• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

El Consell retira les tanques del castellum romà de Can Blai per fer-lo més accessible i agradable als visitants

foto 2023ii can blaiEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, ha retirat les tanques que envoltaven el bé patrimonial del castellum romà de Can Blai per millorar-ne l'accessibilitat i perquè sigui més agradable pels visitants. L'antiga reixa s'ha substituït per pal i corda.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que amb aquesta intervenció "es continua amb la tasca que portam des de l'àrea aquesta legislatura de visibilitzar i posar en valor els nostres béns amb l'objectiu d'apropar i obrir el patrimoni a la gent". La retirada de tanques també es va fer anteriorment a la capella de sa Tanca Vella i també està en projecte obrir el jaciment de Cap de Barbaria II.

Can Blai són les restes d'una construcció fortificada d'època romana baix-imperial. La datació estimada és entre finals del segle III i principis del IV de la nostra era, i es caracteritza per la planta quadrada amb una torre a cada cantonada. Els resultats de les excavacions realitzades els anys 1979 i 1980 fan pensar que es tracta d'una obra inacabada, possiblement de caràcter privat, destinada al refugi de la població dels voltants. Es va declarar bé d'interès cultural, en la tipologia de jaciment arqueològic, l'any 1994.


14 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera publica la conferència de Carme Junyent sobre la situació del català i el llenguatge inclusiu

El Consell de Formentera, a través del Servei d'Assessorament Lingüístic, presenta la publicació El català al 2022: situació i reptes. La qüestió del llenguatge inclusiu, que recull la conferència que oferí la lingüista Carme Junyent el passat 5 de maig de 2022, a la sala de plens del Consell.

El català al 2022. Situació i reptes. La qüestió del llenguatge inclusiu enceta la col·lecció "Scripta manent", en la qual "esperam publicar anualment les xerrades al voltant de la llengua que organitzarem a Formentera", segons ha explicat la consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch. Amb aquesta publicació, ha afegit la consellera, "volem transmetre la idea que el multilingüisme és una de les riqueses humanes que necessitam perpetuar, promoure i defensar".

En aquest cas, la publicació inclou, d'una banda, les reflexions de Junyent sobre l'estat de les llengües minoritàries, com el català; les causes que condueixen a la interrupció de la transmissió generacional d'una llengua —és a dir, que els pares deixin de transmetre-la als fills—, així com les perspectives de futur i continuïtat de la llengua catalana i, en definitiva, de la diversitat lingüística.

D'altra banda, també conté un segon apartat sobre la qüestió del llenguatge inclusiu. En paraules de Junyent, "la immensa majoria de les llengües del món no tenen gènere, que és on nosaltres posem tots els nostres esforços i, en canvi, les societats són igualment masclistes".

Carme Junyent (Masquefa, l'Anoia, 1955) és professora de lingüística a la Universitat de Barcelona i membre fundadora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA). És autora d'una àmplia obra sobre la diversitat i la situació de les llengües del món i, a més, ha publicat obres i articles divulgatius sobre el llenguatge inclusiu, una temàtica de molta actualitat. Junyent ha editat i col·laborat en obres que han esdevingut èxits de vendes, com ara El català, la llengua efervescent: 77 visions sobre el terreny (Ed. Viena, 2021), Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou (Eumo, 2021) i El futur del català depèn de tu (La Campana, 2020).

La publicació es podrà recollir de manera gratuïta als diferents punts d'atenció ciutadana del Consell de Formentera i al Servei d'Assessorament Lingüístic (carrer de l'Arxiduc Lluís Salvador, 2, de Sant Francesc). Per tal d'arribar al major públic possible, també s'ha pensat fer-ne un repartiment en aquells llocs de l'illa on els ciutadans han d'esperar i tenen temps per fullejar el llibret, com ara consultes, perruqueries i l'hospital.

1 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023ii junyent

Curs de cuina tradicional durant els mesos de gener, febrer i març

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, i l'Associació Gastronòmica de Formentera Es Forn organitzen un curs de cuina tradicional durant els mesos de gener, febrer i març.

El curs es dividirà en cinc sessions i a cada una s'elaborarà un plat típic de la gastronomia tradicional de l'illa. A la primera sessió es prepararà sofrit pagès i tendrà lloc el pròxim dimarts, 31 de gener, a les 17 h a la cuina del menjador del nou CEIP Sant Ferran de ses Roques.

La resta de sessions es duran a terme els dies 14 de febrer, 21 de febrer, 14 de març i 28 de març i s'elaboraran les següents receptes: guisat de peix, bullit d'ossos, peix escabetxat i flaó, respectivament.

Les places són limitades i els interessats han d'enviar un correu electrònic a coneixpatrimoni@conselldeformentera.cat. Una vegada inscrits, rebran un correu electrònic de confirmació.

25 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023i taller cuina

Cedits a l'Arxiu del Consell Insular de Formentera un mapa del segle XVIII i un contracte matrimonial del XIX

foto 2022xii arxiuLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha signat avui l'acta de donació de dos arxius històrics amb José María Ortiz que ha cedit al Consell de Formentera un contracte matrimonial del segle XIX i un mapa de l'illa de Formentera del segle XVIII. La presidenta, Ana Juan, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, que també ha assistit a l'acte de signatura, han agraït aquesta donació que passa a formar part de l'Arxiu del Consell Insular de Formentera i permet conèixer part de la història de l'illa.

El contracte matrimonial és un contracte notarial de dos fulls escrits, datat el 31 de maig de 1817. Recull els acords matrimonials entre Francisca Guasch Juan i Josep Riera. Al document es descriu el dot de la núvia i les herències en cas de mort d'un dels dos cònjuges i de la futura descendència. Pel que fa al mapa de l'illa de Formentera, és obra del cartògraf del segle XVIII Joseph Roux. Els dos documents es troben en bon estat de conservació.


22 de desembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Salsa de Nadal, al taller de cuina tradicional de desembre

L'àrea de Patrimoni del Consell de Formentera i l'Associació Gastronòmica de Formentera Es Forn organitzen un taller de salsa de Nadal per a aquest mes de desembre.

El taller es realitzarà el 20 de desembre a les 16 h al Centre Antoni Tur "Gabrielet".

Les places són limitades i els interessats han d'enviar un correu electrònic a coneixpatrimoni@conselldeformentera.cat. Una vegada inscrits, rebran un correu electrònic de confirmació.


13 de desembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022xii tallers cuina salsa 2022

Més articles...

Pàgina 5 de 15

5

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera