• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Rebaixa de l'alçada de la passarel·la de s'Estany des Peix

foto 2022 estany rebaixaL'empresa Tragsatec ha iniciat aquest matí les feines d'adequació de la passarel·la dels pantalans de s'Estany des Peix per reduir-ne l'impacte visual. De manera provisional, mentre es plantegen possibles alternatives a la passarel·la actual, se n'ha reduït l'alçada 40 cm seguint els criteris tècnics. D'aquesta manera, es manté la funcionalitat i seguretat dels usuaris i de la mateixa estructura de la passarel·la. L'acabat dels pilars de l'estructura serà de pedra natural.

26 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell adequarà la passarel·la dels pantalans de s'Estany des Peix, rebaixarà l'alçada i s'avaluen noves alternatives

foto 2022v passarellaLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, i el director d'obra Pablo Quesada, han avançat que aquesta setmana es rebaixarà l'alçada de la passarel·la dels pantalans s'Estany des Peix per reduir-ne l'impacte visual. De la mateixa manera, el Consell ha assenyalat que s'està treballant amb l'empresa encarregada del projecte, Tragsatec, i l'empresa instal·ladora de la passarel·la en altres opcions com possibles alternatives a la passarel·la actual.

"Som conscients que aquesta passarel·la té un impacte visual enorme. Aquest impacte visual no és assumible per a Formentera ni per a s'Estany", ha assenyalat Ana Juan. La presidenta ha defensat el projecte bàsic presentat per la conselleria de Medi Ambient del Govern balear el 2018 i que compta amb el vistiplau de totes les administracions implicades en aquest indret natural. "Ara s'ha de reduir aquest impacte visual tenint en compte també la seguretat dels usuaris que han de fer servir les instal·lacions". La presidenta ha assenyalat que "s'està treballant per recuperar s'Estany mediambientalment i els usos tradicionals i naturals que volem per a aquesta zona protegida".

El conseller ha destacat que la rebaixa d'alçada de la passarel·la "serà la màxima possible, sempre tenint en compte els criteris de seguretat" i que ha de quedar "integrada en l'entorn". El conseller ha assenyalat que aquest canvi no suposarà cap retard en la posada en marxa del servei de regulació. "S'està treballant per trobar una solució sostenible, que tengui un equilibri entre l'impacte paisatgístic i la seguretat que ha de tenir aquesta passarel·la per als usuaris", ha dit.

Durant el procés d'instal·lació de pantalans i boies ecològiques, s'han retirat prop de 400 morts i més de 300 quilos d'escombreries del fons de s'Estany des Peix.

24 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Retirada de posidònia de les platges

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que aquest diumenge 15 de maig comença la retirada de la posidònia de les platges de Formentera. El PRUG del Parc Natural de ses Salines en prohibeix la retirada en zones incloses dins del parc natural abans d'aquesta data. Els treballs començaran el diumenge al Centre d'Esports Nàutics i continuaran per les platges de ses Illetes i les zones on hi hagi més amuntegament de posidònia.

La posidònia retirada es posarà a disposició de la ciutadania perquè puguin fer-la servir. Els interessats es pot adreçar a l'àrea de Medi Ambient per fer la petició, a través d'una instància genèrica a l'OVAC, del telèfon 971 32 12 10 o enviant un correu a mediambient@conselldeformentera.cat. El transport del material és gratuït.

13 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El dia 15 torna la recollida orgànica als grans i mitjans productors de Formentera

foto 2022 recycleEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que aquest diumenge 15 de maig torna la campanya de recollida de fracció orgànica porta a porta als prop de cent cinquanta establiments adherits de l'illa. Cal recordar que degut a les mesures sanitàries arran de la covid-19, el 2020 es va suspendre i que el 2021, pel mateix motiu, va començar més tard. La campanya comença el dia 15 de maig i es perllongarà fins al 15 d'octubre, coincidint amb els períodes de major generació de residus.

L'any passat es varen recollir 295,385 tones de matèria orgànica, amb les quals s'elabora compost d'alta qualitat que es posa a disposició de la Cooperativa del Camp per adobar els camps cedits al banc de terres. La recollida de l'orgànica ha anat augmentat des de la prova pilot que es va realitzar l'any 2017 a Sant Francesc, en què se'n varen recollir 100 tones. L'any 2018 es va ampliar la recollida a tota l'illa i se'n recolliren 541,77 tones, i l'any 2019, 704,11 tones.

El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, en primer lloc, ha volgut "agrair la col·laboració dels negocis involucrats en la recollida" i ha destacat positivament que enguany "es pugui tornar a la normalitat i recollir aquesta cinquena fracció porta a porta com es feia abans de la pandèmia". El conseller ha assenyalat que "és necessari avançar cap a una millor gestió dels nostres residus" i que "la recollida de matèria orgànica a la ciutadania s'impulsarà amb l'entrada del nou contracte de residus, que preveu la instal·lació i la recollida de contenidors".

L'any 2021 es generaren un total de 9.694,64 tones de residus a l'illa de Formentera, de les quals se'n va reciclar el 30,13 %. Per fraccions, es reciclaren 991 tones de vidre (10,22 %), 901,26 tones de paper i cartó (9,30 %), 733,32 tones d'envasos lleugers (7,56 %) i 295,38 tones (3,05 %).

Curs de compostatge domèstic

D'altra banda, el Consell de Formentera vol organitzar un curs de compostatge domèstic si hi ha demanda de la ciutadania. Per això, els interessats a realitzar aquest curs poden apuntar-se a l'àrea de Medi Ambient a través del correu electrònic mediambient@conselldeformenetera.cat o cridant al telèfon 971 321 210 ext. 1. Quan hi hagi un nombre suficient d'interessats s'impartirà el curs.


12 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Finalitza el termini per presentar les sol·licituds per obtenir amarrament a s'Estany des Peix

foto 2022 retirada estanyEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que ja ha finalitzat el termini per presentar les sol·licituds per obtenir amarrament a s'Estany des Peix. Ara, es revisaran i analitzaran les peticions i, una vegada aplicats els criteris de puntuació, aproximadament al mes de juny, es publicarà la llista provisional en el tauler d'anuncis del Consell de Formentera.

En el primer recompte s'han registrat prop de quatre-centes vuitanta sol·licituds, algunes de les quals són sol·licituds repetides i altres de característiques que no poden accedir a l'amarrament (com les de la llista sisena), tal com figura en el reglament que regula el fondeig i el règim jurídic de les instal·lacions d'amarratges. Cal recordar que el projecte per a la regulació de fondejos a s'Estany preveu setanta-vuit amarratges en pantalans flotants i dos-cents set punts de fondeig, que es distribuiran en boies de baix impacte.

El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, ha assenyalat que "el nombre de peticions, a falta del primer cribratge, és l'esperat, vist el gran nombre d'embarcacions que fondegen a l'estiu en aquest indret protegit", i ha remarcat que el Consell "complirà amb l'objectiu de preservar aquest espai". El conseller ha recordat que el reglament aprovat pel Ple del Consell "valora les embarcacions d'ús tradicionals, les de petita eslora, les de menor potència de motor, així com l'antiguitat del fondeig". També cal destacar que el reglament bonifica les embarcacions tradicionals, els usuaris jubilats i les famílies nombroses.

Les persones que vulguin rebre informació del procediment poden adreçar-se l'àrea de Medi Ambient a Sant Ferran. L'horari d'atenció al públic, a partir del 2 de maig, serà de 10 a 12 hores.

Més de tres-cents morts trets del fons de s'Estany

D'altra banda, les obres de neteja dels morts existents al fons i d'instal·lació dels pantalans i de les boies ecològiques continuen portant-se a terme a s'Estany des Peix. En aquest sentit, des de l'inici dels treballs s'han tret del fons més de tres-cents morts, a més de dos-cents quilos de residus i deixalles de tota mena, i encara queda una àmplia zona per netejar.

El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, ha destacat la col·laboració dels usuaris i de les persones que tenen fondejades les embarcacions a s'Estany durant el procés d'adequació de la zona.

També, pròximament, el Consell obrirà el procés de contractació de les persones que treballaran en aquest espai per ajudar els usuaris i controlar el fondeig regulat.

29 d'abril de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 4 de 59

4

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix