• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat

Formentera reclama a APB reduir les freqüències entre les Pitiüses

foto 2021 apbLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, s’ha reunit amb el president d’APB, Francesc Antich aquest matí a la Sala de Control del port de la Savina. També han assistit a la trobada la vicepresidenta, Ana Juan, el conseller de Mobilitat, Rafael González, el conseller de Sector Primari, Josep Marí, el director d’APB, Jorge Nasarre i el delegat d’APB a les Pitiüses, Ignacio Revilla.

A la reunió, des del Consell s’ha tornat a reiterar la necessitat de reduir les freqüències de la línia Eivissa i Formentera tal com marca l’acord al que varen arribar al juny de 2020 APB, Govern balear i Consell de Formentera. A més s’ha demanat que es doni compliment de manera urgent a l’informe de seguretat marítima de Capitania Marítima que estableix que es poden realitzar al port de la Savina un màxim de dues maniobres simultànies.

D’altra banda, s’ha demanat que són les embarcacions les que s’han d’adaptar al port de Formentera i no a la inversa, tant pel que fa a la seva mida, com a la seva capacitat interna. “La capacitat interna ha d’estar en equilibri amb la capacitat d’acollida de persones i de vehicles de la nostra illa”, segons ha declarat la presidenta.

La situació de saturació del port de la Savina en hores punta és insostenible i pot ser perillosa per les persones, així mateix el pas de tantes embarcacions és perillós pel medi ambient del nostre Parc Natural, que recordem és la ruta marítima que connectar aquesta línia, segons ha afegit Alejandra Ferrer.

“Demanem que les administracions competents treballin conjuntament per garantir la seguretat al Port i al trajecte entre illes, la sostenibilitat i la protecció del Parc Natural i la qualitat del servei”, ha concretat.

Intensitat del tràfic marítim
Precisament, en la trobada els assistents han pogut comprovar el dia a dia i la intensitat del tràfic marítim que existeix al port de la Savina i han pogut constatar el solapament de serveis marítims de línies regulars, als quals s’han d’afegir les embarcacions d’excursions d’un dia que venen d’Eivissa, i les entrades i sortides d’embarcacions recreatives particulars als ports esportius.

Per la seva part, a la Sala de Control, des d’APB han explicat els nous sistemes de control i informació que s’estan implementant. Des del Consell s’ha traslladat el malestar respecte a la falta de compliment de l’acord al que es va arribar al l’any 2020 i els han avançat que es prepararà una nova proposta a ple amb els punts concrets a solucionar.

Les dues administracions s’han emplaçat a mantenir pròximes reunions amb les conselleries de Mobilitat i Medi Ambient de Govern i amb Capitania Marítima per continuar amb els estudis i passos adients per garantir totes les mesures demanades.

2 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Obert el termini per a l’obtenció de tres llicències de taxi estacional per a la temporada 2021

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que a partir de demà i fins al 12 de juliol està obert el termini per presentar sol·licituds per a l’obtenció de tres llicències de taxi estacional a Formentera. Aquesta oferta s’inclou en el Pla d’Actuació de Taxis Estacionals 2021.

En aquesta oferta, s’hi poden presentar titulars de llicència ordinària i assalariats que acreditin haver treballat en el sector un mínim de cinc mesos durant els anys 2018 i 2019. Dos de cada tres places seran per a titulars de llicències ordinàries i una per a assalariats.

Situació excepcional
A causa de la situació excepcional generada per la covid-19:
-El present pla d’actuació estarà vigent només durant l’actual temporada.
-L’únic requisit és que el vehicle tengui menys de vuit anys (perquè els sol·licitants no hagin de realitzar inversions importants).
-El Consell bonifica al 100 % el cànon habitual, que en anys anteriors era de 1.000 € al mes per llicència.

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha destacat que “aquest pla s’ha fet en consens amb l’Associació Sindical del Taxi de Formentera” i ha afegit que “depenent de la demanda es podrà ampliar el nombre de llicències estacionals”. Les llicències s’atorgaran per sorteig entre tots els inscrits que compleixen els requisits, si hi ha ampliació en el nombre de llicències es seguirà atorgant segons la llista derivada del sorteig.

Les llicències de taxis estacionals es donaran per a dos mesos, des de la data d’adjudicació i d’inici del servei, amb la possibilitat d’ampliar fins al 30 de setembre. L’horari de servei serà de 9.00 a 21.00 h amb la possibilitat que aquest sigui ampliat en cas de necessitat. Cal destacar que hi ha 25 taxis ordinaris que donen servei durant tot l’any.

formentera.eco
Rafael González ha explicat que amb aquest pla el que volem és “reforçar el servei de transport públic per garantir la mobilitat de residents i turistes, sobretot tenint en compte que aquesta temporada 2021 s’ha reduït el sostre de vehicles en un 8 % respecte al 2019 i que entre 24 i de juny i 7 de setembre està prohibit l’accés de VTCs a l’illa de Formentera”.

Es pot consultar l’enllaç del BOIB amb tota la informació aquí:

1 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera inicia avui el tercer estiu de regulació de la circulació de vehicles

foto 2021 for.ecoEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que avui s’inicia la regulació de formentera.eco. A partir d’avui dijous 24 de juny i fins al 7 de setembre tots els vehicles que circulin per Formentera hauran de tenir en vigor l’autorització de circulació. “Aquest és el tercer estiu d’aplicació i per primera vegada el període de regulació s’amplia a la darrera setmana de juny i primera de setembre, tal com vàrem acordar al Consell d’Entitats”, segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

Rafael González ha fet una lectura positiva d’aquest primer dia de regulació en què hi ha autoritzats per circular un total de 15.390 vehicles. Les xifres desglossades són:

Turismes de visitants 501
Motos de visitants 71

Turismes de residents a Eivissa 181
Motos de residents a Eivissa 20

Turismes de lloguer 2.410
Motos de lloguer 6.085

Vehicles de residents 5.549
Altres vehicles 573

Total 15.390
Informació actualitzada a les 9 hores del dia 24 de juny de 2021

En l’última setmana, la mitjana de reserves diàries de vehicles de visitants s’ha situat en 145; i a dia d’avui hi ha disponibilitat de quota en tots els dies del període de regulació, del 24 de juny al 7 de setembre.

Sostre de 2021
El nombre màxim de vehicles que podrà haver-hi a Formentera en circulació durant aquest estiu de 2021 ha quedat fixat en 20.591 vehicles, un 8 % menys que el 2019. L'objectiu és que per l'any que ve baixi un 4 % i per al 2023 un altre 4 %, amb la qual cosa en quatre anys s'haurà abaixat un 16 %.

En aquest sentit la presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, ha destacat que una de les amenaces més grans que té Formentera és “la massificació”. “Pel que fa a la part terrestre de vehicles hem aconseguit donar-li solució amb aquest projecte i ara ens queda per endavant la regulació en l’àmbit marítim, tant en la freqüència de les línies regulars, com en la regulació del fondeig a tot el litoral de Formentera”, ha assenyalat Alejandra Ferrer.

Reserves
Els visitants han de treure les acreditacions dels seus vehicles al web formentera.eco. El tràmit es pot realitzar d’una manera àgil i ràpida. La taxa que hauran de pagar els visitants serà per cotxe: 1,00 €/dia, amb un import mínim de 5,00 €, i per moto (motocicletes i ciclomotors): 0,50 €/dia, amb un import mínim de 2,50 €. Per als residents de Formentera i la resta de les illes i per als vehicles elèctrics, l’acreditació és gratuïta, però s’ha de tramitar a la mateixa web.

Informació
Les navilieres que connecten l’illa amb embarcacions que permeten el transport de vehicles estan informant de la regulació a les seves webs en el procés de compra dels bitllets. D’aquesta forma es garanteix que la informació de la regulació arribi a totes les persones que vinguin a Formentera amb el seu vehicle.

D’altra banda, a Formentera hi ha 43 empreses amb autorització per llogar vehicles, les quals també han de tramitar les seves acreditacions mitjançant la plana web www.formentera.eco .

Controls
Aquest tercer any d’aplicació s’ha realitzat una millora en el control d’accés i sortida de vehicles a l’illa. Per una banda, s’han actualitzat i reubicat les càmeres de lectura de matrícules, situades a la Savina en un punt de pas a l’arribada i sortida de l’illa, per millorar la seva eficàcia. Així mateix, mitjançant senyals viàries, també s’ha millorat la informació en aquest punt de control.

Cal recordar que per als vehicles que circulin per Formentera sense autorització, la llei preveu sancions de com a mínim 1.000 euros.


24 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els residents de Formentera han de comprovar o acreditar els seus vehicles per l’inici de la regulació del projecte formentera.eco el pròxim dijous 24 de juny

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que a partir del pròxim dijous 24 de juny i fins al 7 de setembre tots els vehicles, turismes i motocicletes, que circulin per Formentera hauran de tenir en vigor l’autorització de circulació, inclosos els dels residents de l’illa.

L’acreditació per als residents de Formentera és gratuïta i s’obtén per tota la temporada fent un senzill tràmit al web formentera.eco. Cal destacar que els 5.000 vehicles de residents que actualment tenen en vigor l’autorització d’estacionament gratuït a les zones d’aparcament regulat de l’illa, zona blava i zona verda, han estat acreditats directament al web formentera.eco.

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha demanat a la població que accedeixi al web formentera.eco “bé per treure l’acreditació, en cas de no tenir en vigor l’autorització per aparcar a la zona blava, o bé per comprovar que efectivament el seu vehicle ha estat acreditat automàticament pel sistema”.

Comprovació de l’autorització
Cal destacar que al web formentera.eco hi ha un apartat on només introduint la matrícula del nostre vehicle surt de manera automàtica si tenim l’autorització per circular. L’apartat diu així: “Ja l’heu tramitat? Comprovau si la vostra autorització d’entrada, circulació i estacionament està en vigor”.

En darrer lloc, recordam que els residents han de registrar les matrícules de tots els seus vehicles, turismes i motocicletes, a la web www.formentera.eco.

16 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els trams reformats de l’avinguda Miramar i el carrer Punta Prima seran només d’ús per vianants entre les 20 h i les 7 h per dinamitzar l’activitat comercial

foto 2021 es pujols vianants BEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que a partir d’avui 15 de juny el tram de l’avinguda Miramar que va des de l’encreuament amb el carrer Espalmador fins a la mar, i el tram del carrer Punta Prima que va des de l’avinguda Miramar fins al carrer Xaloc, passaran a ser només d’ús per vianants tots els dies de la temporada estival entre les 20 h i les 7 h.

Durant la resta d’hores del dia els carrers serà transitables, però no es podrà aparcar, només fer treballs de càrrega i descàrrega de mercaderies. Precisament, les zones on s’aplica aquesta mesura coincideixen amb els espais on s’han realitzat obres de millora i embelliment aquest hivern.

Segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, “el que volem aconseguir és dinamitzar l’activitat comercial en aquesta zona des Pujols, especialment en les últimes hores de la tarda i la nit quan hi ha més activitat en aquesta localitat”. “A més, aquesta actuació va en la línia de la resta d’accions realitzades en aquest nucli amb l’objectiu de potenciar l’activitat en la principal població turística de l’illa”, segons ha afegit.

Precisament, aquestes accions han estat consensuades amb els empresaris d’aquesta zona des Pujols en una reunió que es va fer al Consell de Formentera el passat 7 de juny.

Altres actuacions
Des del Consell de Formentera també es va acordar en aquesta trobada realitzar l’obertura al trànsit del carrer Xaloc, en el sentit d’entrada a la població des de la rotonda.

Així mateix, s’habilitaran 2 aparcaments dissuasius als afores de la població: un a la zona Sud-est de la població per un total de 150 cotxes i 150 motocicletes i un altre a la circumval·lació per a un total de 60 cotxes.

Paral·lelament, els artesans del Mercat des Pujols disposaran de dos períodes de 30 minuts d’aparcament gratuït cada dia a l’aparcament soterrani de la plaça Europa per realitzar la càrrega i descàrrega per al muntatge i desmuntatge les seves paradetes. Els abonaments els podran aconseguir a l’oficina de l’aparcament de la plaça Europa.

Cal destacar que les persones amb mobilitat reduïda disposen d’aparcament gratuït a l’aparcament soterrani de la plaça d’Europa, els abonaments també els podran aconseguir a l’oficina de l’aparcament de la plaça Europa.

15 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 8 de 34

8

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica