• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

30è aniversari del cinema de Formentera

Foto cinema sala de cultura El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que enguany se celebra el 30è aniversari de la Sala Municipal de Cultura (Cinema).

Història de la sala
La Sala de Cultura de Formentera inicià la seua trajectòria l’any 1987 en el marc de les Festes de Sant Jaume, amb una conferència de l’historiador Joan Marí Cardona. No és però, fins al 20 de febrer de 1988, quan la Sala Municipal de Cultura inicià la programació estable i ininterrompuda fins al dia d’avui gràcies a la seva gestió professionalitzada, un espai polivalent amb capacitat per a 268 persones que permet gaudir de l'oferta cultural i esdevé un punt de trobada de la ciutadania, ja que el cinema és un dels llenguatges artístics més destacats de la societat contemporània.

30 anys després de la primera sessió de cinema, que va portar la pel·lícula La Misión a Formentera, la Sala de Cultura Municipal constitueix un model d'espai cultural en contínua renovació, amb la seva adaptació a l'era digital amb la finalitat de continuar innovant en benefici de Formentera. Això permet oferir una programació cinematogràfica comercial actual i estable cada divendres i diumenge de l’any.

Així mateix, la Sala ofereix obres de teatre, cicles de música i dansa, conferències, presentacions de llibres i espectacles infantils, i serveix com a espai per a la realització de cursos d'arts escèniques com teatre i dansa.

Activitats de celebració del 30è aniversari
Per tal de celebrar aquesta onomàstica, per al proper dimarts dia 20, a les 21h i amb entrada de franc, s’ha programat una sessió especial amb la projecció del la pel·lícula La Bamba, film que va estar en cartellera la darrera setmana de març de 1988 i que és el que més espectadors han vist en l'historia del cine de Formentera.

A més, les sessions de cinema d’aquest cap de setmana (16 i 18 de febrer) i les del divendres 23 i diumenge 25 seran a un preu especial de 3€ per a tots els espectadors, mentre que el dissabte 24, i aprofitant el recital de piano i dansa espanyola Evocación, interpretat per na Nieves Portas i en Jose Jaime Hidalgo De la Torre, docents de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Formentera, es farà un petit convit a tots els espectadors amb un mini pica-pica i cava.

Des del Consell es vol agrair expressament l’esforç a totes les persones que han fet i fan possible aquests 30 anys de cinema a Formentera.

L’Illa a Escena es posa en marxa aquest cap de setmana de la mà de la companyia teatral La Fornal d’espectacles amb 'Les Aventures de Gepeto i Pinotxo'

foto gepeto i pinotxoEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, presenta aquest cap de setmana l’espectacle Les aventures de Gepeto i Pinotxo, una obra de teatre per a tota la família i que forma part del programa l’Illa a Escena.

La companyia La Fornal ens porta el clàssic escrit per Carlo Collodi a final del segle XIX ambientat en un poblet italià on dos vells amics decideixen construir un titella. Aquest titella serà el fill que tan li hauria agradat tenir a en Gepeto, i es dirà Pinotxo. Aquest fillet de fusta, però, no serà tal com pensava el seu pare Gepeto, sinó que li sortirà ben entremaliat. Això el durà a viure moltes aventures, unes experiències vitals que el duran des de l’engany i la frustració a l’esplendor de convertir-se en un nen.

L’escenografia es presenta en una petita habitació on els infants podrien tenir els seus jugarois. La tècnica d’interpretació és diversa, híbrida entra el contacontes i el teatre clàssic, amb una mescla de tècniques en què els objectes agafen forma de personatge, les ombres donen gran visualitat a l’espectacle i les titelles ajuden a situar la història.

L’obra forma part del circuit TALENT IB 2018 impulsat per l’Institut d’Estudis Baleàrics (ILLENC) del Govern de les Illes Balears.

La companyia
La Fornal d’Espectacles és una companyia mallorquina de gestió i formació artística amb més de 25 anys d’experiència i disposa de la seva pròpia sala, La Fornal, un espai de suport a la creació que des de la seva direcció obté un procés autogestionat per part de tots els artistes que s’hi vinculen.

La funció es podrà veure a Formentera aquest proper dissabte 17 de febrer a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema). Té una durada de 50 minuts i les entrades es podran adquirir per 3 euros a la taquilla del cinema el mateix dia de la funció.

Enllaç vídeo Youtube: https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=m0gQqBiYO5A

Contacontes 'les joguines de la Martina' a càrrec de Cristina Brunet aquest divendres a la Biblioteca Marià Villangómez

contacontes les joguines de la martina 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el proper divendres 16 els més petits podran gaudir d’una nova vetllada de contacontes a la Biblioteca Marià Villangómez a partir de les 18 hores.

L’espectacle escollit per a aquesta ocasió serà “Les joguines de la Martina” una obra a càrrec de na Cristina Brunet que recull diferents expressions artístiques i teatrals com la manipulació de titelles, la creació de música original per a l'espectacle i la interpretació de les cançons en viu i amb diferents instruments que formen part de l'escenografia.

Na Martina és una contacontes que va arreu del món cercant històries per contar als boixos. Però no li serveix qualsevol història, sinó que té un do que li permet parlar amb les joguines, que li narren les seves aventures, ja que, quan els petits van a dormir, elles surten a trescar món i a jugar.

En aquest espectacle coneixerem un osset de peluix poruc que estima molt en Toni, el seu propietari; una granoteta plena d'arròs que es buida per culpa d'uns ratolins; un cavallet de cursa que cau per l'escala perquè no va alerta i un porquet que guarda com un tresor les monedes que n'Aineta li posa a l'esqueneta.

Un espectacle musical i colorit que pretén engrescar l'alumnat perquè s'uneixi al joc i a cantar les cançons de na Martina.

El Carnaval torna a Formentera aquest proper diumenge

Carnaval-formentera-19 gEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura i Festes, informa que la festa de Carnaval d’aquest 2018 es celebrarà el pròxim diumenge 11 de febrer a Sant Francesc. A partir de les 11.00 hores tots els participants es podran concentrar a l’aparcament de sa Senieta on s’obriran les inscripcions per a participar al concurs de disfresses. A les 12.00 del migdia s’iniciarà la rua amb sortida des del pàrquing de sa Senieta i amb recorregut pels principals carrers del poble. Enguany la rua estarà animada per la música del grup, Aiye Batucada.

El recorregut passarà per l'avinguda del Pla del Rei, passant pel carrer del bus i evitant la rotonda. Prosseguirà pel carrer d'Eivissa fins a la plaça de la Constitució i seguint pel carrer Santa Maria vers el carrer Marc Ferrer i després el carrer Jaume I per a acabar altra volta a la plaça de la Constitució.

Premis
Els participants al concurs de disfresses tindran la possibilitat de guanyar algun dels següents premis en metàl·lic:
Individual adult
1r premi 200 €
2n premi 150 €

Individual infantil
1r premi 100 €
2n premi 60 €

Parelles
1r premi 300 €
2n premi 200 €

Família
1r premi 300 €
2n premi 200 €

Grup [entre 3 i 10 persones]
1r premi 400 €
2n premi 250 €

Comparses [més de 10 persones]
1r premi 500 €
2n premi 350 €

Carrosses [amb vehicle]
1r premi 950 €
2n premi 650 €

Un cop acabada la desfilada, a la plaça de la Constitució començarà la música de la mà de DJ Blue i DJ Javi Box per tal d’animar el final de festa, mentre que a partir de les 14.00 hores tindrà lloc el dinar popular, organitzat pels pares dels cursos de sisè i l'APIMA CP Mestre Lluís Andreu, per recaptar diners pel viatge de fi de curs. El menjar per als disfressats i disfressades serà de franc.

Subvencions per a la rehabilitació de parets de pedra seca, soterrament de línies i restauració del patrimoni cultural

Pou MarianetEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Patrimoni i Medi Rural, informa que properament es convocaran les bases per a la concessió de subvencions encaminades a rehabilitar parets de pedra seca, a soterrar línies elèctriques i telefòniques i a realitzar intervencions de restauració, conservació, consolidació i rehabilitació en béns del patrimoni cultural en l’àmbit territorial de Formentera aprovades per la Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió de caràcter ordinari el 9 de març de 2017 i les bases de les quals es publicaren al BOIB el 21 de març del 2017.

Requisits per sol·licitar la subvenció
Podran sol·licitar subvencions per a la rehabilitació de parets de pedra seca i per dur a terme intervencions en elements del patrimoni cultural les persones el règim de les quals sigui d’utilització tant en propietat com lloguer, o d’altres formes de gaudi.

Així mateix, podran sol·licitar subvencions per al soterrament de línies elèctriques i/o telefòniques existents, les agrupacions d’afectats o interessats que es constitueixin com a tals i nomenin un representant per canalitzar les seves actuacions amb l’Administració.

Percentatges i imports màxims subvencionables
Per a la rehabilitació de parets de pedra seca i substitució de parets de materials poc adequats es subvencionarà fins a un 60% del cost de la intervenció, i 40 €/m2 per les obres que siguin executades pel mateix propietari, amb un màxim de 15.000 €.

Per soterraments de línies elèctriques i telefòniques existents es cobrirà fins a un 20 % del pressupost d’execució previst amb un màxim de 60.000 €. En intervencions en béns del patrimoni cultural, els béns declarats BIC, BC o amb protecció A en el Catàleg tindran cobertura de fins a un 90% del pressupost de la intervenció amb un màxim de 50.000 €. Els béns amb protecció B fins a un 60% del pressupost de la intervenció amb un màxim de 30.000 €.

Els béns amb protecció C fins a un 50% del pressupost de la intervenció amb un màxim de 25.000 €. Finalment, els béns de l'Inventari seran subvencionats fins a un 40% del pressupost de la intervenció amb un màxim de 15.000 €.

A més dels costos derivats de l’execució de les obres, també es consideraran despeses subvencionables els imports derivats de redacció de projectes i de realització d’estudis històrics i de l’evolució constructiva dels immobles.

Termini i lloc de presentació de sol·licituds
Les sol·licituds es presentaran a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, carrer Ramon Llull n.6, dins del termini de 30 dies hàbils comptats a partir de l'endemà al de la data de publicació d'aquesta convocatòria al BOIB. Les sol·licituds que es presentin fora del termini anteriorment establert, seran excloses i s'arxivaran.

Obligació dels beneficiaris
Els beneficiaris d’aquestes subvencions es comprometen a posar en un lloc visible de la paret objecte de la subvenció, la placa que els lliuri el Consell. En cas de no complir aquesta obligació, es podria denegar la subvenció.

Més articles...

Pàgina 10 de 34

10

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera