• Català
  • Castellano
  • English
Media News

El Consell de Formentera presenta una troballa subaquàtica arqueològica inèdita a les Illes Balears

foto troballa 2019 1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, han presentat avui una troballa arqueològica subaquàtica, qualificada d'extraordinària i inèdita pels experts, trobada aquest passat mes d'agost en aigües de Formentera, a la zona d'es Caló. Es tracta d'un conjunt d'elements, onze sabres, que, per la seva tipologia, són compatibles amb sabres rectes de principis del segle XIX. Alejandra Ferrer i Raquel Guasch han estat acompanyades a la presentació per Javier Rodríguez Pandozi, arqueòleg submarí i president de l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (Ibeam), i Manel Guasch, patró del vaixell que va a trobar el primer sabre.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha destacat en roda de premsa la importància d'aquesta troballa inèdita a les Illes i ha agraït l'ajuda de les persones i entitats que han col·laborat en els treballs d'extracció. "Aquest conjunt arqueològic que passa a formar part del patrimoni històric de Formentera, es dipositarà en el MAEF, encara que en un futur quan tinguem un museu que les pugui acollir amb garanties tornaran a Formentera", ha dit la presidenta.

Per la seva banda, la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat la col·laboració entre les institucions, la col·laboració ciutadana i el treball realitzat des del Consell de Formentera "per fer la intervenció arqueològica preventiva d'urgència per tal de garantir la salvaguarda dels objectes localitzats". Guash ha demanat que la gent que es trobi algú resta arqueològic, es posi en contacte amb l’àrea de Patrimoni del Consell de Formentera.

Una troballa casual

El passat 15 d'agost Manel Guasch i Guillermo de Barnola buscant un objecte que se'ls havia caigut del seu vaixell al mar, varen localitzar de manera casual, a la zona des Caló, el que semblava ser una espasa de cronologia moderna. Immediatament informaren de la troballa a Comandància de Marina i al Consell de Formentera, que té atribuïdes les competències en matèria de patrimoni històric, i traslladaren l'objecte al Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF), la institució de referència per a Formentera pel que fa al dipòsit i custòdia de materials arqueològics.

Una vegada efectuada la comunicació de la troballa, el Consell de Formentera va iniciar actuacions encaminades a documentar i estudiar l'indret.

Entre el 26 i el 29 d'agost un equip de bussos del GEAS de la Guàrdia Civil es va desplaçar fins a la zona juntament amb un arqueòleg de l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), associació que des de l'any 2015 elabora la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera. La immersió va permetre localitzar un nou conjunt d'elements arqueològics compatibles, per tipologia, amb sabres rectes de principis del segle XIX.

Una vegada vist l'informe i la proposta d'actuació presentada per l'IBEAM arran de la inspecció, el Consell de Formentera va autoritzar una intervenció arqueològica preventiva d'urgència per tal de garantir la salvaguarda dels objectes localitzats i per determinar l'existència d'altres restes arqueològiques.

Aquesta intervenció d'urgència la dugueren a terme dos arqueòlegs i una restauradora de l'IBEAM els dies 31 d'agost i l'1 de setembre i va consistir en l'extracció de la totalitat del conjunt de sabres documentats, 10 en total.

Aquestes peces seran traslladades al MAEF, on quedaran dipositades en compliment del que estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, i el Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el reglament d'intervencions arqueològiques de les Illes Balears.

Tenint en compte l'excepcionalitat d'aquest conjunt d'elements arqueològics a les Pitiüses, el MAEF ha ofert fer-se càrrec de les tasques de restauració, si bé la proposta final de conservació i restauració s'acabarà de definir una vegada estudiat amb deteniment l'estat actual dels béns i tenint en compte també els informes tècnics derivats de la intervenció arqueològica d'urgència.

“Paral·lelament, l'Ibeam amb el suport del GEAS, continuen realitzant prospeccions arqueològiques a la zona per tal de comprovar si existeix cap derelicte que es pugui relacionar amb el conjunt de béns localitzats”, segons ha explicat l’arqueòleg Javier Rodríguez.

Col·laboració ciutadana

La col·laboració ciutadana ha resultat clau per documentar i protegir aquestes restes arqueològiques, ja que la informació facilitada per les persones que localitzaren el primer objecte va permetre plantejar, autoritzar i dur a terme aquesta intervenció arqueològica d'urgència vinculada al projecte de Carta arqueològica subaquàtica de Formentera, promogut pel Consell i que porta a terme el mateix Ibeam des de 2015.

És per això que des del Consell de Formentera es recorda la importància de comunicar a l'àrea de Patrimoni Cultural del Consell qualsevol informació referent a localització de restes arqueològiques subaquàtiques, per tal que posteriorment es puguin realitzar les actuacions oportunes encaminades a documentar-les i protegir-les, com a part integrant del patrimoni cultural de Formentera.

A més, del suport proporcionat pel GEAS de la Guàrdia Civil i de la Comandància Naval, també han col·laborat amb mitjans materials la naviliera Trasmapi i el centre de busseig Formentera Divers, empreses que ja han col·laborat anteriorment en les diferents campanyes de la Carta arqueològica subaquàtica.


16 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Avui s’inicia el curs escolar a les escoletes del Consell

escoleta1Avui s’ha iniciat el curs escolar 2019-2020 a les dues escoletes del Consell de Formentera, l’escoleta de Sa Miranda i l’escoleta del Camí Vell. Un total de 109 infants han iniciat el curs, 25 al Camí Vell i 84 a Sa Miranda. Encara hi ha 19 places lliures pels grups d’1-2 anys i 2-3 anys, de les 128 que s’oferten entre les dues escoletes, per contra l’aula de nadons està completa. La llista d’espera del període ordinari és 0.

15 educadores i 2 auxiliars educadores vetllaran durant aquest curs pel benestar dels infants “en aquest etapa tan important pel creixement dels boixos”, segons ha destacat la consellera d’Educació, Susana Labrador. Labrador ha recordat que uns dels objectius principals de les escoletes és "facilitar la conciliació laboral i familiar dels formenterers i formentereres, a la vegada que els més petits de la casa passen una bona part dels seus primers anys de vida amb persones formades que tenen cura de les seves necessitats".

Per grups d'edat, a Camí Vell actualment hi ha una plaça vacant al grup d'1-2 anys, i 5 places disponibles a 2-3 anys. Pel que fa a Sa Miranda, l'aula de nadons i les d'1-2 anys estan completes, i a les aules de 2-3 anys hi ha 13 places vacants.

16 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

It's the return of the island's post-season showcase: Formentera in October

foto formenOctubre 2Earlier today the Consell de Formentera Office of Tourism unveiled the latest edition of Descobreix Formentera a l'Octubre. President and tourism councillor Alejandra Ferrer described the “Discover Formentera in October” campaign of perks and special deals boosting off-season tourism as “a way to attract visitors before and after the traditional summer season; to give them a look at the island's more authentic, tranquil side”.

Campaigners insist October is prime visiting time, and point to deep savings on ferries, car hire and accommodations. Not to mention, in Ferrer's words, “a local agenda that's bursting at the seams with leisure, culture and sport”.

“We're chipping away at the typical idea of the traditional summer season”, says Ferrer, “so we promote and coordinate different activities, and Formentera businesses propose special offers, events and bonuses”. The president described it as “a winning formula of collaboration between the public and private sectors”.

How it works

Tourists who book lodging at participating businesses benefit from reductions on ferry trips, rental cars, active-tourism promotors, and can enjoy a beefed-up calendar of events to choose from. A list of the establishments involved in the campaign can be found at the Consell de Formentera tourism website:

Gastronomic Weekends

As part of Caps de setmana gastronòmics, the first and second weekends of October, various restaurants will offer sample menus of typical island cuisine for a lean 20 euros . Menu selections can be found here.

Sport and culture

October wouldn't be the same on Formentera without its procession of culture- and fitness-fuelled events. The first on the list is a triathlon—el Triatló “Illa de Formentera”—in es Pujols. Scheduled this year for Saturday 5, the function typically draws some 300 participants, not counting accompanying family and friends.

Two decades after Unesco decided to class the posidonia meadow as a World Heritage site, Formentera welcomes Fòrum Save Posidonia from Thursday 10 to Saturday 12. The biannual forum's premise is two-pronged. First, it brings together experts from Spain and farther afield behind the cause of shaping strategies for safeguarding an underwater species whose existence is essential to Formentera and the Mediterranean at large. Second, participants will gauge the success of efforts that have taken place over the two years since the last forum.

Friday 11 to Sunday 13, Formentera Zen gives travellers hoping to see another side of Formentera the perfect excuse to visit. Participants will get a calendar of activities that's packed with yoga and pilates, along with workshops on an array of topics like heart-healthy diets, mindfulness and aromatherapy. An extra special part of this year's programme is Veronica Blume, who will offer a master class on yoga that is open to all.

La Mola's yearly festivities—les festes del Pilar—comprise the now-familiar uphill trek known as la Pujada (Saturday 12), Festival Son Estrella Galicia (Friday 11–Saturday 12), the mountain bike “ride round the island” (BTT Volta Cicloturista; Friday 25–Sunday 27) and the maiden run of a marine photography event known as “Cazafotosub d'Apnea”. Also filling out the month is the third Collective Signatures, a three-day gathering of international artists (Wednesday 16–Friday 18). Complete event information can be found at the tourism website of the Consell de Formentera: formentera.es/en.

13 September 2019
Department of Communication
Consell de Formentera

Return of autumn and winter learning for Formentera adults

cursos-cultura-2019-20201The Consell de Formentera presents the autumn and winter 2019 offering of workshops and courses for adults, an initiative designed to satisfy the wide-ranging educational and leisure demands of islanders.

The catalogue is divided as follows:

Art & Creation

For years, the Consell has endeavoured to put forward a selection of art-centred workshops. Take, for example, Teresa Matilla's twice weekly exploration of creation and painting (Mondays and Wednesdays from 7.30pm to 9.30pm; Col·legi Mestre Lluís Andreu), Aaron Keydar's initiation into wood-working, also bi-weekly (Tuesdays and Fridays from 6.00pm to 8.00pm; Centre Antoni Tur “Gabrielet”), or the pottery classes scheduled at Gabrielet as well (schedule TBD). These classes start in November, conclude in March, and cost between €180 and €220.

Still riding the coattails of last year's success, a crash course in creative painting with water colours will return this year. Led by Fran Lucas, classes start 9 October and finish 6 November (Wednesday mornings; €90).

Photography

Two more breakout hits from last year's lineup were Jose Antonio Arribas' courses on digital and smartphone photography. Scheduled to return this November, the 16-hour digital photography course is part theory-based and part hands on, and will accompany photo fans as they learn to snap shots in the classroom and out. The €90 course is designed for photographers looking to get the most out of their digital single-lens reflex (SLR) camera or to go deep with other areas of photography. The smartphone photo course, meanwhile, is intensive, and includes four hours of instruction spread out over two days (18 and 20 November; €25).

Training

The twice-yearly course on social and cultural integration organised by the Department of Social Welfare will take place in November and March. Signups for the free course can be completed at the social welfare office.

Body and mind

For years, the Consell has also coordinated yoga classes with teacher Susanne Laier. Classes run from November to mid-December and mid-February to late March and will be held in the municipal cinema (Sala de Cultura; schedule TBA; €160).

Language courses

This year islanders once again have the chance to brush up on Catalan, Italian and English. Offered at the A2, B1, B2, C1 and C2 levels, the free Catalan courses are organised by the Consell de Formentera's Language Advisory Service. Enrolment opens 23 September and goes till 11 October. Classes start 14 October, though the end of lessons will depend on scheduling of the official round of exams currently set for January 2020.

English will be offered by Nancy Mc Conachie and Italian by Rodolfo Taccheo. Mc Conachie's afternoon classes in elementary- and advanced-level begin in January. The timetable of the Italian classes remains to be determined, though the course will start in January and will include one basic and one advanced option. Each course costs €180.

Traditional activities workshop

In 2019, the Sant Ferran retirees' club strikes out with its own catalogue of courses and workshops geared towards continuing the legacy of traditional activities. Students learn to sew, repair chairs, make baskets or spin wool. Cooking lessons will also be offered, not to mention a hands-on deep-drive into traditional dress aimed mainly at enthusiasts of traditional dance.

Courses at Sant Ferran's Club de Jubilats get started in November.  Islanders keen to participate should enquire directly at the Club de Jubilats.

Early enrolment

The “pre-enrolment” (preinscripció) process gets under way Monday 16 September at the Citizen's Information Office (OAC), or can be done online across the OVAC. Discounts are available for youth and retirees.

Registration opens on 20 October for workshops, including pottery, painting, wood-working, yoga and photography. Lessons start in November. English and Italian classes start in January and registration continues until 15 December.


12 September 2019
Department of Communication
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 180

Start
Prev
1

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat