• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Aportacions de la ciutadania de Formentera al Pacte de Batlies per al Clima i l'Energia

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, està treballant per donar compliment als compromisos adoptats després de la seua adhesió al Pacte de Batlies per al Clima i l'Energia el novembre de 2019. En l'actualitat, s'està elaborant el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i, prèvia a la seua aprovació, el Consell obri a la participació ciutadana aquest document perquè qualsevol persona o entitat pugui fer les aportacions que consideri oportunes a través d'aquesta enquesta ciutadana.

Cal recordar que el Pacte de Batlies per al Clima i l'Energia és una eina que pretén apropar els objectius energètics marcats per Europa als municipis de tots els països europeus. Els municipis signants es comprometen a: reduir les emissions de CO2 un 40 % per al 2030, augmentar l'eficiència energètica un 27 %, augmentar l'ús d'energia procedent de fonts renovables un 27 %, elaborar un Inventari d'emissions de referència (IER), fer una avaluació de riscos i vulnerabilitats derivats del canvi climàtic.

Feina des de Formentera

Des de diferents departaments del Consell s'estan aplicant mesures en aquest sentit per assolir els objectius marcats. Així, s'està treballant en la revisió dels comptadors de subministrament elèctric, en el reajustament de la potència contractada en diversos subministraments per adaptar-los al seu consum real, en el monitoratge de les instal·lacions d'energia solar implantades i en el control analític de les despeses en combustibles.

També hi ha diferents iniciatives en marxa, com la instal·lació de marquesines fotovoltaiques als aparcaments públics i de nous sistemes de generació fotovoltaica a instal·lacions municipals; la substitució de la lluminària convencional per lluminària led a l'enllumenat de festes; la substitució de vehicles per altres més eficients o que utilitzin combustibles alternatius; l'adequació viària i senyalització per a l'ús de la bicicleta; les bonificacions fiscals en llicències d'obra per a millores de l'eficiència energètica i la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, entre d'altres.

A més, Formentera forma part del projecte pioner europeu VPP4Island que té com a objectiu facilitar la integració de sistemes renovables i accelerar la transició cap a l'energia intel·ligent i verda.


3 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 paesc

Campanya de seguretat i vigilància a s’Estany des Peix

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, juntament amb la conselleria de Medi Ambient del Govern balear i la Guàrdia Civil inicien aquesta setmana una campanya de seguretat i vigilància per controlar les activitats irregulars de navegació que es puguin desenvolupar a s’Estany des Peix.

L’inici d’aquesta campanya dins del Parc Natural de ses Salines s’ha establert en una reunió mantinguda avui entre responsables de les dos administracions i dels cossos de seguretat. Cal recordar que el reglament que regula el fondeig i el règim jurídic de les instal·lacions d'amarratges a s'Estany des Peix, d'acord amb la normativa aplicable al Parc Natural, està en vigor des del passat mes de febrer i prohibeix l’activitat comercial i el lloguer d’embarcacions.

Segons la Llei 5/2005, del 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), les infraccions es poden considerar lleus (amb multa de 100 a 6.000 euros), greus, (amb multa de 6.001 fins a 100.000) euros) i molt greus (amb multa de 100.001 fins a 450.000 euros).

1 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Neteja de la platja des Pujols

El Consell de Formentera organitza aquest diumenge dia 5 de juny conjuntament amb el Jazz Festival, Qué Celeste i Plastic Free Formentera una neteja de la platja des Pujols amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient. La neteja començarà a les 17.00 h i l'àrea de Medi Ambient portarà guants, material i bosses de fems per als voluntaris.

1 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 neteja es pujols

Rebaixa de l'alçada de la passarel·la de s'Estany des Peix

foto 2022 estany rebaixaL'empresa Tragsatec ha iniciat aquest matí les feines d'adequació de la passarel·la dels pantalans de s'Estany des Peix per reduir-ne l'impacte visual. De manera provisional, mentre es plantegen possibles alternatives a la passarel·la actual, se n'ha reduït l'alçada 40 cm seguint els criteris tècnics. D'aquesta manera, es manté la funcionalitat i seguretat dels usuaris i de la mateixa estructura de la passarel·la. L'acabat dels pilars de l'estructura serà de pedra natural.

26 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell adequarà la passarel·la dels pantalans de s'Estany des Peix, rebaixarà l'alçada i s'avaluen noves alternatives

foto 2022v passarellaLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, i el director d'obra Pablo Quesada, han avançat que aquesta setmana es rebaixarà l'alçada de la passarel·la dels pantalans s'Estany des Peix per reduir-ne l'impacte visual. De la mateixa manera, el Consell ha assenyalat que s'està treballant amb l'empresa encarregada del projecte, Tragsatec, i l'empresa instal·ladora de la passarel·la en altres opcions com possibles alternatives a la passarel·la actual.

"Som conscients que aquesta passarel·la té un impacte visual enorme. Aquest impacte visual no és assumible per a Formentera ni per a s'Estany", ha assenyalat Ana Juan. La presidenta ha defensat el projecte bàsic presentat per la conselleria de Medi Ambient del Govern balear el 2018 i que compta amb el vistiplau de totes les administracions implicades en aquest indret natural. "Ara s'ha de reduir aquest impacte visual tenint en compte també la seguretat dels usuaris que han de fer servir les instal·lacions". La presidenta ha assenyalat que "s'està treballant per recuperar s'Estany mediambientalment i els usos tradicionals i naturals que volem per a aquesta zona protegida".

El conseller ha destacat que la rebaixa d'alçada de la passarel·la "serà la màxima possible, sempre tenint en compte els criteris de seguretat" i que ha de quedar "integrada en l'entorn". El conseller ha assenyalat que aquest canvi no suposarà cap retard en la posada en marxa del servei de regulació. "S'està treballant per trobar una solució sostenible, que tengui un equilibri entre l'impacte paisatgístic i la seguretat que ha de tenir aquesta passarel·la per als usuaris", ha dit.

Durant el procés d'instal·lació de pantalans i boies ecològiques, s'han retirat prop de 400 morts i més de 300 quilos d'escombreries del fons de s'Estany des Peix.

24 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 59

3

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix