• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Formentera acull a partir d’avui la Xarxa Mediterrània per la Posidònia amb l’objectiu d’avançar cap a un política comuna europea de conservació

foto 2021 SPP networks AL’illa ha estat elegida com a escenari de la trobada per ser un referent en conscienciació i resultats de conservació

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda als participants de la primera trobada presencial de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia que reuneix, els propers dos dies, a Formentera, a representants de governs i entitats d’onze països mediterranis amb l’objectiu d’avançar cap a una política comuna de conservació de la posidònia.

La iniciativa neix arran d’una trobada celebrada a Grècia el novembre de 2019 i que va comptar amb la participació de representants de la Unió Europea i de la majoria dels països europeus mediterranis. Un dels objectius principals de la trobada va ser la creació d’una xarxa de contactes per a poder unir sinergies de cara a una futura estratègia europea de conservació de la posidònia.

Alejandra Ferrer ha explicat que des de la creació del Consell de Formentera des de la institució és treballa per protegir la posidònia i ha destacat els projectes per regular els fondejos que s’han presentat pel Consell, pels que ha demanat una vegada més ajuda de les administracions competents per posar-los en marxa. “Aquest estiu s’ha fet palès una vegada més que Formentera necessita urgentment començar a prendre mesures d’acord amb les necessitats i la capacitat de càrrega de l’illa sempre prioritzant l’entorn, el patrimoni i la qualitat de vida dels residents”, segons ha declarat. “Formentera ha lluitat molt i és pionera en moltes mesures de protecció i sostenibilitat, com la xarxa de recarrega de vehicles, el projecte formentera.eco de restricció d’entrada de vehicles, el sostre de places turístiques, l’eliminació de les bosses de plàstic... tot el que hem pogut organitzar en terra. Però ens falten mesures contundents a la part marítima. Les accions de altres destinacions de la mediterrània tenen conseqüències directes damunt el nostre litoral i el creixement del sector nàutic és insostenible”, ha afegit.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir, ha destacat la importància d’una iniciativa “que hauria de marcar el full de ruta cap a una política comuna de conservació marina avalada per la Comissió Europea”. Mir ha posat en valor que s’hagi elegit Formentera com a seu de la trobada “per ser un referent europeu en matèria de conscienciació ciutadana i d’actuacions en favor de la conservació de la posidònia” i ha afegit que “aquesta trobada consolida el paper pioner i capdavanter de les Illes Balears en l’aprovació i aplicació de polítiques efectives de protecció d’una espècie marina vital per als hàbitats marins de la mediterrània”.

La trobada està impulsada per la Conselleria de Medi Ambient i Territori i l’Oficina francesa de la Biodiversitat (OFB), amb la col·laboració del Projecte LIFE Marha i el Consell insular de Formentera. El director de Relacions europees i internacionals de l’OFB, Cyrile Barnerias, ha destacat que “la Unió Europea protegeix la posidòia d’acord a les directives Natura 2000. A França, les praderies de posidònia estan molt protegides, no només dins les àrees marines protegides. El full de ruta de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia permet una major cooperació per protegir la fanerògama”.

Durant els propers dies, els assistents coneixeran de primera mà les polítiques en favor de la conservació de la fanerògama marina que s’estan aplicant a Formentera i a les Illes Balears, illa i comunitat pionera a l’hora de legislar sobre la conservació de la posidònia. Entre els assistents, hi ha representants de la Generalitat valenciana, dels governs de França, Malta, Xipre, Montenegro i Grècia així com d’universitats i entitats científiques i ecologistes d’arreu de la mediterrània.


21 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Dansa, música, teatre i espectacles infantils en la programació de L’Illa a Escena

cartell 2021 illa a escenaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha presentat avui el programa d’arts escèniques i musicals previstes per aquesta tardor de “L’Illa a Escena”. La consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador, ha animat “als formenterers i formentereres a gaudir d’aquesta amplia oferta d’espectacles musicals i teatrals que s’ha programat des del Consell per promoure i fomentar l’oferta cultural a l’illa”. Entre els mesos d’octubre a desembre la Sala de Cultura (Cinema) acollirà set espectacles de dansa, música i teatre adreçats a públic adult i infantil.

Octubre
El mes d’octubre s’inicia amb l’últim espectacle de la companyia Periferia Teatro: “Nube Nube”. La peça és un joc poètic sobre la idea de l’amor romàntic que se’ns transmet des de la més tendra infància. Inspirant-se en el conte “La Sireneta”, la companyia fa una revisió, des de l’humor i l’amor, del que som capaços de fer per ajudar els altres, estimar i que ens estimin, i com, a vegades, per amor ens oblidam de qui som.

“Nube Nube”, recentment estrenada, ha estat guardonada amb el Premi al millor espectacle de titelles Feten 2020, el Premi Drac d’Or al millor espectacle infantil de la Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2021, i el Premi del jurat infantil al millor espectacle, del 33è Festitíteres celebrat a Alacant l’any 2020.
L’obra, recomanada per a infants a partir de 3 anys, es podrà veure el dissabte 2 d’octubre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

D’altra banda, dins del programa d’actes amb motiu del dia Internacional de la Despatologització Trans, organitzat per l’àrea d’Igualtat del Consell, arriba a Formentera: “Entremeses travestis”, un espectacle en el que dos drag queen oferiran uns shows variats per a tots els públics; una mica de folklore, un poc d’activisme, una mica de lipsync i una mica de vogue... tota aquesta fantasia amb molt d’art per fer gaudir al públic d’una nit ben divertida.
L’espectacle es podrà veure dissabte 16 d’octubre a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema)

També a l’octubre, el públic podrà gaudir de l’espectacle “Blowing”, una peça de dansa, audiovisual i música dirigida pel coreògraf Toni Mira, referent de la creació contemporània actual del nostre país. A “Blowing” viurem el viatge d’una petita espora que vol complir el desig d’en Yuri. Un viatge a través del vent, ple d’aventures. Un espectacle visual, poètic i innovador, on la dansa, la música en directe i la tecnologia ens faran alçar el vol cap a un món fantàstic, màgic i absurd.
L’obra, recomanada per a tots els públics, es podrà veure el dissabte 23 d’octubre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Novembre
El 13 de novembre torna a Formentera el gran pallasso i clown Marcel Gros. L’humor i la imaginació es donen la mà en forma d’espectacle amb “Contes Amagats”, on Marcel Gros es presenta com un trobador de contes i emprèn un viatge per camins imaginaris plens de formes, papers, sons i colors… a la recerca de les històries que encara no són a dins dels llibres. Està disposat a anar on faci falta per trobar els contes amagats, s’adona que d’històries n’hi ha per tot arreu, cal atrapar-les i de vegades et quedes quiet i les històries t’atrapen a tu! No deixis que t’expliquin sempre les mateixes històries… Marcel Gros ha estat guardonat amb múltiples premis, concretament, “Contes Amagats” va rebre el Premi Fetén 2019.
L’obra, recomanada a partir de 3 anys, es podrà veure el dissabte 13 de novembre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

I a finals de novembre, arriba a Formentera l’exitosa obra de Guillem Clua “Smiley, una història d’amor”. “Smiley” fa riure i emociona. Mostra amb humor les pors a les quals ens enfrontam quan ens enamoram d’algú. Explora com han canviat la nostra vida les noves tecnologies, amb eines i aparells com ara WhatsApp o els mòbils intel·ligents, alhora que dissecciona amb precisió les contradiccions de les relacions afectives. És una comèdia dirigida per Joan M. Albinyana i interpretada per Héctor Seoane i Joan Toni Sunyer. Els dos actors han estat reconeguts amb el Premi a la millor interpretació masculina ex aequo per l’Associació de Teatres Públics de les Illes Balears.
L’obra es podrà veure el pròxim dissabte 27 de novembre a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Desembre
El mes de desembre arriba a formentera el musical “Tina, la bruixa fina”. Un espectacle de titelles i cançons, on la protagonista és una bruixeta molt espavilada, que vol aprendre els secrets del seu ofici. Per aconseguir-ho, compta amb l’ajut de Tomassot, un bruixot gran i experimentat. És un divertit musical on els nens gaudiran de valent.
L’espectacle es podrà veure el dissabte 11 de desembre a les a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

I per concloure la programació de L’Illa a Escena, diumenge 12 de desembre, Úrsula Pomar i Jota Hidalgo oferiran un concert de flauta i piano, dos artistes que varen creuar els seus camins sent professors de l’Escola de Música i Dansa de Formentera. La seva passió per l’illa els ha inspirat per confeccionar un concert únic, que reivindica la presència de la música clàssica. En aquest recital ens presenten un repertori molt exigent tècnicament, ple de bellesa i virtuosisme.
El concert tendrà lloc diumenge 12 de desembre a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Preus
Tots els espectacles infantils tenen un preu de 4 euros. Els espectacles d’adults tenen un preu de 7 euros per als majors de 25, i de 5 euros per als menors de 25 anys.

Tenint en compte la situació excepcional generada per la crisi de la covid-19, aquesta edició l’entrada serà gratuïta per a persones en situació d’atur i autònoms sense activitat.

Entrades
Les entrades es podran adquirir al web entradesformentera.cat on s’informarà de la sortida de la venda d’entrades. Generalment la venda d’entrades s’obrirà el divendres de la setmana anterior de cada espectacle.

Suport cultural
L’Illa a Escena compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics per a la difusió de les arts escèniques i de Platea del Ministeri de Cultura, amb la finalitat d’impulsar la programació conjunta de companyies professionals de dansa, teatre i circ, enriquir l’escena cultural i garantir als ciutadans l’accés a la cultura.

Els espectacles es duran a terme aplicant els protocols de seguretat i complint la normativa vigent.

20 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

9a edició del Formentera Fotogràfica, 5 dies per reflexionar sobre el món de la imatge

foto 2021 formen fotograficaEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Cultura, informa que entre el 8 i el 12 d’octubre se celebrarà la novena edició del festival Formentera Fotogràfica. En aquesta edició hi haurà cinc dies per reflexionar entorn el món de la imatge al costat de reconeguts professionals com Sofía Moro, Txema Yeste, Lua Ribeira, Ana Esmith – Miss Beige, Nando Esteva, Luis Tato, Cristina de Middel, Jon Cazenave, Paco Gómez, Gloria Oyarzabal, Fernando Maquieira i Ferran Forné del diari ARA.

Segons explica el seu director Francesc Fàbregas “un any més, Formentera Fotogràfica segueix apostant per una programació eclèctica amb l’objectiu de donar espai, promoure i posar en valor la riquesa inherent a la cultura visual contemporània de caràcter nacional”.

Les inscripcions estan pràcticament esgotades, però encara queden places. En aquest sentit, la presidenta del Consell i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha animat als formenterers i formentereres amants de la fotografia a inscriure’s. Per als residents hi ha un 50 % de descompte en el preu.

La responsable de Turisme ha destacat que “aquest és un esdeveniment que se celebra en un escenari idoni per captar fotografies i que porta a la nostra illa en el mes d’octubre visitants respectuosos amb Formentera i que difonen i aprecien les seves característiques singulars”.

Formentera Fotogràfica és un festival impulsat pel Consell de Formentera, que compta amb la direcció de Francesc Fàbregas. És un espai de coneixement, reflexió i creació col·lectiva a través de sessions pràctiques i teòriques en format reduït conduïdes per grans noms de la fotografia i la cultura visual contemporànies. El festival està dirigit a professionals, estudiants i/o aficionats de la imatge amb ganes d’intercanviar experiències de tu a tu amb tots els agents del sector en un entorn idoni com Formentera.

Es pot consultar el programa complet així com fer les inscripcions al web: formenterafotografica.com.


17 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell ofereix 12 cursos de català dels nivells A2, B1, B2 i C1 de preparació per a la convocatòria de gener de 2022

El Consell Insular de Formentera, a través del Servei d’Assessorament Lingüístic, ofereix dotze grups de català dels nivells A2, B1, B2 i C1 per preparar la pròxima convocatòria oficial de proves de la direcció general de Política Lingüística del Govern balear prevista per al gener de 2022.

Les places són limitades i l’alumnat només podrà apuntar-se a un sol grup. Un cop realitzada la preinscripció, i abans de l’inici del curs previst per al 13 i 14 d’octubre, l’alumnat rebrà un correu de confirmació que ha set inscrit en el grup desitjat. Els cursos seran gratuïts.

Preinscripció del 20 de setembre al 6 d’octubre
El període de preinscripció als cursos s’inicia el dilluns 20 de setembre i finalitza el 6 d’octubre. Aquesta preinscripció es pot realitzar per via telemàtica a través de l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC), o bé de forma presencial, sempre tenint en compte que s’ha de demanar cita prèvia, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), situada al carrer de Ramon Llull, 6, de Sant Francesc. Per demanar cita prèvia, s’ha de telefonar al 971 32 10 87, de 15.30 a 20.30 h.

Pel que fa als nivells, s’oferten cinc grups del nivell inicial (A2), dos del nivell B1, tres del B2 i dos més del C1. Per a aquest primer quadrimestre, no s’oferirà el nivell C2, perquè no hi haurà proves oficials d’aquest nivell a la convocatòria de la DGPOLING del mes de gener. Es poden consultar els horaris i els dies dels cursos en el moment de fer la preinscripció.

17 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La posidònia de Formentera envia un missatge de conscienciació mediambiental des de les profunditats del mar

cartell 2021 aixetaAEl Consell de Formentera ha editat uns adhesius amb missatges de conscienciació mediambiental inclosos dins la campanya ‘Conservem el nostre gran secret’ de Save Posidonia Project. En aquest cas, els adhesius estan ideats per ser posats en els banys dels establiments turístics i comercials de l’illa, però també dels residents que ho desitgin.

Els adhesius contenen els següents missatges: “T’ho deman des del més profund del mar: no tiris deixalles al vàter”, en el primer cas, i “T’ho deman des del més profund del mar: tanca bé l’aixeta”, en el segon cas. L’etiqueta #laposidòniacomençaaquí acompanya els dos dissenys que es presenten en tres idiomes, català, castellà i anglès.

“En aquesta campanya donem personalitat pròpia a la posidònia i volem conscienciar que la mar i la seva protecció comença a les nostres llars, a les nostres aixetes i claveguerams”, segons ha explicat la presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer.

Els adhesius, dels quals s’ha fet una primera tirada de 600 impressions, es repartiran entre els associats de la Pimef, la Cambra de Comerç i l’Associació Hotelera de Formentera. Els residents que ho desitgin el podran recollir a la seu central del Consell de Formentera i a les Oficines d’Informació Turística.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat la importància de fer polítiques de conscienciació ciutadana, adreçades tant a turistes com a residents, per fomentar des de la institució la cura del medi ambient.

Aquesta campanya s’emmarca dins el Save Posidonia Project, que se celebra la pròxima setmana a la nostra illa. Aquest és el programa del fòrum:

Divendres, 24 de setembre
El primer dia es desenvolupa en tres blocs. En el primer, es donarà la benvinguda als participants i la presidenta del Consell oferirà la ponència inaugural en la qual presentarà el full de ruta d’enguany i es presentaran les conclusions del treball de camp fet durant el Posidonia Mediterranean Network, que se celebra a l’illa els dies anteriors.

En el segon bloc, ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, es combinaran taules de treball i conferències en les quals els experts abordaran el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.

A la tarda, el tercer bloc, sota el títol ‘Illes neutres en carboni’, abordarà les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda.

Dissabte, 25 de setembre
El segon dia, s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 h s’organitza la neteja de la platja de s’Estufador. I a les 12.30 h, una visita de les prades de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.

17 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 136 de 403

136

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat