• Català
  • Castellano
  • English
Areas Urbanism & territory, Tourism and Economic activities Mobility

El Consell mantendrà fins al 9 de novembre el termini per a la sol·licitud d'ajudes a la compra de bicicletes

El Consell Insular de Formentera mantendrà obert fins al pròxim 9 de novembre el termini per sol·licitar les ajudes que, per valor de 13.300 euros, destina a l'adquisició de bicicletes.

Concretament, els interessats podran optar a ajudes per a la compra de bicicletes convencionals i convencionals amb equip d'electrificació per un valor del 20 % del vehicle i amb un màxim de 1.000 euros.

També comptaran amb ajudes a l'adquisició de bicicletes elèctriques pel 25 % del seu valor amb un límit de 3.000 euros per vehicle. Finalment, el Consell subvencionarà el 15 % de la compra dels equips d'electrificació, amb un import màxim de 600 euros.

L'adquisició de la bicicleta s'haurà de realitzar abans del 30 de juny de 2024 i la justificació haurà de presentar-se com a màxim dos mesos després de la data de la factura de compra o de la notificació de la concessió de la subvenció, en cas que s'hagués fet l'adquisició prèviament.

Podran ser beneficiàries d'aquesta subvenció les persones físiques majors d'onze anys residents a Formentera que adquireixin una bicicleta de tipus urbana, passeig, muntanya, ja siguin convencionals, convencionals electrificades o elèctriques, a més dels equips d'electrificació per a l'assistència al pedaleig.

Els requisits i accessoris mínims de las bicicletes convencionals subvencionables seran:

Casc

Llum del darrere i davantera

Armilla reflectant

Amb pota de cabra o cavallet

Bicis plegables incloses

Dos adhesius amb els logos del Consell Insular de Formentera i el projecte formentera.eco

Els requisits i accessoris mínims per a las bicicletes elèctriques i convencionals electrificades amb equip subvencionables seran:

Casc

Llum del darrere i davantera

Armilla reflectant

Amb pota de cabra o cavallet

Bicis plegables incloses

Dos adhesius amb els logos del Consell Insular de Formentera i el projecte formentera.eco

Potència del motor elèctric inferior o igual a 250 W

Autonomia mínima de 50 km

Bateria amb capacitat mínima de 9 Ah

L'alimentació ha de tallar-se quan la bicicleta arribi als 25 km/h o bé quan la persona deixi de pedalar

Sense accelerador o gallet

Quant als equips d'electrificació per a l'assistència al pedaleig subvencionables, aquestos compliran les limitacions assenyalades per a les bicicletes elèctriques.

Formentera.eco ha rebutjat un 10 % de les sol·licituds rebudes aquest estiu per accedir amb vehicle a l'illa

Formentera.eco ha rebut un total de 58.736 sol·licituds d'entrada de vehicles a l'illa, de les quals se n'han denegat 5.753, aproximadament un 10 %, la majoria d'elles per tractar-se de vehicles de lloguer d'Eivissa, la qual cosa està prohibida per llei.

Així mateix, es tracta d'unes 15.000 sol·licituds més que les rebudes l'any passat, quan Formentera.eco va estar actiu 93 dies, es varen aprovar un total de 43.438 sol·licituds i únicament es va denegar el 5 % de les entrades sol·licitades.

El sistema Formentera.eco ha suposat uns ingressos bruts del voltant de 505.000 euros, pràcticament el doble que l'any passat, que es varen recaptar 264.000 euros. L'estada mitjana dels vehicles a l'illa ha set de 4,9 dies, ha disminuït en 0,5 punts la mitjana respecte les dades registrades l'any passat. Així mateix, les estades d'un dia s'han reduït un 3 % respecte de 2022.

Dels 122 dies que ha estat actiu aquesta temporada Formentera.eco, en 25 dies s'ha aconseguit el contingent màxim de vehicles permesos, tots ells el mes d'agost; la resta dels dies l'ocupació mitjana va oscil·lar entre el 75 % i el 99 %.

En aquests moments s'estan acabant de revisar i tramitar les sancions de les darreres setmanes, així i tot s'estima que hauran set unes 2.500 sancions.

D'altra banda, la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló, ha anunciat que la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics s'ha ampliat amb la instal·lació d'algun punt més en diferents pobles de l'illa. Així mateix, ha destacat que s'han dut a terme tasques de millora de funcionament i manteniment en tots els punts de la xarxa, així com substitució de punts antics, on s'ha millorat la potència elèctrica.

A la Savina, a l'aparcament al costat del restaurant Café del Llago, s'ha ampliat de dos a quatre punts de recàrrega, igual que a l'aparcament de sa Senieta. S'han posat en funcionament els tres punts de recàrrega del carrer de Joan Castelló Guasch, així com el punt davant el parc infantil de ses Bardetes. Avui dia funcionen correctament tots els punts, falta el situat al far de la Mola, perquè s'està pendent del canvi de potència elèctrica.

El Consell Insular de Formentera no renuncia a rebre els 429.000 euros amb els quals l'Estat subvenciona el transport públic malgrat les dificultats per justificar-la

La consellera de Mobilitat del Consell Insular de Formentera, Verónica Castelló, ha assenyalat que l'anterior equip de Govern del PSOE i Gent per Formentera ja sabia que no es complien els requisits exigits pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) per justificar la subvenció governamental de 429.000 euros per a bonificar el transport públic terrestre.

Castelló ha insistit que “l'anterior conseller del ram, Rafa González, i els seus companys d'equip de govern estan criticant que el Consell hagi modificat quin tipus d'usuari pot beneficiar-se del 100 % de la bonificació del preu del transport públic, quan ell i els seus companys ja coneixien des de finals del mes de maig la resolució provisional del MITMA en la qual s'enumeraven les condicions que calia complir per justificar la recepció d'aquesta subvenció; unes condicions que, clarament, l'anterior equip de Govern del Consell coneixia que no complia”.

Entre altres coses, des de l'Executiu central s'exigia que es comptàs amb un registre electrònic dels abonaments i títols multiviatge que s'acollien a aquesta mesura de bonificació, un registre que calia conservar a la disposició del MITMA durant tot el temps d'aplicació de la mesura i durant els cinc anys següents, a l'efecte de possibles controls financers i auditories.

Així mateix, el Ministeri exigia que, en el cas dels abonaments, com a mínim, havia de constar l'identificador de l'abonament, el DNI de l'usuari de l'abonament, el temps de durada, el trajecte o zona coberts i la data d'expedició. Quant als títols multiviatge, havia de constar l'identificador, l'itinerari o àmbit territorial d'aplicació, el nombre de viatgers que inclou i la data d'expedició.

En vista que no es complien els requisits bàsics, l'anterior equip de Govern del Consell Insular va fer una sèrie d'al·legacions que va traslladar al Govern balear, que és l'administració encarregada de gestionar aquesta partida pressupostària, i que, al seu torn, va traslladar aquestes al·legacions al Ministeri.

“Ara, el Govern central ha tret una resolució definitiva que és pràcticament calcada a la provisional, per la qual cosa des del Consell veim difícil poder justificar aquesta subvenció”, ha manifestat Castelló, que ha assegurat així mateix que, malgrat tot, “continuarem treballant per poder cobrar aquesta subvenció”.

La consellera ha criticat també que a l'anterior conseller de Mobilitat se li ompli ara la boca amb la paraula sostenibilitat “quan tenim una contracta de transport públic de l'any 1998 i que està caducada i prorrogada fa deu anys, amb un sistema tarifari obsolet i amb uns vehicles amb unes emissions de CO2 molt allunyades del que és la sostenibilitat, i tot perquè el conseller de Gent per Formentera no va treballar prou per tirar endavant la nova contracta durant tots els anys que ha estat en el càrrec”.

El Consell Insular de Formentera ensenyarà mecànica bàsica de bicicletes als alumnes de primària durant la Setmana Europea de la Mobilitat

El Consell Insular de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, ha organitzat una sèrie d'activitats per celebrar la Setmana Europea de la Mobilitat, que es desenvoluparà entre els dies 16 i 22 de setembre.

Entre altres coses, la institució insular organitzarà en col·laboració amb les escoles de primària de l'illa els ‘parking days’. En aquestes jornades els més petits aprendran nocions bàsiques de mecànica per a les bicicletes, com canviar un pedal o arreglar la cadena.

El dia 20 de setembre la plaça de la Constitució de Sant Francesc acollirà entre les 10 i les 13 hores una exhibició de bicicletes tant convencionals com elèctriques. Aquest mateix dia, en aquesta ocasió a l’Espai Cultural de Sant Ferran i en horari de 17 a 19 hores, els infants podran gaudir d'un circuit viari en el qual aprendran les normes bàsiques de circulació per la via pública i el significat dels senyals de trànsit més importants.

Per al 23 de setembre, l'àrea de Mobilitat del Consell Insular de Formentera ha organitzat una caminada popular des de Sant Francesc fins a la finca de Can Marroig, en la qual els assistents podran gaudir d'una visita al centre d'interpretació. El punt de trobada serà a la plaça de la Constitució a les 10 hores.

A més d'aquestes activitats, el Consell ha aprovat una línia d'ajudes per a l'adquisició de bicicletes, tant convencionals com elèctriques.

El Consell de Formentera deixarà de bonificar la totalitat del transport públic als no residents a partir de l'1 de setembre

El Consell Insular de Formentera eliminarà a partir de l'1 de setembre la bonificació del transport públic amb autobús al no residents. A partir d'aquesta data només els menors de 18 anys, la persones amb discapacitat, residents a l'illa i les persones que utilitzin el servei d'autobusos de manera recurrent, com els treballadors d'altres illes que es desplacen diàriament a Formentera, gaudiran d'aquesta gratuïtat.

El Consell Insular ha pres aquesta decisió davant la dificultat de poder complir els requisits imposats pel Govern d'Espanya per a justificar el cobrament de 429.000 euros que es concedeixen a Formentera en funció de la seva població empadronada per a poder implantar la gratuïtat del transport.

Al juny d'enguany el Govern central va publicar les bases per a obtenir aquestes ajudes “i davant les condicions que s'imposen i veient el sistema tarifari tan bàsic del qual disposem a Formentera resultarà molt complicat justificar aquestes bonificacions que s'han fet fins avui”, ha assenyalat la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló. Cal assenyalar que la contracta del transport públic terrestre data de l'any 1998, finalitzava l'any 2013 i està prorrogada des de llavors.

La bonificació del 100% del cost del transport públic s'establia per als abonaments de transport i títols multiviatge, la qual cosa suposa que els viatges senzills s'havien de continuar abonant, tal com succeeix en la resta de les illes. No obstant això, l'anterior equip de Govern del Consell de Formentera va optar per estendre aquesta gratuïtat a tots els passatgers del transport públic terrestre, inclosos els usuaris de bitllets senzills.

Ara l'Executiu central exigeix que s'aporti informació sobre el nombre de passatgers que han utilitzat el servei i els trajectes realitzats, entre altres requisits per a cobrar aquests 429.000 euros, justificacions que únicament es poden aportar quan es té digitalitzat l'accés als autobusos, com succeeix a Eivissa i en altres punts de l'arxipèlag.

Davant les dificultats per a poder justificar les bonificacions “hem decidit mantenir la bonificació dels bons multiviatges exclusivament als menors de 18 anys i a les persones amb discapacitat, provinguin d'on provinguin, a més dels residents i als usuaris recurrents”, ha explicat la consellera.

Els menors d'edat hauran de justificar-ho ensenyant el DNI a l'hora d'accedir a l'autobús, el mateix que les persones amb discapacitat, que hauran d'ensenyar la targeta. Pel que fa als residents, hauran d'ensenyar el certificat d'empadronament o de resident i els usuaris recurrents hauran de sol·licitar a l'àrea de mobilitat un carnet mitjançant un tràmit al qual es pot accedir a través de la OVAC.

Actualment la consellera de Mobilitat està treballant en petites modificacions del plec tècnic per a acabar d'elaborar tota la documentació que ha de regir el procés de licitació de la nova contracta: un nou servei més ampli i eficaç en línies i freqüències, amb vehicles més sostenibles, amb millores en les parades i que pugui funcionar abans de finals de 2024.

More Articles...

Page 2 of 40

2

Find us at:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica