• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Formentera decideix dedicar les vivendes de Sant Francesc, Sant Ferran, la Mola i ses Bardetes només a ús residencial

foto ple setembre 2018El Consell Insular de Formentera ha celebrat aquest matí el seu ple ordinari de setembre, que ha aprovat sense cap vot en contra l'aprovació inicial dels criteris per delimitar les zones aptes per la comercialització d'estades turístiques a vivendes residencials.

La proposta que ha defensat la consellera d'Urbanisme, Comerç i Turisme, Alejandra Ferrer, del grup Gent per Formentera, és la mateixa que es va aprovar al Consell d'Entitats el passat mes de juny, que deixa fora de la zonificació turística els nuclis urbans amb característiques urbanístiques i d'estructura residencial, com Sant Francesc, Sant Ferran, la Mola i ses Bardetes.

La proposta sí inclou els nuclis urbans amb ús global turístic o mixt (turístic i residencial), com la Savina, es Pujols, es Ca Marí, Mariland, es Caló, Punta Prima i sa Roqueta, a més de la totalitat del sòl rústic de l'illa. En el cas del sòl rústic s'inclou la salvetat que només podran tenir ús turístic les vivendes que ja existissin abans de 2010, la data d'entrada en vigor del Pla Territorial Insular de Formentera, per evitar afegir pressió urbanitzadora al territori.

Alejandra Ferrer ha manifestat que la proposta "té per objectiu millorar la qualitat de vida dels residents de l'illa, augmentant el parc d'habitatge disponible per tot l'any, millorar la qualitat de l'oferta turística i disminuir la pressió humana sobre el territori de l'illa".

Altres acords

El grup Gent per Formentera ha aconseguit també aprovar altres 5 propostes, totes per unanimitat, entre les quals destaquen l'aprovació definitiva del Reglament d'Ordenació i Promoció turística, l'aprovació del segon Pla Infància i Joventut de Formentera per al període 2018-2022 o la sol·licitud al govern de l'Estat de la signatura d'un nou conveni de carreteres.

Per part del grup del Partit Popular, ha aconseguit aprovar una proposició per unanimitat, referida a donar més informació sobre les restriccions que hi ha a Formentera per a l'ús dels quads, sent desestimades per no obtenir el vot a favor de cap altre grup les altres tres proposicions presentades. Per part del grup del PSOE, ha aconseguit l'aprovació per unanimitat d'una proposició per realitzar millores a les instal·lacions de la pista d'atletisme.

El grup del PSOE havia presentat una altra proposició sol·licitant millor accés a la documentació pública, que finalment a la vista que tots els grups han manifestat estar d'acord en posar a disposició de tots els consellers i conselleres la documentació corresponent, s'ha convertit en una petició transaccional per demanar un informe jurídic a la secretaria de la institució per concretar la quantitat i la forma en què s'ha de facilitar aquesta informació, al qual el govern "farà cas sense problemes", ha expressat el president Jaume Ferrer.

Petició d'accelerar el Decret de Transport Marítim

Al torn de mocions d'urgència, el govern de Gent per Formentera ha expressat el seu malestar pel retràs en l'arribada del Decret que ha de desenvolupar la Llei 11/2010, d'ordenació del transport marítim i determinar aspectes tan importants per Formentera com les freqüències de les barques o la regulació de l'activitat de les excursions marítimes i ha demanat al Govern Balear que n'acceleri la seva redacció. La moció d'urgència s'ha aprovat amb els vots favorables de Gent per Formentera i Compromís i les abstencions de Partit Popular i PSOE.

Compareixença

Al seu torn de compareixença, el conseller Rafael González ha destacat de l'activitat el darrer any de les àrees d'infraestructures, mobilitat i noves tecnologies, l'elaboració i presentació davant el Consell d'Entitats, així com l'aprovació per part del Govern de les Illes Balears de la Llei de regulació d'entrada de vehicles a Formentera i el nou pla de mobilitat, "qüestions molt importants al meu entendre per enfocar Formentera cap al futur".

Formentera divulga que reciclar té premi

foto projecte envasosAquest migdia a l'antiga sala de plens del Consell de Formentera s'ha presentat un projecte de reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic. El projecte consisteix en dipositar aquest tipus d'envàs en alguna de les cinc màquines que s'han instal·lat a l'illa a canvi de punts, que serviran per obtenir regals.

La presentació del projecte l'han realitzada Daisee Aguilera, consellera de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera i Maria Vecino, representant de Be Blue, acompanyats per tècnics encarregats del disseny, fabricació i instal·lació de les màquines.

Daisee Aguilera ha manifestat que el projecte ajuda a fer visible "que del residu se'n pot obtenir alguna cosa a canvi". Aguilera ha explicat que "si aconseguim que materials com el paper, el vidre o l'envàs no vagin al contenidor de rebuig es redueix la quantitat de matèria que entra a l'abocador, i disminueix la factura que paguem els veïns de Formentera".

Maria Vecino ha destacat que aquest projecte neix amb l'objectiu d'incentivar el reciclatge entre els visitants i ciutadans de Formentera, i que les empreses que patrocinen el projecte Be Blue "es comprometen a donar la mateixa quantitat de diners al projecte Save Posidonia que envasos es recullin en aquesta campanya".

Ubicació

Els punts on es poden trobar les màquines són els següents:

• Carrer Sant Jaume, 28, a la vorera de les escoles (Sant Ferran).
• Ctra. a la Mola Km 6.2, davant el Supermercat Ophiusa (Sant Ferran)
• Avda Vuit d’Agost, 90, davant poliesportiu de l’IES Marc Ferrer (Sant Francesc)
• Avda Miramar, 49, davant l’Oficina d’Informació Turística (es Pujols)
• Avda 8 d’Agost, 10, vora pàrquing de sa Senieta (Sant Francesc)

Funcionament

Les cinc màquines funcionen de la mateixa manera i sols accepten residus com llaunes i ampolles de plàstic. Aquestes s'introdueixen una per una i en acabar, i prement el botó verd, cada usuari rebrà un tiquet amb el total de punts aconseguits. Cada llauna/ampolla és un eco-punt.

Una vegada acumulats un total de punts, el ciutadà es podrà apropar als punts d'intercanvi a bescanviar punts per regals. El catàleg de premis es pot consultar i descarregar a la pàgina web: www.formenterabeblue.com. Els punts d'intercanvi de regals són les oficines de turisme de Sant Francesc i de la Savina, la seu de la conselleria de Medi Ambient, a Sant Ferran, i l'oficina de Vell Marí, a la Savina.

Formentera rep un camió nou de bombers

foto-camio bombers1El Consell de Formentera reforçarà aquesta tardor al seu servei d'Extinció d'Incendis amb un nou vehicle autobraç lleuger, equipat amb autobomba i un preu de 191.000 €. Aquest vehicle ha estat cedit per l'Autoritat Portuària de Balears (APB) per donar compliment al conveni de col·laboració subscrit l'any 2014 entre el Consell de Formentera i l'organisme portuari.

El conveni de col·laboració té per finalitat donar més seguretat al port de la Savina en matèria de prevenció i extinció d'incendis, salvament i protecció civil. El Consell de Formentera aporta els mitjans humans i tècnics del seu equip de Bombers i l'APB a canvi aporta material i recursos econòmics.

La cessió del camió ve acompanyada d'una aportació de 10.000 € per a l'adquisició de material específic per actuacions portuàries. Aquests compromisos han quedat signats aquest dimecres 26 de setembre a la seu d'APB de Palma entre el president de l'Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella i el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer.

Formentera defineix el segon Pla estratègic d'infància i joventut amb 48 accions per afavorir la participació i la protecció d’infants i joves

foto-ies-marc-ferrer1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Benestar Social, Infància i Joventut ha elaborat el segon Pla estratègic d'infància i joventut de Formentera. Confeccionat de manera coordinada entre diferents àrees del Consell, aquest Pla s’ha elaborat amb la participació de joves, entitats i agents socials de tots els àmbits de Formentera relacionats amb la infància i la joventut, i serà sotmès a aprovació en el proper ple ordinari de setembre.

La consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada ha destacat que “aquest nou Pla pretén convertir-se en una eina que ens serveixi de guia a l’hora de planificar accions en matèria d’infància i joventut amb l’establiment d’unes bases de participació estables”. Parellada ha destacat també “el compromís de Formentera amb la defensa i reconeixement dels drets d’infants i joves i en treballar perquè puguin desenvolupar-se en plenitud”.

Aquest document parteix d’una diagnosi elaborada en col·laboració amb la Fundació Pere Tarrés i en resposta a una demanda sorgida del Consell Escolar de Formentera. Preveu vuit àmbits d’actuació (Relació amb Formentera, valors i convivència; Educació; Transició al món laboral i ocupació; Habitatge; Participació; Esport, lleure i cultura; Salut i Mobilitat) amb 48 propostes concretes a desenvolupar.

El Consell Insular de Formentera (CIF) pretén així consolidar i marcar les bases d'una política local en matèria d'infància que compleix els principis de la Convenció dels Drets dels Nens/es (CDN) per garantir la promoció i protecció de tots els drets dels nens, nenes i joves a Formentera. Sota la premissa fonamental de la CDN de considerar els nens, nenes i adolescents com a subjectes actius de drets i no sols objectes de protecció.

Aplicació del Pla

El desenvolupament de les propostes està previst en un període de temps entre l’any 2018 i el 2022 especificant els terminis de finalització de cadascuna de les propostes en primer any, segon any, tercer any i quart any.

Es contempla la revisió de les accions portades a terme almenys una vegada l’any amb l’objectiu de realitzar les valoracions i avaluacions pertinents que hauran de permetre la continuïtat de les propostes del Pla tenint en compte possibles modificacions i/o variacions en el cas que es consideri necessari.

El Consell de Formentera destaca la gran participació del teixit social de l’illa i l’enorme implicació de tothom qui ha treballat en aquest projecte perquè, en paraules de Parellada, “totes i tots ens el sentim com a nostre”.

Més articles...

Pàgina 4 de 138

4