• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

El molí Vell de la Mola estrena punt d'informació

foto 2022 punt info moli vell ALa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, han presentat avui el nou punt d'informació del molí Vell de la Mola, que es troba en l'antic magatzem al costat d'aquest Bé d'Interès Cultural.

El nou espai informatiu del molí ha set habilitat per l'àrea de Patrimoni i compta amb una exposició permanent que consisteix en quatre panells en què s'explica el procés per convertir el cereal en pa i la seva importància en l'alimentació humana. També s'hi ha posat un molí manual (un molinet de sèmola) de fabricació actual i diferents mostres de gra.

La presidenta del Consell ha destacat que aquest nou espai "reforça la política de protecció i visibilitat dels nostres béns patrimonials que està portant a terme l'àrea de Patrimoni". Ana Juan ha recordat que els últims dos anys "s'ha aprovat el BIC del molí Vell i el seu entorn, s'han restaurat el molí i les antenes, s'ha ampliat l'horari de visites i ara es fa una passa més en la posada en valor d'aquest molí que forma part de la nostra història".

Per la seva part, Raquel Guasch ha assenyalat que el Consell va signar en 2020 un contracte d'arrendament amb la Fundació Illes Balears, propietària del molí, "que ens facilita poder gestionar el règim d'obertura i de visites i habilitar nous espais, com el punt d'informació per poder continuar treballant en l'objectiu d'obrir el patrimoni de Formentera a la gent, residents i turistes, perquè puguin conèixer d'una manera més propera".

En l'exposició permanent s'hi fa especial esment de la molta i dels diferents tipus de molí amb què s'ha dut a terme tradicionalment, insistint en els molins fariners de vent i en la nomenclatura de les seves parts. També, el molinet podrà ser accionat pels escolars que visitin el molí amb supervisió de les persones adultes que els acompanyin. Aquesta peça serveix de contrapunt al molí Vell, el qual aprofitava el vent i permetia un major rendiment amb un menor esforç.

Aquest punt informatiu s'ha elaborat amb recursos propis del Consell i ha significat una inversió d'uns 1.500 euros. L'espai a més, s'ha habilitat un espai que es podrà fer servir pels visitants. L'horari de visites del molí Vell durant el mes d'abril serà de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores. L'entrada és gratuïta.

1 d'abril de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Taller sobre com rentar, aclarir i filar la llana de manera tradicional

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, organitza un taller de tècnica tradicional que ensenyarà com rentar, aclarir i filar la llana. El taller començarà el pròxim 26 d'abril a les 17 hores a les Escoles des Cap. Les places són limitades i les inscripcions romandran obertes fins al 13 d'abril. Les persones inscrites rebran un correu electrònic de confirmació.

31 de març de 2022
Àrea de Comunicacio
Consell de Formentera

cartell 2022 taller trad

Primera passa per executar la intervenció al cementeri per identificar les restes mortals de les 58 víctimes de la Colònia Penitenciària

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que aquest mes s'ha donat la primera passa per executar la intervenció al cementeri de Formentera que té com a objectiu localitzar, exhumar i identificar les restes mortals de les 58 víctimes documentades de la Colònia Penitenciària de Formentera, penal franquista que va funcionar vora l'estany des Peix entre 1940-1942.

Així, el passat 8 de febrer, es va dictar resolució de la conselleria de Benestar Social per autoritzar l'exhumació de les tombes i restes cadavèriques ubicades al Pati 2 del Cementeri Municipal de Formentera (BOIB núm. 23/2022, de 12 de febrer). Des de la publicació al BOIB es va obrir un període de consulta i exposició pública de l'expedient administratiu, que estarà obert fins al dia 15 de març.

Cal recordar que el projecte d'intervenció en el dit fossar està redactat per la doctora Almudena García-Rubio Ruíz, de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, en el marc del Tercer Pla de Fosses 2021-2022 impulsat per la Conselleria de Transició Energètica, Sector Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears.

23 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L'Arxiu del Consell de Formentera estrena sala de consulta i amplia horaris i serveis

foto 2022 arxiu BLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, acompanyades de la responsable de l'Arxiu, Jahmila Canale, han presentat avui el nou espai i sala de consulta de l'Arxiu del Consell, ubicada al passatge del Llaüt Verd, en un lateral del mateix edifici del Consell.

Ana Juan ha mostrat la seva satisfacció per poder estrenar la sala de consulta i "per la feina que s'està portant a terme des de l'àrea de Patrimoni en atracar l'Arxiu a la ciutadania i que aquest esdevingui un servei a l'abast de tothom". Juan ha recordat que "la documentació que tenim a l'Arxiu és part de la nostra història i, com a tal, hem de tractar-la i cuidar-la. Hem de reivindicar l'Arxiu com una eina per portar a terme treballs d'investigació i documentació sobre Formentera", ha assenyalat la presidenta.

Reglament, inventari i digitalització

Per la seva part, la consellera de Patrimoni ha assenyalat que actualment l'Arxiu es troba en fase d'anàlisis de les sèries documentals per finalitzar el quadre de classificació i "posteriorment elaborar una guia i inventaris que puguin ser a l'abast de tothom". Al mateix temps, Raquel Guasch, ha subratllat que s'està treballant en un reglament que reguli el servei i reculli els principis arxivístics i de conservació preventiva. En aquest sentit, s'estan impulsant mesures per crear unes condicions òptimes per als documents i es vol digitalitzar la documentació. "En definitiva, l'objectiu és que la informació sigui, a partir d'ara, més accessible per a totes les persones que hi tenguin interès", ha incidit Raquel Guasch.

La responsable actual del servei, Jahmila Canale, ha explicat que a l'Arxiu es troba la documentació creada a partir de les funcions i competències de la institució, sobretot en la seva etapa on únicament tenia competències d'Ajuntament, del 1888 al 2007. També compta amb documents del Registre Civil i del Jutjat de Pau, que són alguns dels més antics. Hi ha, bàsicament, dues seccions dins de l'Arxiu: l'històric (fins a l'any 1980) i l'administratiu (de 1980 en endavant).

Un espai adequat de consulta

Pel que fa a les consultes rebudes, l'Arxiu en va rebre l'any 2021 dues-centes onze, cent quaranta-sis de les quals varen ser internes, mentre que el 2020 es varen rebre cent nou consultes. En aquest sentit, la consellera Raquel Guasch ha destacat que, precisament, "una de les prioritats que hem tengut des de l'àrea és la d'adequar l'espai de consulta per tal de fer més accessible l'Arxiu al ciutadà".

Entre els documents que es poden trobar a l'Arxiu, a banda dels propis de l'administració general, com ara actes de ple, llicències, mocions, etc., destaquen, per exemple, documents d'amillaraments (antics registres de propietaris i usufructuaris), els papers de la Junta Local de Llibertat vigilada de 1946 o un llibre copiador de receptes mèdiques (1936-1939). El document més antic que s'hi conserva és de 1807 i és la compravenda d'una propietat as Cap de Barbaria. En total, hi ha prop de 4.000 capses, és a dir, 49.100 metres lineals de documents en l'Arxiu. En l'actualitat, des de gener i durant sis mesos, també hi ha una treballadora contractada a través del programa SOIB Reactiva que està fent feina administrativa a l'Arxiu.

L'horari actual de consulta és de 8.30 a 14.00 de dilluns a divendres. S'atendrà amb cita prèvia escrivint un correu electrònic a arxiu@conselldeformentera.cat on s'haurà d'indicar quins documents es volen consultar.


23 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Tallers de cuina tradicional durant el mes de desembre

L'àrea de Patrimoni del Consell de Formentera i l'Associació Es Forn organitzen dos tallers de cuina tradicional per a aquest mes de desembre. El primer taller serà sobre el frit de matances i se celebrarà aquest dimecres 1 de desembre a les 19 hores. El següent serà sobre la salsa de Nadal, el 21 de desembre a les 17 hores. Ambdós tallers es faran a la cuina de l'IES Marc Ferrer.

Les places són limitades i les persones interessades han d’enviar un correu electrònic a coneixpatrimoni@conselldeformentera.cat. Una vegada inscrites, rebran un correu electrònic de confirmació.

29 de novembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2021 taller cuina tradicional

Més articles...

Pàgina 9 de 15

9

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera