• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

Les escultures de na Laura Maresc al Centre Antoni Tur 'Gabrielet' del 7 a 17 d’agost

laura maresc 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que des d’avui dimarts i fins el proper divendres 17 d’agost, la sala del Centre Gabrielet acollirà una exposició escultòrica de na Laura Maresc.

'I Sea'
Sota el títol "I Sea" i amb clares influències de l'art povera i el Land Art, la mostra de na Laura Maresc ens proposa una mirada entre el llenguatge abstracte i el figuratiu inspirada en la natura de l'illa, jugant amb la seva gamma cromàtica, i el seu paisatge en moviment.

En paraules de l’autora, “la natura és un mirall que revela el més profund en cada ser, la pell es torna permeable, i comprenem què ens passa en les metàfores que s’esdevenen a l'altra banda dels ulls”. Maresc defineix així Formentera com “horitzó constant, és apertura. 360 graus per percebre amb tots els sentits, i inspirar la més bella alquímia entre sentir i plasmar”.

L’autora, nascuda al Pirineu andorrà, reconeix la seva connexió amb l’essència de l’entorn, “sempre he sentit una forta connexió́ amb el paisatge natural que m'envolta, i tant des del punt de vista escultòric, com des de la meva vessant més performàtica o de ballarina, sempre m'ha fascinat investigar les fronteres entre cos i entorn”.

“I Sea” s’inaugura aquest vespre a les 19 hores i es podrà visitar tots els dies de 10h a 14h i de 17h a 21h a la sala del Centre Antoni Tur “Gabrielet”.

Formentera presenta el catàleg de la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament Vell

foto cataleg 2018 2.jpgEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha editat el catàleg de la Sala d'Exposicions 'Ajuntament Vell' del 2017, un testimoni de l'expressió artística que s'ha pogut veure en aquesta sala de referència destinada a acollir exposicions d'artistes, exposicions col·lectives i mostres d'associacions i entitats socials. Es dona resposta així a una petició expressa del sector artístic i cultural de l’illa.

L’arrelament a Formentera, a partir del qual mirar i entendre el món, és el leitmotiv de les nombroses mostres de pintura, escultura, fotografia, arquitectura o artesania que s'han exposat en aquest espai.

Durant el 2017, per exemple, s’hi han exhibit les pintures i il·lustracions de na Rocio Fraile, Aida Miró, Ana Celada, Robert Hawkins, Elena Montesinos, Julie Aubrun; els collages d'en Jorge Traverso, i la mostra de pintura i joieria de na Raquel Caramazana i Gustavo Fernández Molinari (Amaicha).

També les instantànies han set protagonistes, amb la tradicional exposició del Concurs de fotografia Beni Trutmann, la mostra del fotògraf Jordi Sarrà produïda per Espai F i les imatges abstractes de na Fabiana Schulz.

A més, i amb motiu del Dia de la Dona Treballadora, la sala va acollir les fotografies corresponents al Concurs sobre lactància materna d'Eivissa i Formentera. Així mateix, la fotògrafa Isa Sanz va ser l'encarregada de presentar la seva obra fotogràfica per commemorar el Dia contra la Violència de Gènere. També, i amb col·laboració amb el Fons Pitiús de Cooperació, Formentera va ser testimoni d'una mostra del fotògraf Alex Oriol sobre l'èxode sirià.

D'altres disciplines també han passat per la Sala, com ara la instal·lació d'en Michel Mouffe comissariada per Manolo de Oya (Espai F), la mostra multimèdia d'en Wolff Kahlen, les peces tèxtils de n'Antonieta Airoldi, els tapissos i pintures de na Lia Bottanelli, l'exposició col·lectiva de l'associació Es Far i l'exposició "La primera pedra", dedicada a la Formentera prehistòrica i comissionada per Maria Bofill i Pau Sureda, el Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera, i l'àrea de Patrimoni del Consell Insular.

La Sala també ha acollit la mostra sobre diversitat lingüística presentada per la Comissió de normalització lingüística i estudiants de l'IES Marc Ferrer, així com les creacions dels alumnes de pintura de na Teresa Matilla i els de talla de fusta de n'Aaron Keydar.

Per concloure, l'any la sala va acollir la ja clàssica exposició "Col·lectiva de Nadal" que reuneix diferents artistes destacats de la nostra illa.

Gestionada per l'àrea de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular de Formentera, la Sala d'Exposicions 'Ajuntament Vell' duu gairebé vint anys de programació estable ininterrompuda, oferint exposicions temporals durant tot l'any amb l'objectiu de promocionar i estimular la creació artística.

Pla director de l’Arxiu d’Imatge i So de Formentera

foto-arxiu-imatge-i-so1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que s’ha elaborat el Pla director de l’Arxiu d’Imatge i So de Formentera (AISF), document que disposa les estratègies de treball per a localitzar, recuperar, protegir, recercar, estudiar i difondre els documents d’imatge i so que conformen el patrimoni documental de l’illa.

La creació del Pla director està emmarcat pel Pla de Gestió de Patrimoni Cultural 2017-2019 i estableix un model de gestió de la feina quotidiana de l’AISF que es durà a terme en els plans anuals d’activitats. Així, s’hi estipulen tasques continues, actuacions prioritàries i blocs de feina per objectius, projectes i activitats diverses.

Al pla bianual s’estipula el funcionament continuat i efectiu de l’AISF com a conseqüència de l’aplicació del seu reglament i es preveu com a primera actuació la redacció i aprovació del Pla director. Entre d’altres, els objectius perseguits són transmetre i difondre els coneixements relacionats amb el patrimoni cultural de Formentera, posar en valor el patrimoni cultural de l’illa com a bé col·lectiu i oferir formació a la ciutadania en general i a col·lectius específics en particular com a eina per fomentar actituds cap al patrimoni cultural de l’illa.

Per a la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, “l’aplicació del Pla director de l’Arxiu d’Imatge i So arribarà amb la creació de nous centres culturals, artístics i museístics que ampliaran i consolidaran la xarxa d’institucions culturals de l’illa”. Aquestes institucions requeriran d’una creació de continguts i recursos que els permetin consolidar públic tant local com visitant. Per això, ha puntualitzat Labrador, “s’han d’assumir tasques d’investigació i difusió vinculades a la projecció d’aquesta nova xarxa, de manera que es converteixin en centres de recerca i difusió culturals vius i dinàmics”.

Formentera es prepara per a la Flower de Sant Francesc

flower power sant-francesc alf1Demà dissabte 21, i en el marc de les Festes de Sant Jaume d’enguany, arriba un dels esdeveniments musicals més esperats de l’estiu formenterer, la Formentera Flower, espectacle que un any més comptarà amb la participació d’en DJ Pharma acompanyat d’en DJ Blue, en DJ Javi Box i Jam Factory.

La festa començarà a les 23.00 h a la plaça de la Constitució, encara que anirà precedida abans, i a partir de les 21.30 h, per la Flower infantil, una sessió destinada als més joves que serà conduïda per en DJ Javi Box i amb animació a càrrec de n’Estrella Llach.

Tallers creatius i esport per a infants i joves
Les activitats, però, s’iniciaran a les 19.00 h al jardí de ses Eres, amb un taller esportiu per a infants i joves, que també podran dissenyar i fabricar els seus propis complements per a la festa Flower als tallers creatius organitzats per s’Espurna, escola de temps lliure i animació.

Servei especial de bus
Per facilitar el desplaçament de tothom que vulgui gaudir de la Formentera Flower sense haver de conduir, s’ha establert un servei especial d’autobús que unirà Sant Francesc amb la resta de nuclis poblats i principals punts de l’illa.

Així, la línia que uneix es Pujols amb Sant Francesc passant per sa Roqueta i la Savina, partirà des Pujols cap a Sant Francesc des de les 22.00 h fins les 01.00 h cada mitja hora. De Sant Francesc direcció es Pujols, hi haurà autobús cada mitja hora des de les 01.30 h fins les 05.30 h.

La línia que uneix el Pilar amb Sant Francesc passant per l’Hotel Riu, es Caló, Ca Marí, i Sant Ferran, partirà de la Mola en dues sortides; a les 23.10 h i 00.10 h, mentre que des de Sant Francesc hi haurà cinc sortides direcció la Mola iniciant-se a les 01.30 h cada hora fins les 05.30 h amb la darrera sortida.

El preu del bus serà de 4€ l’anada i de 6€ l’anada i tornada.

La fotògrafa Melba Levick cedeix part del seu fons fotogràfic a Formentera

foto melba levick 1La consellera de Cultura, Susana Labrador, i la fotògrafa Melba Levick, han presentat en roda de premsa aquest matí la cessió al Consell de Formentera d'un fons fotogràfic que conté imatges sobre l’illa realitzades entre els anys 1968 i 1992. Així mateix, s’ha parlat de la mostra d’instantànies d’aquesta reconeguda professional gràfica que s’exposarà des de demà dimarts a la sala de l’Ajuntament Vell.

Labrador s’ha mostrat molt satisfeta per la cessió del material gràfic, ja que permetrà complementar el Patrimoni Documental d'Imatges de Formentera atès el seu valor històric i artístic. “Durant aquesta legislatura hem mantingut diversos contactes amb na Melba i finalment tot s'ha concretat en la cessió del fons fotogràfic format per 300 diapositives en color realitzades entre el 1978 i 1992 i 60 còpies digitals en color i 26 en blanc i negre d'imatges realitzades entre el 1968 i 1971”. Amb aquest fons, el Consell es compromet a desenvolupar les tasques d'estudi, digitalització i difusió pertinents.

Coincidint amb aquesta cessió demà s'inaugura l'exposició Formentera per Sempre, fruit de la selecció realitzada per na Melba d'entre les seves imatges. Aquesta mostra, que es podrà visitar a la sala de l’Ajuntament Vell fins el 04 d’agost, ha estat produïda pel Consell Insular en col·laboració amb l'autora.

Formentera per sempre
Formentera per sempre. Fotografies de Melba Levick, 1972-1992 és una proposta antològica sobre Formentera quan es compleixen cinquanta anys de la primera visita de la fotògrafa a l’illa. Formentera va ser el motiu del seu primer llibre i d’una altra publicació monogràfica una dècada després.

La Sala de l’Ajuntament Vell ja va acollir gran part del seu treball en blanc i negre, fins llavors inèdit, el 2011. Ara, a Formentera per sempre, les seves imatges es converteixen en una mena de memòria col·lectiva de l’illa que Levick va conèixer anys enrere, i que ha quedat enllaçada en els records dels formenterers a través de la seva obra. Formentera és on va començar la seva carrera i on ara conservarà el fons de prop de tres-centes imatges que hi ha realitzat en les seves estades.

Les fotografies que es mostren a l’exposició són fruit d’una selecció realitzada per Levick d’entre les seves imatges més conegudes de la Pitiüsa menor, a les quals se n’han afegit algunes per mostrar les diverses etapes de la seva feina fotografiant-la.

La manera particular de retratar de l’autora, més lligada a un moment o un altre de la seva trajectòria, queda aquí testimoniada a través de l’ull que acuitava per fer les fotografies.

A les imatges en blanc i negre, trobem, sovint, enquadraments dins del mateix pla —reflexos, siluetes repetides per les seves ombres, finestres a través de les quals veure...—, mentre que a les primeres fotografies en color l’atmosfera del lloc pren protagonisme.

Melba Levick
Va iniciar la seva carrera com a fotògrafa a París, a principi dels anys setanta. Durant els primers quinze anys de la seva carrera, s’especialitza en fotografia artística en blanc i negre, obra que s’exhibeix amb freqüència a París, Barcelona i Nova York, juntament amb els seus llibres. El seu treball ha estat publicat en revistes d’arreu del món i les seves fotografies formen part de la col·lecció de Bibliothèque Nationale de París.

Melba ha realitzat més de seixanta llibres sobre viatges, disseny, arquitectura i jardins, que abracen Europa, Àsia i Amèrica. El primer llibre publicat va ser Formentera (1982), que fou un dels primers llibres de fotografia de l’illa. Després vengueren, dins la mateixa col·lecció, els llibres sobre les altres illes; Eivissa (1983), Mallorca (1984) i Menorca (1985). L’any 1993 va fer una nova versió del llibre Formentera, amb textos de Nicolas Schmid. L’any 1996 va publicar Vivir en las Baleares (Chronicle Books), imatges que es van exposar el 1997 a la sala de cultura Sa Nostra de Formentera. Moments llunyans ha estat l'última exposició a Formentera (juliol de 2011).

Més articles...

Pàgina 9 de 40

9

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera