• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Aquest cap de setmana se celebra la XIII Mostra d’Espectacles Infantils a Formentera

2019 mostra infantil 2El Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que durant els pròxims dies se celebrarà la XIII edició de la Mostra d’Espectacles Infantils. Els espectacles es representaran aquest divendres 17, dissabte 18 i dilluns 20 de gener i “conformen una variada oferta cultural adreçada al públic infantil”, segons ha explicat la consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador.

La primera actuació serà aquest divendres 17 de gener a les 18h a la Biblioteca Marià Villangómez de Sant Francesc. La companyia Festuc Teatre presentarà el Carretó de Contes, una història de superació. La companyia de Lleida ha ideat un espectacle “màgic i divertit” per a tots aquells que vulguin pujar al seu carretó i endinsar-se al paradís de somnis. Un muntatge de proximitat, amb estímuls tàctils, visuals i sonors que està recomanat per a nens i nenes a partir de 2 anys. L’entrada és gratuïta.

La segona actuació serà aquest dissabte 18 de gener a les 18h a la Sala de Cultura (Cinema). La mateixa companyia de teatre presentarà a Formentera Adéu Peter Pan. Un espectacle de titelles i actors, sensible i divertit, que buscarà en tot moment la complicitat de petits i grans amb una posada en escena que et captivarà des del primer moment. Un conte d’ara i sempre, per a gaudir-lo amb tota la família. El preu de l’entrada 5 euros per a infants. Adults, gratuït.

Adéu Peter Pan, ha set guardonat amb el Premi Fetén 2019 al Millor Espai Escènic, Premi al millor espectacle a la 21a Fira de teatre de Castella i Lleó, candidat Premis Max 2019 de les arts escèniques, finalista Premi Xarxa Alcover de la 30a Fira de Teatre Infantil i Juvenil La Mostra d’Igualada 2018, entre d’altres.

I el dilluns 20 de gener en horari escolar, la companyia La Impaciència representarà La minyonia d’un infant orat, Premi Bòtil 2019. La representació de l’obra La minyonia d’un infant orat, de l’escriptor mallorquí Llorenç Riber és un espectacle per viure, veure i tornar-se sentir com un nen. Aquesta obra ha estat guardonada amb el Premi Bòtil “Balears ofereix teatre i literatura”.

Festuc Teatre
Es va fundar a Lleida l’any 2003 gràcies a les inquietuds artístiques de n’Íngrid Teixidó i Pere Pàmpols i amb l’interès de poder fer de la seva passió una forma de vida. Els seus principals objectius són que l’espectador/a gaudeixi de l’espectacle, convidar-lo a reflexionar sobre els diversos valors que es transmeten dins de l’obra.

La Impaciència
És una companyia de teatre professional que neix de la mà de Luca Bonadei, Rodo Gener i Salvador Oliva, tres actors de reconeguda experiència en el panorama teatral. La companyia ha creat espectacles de gran ressò com Una nit vaig somiar que mon pare era Déu (2004), Radiografies (2006) o In-consciència (2009), entre d’altres. Al llarg de la seva trajectòria, han obtingut nombrosos premis.

Sa Xerxa
La Mostra està organitzada per Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera

“La cultura és un dret essencial de les persones”: aquesta idea acompanya a Sa Xerxa des de fa més de quinze anys i és la motivació principal de totes les activitats que promou. Tot va començar amb la FIET, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears, que enguany ha reunit a gairebé divuit mil espectadors a Vilafranca, i que s’ha convertit en una de les trobades més importants de tot l’Estat, tant pels professionals com per al públic familiar.

14 de gener de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell duplica l’oferta de cursos gratuïts pel sector agrícola i ramader de l’illa

cursos-agricultura-2020 v21El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura, informa que aquest mes de gener comença una nova oferta de cursos gratuïts pel sector agrícola i ramader de l’illa. Aquest any s’ofereixen un total de 9 cursos, duplicant així l’oferta de l’any passat. Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer a l’OAC, Oficina d’Atenció al Ciutadà, o telemàticament a l’OVAC.

El primer curs que se celebra és de nivell bàsic per usuaris professionals de productes fitosanitaris. El curs es desenvolupa del 20 al 25 de gener i té una durada de 25 hores. Amb aquesta formació s’obté el carnet de manipulador de productes fitosanitaris, nivell bàsic.

A més, per usuaris professionals de més de 10 anys amb carnet s’ha organitzat un curs complementari de nivell qualificat per renovar els seus coneixements. Aquest curs té una durada de 12 hores i es desenvolupa del 28 al 30 de gener.

La resta de cursos són els següents:
• 27 gener: Planificació de Cultius Hortícoles (4h)
• 13 febrer: El cultiu de fruiters a Formentera (4h)
• 18 febrer: Bones pràctiques d’higiene a la producció primària agrícola (3h)
• 24 febrer: Elaboració de l’oli d’oliva (3h)
• 25 febrer: El cultiu de l’olivera a Formentera (4h)
• 29 febrer: Maneig integrat de Xylella fastidiosa (5h)
• 19 març: La gestió del reg en cultius hortícoles (4h)

El conseller d’Agricultura, Josep Marí, ha destacat que aquest any s’ha incrementat el nombre de cursos per satisfer les peticions d’agricultors i ramaders, com el curs d’elaboració de l’oli d’oliva. “Cada vegada hi ha més interès per part dels agricultors de l’illa per millorar la seva formació i cal recordar que per al Consell és molt important continuar treballant en la recuperació del nostre camp”.

Aquest any també s’han incorporat cursos que s’havien fet anteriorment, com el del maneig integrat de Xylella fastidiosa, o un nou curs com el de la gestió del reg en cultius hortícoles, una vegada que ja ha entrat en funcionament la bassa de reg de Formentera.

14 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Sis restaurants i quatre productors locals mostren la gastronomia de Formentera a ‘Madrid Fusión’

foto 2019 formentera gastro 3El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Promoció Turística, participa des del dilluns que ve fins al dimecres en una nova edició de ‘Madrid Fusión’, la fira gastronòmica referent del panorama estatal. En aquesta edició s’ha ampliat la representació formenterera, així com l’espai expositiu del Consell en una fira que enguany se celebra a l’Ifema. La representació illenca estarà encapçalada per la presidenta del Consell i consellera de Promoció Turística, Alejandra Ferrer, que anirà acompanyada pel cap de Promoció Turística, Carlos Bernús, dos tècnics del Consell, cuiners de sis restaurants de Formentera, un productor d’oli, un altre de peix sec i representants de les dues bodegues de vi de l’illa.

Durant els tres dies de durada de la fira, cada jornada dos restaurants diferents oferiran un showcooking o degustació, on els productes locals tindran un protagonisme especial, com l’anyell, que estarà present en alguns dels plats que elaboren els cuiners, el vi, l’oli o el peix sec. “‘Madrid Fusión’ és una gran oportunitat per fer més visible la nostra gastronomia, mostrar la qualitat dels nostres productes i la gran oferta de restauració que tenim a Formentera, de la qual poden gaudir els nostres visitants”, ha senyalat Alejandra Ferrer.

La presidenta del Consell ha agraït la col·laboració dels restaurants presents a la fira, Vogamarí, Quimera, Can Pascual, Can Vent, Aigua i Sal i Molí de Sal, així com les bodegues Terramoll i Es Cap de Barbaria i els productors locals l’oli de Sa Tanca d’es Clot i el Peix Sec de Formentera.

A més, enguany el Consell de Formentera ha incrementat l’espai expositiu a la fira, que passa de 12 a 24 metres quadrats, cosa que permetrà als cuiners gaudir d’una cuina més àmplia per elaborar els plats.

Nou mapa ‘Formentera Slow Food’
A l’estand de Formentera en ‘Madrid Fusión’ es donarà informació turística general de l’illa, i també concreta del segment gastronomia, com el llibre “Sabors de Formentera” editat l’any 2019, i nous materials, com el mapa anomenat ‘Formentera Slow Food’ on s’especifiquen els productors i els comerços de producte de quilòmetre zero de l’illa. Aquest mapa, del qual se n’han imprès 10 mil unitats, es pot trobar també en format digital al mini web informatiu www.formentera.es/slow-food, adaptat també per a smartphones. En aquesta mini web es pot trobar tota la informació sobre els agricultors de Formentera que conreen productes de l’hort, verdures i hortalisses, així com les dues bodegues, les carnisseries que ofereixen carn de bestiar de l’illa, les peixateries i els productors d’oli.

Els mapes han estat repartits als diferents comerços i es poden obtenir també a les oficines d’informació turística. “L’objectiu d’aquesta acció ha estat respondre a la demanda d’un turista que valora la procedència de les matèries primeres i està interessat a consumir i adquirir aliments de Formentera”, ha senyalat Alejandra Ferrer.

Aquesta acció promocional “Formentera Slow Food” s’inclou dins les desenvolupades amb els Segments Estratègics de Turisme (SETS) que finança l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears i ha tingut un pressupost total de 3.000 euros.

10 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell recorda als propietaris l’obligació d’informar sobre la presència de bosses de procesionària en els seus terrenys

processiona--riajjjEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, recorda l’obligació que té la ciutadania d’informar sobre la presència de bosses de processionària del pi i de mantenir en condicions fitosanitàries els boscos de la seva propietat, d’acord amb el previst a l’article 19 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal. Recentment, el servei de Sanitat Forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat ha realitzat tractaments aeris amb helicòpter específics per combatre la plaga de la processionària del pi amb l’agent biològic Bacillus thuringiensis.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha insistit en “la importància d’aquesta mesura i en l’obligació que tenen els propietaris de retirar les bosses de processionària i que en cas de no poder fer-ho contacten amb la conselleria de Medi Ambient per sol·licitar assessorament”.

La propagació de la plaga a indrets de l’illa de Formentera no tractats durant els mesos d’hivern es manifesta per l’aparició de fulles seques als extrems de les branques de pi i l’agrupació d’erugues formant bosses de processionària del pi per combatre el fred. La processionària del pi és un insecte defoliador —això és, que s’alimenta de fulles— que ataca el pi blanc i que pot arribar a afectar-lo de manera greu si aquests atacs són molt intensos i repetits o si els arbres es troben debilitats. Aquest fet s’ha de tenir ben present, ja que pot constituir un problema molt greu pels nostres pinars.

Des de l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera i del Servei de Sanitat Forestal del Govern de les Illes Balears, es recorda a la ciutadania que:

1.- Han de comunicar a les administracions assenyalades la presència de processionària, indicant la posició i el nombre de bosses. Es poden posar en coneixement del Consell Insular de Formentera a través de l’APP Línia Verda, instància o presencialment a l’oficina de l’àrea de Medi Ambient.

2.- En els casos dels propietaris que tinguin pins afectats han de procedir a eliminar les bosses.

3.- El mètode més efectiu per l’eliminació de la plaga és tallar la bossa de la processionària i cremar-la.

4.- S’han de prendre les mesures d’autoprotecció necessàries per evitar que els urticants de l’eruga puguin afectar a la persona que realitza la talla, com ara emprar roba de màniga llarga, guants i ulleres de protecció.

5.- Cal tenir present que en el moment de tallar la bossa es poden despendre pels urticants i per l’acció del vent poden entrar en contacte amb la pell i produir erupcions i/o reaccions al·lèrgiques, per la qual cosa es recomana tallar les bosses en contra de la direcció del vent (a la persona que talla la bossa el vent l’ha de venir de l’esquena).

6.- Les bosses tallades s’han de cremar a una zona allunyada de la massa boscosa per minimitzar el risc d’incendi.

7.- Les erugues també es poden eliminar esclafant-les per processos mecànics o bé destruir-les mitjançant tirs d’escopeta. En aquest darrer cas s’ha de disposar de llicència de caça, així com donar compliment a les Normes per les quals es fixen els períodes hàbils de caça i les vedes especials que s’estableixin per la temporada 2019/2020 a l’illa de Formentera (BOIB núm. 91, de 6 de juliol de 2019).

Per més informació poden consultar el web de Sanitat Forestal a la següent adreça electrònica: http://sanitatforestal.caib.es , o posar-se en contacte amb el servei de Sanitat Forestal mitjançant telèfon 971 17 66 66 o el correu electrònic sanitatforestal@caib.es, o bé amb l’Àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera a les oficines del carrer Mallorca, 15 (baixos) de Sant Ferran de ses Roques, telefonant al 971 32 12 10 extensió 1 o mitjançant el correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat.

13 gener de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els bombers de Formentera han intervengut en un total de 213 serveis durant 2019

bombers--1-1El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Interior, informa que els bombers de l’illa van fer un total de 213 serveis al llarg de l’any 2019 enfront de les 183 de l’any 2018. D’aquestes intervencions, 31 han estat per incendis, dotze de les quals corresponen a incendis forestals (3) i agrícoles (9). En aquests casos, la superfície cremada ha estat 0,172 ha de forestal i 5,12 ha d’agrícola, en total 5,292 hectàrees. La resta d’intervencions per incendis s’han produït a habitatges (7), mobiliari urbà (6) i vehicles (6). En total, els bombers han sofocat sis incendis més que l’any passat.

Els agents de bombers també han intervengut en 17 serveis relacionats amb salvaments o rescates: 7 en accidents de trànsit, 7 de persones i 3 d’animals.

Respecte a serveis relacionats amb assistències tècniques, com arbres caiguts en via publica, neteges de calçada, subministres urbans, etc. s’hi han fet un total de 52 intervencions. Els bombers també han fet un total de 93 intervencions preventives, la majoria (78) de vigilància i 20 relacionats amb falses alarmes.

El conseller d’Interior, Josep Marí, ha destacat la feina del cos de bombers de l’illa i ha agraït la “ràpida actuació dels agents i també del personal de l’Ibanat” en els dos incendis ocorreguts l’any passat a la Mola. El conseller també ha subratllat la col·laboració de Protecció Civil, Guàrdia Civil, Policia Local i de la Unitat Operativa (UOP) de la Direcció General d’Emergències, que han intervengut juntament en diferents situacions d’emergència a l’illa.


9 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 228 de 403

228

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat