• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat

Formentera s'incorpora a la xarxa Melib de recàrregues de vehicles elèctrics

foto melib ALa presidenta del Consell Insular de Formentera, Ana Juan, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, han signat aquest dimecres un conveni de col·laboració per tal d'impulsar l'adhesió dels 24 punts de recàrrega de titularitat del Consell a la xarxa Melib (Mobilitat Elèctrica de les Illes Balears) i per tal de facilitar l'accés a aquesta als usuaris de vehicle elèctric de l'illa.

A la signatura del conveni també hi han assistit el director gerent de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), Ferran Rosa i el conseller de Mobilitat del Consell Insular de Formentera, Rafael González.

La presidenta ha destacat que "la integració de Formentera a la xarxa Melib ajudarà a impulsar el canvi de model de mobilitat que necessita l'illa i en el qual està treballant la institució". "Des de les administracions hem de facilitar i agilitzar aquest canvi i la xarxa Melib és una passa més", ha assenyalat.

Per la seva part, el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha destacat que tots els nuclis urbans de l'illa i tots els aparcaments de titularitat pública de més de 30 places tenen punts de recàrrega elèctrica per garantir aquest tipus de mobilitat i ha recordat que "des de fa anys el Consell ha apostat per fomentar aquest tipus de transport més sostenible per Formentera i que coincideix amb el model d'illa que defensam".

L'Institut Balear de l'Energia proveirà al Consell Insular de Formentera de les guies tècniques, la formació i les targetes de connexió necessàries, de manera que els punts de què en sigui titular es puguin configurar i connectar-se a la xarxa Melib. Així, l'IBE es farà càrrec de la coordinació de la xarxa Melib per mitjà de la plataforma d'interconnexió dels diferents punts de recàrrega (roaming) i de la gestió de les recàrregues de la xarxa Melib.

El Consell de Formentera, al seu torn, i en tant que gestor dels punts de recàrrega atendrà les instruccions, pautes i indicacions de l'Institut Balear de l'Energia i posarà en marxa un sistema de manteniment dels punts de recàrrega que permeti una correcta provisió del servei de recàrrega als usuaris de la xarxa. Als efectes de la integració en la xarxa Melib, el Consell de Formentera fixarà els vinils i adhesius amb la imatge corporativa de la xarxa i del projecte formentera.eco als punts de recàrrega de la seva titularitat.

Posada en marxa

Aquest conveni tendrà un vigència de quatre anys des de la seva signatura, prorrogable per quatre anys més. El sistema entrarà en marxa en vista a la temporada vinent. Els usuaris podran descarregar una app (App Store o Play Store) introduint en la cerca la paraula clau Melib. També hauran de sol·licitar una targeta a l'àrea de Mobilitat del Consell de Formentera per poder fer servir gratuïtament els punts de recàrrega públics de l'illa. Amb aquesta targeta també podran fer servir els punts de recarregada adherits a aquesta xarxa a totes les illes.


15 de desembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera subvenciona la compra de bicicletes noves, convencionals o elèctriques, entre els residents de l'illa

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Mobilitat, informa que demà s'obri el termini per demanar subvencions per comprar bicicletes convencionals (100 € de subvenció) i elèctriques (300 € de subvenció). Les ajudes les poden demanar els residents de Formentera, majors de 18 anys, des de demà i durant els pròxims 30 dies naturals, és a dir fins al 3 de gener de 2022 a través de l'OAC (Oficina d'Atenció Ciutadana) o OVAC (l'Oficina Virtual).

L'objectiu d'aquesta iniciativa, inclosa dins el Pla de Mobilitat Sostenible de Formentera, és "que amb aquestes ajudes, ciutadans que a dia d'avui realitzen tots els seus desplaçaments diaris en cotxe, adquireixin una bicicleta i comencin a realitzar part dels seus desplaçaments en bicicleta", segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, que espera que "amb aquestes petites passes, entre tots facem de Formentera una illa més sostenible, amb una mobilitat més neta, on aconseguim reduir les emissions de CO2 i la contaminació acústica, a la vegada que fomentam hàbits de vida més saludables".

Requisits de la convocatòria

El Consell de Formentera destina aquesta primera partida de 15.000 € a subvencionar la compra de bicicletes per part de residents de Formentera majors de 18 anys. Les subvencions es concediran en règim de concurrència competitiva, sent l'únic criteri d'atorgament el del moment de presentació de les corresponents sol·licituds, fins esgotar la dotació pressupostària disponible.

Són objecte d'aquesta ajuda les bicicletes noves urbanes, de passeig, de senderisme o de muntanya, ja siguin convencionals o elèctriques, adquirides en règim de propietat, a establiments comercials de Formentera. El preu màxim de la bicicleta convencional per demanar la subvenció ha de ser de 1.000 € (IVA exclòs), i el de les elèctriques, de 3.000 € (IVA exclòs), no sent subvencionables les compres de bicicletes de preu superior a l'indicat.

Per demanar l'ajuda cal presentar els model adjunts a la convocatòria i el pressupost elaborat per un establiment comercial situat a Formentera amb la marca, model i els requisits tècnics exigits a la convocatòria que es troba a la web del Consell de Formentera.

2 de desembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2021 mou te en bici

Les excursions caminant i en bicicleta fins al far des Cap s’incrementen en un 62 % entre el dia de més afluència de 2019 i el de 2021

foto 2021 mobilitatEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, ha aprofitat la celebració avui 22 de setembre del Dia Mundial sense Cotxes, emmarcat en la Setmana Europea de Mobilitat, per donar a conèixer dades sobre el nombre de visitants que han accedit as Cap caminant en bicicleta durant el dia de més afluència de l’agost d’aquest any.

El 14 d’agost del 2021 1.090 persones, i 54 ciclistes, varen accedir as Cap, va ser el dia de màxima afluència d’aquest any, fent un total de 1.144 visites en una jornada. Al 2019 el dia de màxima afluència va ser el 10 d’agost, varen accedir caminant 676 persones i 31 ciclistes, fent un total de 707 visites en una jornada. L’increment de visitants en dos anys, si comparam aquestes dades, ha set del 62 %”, en concret els vianants s’han incrementat en un 61 % i els ciclistes en un 74 %.

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha volgut posar en valor que la regulació de l’accés amb vehicles de motor as Cap, que es va iniciar el 2017, “ha permès que aquest increment de visitants sigui possible sense originar problemes de saturació, aglomeracions o agressions a la zona natural”. A més, González ha afegit que “aquestes dades ens demostren que les mesures de potenciació de la mobilitat sostenible són efectives i ens mostren el camí a seguir en el futur”.

La regulació està vigent des de l’1 de juny fins al 15 d’octubre amb l’objectiu de preservar aquest paratge natural situat a la finca pública de la tanca d’Allà Dins”. Des de fa cinc temporades, es restringeix l’accés de vehicles de motor amb una barrera situada en el km 6,5 de la carretera des Cap de Barbaria. Amb la regulació es pretén garantir que l’experiència de residents i visitants en anar al far des Cap o a la torre de vigilància des Garroveret sigui satisfactòria i no es trobin amb problemes per accedir-hi.

22 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Un total de 12.723 menors d’edat i persones amb discapacitat han fet servir el transport públic gratuït aquest estiu

cartell 2021 busEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, recorda que des del passat 4 de juny el transport públic d’autobusos a l’illa és gratuït per a menors d’edat i per a persones amb discapacitat o dependents i els seus acompanyants.

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha aprofitat la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat per fer balanç dels primers tres mesos d’aplicació d’aquesta mesura. Entre el 4 de juny i el 12 de setembre 12.723 persones s’han beneficiat d’aquesta bonificació. 2.056 persones ho varen fer al mes de juny, 4.383 al juliol, 4.815 a l’agost i 1.469 els dotze primers dies de setembre.

“Aquestes xifres demostren que les mesures per potenciar la mobilitat sostenible tenen una bona resposta per part de la població”, segons ha explicat el conseller. A més, ha destacat que “aquesta era una proposta recollida al projecte formentera.eco 2021 per potenciar el canvi de mobilitat entre residents i turistes”.

21 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Balanç de la tercera temporada d’aplicació de la regulació i circulació de vehicles del projecte formentera.eco

foto 2021 balanc formen ecoEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que el passat 7 de setembre va finalitzar la tercera temporada de regulació de l’entrada de vehicles a l’illa durant l’estiu. Aquest any la regulació s’ha ampliat dos setmanes, l’última de juny i la primera de setembre.

Les dades registrades pel Consell de Formentera ofereixen una mitjana diària de 17.963 vehicles durant els setanta-sis dies de regulació (del 24 de juny al 7 de setembre). Si comparam les dades amb les d’anys anteriors s’han de tenir en compte únicament les xifres de juliol i agost. Així, les dades registrades aquest 2021 ofereixen una mitjana diària de 18.138 vehicles, una xifra un 4,4 % inferior a la de l’any anterior, quan hi va haver de mitjana 18.969 vehicles acreditats.

Si separam les dades per mesos, la mitjana diària de l’última setmana de juny va ser de 16.170, la de juliol de 17.578, la d’agost de 18.697 i la de la primera setmana de setembre de 18.201, mentre que al 2020, la mitjana diària de juliol va ser de 18.322 vehicles i la d’agost, de 19.616.

Per tipus de vehicles i residència, la mitjana desglossada de la temporada és la següent:

taula 2021 balanc formen eco A

Alta ocupació de vehicles de visitants durant el mes d’agost

En aquest tercer any de regulació, com ja va passar l’any anterior, s’han esgotat al mes d’agost les quotes de vehicles de visitants.

En el cas dels turismes, aquest fet s’ha produït en cinc dies d’agost: el dissabte 14, el diumenge 15, el dilluns 16, el dijous 19 i el divendres 20. L’any passat, aquest fet es va produir en quatre dies d’agost: el dijous 13, el divendres 14, el dijous 20 i el divendres 21. A més, l’ocupació de turismes de visitants ha estat superior al 90 % durant vint-i-quatre dies d’agost, del 4 al 27 d’aquest mes.

En el cas de les motos, aquest fet s’ha produït en onze dies d’agost: del dissabte 14 al diumenge 22, el dijous 26 i el divendres 27. Mentre que l’any passat, aquest fet es va produir en quatre dies d’agost: el dijous 13, el divendres 14, el dijous 20 i el divendres 21. A més, l’ocupació de motos de visitants ha estat superior al 90 % durant dinou dies d’agost.

Dies amb més vehicles

taula 2021 balanc formen eco B

formentera.eco

La regulació d’entrada de vehicles de formentera.eco durant la temporada estival de 2021 fixava el sostre de vehicles en 20.591, una xifra 4 % inferior al sostre de vehicles del 2020, que va ser de 21.487, i un 8 % inferior al sostre de vehicles del 2019, que va ser de 22.382. En els pròxims dos anys està prevista una baixada del 8 % del sostre de vehicles.

Primeres conclusions

A falta d’analitzar i creuar les dades de la regulació d’aquest 2021 amb les de l’estudi d’aforament de la xarxa viària fet aquest mes d’agost, que estaran disponibles al mes d’octubre, el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha assenyalat que en aquesta tercera temporada d’aplicació del projecte formentera.eco “s’han assolit els objectius establerts per aquest any, però el trànsit a les nostres carreteres continua sent excessiu i es produeixen moments de saturació en les hores punta”. “Per aquest motiu hem de continuar rebaixant el sostre de vehicles els pròxims anys, un fet que demostra que Formentera ha de continuar endavant amb aquest projecte per aconseguir una mobilitat cada vegada més sostenible, que sigui adequada a la capacitat d’acollida de l’illa i satisfactòria per als residents i visitants”, ha afegit.

El conseller també ha destacat “la correcta aplicació de la regulació, sense desajustos ni incidències destacables” i ha agraït “la col·laboració mostrada en tot moment de les empreses navilieres, que han informat els seus clients durant aquests dos mesos, i de les empreses de lloguer de vehicles, pel seu compliment generalitzat de la regulació”.

Consell d’Entitats

Finalment, el conseller Rafael González ha informat que una vegada es tenguin totes les dades, a partir d’octubre, en el marc del Consell d’Entitats s’iniciaran les reunions amb el sector social i empresarial de l’illa per valorar aquesta tercera temporada i treballar en la temporada vinent.


14 de setembre 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 8 de 36

8

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica