• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Admesos tots els infants per l'Escola d'Estiu 2020

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Joventut, informa que els 180 infants inscrits a l'Escola d'Estiu 2020 han estat admesos. L'Escola d'Estiu preveu comptar amb 99 alumnes a l'escola de Sant Francesc, 57 a la de Sant Ferran i 24 a la Mola. A partir del pròxim dilluns els organitzadors de l'escola contactaran amb les famílies per reunir-se amb elles i organitzar l'inici de l'escola.

Entrades i sortides escalonades
L'horari màxim de l'Escola d'Estiu serà de 8 a 14.30h. Aquest any es fomentaran les entrades escalonades. La temàtica principal que es treballarà aquest 2020 a l'escola d'estiu és la salut i el lema “Ens cuidam”. La consellera de Joventut, Vanessa Parellada, ha destacat l'esforç que s'ha fet des del Consell de Formentera per “poder acollir tota la demanda i així ajudar a la conciliació de les famílies i al desenvolupament de nens i nenes en tractar-se d'un projecte de lleure educatiu”.

Mesures de seguretat excepcionals
Per evitar la propagació de la covid-19 hi haurà mesures de seguretat excepcionals. Els grups seran encara més reduïts i comptaran sempre amb les mateixes monitores i monitors, no tindran contacte amb altres grups per evitar possibles contagis i no es faran desplaçaments fora dels centres. Així mateix es seguiran els protocols i mesures de neteja i desinfecció establerts per les autoritats.

Per a més informació es pot telefonar al 971321087 o enviar email a joventut@conselldeformentera.cat.


26 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Primer ple presencial del Consell de Formentera després de l'estat d'alarma

foto 2020 ple juny 1El Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes de juny, que ha tengut lloc a la Sala de Plens de manera presencial després que hagi finalitzat l'estat d'alarma, i s'ha fet respectant les mesures de seguretat i de prevenció anticovid-19. En el ple s'han aprovat, entre altres punts, el pla estratègic de subvencions 2020-2021; l'ordenança, de manera inicial, de mesures per regular la promoció, venda i consum indegut de begudes alcohòliques a Formentera, el nomenclàtor dels nuclis urbans i vies i espais públics de l'illa, i canvis a regulació de la zona blava i la creació de la comissió de declaració de risc i de desemparament i tutela de menors.

Competència per realitzar les inspeccions de remors a la central des Ca Marí
El ple del Consell de Formentera ha aprovat per unanimitat instar a la conselleria de Medi Ambient del Govern balear a desenvolupar un programa de formació dirigit als tècnics del Consell, “per a poder realitzar la tasca del control i la inspecció acústica” per garantir el compliment dels nivells d'immissió sonora a la planta des Ca Marí.

Segon ha destacat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, que ha defensat la proposta, “el Consell vol desplegar les atribucions de la llei autonòmica contra la contaminació acústica, relatives a la inspecció de renous, amb els mitjans necessaris”. El conseller ha recordat que la comissió de Medi Ambient va acceptar el passat mes de maig les al·legacions d'Endesa, “que frenaven les mesures correctores de les emissions de la central i la protecció del medi ambient impulsades des del Consell el passat mes de març amb l'Autorització Ambiental Integrada de la central des Ca Marí”.

Amb aquesta proposta, segon el conseller de Medi Ambient, “malgrat que les competències d'energia corresponen al Govern balear, es vol que des del Consell es pugui garantir el correcte compliment dels nivells d'immissió sonora de la planta”. “No només som interlocutors, també tenim la responsabilitat política de canviar aquesta situació que pateixen els veïns des de fa molt d'anys”.

Pla estratègic de subvencions 2020-2021: suport al teixit associatiu
El ple del Consell de Formentera també ha aprovat, amb el suport de l'equip de govern GxF-PSOE i l'abstenció del grup de Sa Unió, el Pla estratègic de subvencions 2020-2021. El conseller d'Economia i Hisenda ha destacat la importància d'aquest tipus de subvencions per “donar suport al teixit associatiu de l'illa i fomentar la cohesió social dins Formentera, així com ajudar a fomentar el camp, la mobilitat sostenible o la cura pel medi ambient, entre d'altres”.

El Consell concedirà subvencions a favor de les persones o entitats amb la finalitat de fomentar la realització d'activitats d'utilitat pública o interès social i per pal·liar, en la mesura del possible, amb la seva política de subvencions i foment, els desavantatges derivats de la doble i triple insularitat. Les subvencions responen a les àrees d'Acció Social; Educació, Cultura i Patrimoni; Esports; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça; Mobilitat i Medi Ambient.

Regulació de la promoció, venda i consum de begudes alcohòliques
Per unanimitat de tots els grups del Consell, el ple ha aprovat de manera inicial l'ordenança de mesures per regular la promoció, venda i consum indegut de begudes alcohòliques a Formentera. El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, hi ha subratllat que “aquesta ordenança té els objectius de desenvolupar una norma que reguli la publicitat i venda il·legal i també i molt important el de protegir als menors de Formentera”. El conseller Ramírez ha recordat que “l'alcohol és una de les tres drogues més consumides i amb més prevalença a l'illa segons els darrers estudis, i aquesta ordenança serà una eina per regular i prevenir aquest consum indegut”.

Reforç en la política de protecció de menors
D'altra banda, amb els vots a favor de tots els grups polítics, el ple ha aprovat crear la comissió de declaració de risc i de desemparament i tutela de menors del Consell de Formentera, per la qual cosa s'ha aprovat de manera inicial el reglament de la comissió. El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha destacat que “la creació d'aquesta comissió respon a la necessitat d'actualitzar el sistema de protecció de la infància i l'adolescència de Formentera arran els darrers canvis normatius autonòmics”. Aquest nou òrgan col·legiat tendrà la facultat d'emetre dictàmens de les propostes de resolució en aquest àmbit i “reforçarà i millorarà l'eficiència de les polítiques de protecció de menors”.

Nomenclàtor amb prevalença de topònims tradicionals
El ple també ha aprovat amb els vots a favor del equip de govern i en contra de l'oposició el nomenclàtor dels nuclis urbans i vies i espais públics urbanes de l'illa de Formentera. Tal com ha subratllat la consellera de Patrimoni i Política Lingüística, Raquel Guasch, amb aquesta revisió “es corregeixen alguns aspectes del document inicial amb l'objectiu de consolidar la toponímia popular tradicional, els noms genuïns i els elements culturals autòctons”. “El Consell ha de custodiar amb zel un element tan visible com la toponímia i la microtoponímia per ser un element més de la nostra identitat”, ha destacat Raquel Guasch. Així, respecte l'aprovació inicial fa dos anys del document, s'hi han introduït canvis, com per exemple l'anomenat nucli “Maryland”, que passi a anomenar-se es Copinar, el nom tradicional d'aquesta raconada, i el Polígon Industrial de Formentera, que aprofitant el nom històric de la finca històrica que major part ocupa, passi a anomenar-se Polígon Industrial de Can Teuet.

Moratòria projectes d'exploració d'hidrocarburs
També el ple ha aprovat una proposta impulsada per l'Aliança Mar Blava, presentada per tots els grups polítics del Consell i defensada pel conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, per instar al Govern que s'aprovi i s'apliqui “de forma urgent una moratòria d'efecte immediat a la presentació de noves sol·licituds de permisos d'investigació, exploració i explotació d'hidrocarburs, així com de projectes d'exploració d'hidrocarburs al Mediterrani espanyol”. A més, el ple ha aprovat per unanimitat l'adhesió del Consell de Formentera a la Xarxa d'Entitats Locals per desenvolupar i implementar els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030.

Proposta de Sa Unió relativa a la transparència
D'altra banda, el ple ha aprovat una proposta inicialment de Sa Unió i transaccionada per l'equip de govern, relativa a continuar completant i actualitzant els continguts del Portal de Transparència del Consell, a més de crear de forma consensuada amb els grups polítics la comissió d'ètica i bon govern en el menor temps possible.

Mocions d'urgència
Per una banda, s'han aprovat dues mocions d'urgència per unanimitat per introduir canvis en ordenança fiscal i reguladora de la zona blava de Formentera. El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha explicat que aquestes ordenances es modifiquen “per poder modificar l'horari d'aparcament as Pujols, que aquest any tindrà el mateix que la resta de zones blaves, de 9 a 21h i també per, a causa de la crisi que estem vivint, introduir bonificacions del 25% en l'import de la taxa perquè els establiments hotelers, situats en zones d'aparcament regulat, els puguin facilitar als seus clients”. A més, el conseller ha explicat que les modificacions permeten posar en marxa una aplicació mòbil en format de pagament, fer extensiu els aparcaments de 15 minuts a les poblacions de la Savina i es Pujols, i que els controladors d'aparcament puguin vigilar també nuclis, com ara es Caló, encara que no tenguin regulació d'aparcament, com ja venen fent els dies de mercat al Pilar de la Mola, segons ha declarat Rafael González.

D'altra banda, també s'ha aprovat amb el vot de tots els grups polítics una proposta de consideració normativa supletòria al lleure d'infants i joves durant la nova normalitat. Segons ha explicat la consellera de Joventut, Vanessa Parellada, aquesta proposta serveix de normativa supletòria, per part del Consell Insular de Formentera, a l'actual Reglament de temps lliure de Formentera, i ha estat elaborada entre el Govern balear i els Consells per establir les mesures de seguretat i prevenció de la covid-19 durant la nova normalitat tant en les escoles d'estiu, com al Casal de Joves i actes de lleure que s'organitzin per part del Consell, i per qualsevol instal·lació o activitat de lleure que s'organitzi a Formentera per a la nova normalitat.

Compareixença
El conseller d'Infraestructures, Sector Primari i Interior, Josep Marí, ha comparegut davant el ple per fer un repàs de la feina feta durant el darrer any de les àrees que ell és responsable. Pel que fa al Sector Primari, Ramaderia, Pesca i Caça, el conseller ha destacat que “la Cooperativa del Camp ha d'esdevenir l'eix vertebrador i potenciador de la recuperació de l'agricultura i la ramaderia a Formentera, conjuntament amb el Consell ha d'aconseguir recuperar l'activitat primària, professionalitzar-la i fer-la rendible econòmicament”.

Com a mostra de l'aposta de la institució per a aquest sector, Josep Marí s'ha referit a les subvencions que el Consell donarà durant aquest 2020. En concret, la Cooperativa del Camp rebrà 130.000€, l'Associació de Ramaders rebrà 37.000€ i ajudes extraordinàries pel menjar dels ramats en cas de sequera de més de 15.000€, i la Confraria de Pescadors 15.000€.

Interior
El conseller també ha agraït la feina que ha fet la Policia Local durant l'estat excepcional viscut. “El repte de futur és estabilitzar la plantilla amb una estructura de comandament àgil i eficaç juntament amb un nombre d'agents suficients per seguir fent de Formentera un lloc segur i ordenat per viure i una destinació turística que garanteixi la seguretat d'aquells que ens visiten”, segons ha declarat. Josep Marí també ha fet menció especial a les tasques que desenvolupa el personal propi del Consell tant del servei de socorrisme, com del cos de bombers.

Infraestructures
En darrer lloc, el conseller ha fet un repàs a totes les obres que s'estan efectuant, o que estan projectades, en els diferents nuclis urbans de l'illa. Marí ha destacat que en aquest sentit “seguim amb l'objectiu de fer possible que la nostra illa tengui totes aquelles infraestructures necessàries i executar-les, fer els pobles per a les persones, traient el transit dels seus carrers i dinamitzar-los socialment i econòmicament”.

Per últim ha agraït “la feina dels consellers que m'han precedit en les passades legislatures, a tots els treballadors del Consell i a la resta de consellers i conselleres de l'equip de govern”.

Declaració institucional
Per últim, el ple ha donat suport a la proposta de declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI. Vanessa Parellada, també consellera d'Igualtat i LGTBI, ha explicat que “ens sumem a la seva reivindicació per no treballar des de la urgència i la immediatesa i treballar des de la importància que requereix comptar amb una llei integral per a les persones trans i d'igualtat social i no discriminació de les persones LGTBI d'àmbit estatal, que les protegeixi, les empari i els serveixi com a escut davant la intolerància i la invisibilitat”.

Parellada ha afegit que “pel que fa al Consell de Formentera, després d'haver acceptat i assumit les competències en matèria de polítiques LGTBI, hem de seguir treballant en la prevenció, la sensibilització i l'atenció a les persones d'aquest col·lectiu, amb les accions que ja portam anys desenvolupant i el repte de la posada en marxa del Servei d'Atenció Integral a Formentera”.


26 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Dilluns s'inaugura l'exposició “Homenatge a la ceràmica d'Anneliese Witt. Poesia i fang”

Cartell Eva TurLa Sala d'Exposicions “Ajuntament Vell” acull, a partir del pròxim dilluns 29 de juny, l'exposició Homenatge a la ceràmica d'Anneliese Witt. Poesia i fang, una mostra dedicada a l'obra de l'artista alemanya que va morir al maig de l'any 2018.

L'exposició està composta per 16 peces de l'artista acompanyades per textos escrits per a l'ocasió per escriptors i poetes coneguts, com Nora Albert, Iolanda Bonet, Pep Marí, Antoni Marí, Carles Fabregat, Neus Riera, Antonio Colinas, Vicent Tur, entre d'altres.

La mostra està comissariada per Eva Tur Antonio i Marcos Tur Witt. Es podrà visitar fins dissabte 11 de juliol de 2020, de dilluns a dissabte d'11 a 14 hores i de 19 a 21 hores. El diumenge i dilluns matí la sala romandrà tancada.


26 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Torna el Cinema a la Fresca, un dels clàssics de l'estiu formenterer

cartell 2020 cinefrescEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, presenta la catorzena edició del cicle de Cinema a la Fresca. Aquest cicle fa que residents i turistes puguin gaudir de les nits d'estiu i de la projecció de clàssics i contemporanis del cinema estatal i internacional de manera gratuïta.

Sota la direcció artística de Veronique Landy i Espai F, amb una programació de cinema d'autor en versió original, es projectaran, durant els mesos de juliol a setembre, un total de 32 pel·lícules de nacionalitats variades, rodades entre els anys trenta i fins a l'actualitat. Les projeccions es duran a terme els dimarts al jardí de ses Eres a Sant Francesc, els dijous a la plaça de l'Església a Sant Ferran i els divendres al pati de la Casa del Poble de la Mola.

Programació
El Cinema a la Fresca s'inicia el pròxim dimarts 30 de juny a Sant Francesc amb la projecció de Una mujer fantástica, dins del programa d'activitats en motiu del dia internacional de l'orgull LGTBIQ+. Una pel·lícula del director Sebastián Lelio que narra la història de la Marina, una jove transgènere que viu a Santiago de Xile i que treballa com a cambrera i cantant. Ella i l'Orlando, la seva parella, 20 anys major que ella, planegen el seu futur junts fins que ell mor i llavors la Marina es veu obligada a afrontar la seva família i demostrar que és una dona forta, honesta i fantàstica.

Dijous 2 de juliol a la plaça de l'Església de Sant Ferran es projectarà Mientras dure la guerra del reconegut director Fernando Amenábar, un film que relata els successos esdevinguts a la Salamanca de la segona meitat de 1936 a través del fil conductor del conflicte polític i personal de l'escriptor i filòsof Miguel de Unamuno.

Divendres 3 de juliol, el pati de la Casa del Poble de la Mola acull la pel·lícula Sherlock JR., una comèdia muda nord-americana de 1924 dirigida i protagonitzada per Buster Keaton on tot gira al voltant d'una història d'amor. Keaton protagonitza un jove que fa l'ofici d'operador del projector en una sala de cinema. És un home pobre, optimista, il·lusionat i enamorat d'una bella dona, per l'atenció de la qual ha de lluitar, enfrontat a un personatge maliciós, que farà qualsevol cosa per llevar-lo d'enmig. El jove enamorat vol tirar endavant, estudiant tècniques de detectiu, amb la idea de convertir-se en un modern Sherlock Holmes.

El cicle també oferirà pel·lícules per als més petits com són Dilili a París, Ponyo en el acantilado o Mi amigo el gigante (The BFG). Aquesta última es podrà veure dijous 9 de juliol a la plaça de l'Església de Sant Ferran. Dirigida per Steven Spielberg, està basada en la novel·la El gran gigante bonachón, adaptació del conte de Roald Dahl sobre una nena que uneix les seves forces amb un gegant per a detenir una invasió de gegants malvats que es preparen per a menjar-se a tots els nens i nenes del país.

Pensat per al públic més jove, el dijous 23 de juliol es projectarà Avatar, un film d'animació amb una temàtica i argumentació ecologista dotat d'una bellesa extraordinària plena de moments màgics i meravellosos que ens sorprendran a tots.

Un dels plats forts d'aquest any serà la interpretació en directe de la banda sonora a càrrec del pianista Jota Hidalgo de les pel·lícules Sherlock JR. el divendres 3 de juliol a la Mola i de la pel·lícula The Kid de Charles Chaplin el 21 de juliol a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

Totes aquestes pel·lícules es podran veure en l'entorn obert i natural dels emplaçaments escollits (jardí de ses Eres de Sant Francesc, plaça de l'Església de Sant Ferran i el pati de la Casa del Poble de la Mola), uns espais idonis, que aquest any s'adaptaran a les mesures de seguretat i de distanciament per prevenir la covid-19.


26 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 7 de 233

7

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat