudiants de primària de les escoles de Formentera han participat durant aquesta setmana i la passada en la campanya "Bussejant amb na Posi", organitzada per l'Associació Vellmarí, i que compta amb la col·laboració de les àrees d'Educació i Medi Ambient del Consell de Formentera.

Aquesta activitat inclou un taller marí i una experiència de busseig a la mar amb ulleres i aletes. "L'objectiu és inspirar els infants i joves i ensenyar-los el valor de les praderies de la posidònia i la biodiversitat de la mar Mediterrània", segons ha explicat Cristina Ozores, directora d'educació marina de l'Associació Vellmari i educadora de National Geographic.

Per la seua part, la consellera d'Educació, Susana Labrador, ha agraït als organitzadors que duguin endavant aquesta activitat a la nostra illa "perquè així, d'una manera totalment pràctica, mostren als estudiants la importància de tenir cura del nostre mar". En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, que ha assegurat que "és bàsic que la consciència ecològica es fomenti des de ben petits, per treballar des de la base per un món més sostenible".

La setmana passada varen realitzar l'activitat estudiants del CEIP El Pilar i del CEIP Sant Ferran de ses Roques. Els pròxims dijous 9 i divendres 10 de juny es capbussaran alumnes del CEIP Mestre Lluís Andreu. Els joves reben instruccions de l'activitat abans d'anar a l'aigua en el taller teòric, després, per grups i acompanyats d'instructors de busseig, biòlegs i educadors mediambientals, fan un recorregut en una zona amb praderies de posidònia superficial on poden observar els detalls de la planta i la biodiversitat que l'envolta, com ara castanyoles, donzelles, anfossos o estrelles de mar.

L'Associació Vellmarí va editar un llibre titulat Bussejant amb na Posi que també s'ha repartit a les escoles en altres edicions. Aquest any se'ls farà arribar de manera digital. Així mateix, als escolars que hi ha participat se'ls entrega un pòster de record.


7 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Aportacions de la ciutadania de Formentera al Pacte de Batlies per al Clima i l'Energia

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, està treballant per donar compliment als compromisos adoptats després de la seua adhesió al Pacte de Batlies per al Clima i l'Energia el novembre de 2019. En l'actualitat, s'està elaborant el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i, prèvia a la seua aprovació, el Consell obri a la participació ciutadana aquest document perquè qualsevol persona o entitat pugui fer les aportacions que consideri oportunes a través d'aquesta enquesta ciutadana.

Cal recordar que el Pacte de Batlies per al Clima i l'Energia és una eina que pretén apropar els objectius energètics marcats per Europa als municipis de tots els països europeus. Els municipis signants es comprometen a: reduir les emissions de CO2 un 40 % per al 2030, augmentar l'eficiència energètica un 27 %, augmentar l'ús d'energia procedent de fonts renovables un 27 %, elaborar un Inventari d'emissions de referència (IER), fer una avaluació de riscos i vulnerabilitats derivats del canvi climàtic.

Feina des de Formentera

Des de diferents departaments del Consell s'estan aplicant mesures en aquest sentit per assolir els objectius marcats. Així, s'està treballant en la revisió dels comptadors de subministrament elèctric, en el reajustament de la potència contractada en diversos subministraments per adaptar-los al seu consum real, en el monitoratge de les instal·lacions d'energia solar implantades i en el control analític de les despeses en combustibles.

També hi ha diferents iniciatives en marxa, com la instal·lació de marquesines fotovoltaiques als aparcaments públics i de nous sistemes de generació fotovoltaica a instal·lacions municipals; la substitució de la lluminària convencional per lluminària led a l'enllumenat de festes; la substitució de vehicles per altres més eficients o que utilitzin combustibles alternatius; l'adequació viària i senyalització per a l'ús de la bicicleta; les bonificacions fiscals en llicències d'obra per a millores de l'eficiència energètica i la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, entre d'altres.

A més, Formentera forma part del projecte pioner europeu VPP4Island que té com a objectiu facilitar la integració de sistemes renovables i accelerar la transició cap a l'energia intel·ligent i verda.


3 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 paesc

Campanya de seguretat i vigilància a s’Estany des Peix

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, juntament amb la conselleria de Medi Ambient del Govern balear i la Guàrdia Civil inicien aquesta setmana una campanya de seguretat i vigilància per controlar les activitats irregulars de navegació que es puguin desenvolupar a s’Estany des Peix.

L’inici d’aquesta campanya dins del Parc Natural de ses Salines s’ha establert en una reunió mantinguda avui entre responsables de les dos administracions i dels cossos de seguretat. Cal recordar que el reglament que regula el fondeig i el règim jurídic de les instal·lacions d'amarratges a s'Estany des Peix, d'acord amb la normativa aplicable al Parc Natural, està en vigor des del passat mes de febrer i prohibeix l’activitat comercial i el lloguer d’embarcacions.

Segons la Llei 5/2005, del 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), les infraccions es poden considerar lleus (amb multa de 100 a 6.000 euros), greus, (amb multa de 6.001 fins a 100.000) euros) i molt greus (amb multa de 100.001 fins a 450.000 euros).

1 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Neteja de la platja des Pujols

El Consell de Formentera organitza aquest diumenge dia 5 de juny conjuntament amb el Jazz Festival, Qué Celeste i Plastic Free Formentera una neteja de la platja des Pujols amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient. La neteja començarà a les 17.00 h i l'àrea de Medi Ambient portarà guants, material i bosses de fems per als voluntaris.

1 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 neteja es pujols

Més articles...

Pàgina 5 de 61

5

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix