• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

Jornada formativa sobre nens, salut i esport a Formentera

foto nens salut i esportLa Sala d’Actes de Cultura del Consell de Formentera acollirà aquest proper dissabte, dia 20, a partir de les 09.30 hores, la ponència “Pla de Valors: Nens, Salut i Esport” a càrrec d’en Xavier Cañellas.

Xavier Cañellas és psiconeuroinmunòleg, conferenciant i docent en diversos màsters i cursos, a més de coautor del llibre “Nens sans, adults sans”.

En la societat actual sovint no som conscients que hem alterat considerablement els nostres hàbits i l’entorn. La mala alimentació, les jornades de treball llargues, la manca d’exercici físic o el sedentarisme, entre d’altres factors, fan que l’entorn artificial en el que vivim, tingui un impacte brutal en la nostra salut, provocant una llarga llista d’alteracions, al·lèrgies, intoleràncies i patologies mentals.

En la formació d’aquest dissabte, en Xavier Cañellas ens parlarà de com descobrir les causes de les nostres dolences en comptes de suprimir-ne els símptomes cara a tenir una actitud activa vers els nostres processos de curació. Cañellas posarà l’èmfasi en el canvi nutricional i d’estil de vida que ens cal per a recuperar la salut i en la resolució dels conflictes emocionals per a millorar la nostra qualitat de vida.

En concret, els punts a tractar seran: Veritats i mites en l'alimentació, Microbiota intestinal, l’Esport com a una necessitat i no una obligació i, finalment, Nens, salut i esport.

Arriba a Formentera 'Por unos pasitos de ná' de la companyia Ambulantes Teatro y Danza

foto-por-unos-pasitos-de-na 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, presenta Unos pasitos de ná, un espectacle de dansa adreçat a nens i nenes a partir de 3 anys que ha obtingut un gran reconeixement de crítica i públic a viles i ciutats d’arreu de l’estat.

Por unos pasitos de ná és un espectacle que fusiona el flamenc i la dansa contemporània. A través del llenguatge de la dansa, es troben ballant tres personatges que representen figures geomètriques. Dos són circulars i l’altra quadrada, la seva forma i el seu ball són diferents.

Atrets per una crida festiva, les rodones passen sense problemes per la porta. Però sorgeix un conflicte quan la quadrada no pot passar, ja que la porta es rodona i no hi cap. Li demanen que canvi la seva identitat, la seva forma, el seu ball; però ella, orgullosa i flamenca, vol mantenir la seva identitat i les seves formes. Ballant, busquen una solució, a vegades de forma divertida i clownesca, fins que la troben en mig d’un ball.

Amb aquests personatges, Ambulantes Teatro y Danza teixeix un divertit espectacle d’estètica clown que planteja la importància de la identitat al mateix temps que promou el respecte al què és diferent.

L’espectacle arriba a Formentera dins del programa PLATEA, que va posar en marxa el 2014 l’INAEM (Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música) del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, que permet al públic formenterer gaudir d’espectacles estatals de gran qualitat.

La companyia
Ambulantes Teatro y Danza es dedica des de fa anys, a la producció d’espectacles infantils. En una primera etapa, la companyia es centra fonamentalment en l’adaptació de textos juvenils, per passar després a integrar el llenguatge de la dansa en totes les seves peces. El grup s’ha format al Teatre Escola Municipal d’Albacete i en la Sala Cuarta Pared de Madrid. Entre algunes de les seves peces es troben Don Quijote para niños, Pulgarcito y Déjate llevar.

A més de l’escenificació de l’obra de dissabte, aquest divendres tarda/vespre els integrants de la companyia Ambulantes Teatro y Danza impartiran tres tallers per a les alumnes de l’Escola de Música i Dansa de Formentera.

Por unos pasitos de ná es podrà veure a Formentera aquest dissabte 6 d’octubre a les 18.00 h a la Sala de Cultura (Cinema). L’espectacle té una durada de 50 minuts i les entrades es podran adquirir per 3 euros a la taquilla del cinema el mateix dia de la funció.

Trasllat de l’àrea de Cultura i Patrimoni a Sant Ferran

foto-conselleria-cultura1El Consell de Formentera informa que s’ha fet efectiu el trasllat a Sant Ferran de l’àrea d’Educació, Cultura i Patrimoni, així com del Servei d’Assessorament Lingüístic i les àrees de Comerç i Mercats i la de Participació Ciutadana.

A partir d’ara, doncs, qualsevol gestió o consulta relacionada amb alguna d’aquestes àrees es podrà fer efectiva a la nova direcció, carrer Mallorca número 17A, en l’horari habitual; matins de 09 a 14 hores.

Es dona compliment així a la proposta del Debat d’Estat de Formentera del 2017 que instava al Consell Insular a traslladar aquestes àrees a Sant Ferran per potenciar aquest nucli com a principal centre cultural de l’illa.

Conclusions dels treballs d'exhumació al cementiri de Sant Ferran

foto cementeri-sant-ferran1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, la consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, així com la consellera insular de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador i l’arqueòloga i antropòloga forense Almudena García-Rubio, han presentat avui els resultats de l'exhumació al cementeri de Sant Ferran duta a terme a finals de novembre i inicis de desembre de l’any passat.

L'objectiu de l'exhumació era la recuperació de les restes de Jaume Ferrer Ferrer (Jaume de na Morna), Josep Ribas Marí (Pep de Baix), Joan Tur Mayans (Joan de can Pep Damià), Jaume Serra Juan (Jaume de can Mariano d'en Corda), Vicent Cardona Colomar (Vicent de can Fumeral), assassinats el dia 1 de març de 1937 al cementeri de Sant Ferran.

Resultats de l’exhumació
Els treballs van consistir en 6 sondejos a l’interior i 5 sondejos a l’exterior del cementeri de Sant Ferran a més de la revisió de les restes de l’ossera. És just en aquest darrer espai on es trobaren tres fragments d’os, dos de crani i un d’húmer, amb orificis d’entrada i marques produïdes per trets d’armes de foc. A més, a l’exterior del cementiri es van trobar restes de quatre projectils de Màuser, calibre 7 mm, emprats en l’afusellament.

Durant aquest 2018 s’ha efectuat la comparació genètica de les restes trobades amb l’ADN dels familiars dels cinc assassinats. Malauradament, les restes òssies trobades no contenien mostres suficients per a l’anàlisi, així que la via genètica ha quedat aturada en aquest punt.

D’altra banda, s’ha dut a terme la recerca de les causes de mort en el registre civil de totes les persones enterrades al cementiri donant com a resultat que cap dels difunts ho va ser a causa d’arma de foc. Aquest fet recolza doncs la hipòtesi de que les restes trobades pertanyen a tres de les cinc víctimes afusellades.

“Aquesta investigació documental ens permet assegurar que les restes trobades corresponen a tres de les cinc persones assassinades a la tàpia del cementiri de Sant Ferran” ha certificat Fanny Tur, una evidència que per a la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, ajuda a tancar el relat del que va passar l’1 de març del 1937. “Gràcies a la Llei de fosses i al fet que la comissió decidís exhumar la fossa de Sant Ferran, a Formentera s’ha parlat d’aquest tema i les famílies han pogut expressar el que havien viscut”.

Govern i Consell han deixat en mans de les famílies dels afusellats la decisió del destí de les restes localitzades, tot i que se’ls ha proposat que aquestes siguin dipositades en una urna que s’instal·laria al cementiri junt a una placa que recordi els fets esdevinguts l’1 de març del 1937.

Curs de restauració de fusta en l’arquitectura tradicional

foto visita-al-moli vell-de-la-molaDurant la setmana passada, del 24 al 28 de setembre, es s’ha dut a terme el curs La restauració de la fusta en l’arquitectura tradicional, organitzat per l’àrea de Patrimoni Cultural del Consell Insular de Formentera en col·laboració amb la Petita i Mitjana Empresa de Formentera (PIMEF).

El curs formatiu, amb una durada total de 20 h, s’ha realitzat a la seu de la PIMEF, tot i que també s’han fet algunes visites a immobles històrics inclosos en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera, per conèixer supòsits pràctics on observar i identificar diferents patologies de la fusta en les construccions tradicionals i plantejar possibles maneres d’intervenir-hi.

El curs l’ha impartit la professora Marisa Justo, llicenciada en Història de l’Art, diplomada en Restauració i màster en Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic. Justo ha dirigit nombrosos projectes de restauració d’elements de fusta en edificis històrics promoguts pel Ministeri de Cultura i ha impartit docència en el màster de Restauració i Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic de la Universitat d’Alcalá de Henares.

El curs l’han seguit unes quinze persones amb perfils diversos com ara fusters, restauradors, treballadors del sector de la construcció, artesans i arquitectes, entre d’altres.

La formació sobre tècniques i materials propis de l’arquitectura tradicional està contemplada en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019, aprovat pel Ple del Consell i vigent actualment. Anteriorment, i en aquesta mateixa línia, l’any 2017 el Consell i la PIMEF ja organitzaren i dugueren a terme un curs de treball i aplicació de la calç en l’arquitectura tradicional.

Més articles...

Pàgina 10 de 44

10

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera