• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Comença la retirada de posidònia de les platges de Formentera

foto 2023iii retirada posi BEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que han començat les tasques de retirada de la posidònia de les platges de Formentera. Els treballs s'han iniciat per cala Saona i es continuaran per les platges on hi hagi acumulada més posidònia.

Cal recordar que fins al 15 de maig, tal com estableix el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) del Parc Natural de ses Salines, es prohibeix la retirada de posidònia en zones incloses dins del parc natural abans d'aquesta data.

La posidònia retirada es posarà a disposició de la ciutadania perquè puguin fer-la servir. Els interessats es poden adreçar a l'àrea de Medi Ambient per fer la petició, a través d'una instància genèrica a l'OVAC, del telèfon 971 32 12 10 o enviant un correu a mediambient@conselldeformentera.cat. El transport del material és gratuït.

27 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera se suma aquest dissabte a l'Hora del Planeta

El Consell de Formentera s'ha adherit un any més a l'apagada d'il·luminació per l'Hora del Planeta que tendrà lloc dissabte 25 de març, entre les 20.30 i les 21.30 hores. Aquesta apagada és un gest simbòlic per lluitar contra el canvi climàtic, i el Consell hi contribuirà amb l'apagada dels llums de les esglésies de Sant Ferran i Sant Francesc.

21 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera estrena la prova pilot del Sistema de Retorn d'Envasos

foto 2023iii SDDR aLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i el director general de Comerç, Miquel Piñol, han participat, aquest divendres, en l'acció demostrativa del Sistema de Retorn d'Envasos (SDDR) que es provarà a l'illa de Formentera quan finalitzi la temporada turística.

La demostració, organitzada per l'entitat Rezero, s'ha plantejat per aclarir dubtes al sector del comerç i a la ciutadania davant la prova pilot que es preveu iniciar un cop finalitzada la temporada turística. Els participants han pogut comprovar el funcionament del nou sistema així com els dos mètodes de pagament: a través d'una aplicació mòbil o d'una targeta analògica. En tots dos casos, l'usuari obté un justificant del dipòsit de 0,10 cèntims que paga en adquirir l'envàs i que recupera en el moment de la devolució en una de les màquines que s'instal·laran als comerços.

Ana Juan ha destacat que "avui és un dia important per a Formentera perquè aquest projecte que avui es presenta ens posa en el mapa, de nou, com una illa pionera en sostenibilitat; aquesta prova serà un referent per a la resta d'illes".

Formentera, l'illa que més recicla
La presidenta ha recordat que "Formentera és l'illa de Balears que ofereix els millors resultats en reciclatge, l'any passat van arribar al 33,91 %, el màxim històric", i ha assenyalat que "s'ha de seguir treballant en la conscienciació de residents i de les persones que ens visiten per millorar els resultats entre tots".

Segons ha assegurat Sansó, "avui feim una passa més cap al nou model de gestió que vàrem implantar la passada legislatura a partir de l'aprovació de la Llei de residus", i també ha recordat que "ja en l'exposició de motius del text aprovat pel Parlament, s'estipula que el sistema SDDR és l'opció més eficaç per lluitar contra l'abandonament de residus de plàstic en el medi ambient i a la mar, i que obliga les administracions a organitzar una prova pilot d'una durada mínima d'un any".

Segons el darrer estudi de la Conselleria, el 2021 a les Illes Balears es va reciclar un 26 % dels envasos lleugers que es varen recollir als contenidors grocs, "una xifra que s'allunya molt dels objectius que marca la Unió Europea i que ens obliguen, per tant, a provar nous sistemes per tal de millorar l'eficiència en la gestió dels residus", ha assenyalat Sansó, que ha afegit que experiències similars a altres països europeus han donat índexs de recuperació de fins al 90 % per als envasos inclosos en el sistema.

La prova pilot compta amb una partida pressupostària de 500.000 € que aporta el fons de l'impost de turisme sostenible (ITS). L'objectiu principal és mostrar la viabilitat del sistema i implantar-lo a la resta d'illes en cas que els resultats siguin positius. S'hi inclouran els envasos de begudes d'acer, d'alumini, de plàstics i de brics amb un volum inferior a tres litres que es generin en el territori de l'illa de Formentera per als següents productes: aigües, sucs i nèctars (no lactis), begudes refrescants i energètiques, sidres i cerveses.

La prova pilot està impulsada per la Direcció General de Residus i Educació Ambiental i compta amb la col·laboració de la Direcció General de Comerç del Govern de les Illes Balears i del Consell de Formentera. Les tres institucions han mantingut diverses reunions informatives amb els sectors afectats de l'illa.


17 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Aprovada la proposta d'adjudicació del contracte de residus que millorarà el servei, les freqüències i la maquinària

La Junta de Govern del Consell de Formentera ha aprovat avui la proposta d'adjudicació inicial a l'empresa Prezero del contracte mixt de serveis de recollida i de residus, de neteja viària i de platges, conservació i manteniment de zones verdes i explotació del punt verd de Formentera. La proposta d'adjudicació del contracte per als pròxims vuit anys, prorrogable dos anys més, s'ha aprovat per un import de 28.233.965,12 (IVA inclòs). Ara l'empresa proposada té deu dies per presentar la documentació requerida i després s'ha d'aprovar pel Ple del Consell. Està previst que el servei comenci els pròxims mesos, una vegada resolts els tràmits administratius i el període transitori per a l'adquisició dels equips i la contractació del personal per part de l'empresa.

Un servei actualitzat a la realitat de Formentera
"Amb el nou contracte adaptam el servei de recollida de residus i neteja de Formentera que es trobava obsolet a les necessitats actuals de l'illa, que, a més, ha de suposar una notable millora per als nostres ciutadans i els turistes que ens visiten", ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur. "El nou servei també ha de ser un avanç important en l'objectiu marcat per la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats, que determina que el pes del residu reciclable ha de ser el 50 % del total", assegura el conseller de Medi Ambient, que ha incidit en el fet que, a la vegada, s'ha de treballar en la conscienciació i responsabilitat ciutadana per generar menys residus i dipositar els residus que es generen en els llocs adequats i els horaris establerts.

Renovació de vehicles, maquinària i contenidors
El nou contracte preveu la renovació de la flota de vehicles. Els equips de granat manual disposaran de vehicles elèctrics amb sistema de neteja d'aigua a pressió (hidroneteja) que permetran eliminar taques de forma immediata sense necessitat de mobilitzar els equips especialitzats. Pel que fa als contenidors, es renova la totalitat de contenidors de superfície i es fan més accessibles a persones amb mobilitat reduïda i/o funcional. A més a més, preveu la instal·lació de pedals als actuals contenidors soterrats. Les freqüències de recollida de residus s'augmenten per a totes les fraccions i s'amplia la recollida de la fracció orgànica en contenidor per a la ciutadania.

A les platges s'incorpora nova maquinària que permetrà la neteja manual i mecànica de les platges, fins i tot la retirada de microplàstics de l'arena. S'incorporen noves papereres de platja que incrementen el nombre de fraccions de recollida selectiva.

Pel que fa al manteniment de zones verdes i desbrossament de camins rurals, s'incrementen els medis personals i materials. Com a novetat es mecanitza el desbrossament mitjançant tractor amb braç especial.

A la deixalleria es planteja crear nous espais que permetin la preparació per a la reutilització i donar una segona vida als nostres residus. A més a més, es preveu la instal·lació de plaques fotovoltaiques (fins a 94.77 KWp) per garantir el subministrament energètic de la instal·lació, la recàrrega de tots els vehicles i de la maquinària adscrita al contracte que en gran part és elèctrica.

Respecte a la recollida selectiva, el nou contracte inclou una recollida de les fraccions de rebuig, paper i cartó, envasos lleugers, vidre, la recollida porta a porta de paper cartó comercial per a grans productors, la recollida porta a porta a mitjans i grans productors de matèria orgànica i la recollida porta a porta dels carrers de vianants des Pujols. A més, inclou la renovació de les papereres de l'illa amb separació de recollida selectiva.

En general, s'incrementaran els mitjans materials i humans per millorar les freqüències de prestació de servei, i s'ajustaran a la temporalitat i la demanda.


10 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Retirats prop de 1.600 morts en les tasques de neteja de s'Estany des Peix

foto 2023iii morts estany AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que en les tasques de neteja del fons marí que s'estan portant a terme dins del projecte de regulació i recuperació de s'Estany des Peix s'han tret un total de 1.590 morts (prop de 318 tones de pes). Durant la darrera setmana s'han retirat tres embarcacions enfonsades i, segons els càlculs de l'empresa encarregada de les obres, encara queden prop d'una trentena de morts, que seran retirats els pròxims dies, quan es donarà per finalitzada la neteja. Els morts retirats se separen per tipologia de residus i el formigó es tritura per ser reutilitzat com a material de construcció.

El Consell continua amb les tasques de preservació de s'Estany des Peix i es va netejant, ordenant i regulant per posar fi a una situació de risc ecològic i mediambiental a la qual ha estat sotmès els darrers anys.

7 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 4 de 66

4

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix