• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura i Patrimoni

El Carnaval torna a Formentera aquest proper diumenge

Carnaval-formentera-19 gEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura i Festes, informa que la festa de Carnaval d’aquest 2018 es celebrarà el pròxim diumenge 11 de febrer a Sant Francesc. A partir de les 11.00 hores tots els participants es podran concentrar a l’aparcament de sa Senieta on s’obriran les inscripcions per a participar al concurs de disfresses. A les 12.00 del migdia s’iniciarà la rua amb sortida des del pàrquing de sa Senieta i amb recorregut pels principals carrers del poble. Enguany la rua estarà animada per la música del grup, Aiye Batucada.

El recorregut passarà per l'avinguda del Pla del Rei, passant pel carrer del bus i evitant la rotonda. Prosseguirà pel carrer d'Eivissa fins a la plaça de la Constitució i seguint pel carrer Santa Maria vers el carrer Marc Ferrer i després el carrer Jaume I per a acabar altra volta a la plaça de la Constitució.

Premis
Els participants al concurs de disfresses tindran la possibilitat de guanyar algun dels següents premis en metàl·lic:
Individual adult
1r premi 200 €
2n premi 150 €

Individual infantil
1r premi 100 €
2n premi 60 €

Parelles
1r premi 300 €
2n premi 200 €

Família
1r premi 300 €
2n premi 200 €

Grup [entre 3 i 10 persones]
1r premi 400 €
2n premi 250 €

Comparses [més de 10 persones]
1r premi 500 €
2n premi 350 €

Carrosses [amb vehicle]
1r premi 950 €
2n premi 650 €

Un cop acabada la desfilada, a la plaça de la Constitució començarà la música de la mà de DJ Blue i DJ Javi Box per tal d’animar el final de festa, mentre que a partir de les 14.00 hores tindrà lloc el dinar popular, organitzat pels pares dels cursos de sisè i l'APIMA CP Mestre Lluís Andreu, per recaptar diners pel viatge de fi de curs. El menjar per als disfressats i disfressades serà de franc.

Subvencions per a la rehabilitació de parets de pedra seca, soterrament de línies i restauració del patrimoni cultural

Pou MarianetEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Patrimoni i Medi Rural, informa que properament es convocaran les bases per a la concessió de subvencions encaminades a rehabilitar parets de pedra seca, a soterrar línies elèctriques i telefòniques i a realitzar intervencions de restauració, conservació, consolidació i rehabilitació en béns del patrimoni cultural en l’àmbit territorial de Formentera aprovades per la Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió de caràcter ordinari el 9 de març de 2017 i les bases de les quals es publicaren al BOIB el 21 de març del 2017.

Requisits per sol·licitar la subvenció
Podran sol·licitar subvencions per a la rehabilitació de parets de pedra seca i per dur a terme intervencions en elements del patrimoni cultural les persones el règim de les quals sigui d’utilització tant en propietat com lloguer, o d’altres formes de gaudi.

Així mateix, podran sol·licitar subvencions per al soterrament de línies elèctriques i/o telefòniques existents, les agrupacions d’afectats o interessats que es constitueixin com a tals i nomenin un representant per canalitzar les seves actuacions amb l’Administració.

Percentatges i imports màxims subvencionables
Per a la rehabilitació de parets de pedra seca i substitució de parets de materials poc adequats es subvencionarà fins a un 60% del cost de la intervenció, i 40 €/m2 per les obres que siguin executades pel mateix propietari, amb un màxim de 15.000 €.

Per soterraments de línies elèctriques i telefòniques existents es cobrirà fins a un 20 % del pressupost d’execució previst amb un màxim de 60.000 €. En intervencions en béns del patrimoni cultural, els béns declarats BIC, BC o amb protecció A en el Catàleg tindran cobertura de fins a un 90% del pressupost de la intervenció amb un màxim de 50.000 €. Els béns amb protecció B fins a un 60% del pressupost de la intervenció amb un màxim de 30.000 €.

Els béns amb protecció C fins a un 50% del pressupost de la intervenció amb un màxim de 25.000 €. Finalment, els béns de l'Inventari seran subvencionats fins a un 40% del pressupost de la intervenció amb un màxim de 15.000 €.

A més dels costos derivats de l’execució de les obres, també es consideraran despeses subvencionables els imports derivats de redacció de projectes i de realització d’estudis històrics i de l’evolució constructiva dels immobles.

Termini i lloc de presentació de sol·licituds
Les sol·licituds es presentaran a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, carrer Ramon Llull n.6, dins del termini de 30 dies hàbils comptats a partir de l'endemà al de la data de publicació d'aquesta convocatòria al BOIB. Les sol·licituds que es presentin fora del termini anteriorment establert, seran excloses i s'arxivaran.

Obligació dels beneficiaris
Els beneficiaris d’aquestes subvencions es comprometen a posar en un lloc visible de la paret objecte de la subvenció, la placa que els lliuri el Consell. En cas de no complir aquesta obligació, es podria denegar la subvenció.

La revista Randa dedica la seva 79a edició a Formentera

Randa2La revista Randa, editada per Publicacions de l'Abadia de Montserrat i que compta amb la col·laboració del Consell de Formentera, dedica el seu número 79 a l’illa de Formentera.

Aquesta publicació, de periodicitat semestral, dedica les seves 200 pàgines de contingut a la nostra illa, amb articles com el de n’Artur Parron, que versa sobre “La tercera Conferència del Partit Comunista a les Illes: Formentera, 1976” o el de n’Ángel Navarro sobre “L'autonomia assolida per Formentera, com a territori i com a poder públic”.

En aquesta edició hi trobarem també texts de n’Esperança Marí Maians, “Nova immigració a Formentera: incorporació a una nova societat”, Isidor Torres Cardona, “La COP de Formentera: gestació”, Jaume Escandell Guasch,” Les caramelles de Nadal: una aproximació al patrimoni immaterial de les Pitiüses”, Maria del Mar Joan i Marí i Bernat Joan i Marí, “Transmissió generacional i actituds lingüístiques entre els joves de Formentera” i na Marina Mayans Marí, “Usos medicinals de les plantes. Aportació a l'etnobotànica de Formentera”.

Sa Senieta serà la seu central del futur Museu de Formentera

Foto sa senieta 2Avui a les 13.15h a la Sala d'Actes del Consell de Formentera el president del Consell, Jaume Ferrer, la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, i la consellera de Cultura i Patrimoni de Formentera, Susana Labrador, han comparegut davant la premsa després de la reunió del Patronat de la Fundació Museu i Centre Cultural de Formentera.

En aquesta reunió s’ha acordat treballar per crear una xarxa museística a Formentera que comptarà amb tres espais diferenciats:

La casa de Sa Senieta: espai principal del Museu de Formentera que albergarà la col·lecció permanent i els serveis públics generals.

La casa de Can Ramon: espai públic dedicat a l’exhibició de la col·lecció etnogràfica del Museu de Formentera.

L’actual solar al costat del Fossar Vell: espai dedicat a arxiu i biblioteca especialitzada, sala de conferències i exposicions, espai de dipòsit i reserves, a més de laboratori d’investigació.

D’aquesta manera es crearà un circuit museístic que reunirà totes les característiques exigides a la Llei de Museus de les Illes Balears i que oferirà un servei de qualitat a la població local i al turisme.

Sa Senieta
El passat 19 de desembre es feia efectiva la compra de Sa Senieta per part del Consell de Formentera, que pagava un import de 2,5 milions d’euros a la propietat. D’aquests, 1 milió és finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, i mig milió més, amb fons de la conselleria de Cultura del Govern balear. El Consell de Formentera n’aporta la quantia restant.

A més, Fanny Tur ha recordat que hi ha una altra partida de mig milió d’euros reservada per començar a fer el projecte d’adequació de Sa Senieta com a seu del futur Museu de Formentera.

Cal detacar que Sa Senieta és l'únic immoble de Formentera declarat com a bé catalogat d'acord amb el previst a la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, fet que ja posa de manifest els seus valors des del punt de vista del patrimoni cultural insular. Aquest immoble està inclòs en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera, com a element AT-C-150, amb grau de protecció B i va ser declarat com a bé catalogat a l'any 2002.

Can Ramon
La parcel·la on es troba la casa i l’aljub de can Ramon va ser adquirida pel Consell Insular de Formentera amb la previsió que la casa, una vegada restaurada, “pugui acollir les diferents col·leccions museogràfiques relacionades amb l’etnografia (tant de titularitat pública com privada) que en aquests moments tenim a Formentera”, segons ha detallat la consellera.

Can Ramon figura dins el catàleg del patrimoni cultural de Formentera i té un grau de protecció C. És una casa tradicional pagesa, de més grans dimensions del que era habitual, amb una dedicació a l'agricultura i ramaderia que quasi es podia qualificar d'explotació industrial, vinculada entre altres coses a l’elaboració del vi, segons recull el catàleg. L’aljub vinculat a la mateixa casa també és element d’arquitectura tradicional, amb grau de protecció A.

Finalment, Fanny Tur ha dit que "el Museu de Formentera és un compromís que assumeix el Govern", i ha concretat que espera que en "aquesta legislatura el projecte quedi encarrilat de tal manera que ja no es pugui aturar". El president del Consell, Jaume Ferrer, ha volgut donar les gràcies a la consellera Fanny Tur, ja que “gràcies a la seva insistència i ganes de que aquest museu acabi sent una realitat, avui podem donar informació més detallada d’aquest important projecte per a l’illa que esperem que acabi sent una realitat el més aviat possible”.

Nova temporada del programa L’Illa a Escena a Formentera

cartell illa a escenaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta L’Illa a Escena 2018, el programa d'arts escèniques i musicals previstes per al primer semestre de l'any que ens oferirà noves propostes adreçades a tots els públics per promoure i fomentar la vida cultural a l’illa.

Així, la Sala de Cultura (Cinema) acollirà una amplia representació de totes les expressions artístiques i estils, tant en el món del teatre, com en la dansa, el circ i els espectacles infantils.

Gener
La primera proposta ens arriba aquest mateix dissabte dia 27, amb la 2a Cantada Pagesa que ens oferirà l’àrea de Música tradicional de l’Escola de Música i Dansa de Formentera. Una quinzena de cantadors, des de les noves generacions passant per les més veteranes, pujaran a l’escenari per interpretar les cançons tradicionals del cant formenterer glosat i redoblat.

El concert tindrà lloc dissabte a les 20.30h a la Sala del Cultura (Cinema) i l’entrada serà de franc.

Febrer
El proper mes, i dins del circuit TalentIB impulsat per l'Institut d'Estudis Baleàrics, arriba a Formentera “Abans que arribi l’alemany” obra guanyadora del primer premi del segon Torneig de Dramatúrgia Catalana de les Illes Balears, muntatge teatral per a adults que ens parla sobre la realitat d’enfrontar-nos i conviure amb les adversitats i del dret a decidir sobre la pròpia vida a través de la visió d’una persona a qui se li acaba de diagnosticar Alzheimer. Com reaccionar, com enfrontar-se, com conviure amb això?

Abans que arribi l’alemany” és una producció de la companyia Produccions de Ferro i es podrà veure a la Casa del Poble de la Mola el dijous 8 i el divendres 9 de febrer a les 20.30h en modalitat de taquilla inversa.

Així mateix, els amants de l’òpera podran gaudir aquest febrer de la projecció de “La Novena de Bethoven”, des del Duomo de Milà. Un extraordinari esdeveniment musical celebrat el 3 de juny de 2017 amb motiu dels 650 anys de la Catedral milanesa sota la direcció de Zubin Mehta.

La projecció es farà a la Sala de Cultura (Cinema) el dissabte 10 de febrer a les 20.00h a un preu de 8 euros l’entrada.

També al febrer, i sempre dins del circuit TalentIB impulsat per l'Institut d'Estudis Baleàrics, els més petits podran gaudir del clàssic “Les Aventures de Gepeto i Pinotxo”, de la companyia La Fornal d’Espectacles, una companyia amb més de 25 anys d’experiència en gestió cultural i escènica. El clàssic de Carlo Collodi de 1881 que es desenvolupa en un poblet italià on dos vells amics es troben i decideixen construir una titella. Aquest titella, Pinotxo, serà el fill que tant li hagués agradat tenir Gepeto. Però aquest fillet de fusta no serà tal com pensava el seu pare, sinó que li ha sortit un fill entremaliat que no se’n pensa cap de bona. Això el durà a viure moltes aventures.

L’espectacle es representarà el dissabte 17 de febrer a la Sala del Cultura (Cinema) a les 18.00h i les entrades costaran 3 euros.

Per acabar el mes, Formentera podrà delectar-se amb el recital de piano i música espanyola, “Evocación”, una actuació que explora un repertori d'alta qualitat artística on es conjuguen música i dansa (a través de compositors com Albéniz, Falla o Granados, entre d'altres), i que al seu torn posa de manifest un model de concert pràcticament en desús. “Evocación” serà interpretat pel pianista, compositor i director de la Coral de Formentera Jose Jaime Hidalgo de la Torre, i la ballarina i coreògrafa Nieves Portas, tots dos artistes de referència i amb una llarga trajectòria professional, i actuals professors de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Formentera.

El recital es podrà veure el dissabte 24 de febrer a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) amb entrades a 3 euros.

Març
El mes de març començarà amb la projecció de l’òpera “Moisés a Egipte”, basada en l'Èxode d'Egipte dels israelians, liderats per Moisés, a través de la introducció d'un tema amorós, en el qual el fill del faraó, Amenofis (tenor) planeja impedir la seva marxa, ja que estima a la israelita Anaïs (soprano).

La projecció es farà a la Sala de Cultura (Cinema) el dissabte 3 de març a les 20.00h. Preu de l’entrada, 8 euros.

El dissabte següent, 10 de març, serà el torn de “Els Mijorals de Don Mariano”, un espectacle per a tota la família de la companyia eivissenca Es Molí. Dedicada a la figura de Mariano Llobet, aquesta comèdia costumista recrea situacions que afecten la vida d’una família de mijorals de la pagesia eivissenca durant l’etapa de la postguerra (anys cinquanta del segle XX).

L’obra es podrà veure de manera gratuïta a la Sala de Cultura (Cinema) a les 20.30h.

També al març, Formentera podrà gaudir de l’obra de teatre “Domenica”, de la creadora i actriu Vicka Duran que, a través del personatge de Lourdes, ens presenta una història d’amor on la il·lusió, la frustració i el dolor formen també part del recorregut emocional del personatge. L’arrel del conflicte es presenta a través de la diferència entre estimar i voler, un binomi peculiar que encara que tots reconeixem com a conceptes diferents, són sempre utilitzats curiosament com a sinònims.

Domenica” es podrà veure el dissabte 17 de març a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema). Les entrades tindran un cost de 3 euros.

Abril
A l’abril, arriba a Formentera, de la mà de la companyia Tshock Cultura Emocional, el cicle teatral dedicat a la figura del poeta i artista Blai Bonet, amb l’obra “Oficis al carrer” i el documental “El teatre de Blai Bonet” que rendeix homenatge a la seva faceta dramatúrgica.

Oficis al carrer, fou escrita per a la festa de final de curs d’EGB de l’Escola Bisbe Verger de Santanyí el 1985 i ara, 33 anys després, torna a reunir els mateixos actors per a homenatjar els antics oficis propis de Santanyí com el desaig, les cosidores, els brodadors, els escorxaribelles, els esmoladors o el pedacer.

Concebut per a tots els públics, aquest espectacle es podrà veure a la Sala de Cultura (Cinema) el dissabte 14 d’abril les 20.30h i l’entrada serà de franc.

D’altra banda, i per als més petits, la companyia menorquina S’Espai de Circ, presenta a Formentera la seva obra “El Viatge d’en Filo Cordafil”, on a través del circ, el teatre i la dansa, en Tall i els seus amics conviden a compartir un viatge amb grans dosis d'humor i fantasia, on tot tipus d'objectes es transformen en personatges increïbles, per submergir-se en el seu imaginari. Una història sorprenent plena de diversió, emocions i valors, amb una posada en escena cuidada fins el darrer detall, on descobrim un món ple d'imaginació.

L’espectacle es podrà veure diumenge 15 d’abril a les 17.30h a la Sala de Cultura (Cinema). Preu de l’entrada, 3 euros.

Suport cultural
El programa L'Illa a Escena compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics, a través del programa TalentIB per a la difusió de les arts escèniques.

Més articles...

Pàgina 7 de 31

7

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera