• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat

Formentera recupera al setembre els usuaris de transport públic en autobús de 2019, any abans de la pandèmia

foto 2022ix autobus AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, ha aprofitat avui la celebració del Dia Mundial Sense Cotxes i dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible per informar sobre la recuperació dels usuaris de transport públic en autobús que ha tengut lloc aquests primers 15 dies de setembre. En concret, hi ha hagut un 0,5 % més d'usuaris al 2022 (17.399 usuaris), que en els primers 15 dies de setembre de 2019 (17.309 usuaris), any prepandèmia. Si comparam les xifres amb les de l'any passat, l'increment ha set del 25 %, ja que al 2021 durant la primera quinzena de setembre va haver-hi 13.924 usuaris d'autobusos.

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha explicat que després de dos anys afectats per la pandèmia en què l'ús del transport públic en autobús havia caigut, aquest any hem vist com es torna a recuperar amb xifres similars a les d'abans de la pandèmia. "Al setembre la recuperació ha set total per dos motius: la regulació d'entrada i circulació de vehicles de formentera.eco, que encara estava vigent, i per les bonificacions que s'han donat als usuaris del transport públic", segons el conseller.

Cal destacar que 4.231 usuaris, entre residents i menors d'edat, han fet servir el transport públic de manera gratuïta durant els primers 15 dies de setembre. I pel que fa als visitants, en aquestes mateixes dates, 1.308 han comprat abonaments (per un dia o de 20 viatges), mentre que al 2019 ho varen fer 200, així s'ha multiplicat la venda d'aquest tipus de bitllets (ara bonificats) per 6,5.

Usuaris al mes d'agost
D'altra banda, a l'agost de 2019 varen fer servir el bus 40.567 usuaris, mentre que enguany l'han fet servir 39.745 usuaris, un 2 % menys. Durant el mes d'agost d'aquest 2022 s'han incrementat els usuaris del transport públic en autobús en un 20 % respecte de l'any passat. L'agost de 2021, 33.059 persones varen fer servir l'autobús, mentre que l'agost d'enguany l'han fet servir 39.745 persones.

El conseller de Mobilitat espera que l'increment d'usuaris segueixi i anima els formenterers i formentereres, així com als visitants, "a fer servir el transport públic en autobús, una manera sostenible de moure's per l'illa".

22 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell planifica noves millores en transport públic, vies ciclistes i seguretat viària per a la temporada d'hivern

foto 2022ix actuacions mobilitat AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat i en el marc de la Setmana Europea de Mobilitat Sostenible, informa sobre les accions que realitzarà durant la pròxima temporada d'hivern en transport públic, vies ciclistes i seguretat viària. "L'objectiu d'aquestes mesures és seguir amb l'aposta del Consell per fomentar l'ús dels mitjans de transport més sostenibles, com són el transport públic i la bicicleta, i continuar millorant la seguretat viària a la nostra illa", segons ha declarat Rafael González.

Transport públic
Durant el quart trismestre de l'any, s'iniciarà la licitació de la nova concessió de transport públic. En aquest sentit, s'espera que es tramiti durant l'hivern i que per a la pròxima temporada estigui operativa, "i així es millori el servei de transport públic en autobús i s'adapti a les necessitats actuals de residents i visitants", ha exposat el conseller.

Les principals novetats del servei seran:
• Increment del nombre de línies: es passarà de cinc a nou línies que connectaran tots els nuclis urbans i les principals zones turístiques de l’illa.
• S'incrementaran les freqüències i els autobusos seran més petits per adaptar- a les característiques de l’illa i a la nostra xarxa viària.

Vies ciclistes
Durant aquest hivern es realitzaran accions de millora de la xarxa ciclista, tant als carrils bicis com a les rutes verdes, entre les quals destaquen:
• La incorporació de carrils bici a totes les rotondes de Formentera, com el que ja hi ha a la rotonda de la Ferreria (a Sant Ferran).
• L'execució del projecte de tancament al trànsit de vehicles de motor al camí des Brolls. Destinant aquest camí del Parc Natural a la mobilitat a peu, en bicicleta i les excursions a cavall.

Seguretat viària
Es realitzaran a la xarxa viària noves actuacions de seguretat vial, segons l'establert al Pla de Mobilitat Sostenible i en línia amb les mesures aplicades en els últims anys.

Així, es revisaran els límits de velocitat i les zones d'avançament i es millorarà la senyalització; segons ja s'ha realitzat als nuclis urbans, al polígon industrial i a carreteres com la de la Savina - es Pujols, la Savina - Sant Francesc i Sant Francesc - cruïlla de Cala Saona.

D'altra banda, aquest hivern es tramitarà l'aprovació d'un Pla de Seguretat Viària, que donarà compliment a un acord plenari d'aquesta legislatura.

21 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera treu noves ajudes per adquisició de bicicletes o per convertir-les en elèctriques

foto 2022ix exhibicio bicisAvui la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan i el conseller de Mobilitat, Rafael González, han fet una visita a l'exhibició de bicicletes convencionals i elèctriques que es fa durant aquesta Setmana de la Mobilitat Sostenible a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

La presidenta ha mostrat la seua satisfacció per les accions que des del Consell de Formentera s'estan impulsant per incrementar l'ús de la bicicleta, un dels mitjans més sostenibles i que millor s'adapten a les característiques de l'illa. "L'aposta per la bicicleta és uns dels objectius principals de la mobilitat a l'illa i hem de continuar treballant en el seu impuls i també en la conscienciació entre la ciutadania de que ens hem de moure d'una manera més sostenible i saludable i això també passa per agafar menys el cotxe".

Noves ajudes
Per continuar amb aquest impuls, han presentat les noves ajudes que el Consell de Formentera atorga per adquirir bicicletes o convertir-les en elèctriques. Es subvencionaran 100 € per convertir en elèctrica una bicicleta convencional, 150 € per comprar una bicicleta convencional, 250 € per comprar una bicicleta convencional i convertir-la en elèctrica i 450 € per comprar una bicicleta elèctrica. Les ajudes es poden demanar a l'OAC i l'OVAC fins esgotar el pressupost que és de 11.400 €.

Rafael González ha explicat que "després de la bona acollida de la primera convocatòria de subvencions, que es va treure el passat mes de desembre, i amb la qual 17 residents de la nostra illa varen adquirir noves bicicletes, ara hem tret unes nova subvenció per seguir potenciant la mobilitat sostenible". "Com a novetats, davant l'alçada de preus s'ha augmentat un 50 % l'import de les ajudes existents, s'han creat dues noves línies d'ajudes per incloure la conversió elèctrica de bicicletes convencionals, ja que així ens ho havíem proposat particular i des del sector, així mateix, s'ha incrementat l'edat dels beneficiaris de 11 a 18 anys, ja que a partir d'aquesta edat és quan molts joves comencen a moure's de manera autònoma per l'illa i esperam ajudar-los a que ho facin en bicicleta", segons Rafael González.

cartell 2022ix ajudes bici

Recordam que aquesta setmana amb motiu de la Setmana Europeu de la mobilitat a Formentera hi ha:

Exhibició de bicicletes convencionals i elèctriques
Entre avui i el 22 de setembre, entre les 10 h i les 13 h a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, els dos establiments de Formentera especialitzats en venda de bicicletes fan una exhibició de bicicletes convencionals i elèctriques. Els residents poden provar-les i si els agraden, se'ls informarà sobre les ajudes del Consell per adquirir-les. També hi ha accessoris de bicicletes, com ara casc, llums i armilla, entre d'altres.

Revisió i posada a punt de bicicletes gratuïtes per a residents
Entre avui i el 22 de setembre s'ofereix la revisió i posada a punt de bicicletes de manera gratuïta per a residents. De 8 h a 19 h, al Taller Es Brolls Formentera, carretera de la Savina, km 2. I de 16 h a 20 h, al Taller Formentera Cycles, carrer Guillem de Montgrí, 35, Sant Ferran.

Els residents poden portar la seua bicicleta a aquests tallers i un expert els la posarà a punt. S'ha de presentar DNI i certificat de residència (millor en el mòbil, sense paper). Aquest és un servei bàsic de revisió de cadena, rodes i frens.

20 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L'ús de la bicicleta s'incrementa a Formentera en un 150 % des del 2017

foto 2022ix bici AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible informa que l'ús de la bicicleta ha augmentat en un 150 %, si comparam les xifres del comptatge d'aquest estiu amb les del que es va fer el 2017; l'augment ha set del 90 %, si les comparam amb les dades del 2019, i del 10 % si les comparam amb les del 2021.

Aquestes dades provenen de la campanya de comptatge feta a la xarxa viària en els dies de màxima afluència de vehicles a l'illa, entre el 5 i el 14 d'agost de 2022, i que també es varen realitzar els anys 2017, 2019 i 2021. El conseller de Mobilitat, Rafael González, les ha valorat positivament i diu que "demostren que hi ha un canvi de tendència de mobilitat a l'illa que està fent que s'incrementi l'ús de la bicicleta, un mitjà de transport que s'adapta molt bé a les característiques de Formentera".

Segons aquest estudi, els camins més utilitzats per les bicicletes són el camí de sa Guia i el camí des Brolls. El 2017, al camí de sa Guia es varen comptabilitzar 264 bicicletes en agost en comptatges fets en 6 hores, tres en horari de matí i tres en horari de tarda, mentre que enguany en la mateixa franja horària s'han comptabilitzat 725 ciclistes. L'augment de l'ús ha set del 175 %. Pel que fa al camí des Brolls, també el 2017 es varen comptabilitzar 85 ciclistes i el 2022, 310, la qual cosa ha suposat un increment del 265 %.

El conseller ha agraït també l'aposta que moltes empreses de lloguer han fet incrementant la seua flota de bicicletes tant convencionals com elèctriques. D'altra banda, el conseller ha recordat que entre el 20 i el 22 de setembre al matí hi haurà exhibició de bicicletes a la plaça de la Constitució (Sant Francesc), on els residents, a més de provar-les, podran conèixer les ajudes que ha tret el Consell per adquirir-les. Aquests mateixos dies, als dos tallers de bicicletes de l'illa els formenterers poden posar a punt les seues bicicletes de manera gratuïta. "Totes aquestes accions són una aposta per potenciar la mobilitat sostenible a l'illa", segons Rafael González.

19 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera arriba al sostre de vehicles durant vuit dies d'agost i baixa el trànsit un 8,5 % respecte al màxim històric de 2017

foto 2022ix final for ecoEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, informa que ahir va finalitzar la regulació de formentera.eco. Recordam que entre el 15 de juny i el 15 de setembre tots els vehicles de motor que han circulat per Formentera havien de tenir en vigor l'autorització en la circulació.

El conseller de Mobilitat, Rafael González ha explicat que aquest quart any d'aplicació s'ha arribat al sostre de vehicles de visitants durant vuit dies d'agost (6, 7, 8, 10, 11, 12, 13 i 14). Durant aquestes jornades s'han rebutjat 955 peticions de mitjana diària. Cal destacar que l'any 2020 es va arribar al sostre de vehicles durant quatre dies, i el 2021, cinc dies.

Baixada del transit
D'altra banda, tenint en compte la campanya de comptatge feta a la xarxa viària en els dies de màxima afluència de vehicles a l'illa, entre el 5 i el 14 d'agost, el trànsit ha disminuït un 8,5 % si el comparam amb el comptatge que es va fer el 2017, on se situa el màxim històric. Aquesta campanya també es va fer els anys 2019 i 2021, i si la comparam amb les xifres recaptades, enguany el transit ha baixat un 2,5 %, respecte als dos anys.

Com a exemple, el trànsit en la zona de més pressió de la xarxa viària de Formentera, la carretera de Sant Francesc a Sant Ferran, ha tengut la següent evolució: durant els deu dies de màxima afluència d'agost es varen comptabilitzar 21.328 vehicles de mitjana diària l'any 2017, 20.436 l'any 2019, 20.372 l'any 2021 i 19.617 l'any 2022. Això suposa una baixada del 8 % si comparam les dades del 2022 amb les del 2017, i de devers el 4 % si les comparam amb les del 2019 i 2021.

A falta d'una anàlisi més exhaustiva, Rafael González, ha declarat que “els resultats d'enguany demostren la necessitat i l'efectivitat de la regulació: la necessitat perquè ha evitat l'inici d'activitat o l'increment de la flota de sis empreses de lloguer i ha evitat l'entrada de 955 vehicles de mitjana diària durant deu dies d'agost, i l'efectivitat per la considerable baixada de trànsit que s'ha produït”. El conseller ha afegit que, de fet, “la sensació és que enguany la circulació ha set més fluida i amb menys saturació a les carreteres, que juntament amb l'impuls dels modes de transport més sostenibles és un dels objectius principals de formentera.eco”.

Recordam que l'any que ve es tornarà a baixar un 4 % més el sostre de vehicles, amb la qual cosa en quatre anys s'haurà abaixat un 16 % respecte al sostre establert al 2019. Aquesta baixada del 16 % és la que va acordar el Consell d'Entitats l'any 2020 com a objectiu de legislatura. A final de temporada es tornarà a convocar el Consell d'Entitats per analitzar totes les dades de manera detallada i preparar la regulació del 2023.

16 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 2 de 36

2

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica