• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

El Consell s’adhereix a la celebració del Dia Europeu de les Llengües

foto 2021 dia europeu llenguesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Política Lingüística, s’ha sumat a la celebració del Dia Europeu de les Llengües, que es commemora avui dia 26 de setembre, que promou el respecte a la diversitat lingüística, d’acord amb la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Aquesta efemèride va néixer l’any 2001 de la mà del Consell d’Europa i la Unió Europea amb la intenció de fomentar la diversitat lingüística, l’aprenentatge de llengües i, en definitiva, l’entesa intercultural entre els milions de ciutadans europeus. Enguany, per tant, fa vint anys d’aquest compromís per la defensa del tarannà lingüístic i cultural divers d’Europa, un territori amb més d’una setantena de llengües.

La consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch, ha destacat que “amb aquesta adhesió es va posar de manifest la importància de vetllar per la supervivència de les llengües i la normalització lingüística”. Guasch ha subratllat que “les llengües representen l’essència de les diferents cultures i, a la vegada, són el principal canal de comunicació. Per tant, preservar una llengua és protegir una manera de mirar, de comprendre i d’interpretar el món”.

En aquest sentit, la llengua catalana, com a pròpia del territori, és la contribució de les Illes Balears, juntament amb la resta de territoris on es parla, a la diversitat lingüística i cultural europea. Amb deu milions de parlants aproximadament, és la llengua sense estat més parlada a la Unió Europea i, de fet, té més parlants que algunes llengües amb estat.

Experiències d’alumnes dels cursos de català a Ràdio Illa

Per tal de conèixer algunes de les llengües parlades a Formentera, el Servei d’Assessorament Lingüístic, emetrà a través de Ràdio Illa al llarg de la setmana que ve una sèrie de breus entrevistes realitzades a alumnes dels cursos de català perquè parlin de la seua llengua. A més, cada un d’ells llegirà les primeres estrofes de la cançó “Visc a Formentera” en la seua llengua materna


26 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell i l’IBEAM inicien l’estudi d’un vaixell romà del segle IV dC enfonsat en aigües de Formentera

foto 2021 ibeamEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, i l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) han començat una campanya destinada a estudiar en detall les restes d’època romana (segle IV dC) submergides a 77 metres de profunditat.

Els objectius d’aquesta campanya se centraran en l’estudi del carregament que encara es conserva al jaciment, a través d’un model digital del terreny en 3D i de l’estudi dels materials extrets el 2006 i que es troben dipositats al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera. Aquest derelicte va ser declarat Bé d’Interès Cultural l’any 2007.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat “l’interès del Consell a investigar i protegir el patrimoni històric subaquàtic de Formentera”, i ha avançat que aquesta tasca suposa “el punt d’inici d’un projecte d’una durada de quatre anys (2022-2025) que estarà dedicat a estudiar els derelictes submergits a mitja profunditat al llarg de la costa de Formentera”.

Renovació del conveni amb l’IBEAM

Així, el Consell ha renovat el conveni amb l’IBEAM per continuar treballant en la investigació, protecció i difusió del patrimoni arqueològic subaquàtic de Formentera que tendrà, a més, l’objectiu de localitzar aquestes restes arqueològiques i explorar noves metodologies d’estudi que permetin extreure el màxim volum d’informació d’aquestes troballes.

La campanya, que s’ha iniciat aquesta setmana i es perllongarà fins a finals de mes, està dirigida per dos arqueòlegs de l’IBEAM, el dr. Enrique Aragón Núñez i Javier Rodríguez Pandozi, que dirigeixen des de 2014 el projecte d’elaboració de la Carta Arqueològica Subaquàtica de l’illa de Formentera. A més, comptarà amb la col·laboració del doctor Alejandro Quevedo, especialista de cultura material romana procedent de la Universitat de Múrcia, autor de mig centenar publicacions i que ha treballat en centres d’excel·lència internacional. Aquest projecte comptarà també amb la participació del fotògraf Jordi Chias, professional de gran renom en l’àmbit internacional que participa en alguns dels projectes més capdavanters de conservació marina, com el Projecte Gombessa, i de Joseba Alberdi, bussejador tècnic i personal docent de CIFP Blas de Lezo, que actuarà com a cap d’equip de busseig.


25 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La Mitja Marató Illa de Formentera busca persones voluntàries per col·laborar en la prova

cartell 2021 voluntaries mitja maratoEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Esports, anima a participar en la Mitja Marató del pròxim 9 d'octubre com a persona voluntària. La col·laboració amb la prova es portarà a terme durant la tarda del 9 d'octubre i el voluntariat consistirà en ajudar a l'avituallament en carrera, lliurament de medalles i ajuda en la meta. Les persones interessades es poden inscriure al poliesportiu Antoni Blanc de 8 a 21.30 hores.

24 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

IV Fòrum del Save Posidonia Project

foto 2021 SPP forumALa presidenta i consellera de Turisme del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha presentat avui la quarta edició del Fòrum Save Posidonia Project que té lloc avui a la Sala de Cultura (Cinema). En el primer bloc d’aquesta jornada, la presidenta ha presentat les conclusions dels grups de feina que es varen organitzar ahir amb representació del sector empresarial, la ciutadania, ONG i experts per posar en comú la situació actual i fer un full de ruta.

Segons ha explicat la presidenta, entre les principals necessitats urgents que hi ha a l’illa, i que s’han assenyalat en aquests grups de feina, destaquen “regular els fondejos per evitar la pressió d’embarcacions que hi ha tant al Parc Natural com a tota l’illa, regular i reduir les connexions marítimes de la línia entre Eivissa i Formentera, i determinar la capacitat de càrrega de Formentera, no només de la part terrestre, sinó també de la marítima”. “A més, necessitam polítiques de caràcter global, perquè les decisions de creixement d’altres territoris tenen conseqüències en el nostre litoral, que es veu saturat”, ha afegit. "Totes aquestes decisions per ser una illa sostenible les prenem conjuntament amb la ciutadania de Formentera, però hem d’anar més enllà i involucrar tota la Mediterrània tant en la protecció de la posidònia, com de tots els recursos naturals", segons ha conclòs.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat en la seva intervenció el creixement d'aquest fòrum des dels seus inicis, a l’any 2017, "que enllaça turisme i medi ambient" i la feina de "conscienciació i sensibilització que es fa d'un bé que, com al seu dia va recordar el biòleg Manu San Fèlix, ens aporta l'oxigen que respiram a Formentera". "En la posidònia tenim el nostre pulmó", ha subratllat el conseller, que ha enumerat els projectes finançats a través de l'apadrinament de les praderes. Així mateix, ha avançat als assistents que el projecte ImPeFora, de la Universitat de les Illes Balears, que analitzarà l'afecció de microcomponents en la posidònia, ha guanyat la darrera convocatòria del Save Posidonia Projecte, amb un pressupost de 112.000 euros.

En el segon bloc del Fòrum hi hagut conferències sobre ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, combinades amb taules de treball i conferències en les quals els experts aborden el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.

A la tarda, en el tercer bloc, es parlarà sobre les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda, que també correrà a càrrec de la presidenta.

Dissabte, 25 de setembre

En el marc del Fòrum, demà s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 hores, s'ha organitzat la neteja de la platja de s’Estufador. Hi ha programada una sortida amb autobús a les 9 h des de l'aparcament de sa Senieta, a Sant Francesc. A més, la neteja compta amb la col·laboració de Plastic Free Formentera i Qué Celeste.

I a les 12.30 h, hi haurà un visita de les prades de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.

Tota la programació del Fòrum Save Posidonia Project es pot consultar aquí.


24 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Les Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona tornen de l’1 al 7 d’octubre

cartell 2021 jornades estudis locals JMC El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que entre l’1 i el 7 d’octubre tornen les Jornades d'Estudis Locals Joan Marí Cardona, que enguany compleixen la desena edició. Totes les conferències se celebraran a la sala de plens del Consell de Formentera, a partir de les 20.15 hores. L’entrada és gratuïta i no cal fer reserva prèvia.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha mostrat la seva satisfacció “per poder celebrar de nou les jornades, que van quedar suspeses l’any passat per mor de la pandèmia” i n’ha subratllat l’interès documental: “són unes jornades multidisciplinàries amb un contingut variat, exhaustiu i molt interessant que ens ajuda a conèixer més en profunditat la història de Formentera”.

A més, la consellera ha recordat que enguany ja s’han publicat dos números de la revista Formentera, que recullen les conferències pronunciades a les jornades dels anys 2015 i 2016 i que es continuarà actualitzant. També s’editarà una publicació de l’any 2020 amb els articles que s’havien de presentar en les jornades que no es varen poder celebrar.

El programa de conferències és el següent:
- Divendres, 1: Protección, conservación y difusión de la arquitectura vernácula. A càrrec de Camila Mileto i Fernando Vegas, doctors arquitectes i catedràtics de la Universitat Politècnica de València.
- Dilluns, 4: Ús de sòl rústic de Formentera. A càrrec de Vicent Prats Ramon, tècnic superior d’ordenació del territori del Consell d’Eivissa.
- Dimarts, 5: Malalties i epidèmies de les Pitiüses. A càrrec de Fanny Tur, historiadora i arxivera de l’Ajuntament d’Eivissa.
- Dimecres, 6: Les plantes per a la salut. A càrrec de Josep Colonques Garrido, acupuntor, naturista, comunicador i autor de nombroses publicacions sobre salut natural.
-Dijous, 7: Repressió institucional franquista a Formentera: la Causa General. A càrrec de Francisca Riera Escandell, historiadora.

El Centre de Professorat de Formentera ha inclòs el cicle de conferències dins de l'oferta formativa per al personal docent, de manera que la Conselleria d'Educació del Govern balear reconeixerà els crèdits a aquelles persones interessades que assisteixin a les sessions.

24 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 134 de 403

134

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat