• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Descobertes quatre tombes més a la necròpolis bizantina de Sant Francesc

foto 2020 excavacioEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que ha començat una nova tasca d'excavacions arqueològiques a la necròpolis d'època bizantina que es va trobar l'any 2017 a un solar del carrer del Metge Vicent Riera a Sant Francesc. En aquesta primera setmana, els treballs que estan desenvolupant un equip d'arqueòlegs de l'empresa Sociedad Ciencias Aranzadi han tret a la llum quatre tombes més al costat de les altres quatre que es varen trobar anteriorment i que corresponien l'època tardoantiga del segle VII.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha valorat la feina que s'està desenvolupant en aquest indret. “Aquestes troballes ens ajuden a conèixer més en profunditat la nostra història i per això és fonamental que l'administració impulsi aquestes accions i disposi de les eines adequades per protegir el nostre patrimoni, com són el catàleg de patrimoni cultural i la Comissió Específica d'Arqueologia"” ha assenyalat la consellera Guasch.

Per la seva banda, l'arqueòloga Glenda Graziani ha comentat que, a Formentera, d'aquesta època baixa imperial bizantina hi ha altres necròpolis documentades “una mica anteriors a aquest període, com Can Gabino, Can Toni Blai, monestir de la Mola, etc. i aquesta que no es coneixia fins ara, dins de la finca sa Tanca Vella". Graziani ha subratllat que “s'espera que amb aquesta intervenció es pugui donar una mica de llum a una època menys coneguda; aquesta necròpolis segurament estaria lligada a un assentament que potser algun dia sortirà". De fet, en els treballs ha sortit una estructura excavada a la roca que podria tenir alguna relació amb la necròpolis. També hi ha un camp de conreu antic, "molt interessant per conèixer l'evolució de l'explotació agrícola al llarg de la història".

Per la seva part, la també arqueòloga Almudena García-Rubio ha detallat que “les sepultures trobades estan més separades de les anteriors i que en les dues tombes excavades de moment hi ha restes de dos infants, en una d'elles, i un adult i un infant, a l'altra”. “Les restes tenen un estat de conservació bastant deficient i es farà un estudi de sediments per saber si el tipus de terra afecta la seva conservació”, ha comentat.

Durant una excavació l'any 2017 prèvia a la concessió de llicència d'obres per construir dos habitatges, es va localitzar part d'una necròpolis d'època bizantina, en un espai que es troba dins de l'entorn de protecció del jaciment arqueològic JA-111 del catàleg del patrimoni cultural de Formentera. Posteriorment, l'any 2018 el Consell va signar un conveni de col·laboració amb la propietat de la finca per tal d'assumir l'execució de l'excavació arqueològica de la resta del solar i va treure a concurs públic, que va guanyar Sociedad Ciencias Aranzadi, per un import de 25.703,74€ (IVA inclòs).

17 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Retornen els esdeveniments culturals a Formentera amb un concert de l’Orquestra Simfònica al pati del Far de la Mola

cartell 2020 SimfonicaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que aquest diumenge 21 de juny a les 20.30 hores s'oferirà un concert al pati del Far de la Mola. Ziggy Walrus, agrupació de l'Orquestra Simfònica dels Illes Balears, interpretarà un repertori de versions de The Beatles, David Bowie i John Lennon.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha assenyalat que després que la vida cultural s'hagi reactivat amb la reobertura de la biblioteca, la sala d'exposicions de l'Ajuntament Vell i del Far de la Mola “aquest és el primer acte cultural que el Consell de Formentera programa després de la crisi originada per la Covid-19 i ens fa molta il·lusió, a més coincideix també que és el primer concert que se celebra al pati del Far de la Mola des de la posada en marxa del nou espai cultural”.

El concert serà gratuït i tendrà un aforament limitat. Es pot reservar l'entrada des d'avui fins dijous 18 de juny al següent correu electrònic: cultura@conselldeformentera.cat.

Sant Jaume
Susana Labrador també ha destacat que aquest any “donades les circumstàncies ocasionades per la crisi sanitària i les mesures de seguretat derivades s'ha decidit ajornar la programació prevista per les Festes de Sant Jaume 2020, i passar-la íntegrament per a les Festes de Sant Jaume 2021”. Tot i això, la celebració de les festes de Sant Jaume d'aquest 2020 es farà amb un format alternatiu segons ha afegit la consellera.

En aquesta edició s'ha elaborat un programa de festes de proximitat apostant per artistes locals, en actuacions de petit format i que es realitzaran de manera simultània a diferents localitzacions de l'illa per tal d'integrar-hi tots els nuclis urbans i evitar l'aglomeració de persones en un sol poble. D'aquesta manera es dona suport als músics i artistes de l'illa i es nodreix de vida cultural tots els nuclis.

El tret de sortida serà dimarts 14 de juliol i es conclourà el dissabte 25 de juliol coincidint amb la Diada de Formentera incloent-hi actuacions musicals, espectacles de teatre, exposicions i espectacles infantils.

Pel que fa referència a les festes patronals que es celebren durant l'estiu, des de l'àrea de Cultura s'està amb contacte amb les associacions de veïns i comissions de festes per ajudar-les si volen organitzar les seves festes patronals d'acord amb els nous protocols sanitaris.

Música a les Places
La Música a les Places es reprèn aquest estiu a partir del dijous 25 de juny a la plaça d'Europa des Pujols amb l'actuació del grup local Antena Libre cada dijous. Com cada any s'amenitzen musicalment també la plaça de l'Església de Sant Ferran cada divendres a partir del 26 de juny, la plaça de la Constitució de Sant Francesc amb el tradicional Jazz a la Plaça cada dissabte a partir del dissabte 27 de juny i el passeig Marítim de la Savina amb Els dilluns al Port cada dilluns a partir del 29 de juny. Tots els concerts es fan a partir de les 22.00h i es perllongaran fins al mes d'octubre.

Cinema a la Fresca
Enguany arriba la catorzena edició del Cinema a la Fresca, un cicle en el qual tothom podrà gaudir de la projecció de clàssics i contemporanis del cinema estatal i internacional. Amb una programació de cinema d'autor en versió original, es projectaran, durant els mesos de juliol a setembre, un total de 32 pel·lícules de nacionalitats variades, rodades entre els anys trenta i fins a l'actualitat. Les projeccions es duran a terme a partir de les 22.00h els dimarts al jardí de ses Eres a Sant Francesc, els dijous a la plaça de l'església a Sant Ferran i els divendres al pati de la Casa de la Poble de la Mola. La primera projecció serà dimarts 30 de juny al jardí de ses Eres.

Càpsules culturals
Una altra de les activitats culturals que ha programat el Consell de Formentera i que s'inicia aquest juny, són les “Càpsules culturals” a càrrec de les Moskitas Muertas. Una associació cultural que va néixer amb el desig d'integrar l'art dins la quotidianitat social de Formentera, d'una manera propera, directa i palpable.

Durant els pròxims mesos apostaran per un projecte col·lectiu en forma de quatre càpsules ubicades en espais rellevants dins la història de l'illa. Aquestes beuran de diferents disciplines artístiques amb l'objectiu d'apropar la cultura, valorar les arrels de l'illa reinterpretar la seva ànima sense filtres.

La primera càpsula cultural serà el 23 de juny al Far de la Mola. Es tracta d'un western, que es representarà a les 20.00h, 20.30h i 21.00h. L'entrada és gratuïta amb aforament limitat. Es poden reservar enviant un correu electrònic a capsulesculturals@gmail.com.

Concerts LLUN3S
Aquest estiu també podrem gaudir de LLUN3S, un festival de música que es celebrarà anualment al pati del Far de la Mola durant els tres plenilunis de l'estiu.

Tres concerts que començaran a l'hora exacta en què la lluna comenci a aparèixer per l'horitzó dels penya-segats de la Mola. El primer concert serà diumenge 5 de juliol a les 21.58h, el segon el 3 d'agost a les 21.21h i el tercer el 2 de setembre a les 20.57h.

LLUN3S és una iniciativa d'Espai_F, que compta amb el suport de l'àrea de Cultura de Formentera, i neix amb l'objectiu de recuperar l'esperit de les “festes de lluna plena” que es feien a la Mola durant els anys setanta i vuitanta

Formentera Jazz Festival
En darrer lloc, cal destacar que el Festival de Jazz de Formentera, que s'havia d'haver celebrat a principi d'aquest mes, s'ha ajornat al mes d'agost. La sisena edició tendrà lloc del 21 al 23 d'agost i canviarà de localitat traslladant-se a Sant Ferran on ens oferirà un esdeveniment de més petit format però que combinarà, una vegada més, l'energia, l'art i la música de músics, tant emergents com consagrats, del panorama local, nacional i internacional.

Totes aquestes i altres activitats que s'organitzaran durant aquest estiu des del Consell de Formentera seran de petit format per evitar aglomeracions, s'hi controlarà l'aforament i s'hi respectarà el distanciament o ús de mascareta.


16 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El far de la Mola reobre portes demà divendres 12 de juny

foto 2020 far la molaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que demà divendres 12 de juny reobre el Centre Cultural del Far de la Mola. L'horari de visita serà de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i com a novetat l'entrada serà gratuïta per a tots els residents de les Balears. “Aquest any de manera especial a causa de la crisi de la Covid-19 s'ha ampliat la bonificació a la resta de residents balears per ajudar a difondre el nostre patrimoni marítim i cultural en un temps excepcional”, segons ha explicat la consellera d'Educació i Cultura, Susana Labrador. L'any passat la bonificació ja era del 100% per als residents Formentera, menors de 18 anys i persones en atur i aquest any la gratuïtat s'amplia a la resta d'illencs. El preu de l'entrada general serà de 4,5€ i la reduïda, per a pensionistes i estudiants, té un preu de 2,5€.

L'obertura del far ve acompanyada de mesures de seguretat per evitar la propagació de la covid-19. L'aforament màxim del recinte s'ha situat en 20 persones, les visites en grup podran ser de fins a 20 persones, sempre que es mantengui la distància de seguretat interpersonal de dos metres. Els visitants hauran d'esperar fora del centre respectant la distància interpersonal, fins que el personal del Far els indiqui que poden entrar. La visita al Far es farà en un circuit únic, respectant l'entrada i sortida. A més, és obligatori l'ús de mascareta sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys dos metres. També hi haurà solució hidroalcohòlica per a ús dels usuaris. Així mateix es reforçarà la higiene i neteja de la instal·lació.

Recordam que l'edifici del far de la Mola, representatiu de l'enginyeria civil, projectat per Emili Pou Bonet i construït el 1861, acull un espai cultural i de difusió del patrimoni marítim de Formentera. Aquest nou espai es divideix en dues àrees expositives. D'una banda, una exposició permanent amb el mar com a eix principal, tractada des de diferents vessants: el medi marí, l'aprofitament dels seus recursos, la navegació i els senyals lumínics. I per una altra, una àrea reservada a exposicions artístiques de caràcter temporal.


11 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Una selecció d'escultures d'art contemporani de la col·lecció de Cati Verdera, a l'Ajuntament Vell

cartell 2020 I. EsculturesLa sala d'exposicions de l'Ajuntament Vell inaugura el dilluns 15 de juny, a les 18 hores, la mostra 'Una col·lecció d'art contemporani: I. Escultures'. Es tracta de la primera d'una sèrie d'exposicions que mostraran la col·lecció de la reconeguda galerista Cati Verdera, veïna de la Mola, que ja l'any passat va presentar part de l'obra d'Erwin Broner a l'illa. La mostra romandrà oberta fins al dissabte 27 de juny.

Aquesta primera exposició és una selecció que consta de 16 peces de 9 artistes: Manolo Paz, Xavier Laka, Florentino Díaz, Joaquim Camp, Mario de Ayguavives, Pamen Pereira, Laura Lio, Manu Muniategiandigoikoetxea i Carlos Pazos.

Es tracta d'un grup d'escultures heterogeni, tant en les tècniques com en els materials, des d'una peça esculpida en granit fins a composicions d'objectes que són poemes visuals. Els materials utilitzats pels artistes són fusta, cartó, ferro rovellat, acer, filferro, cautxú, vidre o cera.

La mostra ha estat produïda per Trampolí Mecànic, en col·laboració amb el Consell de Formentera, i comissariada per Manolo Oya. El comissari ha destacat que "una vegada complida la responsabilitat de la divulgació de l'obra de Broner, la voluntat de Cati Verdera és compartir la seva col·lecció amb el poble de Formentera”. “La col·lecció és en si mateixa una reserva de sensibilitat humana, i que la decisió de compartir-la és un exercici de generositat i activisme social”, assenyala Manolo Oya.


10 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Reobertura de la sala d'Exposicions Ajuntament Vell

foto 2020 mar ample2La sala d'Exposicions de l'Ajuntament Vell també tornarà a obrir portes avui dilluns 1 de juny amb la mostra “L'ombra del temps”, títol de la nova exposició de l'artista Mar Ample. L'artista presenta una sèrie d'obres construïdes en volum amb paper, on l'element protagonista és el blanc del paper i les ombres que es dibuixen per l'efecte de la llum.

L'horari de visita és d'11 a 14 h i de 18 a 20 h. Diumenges i dilluns matí romandrà tancada. La mostra estarà exposada fins al pròxim dissabte 13 de juny.

A la sala d'Exposicions també se seguiran mesures de seguretat i higiene i estarà limitat l'aforament amb un màxim de 5 persones al recinte. La visita serà individual (entesa no com una única persona sinó com una família o una unitat de convivència, que en aquest cas pot ser fins d'un màxim de 6 membres). No es permet la reserva de grups. Els visitants hauran d'esperar fora de la sala respectant la distància interpersonal, fins que el personal de la sala els indiqui que poden entrar. La visita a la sala es farà en un circuit únic, respectant l'entrada i sortida.

Mesures de seguretat pels visitants a la Casa del Poble i sala d'Exposicions
És obligatori l'ús de mascareta sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys dos metres. Hi haurà solució hidroalcohòlica per a ús dels usuaris.

1 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 73 de 132

73

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera