• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

Formentera recorda als cinc assassinats pels franquistes amb un acte al cementiri de Sant Ferran

foto record 2Formentera ha acollit avui, Dia de les Illes Balears, el primer acte de la campanya de senyalització d’espais de memòria democràtica posada en marxa pel Govern de les Illes Balears, a proposta de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses, adscrita a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.

L’acte s’ha fet aquesta tarda de dijous al cementiri de Sant Ferran i ha consistit en la instal·lació d’un monòlit amb un disseny d’en Sebastiano Rossi amb el que es pretén uniformitzar els espais d'aquestes característiques perquè tinguin la consideració d'espai de memòria democràtica. S’ha instal·lat també una placa amb els noms dels cinc formenterers assassinats pels franquistes: Jaume Ferrer Ferrer, Josep Ribas Marí, Joan Tur Mayans, Jaume Serra Juan i Vicent Cardona Colomar, que varen ser afusellats a l'1 de març de 1937, just avui fa 81 anys, a la tàpia de darrere del cementiri.

Les conselleres de Cultura Fanny Tur, del Govern, i Susana Labrador, del Consell de Formentera, així com Artur Parrón, en representació del Fòrum per la Memòria Històrica d'Eivissa i Formentera i nombrosos familiars dels cinc assassinats han assistit a la inauguració del monòlit en un acte que segons la consellera Labrador, serveix per a què “posem una pedra més en aquesta reparació de la memòria històrica, un espai per a que les famílies puguin venir a recordar els seus parents i expressar un dolor que mai haurien d’haver patit”.

Fanny Tur, per la seva banda, ha volgut recordar que “una comunitat, un poble, no pot celebrar la seva diada com cal quan encara hi ha molts dels seus ciutadans enterrats a fosses comunes. Crec que és molt simbòlic que avui, Dia de les nostres Illes i també dia del trist 81 aniversari de l’assassinat de cinc veïns de Formentera, haguem pogut aprofitar, tant Govern com Consell, per a descobrir aquest monòlit, que és el primer que s’instal·la” .

Artur Parrón ha destacat el paper dels familiars dels desapareguts a l’hora de preservar la memòria històrica, “ells són els veritables protagonistes, perquè simbolitzen aquesta democràcia, incomplerta i imperfecta que tenim, que quaranta anys després d’haver-se iniciat, encara està buscant els ossos de la gent que va morir, precisament, inaugurant aquesta democràcia, que va ser la democràcia de la segona república”.

La Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme (publicada al BOIB 76/2016, de 16 de juny) estableix mesures de protecció i dignificació dels espais on hi ha hagut els cossos de persones desaparegudes durant la guerra civil espanyola.

Antecedents
Durant el mes de novembre del 2017 es va fer una intervenció arqueològica al cementiri de Sant Ferran de amb la intenció de trobar els cossos de cinc formenterers assassinats durant la guerra civil. Aquesta intervenció, aprovada el 26 d'abril de 2017 per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses, es va dur a terme mitjançant una subvenció a l'entitat memorialista Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, que forma part de la Comissió.

Els treballs de l'equip arqueològic varen permetre ubicar l’indret on foren assassinats els cinc formenterers, amb la troballa de projectils a terra i clavats al mur exterior del cementiri, on es va produir l'afusellament. També es trobaren fragments de crani, amb orifici de projectil que permeten intuir que pertanyen a algú que va patir mort violenta. Aquestes restes òssies són ara mateix al laboratori on es realitzen les proves d'identificació.

Formentera celebra el Dia de les Illes Balears amb esport, cultura, gastronomia i música

foto diada 2 2018Formentera ha celebrat el Dia de les Illes Balears amb esport solidari a benefici de l’AECC a partir de les 11 del matí, hora en que s’ha donat el tret de sortida a la IV Cursa Solidària per a la Dona, una cursa corrent i a peu que enguany ha comptat amb 287 participants que han cobert el circuit urbà de 5 o 10 quilòmetres amb sortida i arribada a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

La plaça de la Constitució ha acollit també, pels volts de les 13 hores, l’acte institucional amb parlament de la vicepresidenta primera del Consell Insular, Susana Labrador.

El parlament d’aquest 01 de març d’enguany ha versat sobre les diferències que fan particulars a cada una de les illes que conformen les Balears, unes diferències que han de servir per a enfortir la Comunitat, ja que per Labrador, “quan cada illa pot fer realitat el seu model, desenvolupar els projectes prioritaris que defensen la seva pròpia gent i ho pot fer amb l’ajuda de tots els illencs, amb l’ajuda del Govern, s’enforteix la Comunitat”.

Just després del parlament, s’ha donat pas a l’actuació de les dues colles locals de ball, es Pastorells i es Xacoters, que han fet una demostració d'aquest patrimoni valuós e intangible que gràcies a la seva dedicació i esforç, ha permès que perduri fins als nostres dies.

Ja cap a les dues, la gent ha partit cap a l’envelat de l’aparcament de sa Senieta, on han pogut degustar la gran paella solidària a benefici de l’AECC.

Els actes continuaran aquest vespre a partir de les 20.30 hores a la Casa del Poble de la Mola, instal·lació que acollirà el Concert de les Illes Balears, amb l’actuació dels Calipoe Trio i en Bep Marquès.

Formentera recorda aquest dijous les víctimes de la repressió franquista

Cementeri sant ferranEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Patrimoni, informa que aquest proper dijous, dia 1 de març, es durà a terme un acte de descobriment d’una escultura u una placa instal·lada pel Govern de les Illes Balears en memòria de Jaume Ferrer Ferrer, Josep Ribas Marí, Joan Tur Mayans, Jaume Serra Juan i Vicent Cardona Colomar, els cinc formenterers assassinats a Formentera l'1 de març de 1937 a la tàpia de darrere del cementiri de Sant Ferran.

D’aquesta manera, es pretén recuperar part de la memòria històrica i dignificar aquest espai per a què hi resti constància d'aquells tràgics fets just el dia que es compleixen 81 anys des de que es produïren.

L’acte es durà a terme el proper dijous, a les 17 hores al cementiri de Sant Ferran i comptarà amb la presència de familiars de les víctimes, representants del Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera, així com de la consellera de Cultura i Participació de les Illes Balears Fanny Tur, la consellera insular de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador i varis conselleres i consellers de l’equip de govern entre d’altres.

Des del Consell de Formentera es fa extensiu el convit a tots aquells que vulguin tenir un record per les víctimes de la repressió.

Cultura, esport i solidaritat per commemorar el Dia de les Illes Balears

Foto actes Dia de les Illes El Consell de Formentera, a través de les àrees de Cultura i Festes, així com la d’Esports, han presentat avui els actes de celebració del Dia de les Illes Balears a Formentera conjuntament amb el director general de Relacions Institucionals i Acció Exterior del Govern de les Illes Balears, Josep Claverol.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha destacat que el proper dijous dia 1 de març se celebrarà la Diada de les Illes, una jornada que s’iniciarà a les 11 hores amb la celebració de la IV Cursa Solidària per a la Dona. A les 13.00 hores tindrà lloc l’acte institucional a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, que serà seguit d’una gran paella solidària a preus populars a favor de l’AECC a l’envelat de l’aparcament de sa Senieta. Ja pel vespre, i a partir de les 20.30 hores, la Casa del Poble de la Mola acollirà el Concert de les Illes Balears, amb l’actuació del Calipoe Trio i en Bep Marquès.

Tallers i torneig de bàsquet
Les activitats del dia de les illes començaran del dimecres 28, amb un taller de mural sobre el menú tradicional illenc, a la Biblioteca Marià Villangómez entre les 17.30 hores i les 19.30 hores. L’esport serà també protagonista, ja que entre el dimecres i el dissabte 3 de març se celebrarà el VI Torneig de Bàsquet Illes Balears Trasmapi al Poliesportiu Antoni Blanc. Aquesta competició comptarà amb participació d'equips de totes les illes.

Contacontes, balls tradicionals i teatre
Les activitats per celebrar el dia de les illes s’estendran al dijous 8 de març, amb el contacontes Cuentos para valientes que tindrà lloc a la biblioteca de Sant Ferran a les 17 hores. Així mateix, el dissabte 10 de març al migdia, a la plaça de la Constitució, hi haurà mostra de balls tradicionals, amb les dues colles locals i tres agrupacions de la resta de Balears, mentre que a les 20.30 hores, a la Sala de Cultura Cinema, s’escenificarà l’obra Es Mijorals de Don Mariano de la companyia Es Molí, acte que servirà per cloure les activitats dedicades al Dia de les Illes Balears d’aquest 2018.

L’Illa a Escena continua aquest cap de setmana amb el recital de piano i dansa 'Evocación'

Foto evocacionEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes presenta Evocación. Un «recital coreogràfic» a partir d’obres de compositors de gran rellevància com Albéñiz, Falla, Turina, Granados, entre d’altres, amb una pinzellada de poemes contemporanis amb la veu pel poeta Julio Herranz.

Evocación és un recorregut per emblemàtiques obres de la música clàssica espanyola com la suite Iberia (d'Isaac Albéñiz), Goyescas (d'Enrique Granados) o La Vida Breu (de Manuel Falla). Un recital que explora un repertori d'alta qualitat artística on es conjuguen música i dansa, i que al seu torn, posa de manifest un model de concert pràcticament en desús amb el qual varen obtenir grans èxits figures com “L'Argentina”, Pilar López o Mariemma.

Un homenatge a la música i a la dansa espanyola en què el virtuosisme del piano i l'embruix de la dansa es donen la mà, en què la delicadesa i la força prenen forma, en què el sonor i el visual es fa patent, en què tots els elements conflueixen i es converteixen en una unió sense fissures.

El recital està interpretat pel pianista, compositor i actual director de la Coral Polifònica de Formentera J. Jaime Hidalgo de la Torre, i la ballarina i coreògrafa Nieves Portas, tots dos «artistes de referència i amb una llarga trajectòria professional», i a més professors de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Formentera en l'actualitat.

L’espectacle, que forma part del cicle “L’Illa a Escena”, s'estrenarà aquest proper dissabte 24 de febrer a les 20.30 hores a la Sala de Cultura (Cinema) de Sant Francesc. Les entrades, que es podran adquirir el mateix dia de la funció, tindran un preu de 5€ l’entrada general, i 3€ l’entrada reduïda per a menors de 25 anys.

Més articles...

Pàgina 9 de 34

9

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera