• Català
  • Castellano
  • English
Áreas Servicios Generales Presidencia

El Consell Insular de Formentera signa un conveni de col·laboració amb Formenterers Solidaris per valor de 8.000 euros

El Consell Insular de Formentera ha signat un conveni amb l'associació Formenterers Solidaris per un import de 8.000 euros per a la distribució d'aliments i productes de primera necessitat a les famílies i persones més vulnerables residents a l'illa, i per a l'execució de projectes de cooperació per al desenvolupament de països en vies de desenvolupament.

Segons especifica el conveni, rubricat per la presidenta de l'ONG, Carmen Ferrer Mayans, i el president del Consell Insular, Llorenç Córdoba, a aquest últim apartat de cooperació amb altres països només es podrà destinar un màxim de 3.000 euros d'aquesta subvenció.

El text especifica així mateix que Formenterers Solidaris haurà de presentar abans del 31 de gener de 2024 els documents acreditatius de la justificació de la subvenció.

L'equip de Govern de Sa Unió fa balanç dels seus 100 primers dies al capdavant del Consell Insular de Formentera amb un balanç molt positiu

L'equip de Govern del Consell Insular de Formentera ha valorat avui els seus 100 primers dies en la institució. Uns primers 100 dies que s'han saldat amb un balanç “molt positiu”, segons ha explicat el president de la institució, Llorenç Córdoba, màximament després d'haver de fer front a la “absoluta desorganització” que es van trobar en entrar a governar. “Cal dir que aquesta desorganització que hem trobat no és culpa dels funcionaris del Consell”, ha apuntat el president.

“Han estat 100 dies molt intensos, de molta feina, on hem intentat conèixer la realitat interna del Consell i, d'aquesta forma, tenir una base per a treballar”, ha assenyalat Córdoba, que ha agraït l'esforç realitzat en aquests dies per treballadors de la casa i consellers per a tractar de tirar endavant la ingent quantitat de treball que calia fer per a posar al dia la institució.

El president ha destacat així mateix d'aquest inici de legislatura la bona i directa relació que hi ha entre el Consell Insular i el Govern balear. “Això portarà molts beneficis a Formentera i en això estem treballant”, ha insistit.

Per la seva part el portaveu de l'equip de Govern, José Manuel Alcaraz, ha recordat que s'ha estat treballant des de les diferents àrees “per a tornar a portar i acostar la administració a tots els ciutadans de Formentera” i ha manifestat la seva convicció que “en aquests primers 100 dies hem comès menys errors que encerts en la gestió que hem fet”.

Alcaraz ha destacat que s'han complert promeses electorals en temps rècord, com l'obertura d'una oficina d'atenció ciutadana en Sant Ferran o la posada en marxa dels menjadors escolars, que estaran tots en funcionament o al llarg d'aquesta setmana o al principi de la qual ve.

En l'àrea educativa i de patrimoni també s'ha implantat la gratuïtat per al cicle de zero a tres anys en les escoletes de l'illa, a més d'haver començat la restauració de Cas ses Ferreres per a crear un espai polivalent i un observatori astronòmic.

Quant a les mesures adoptades en aquests primers 100 dies en l'àrea de Mobilitat, destaca el canvi de la bonificació dels bons i títols multiviatges del transport públic, que s'aplicava a tots els usuaris i que ara s'ha limitat a residents a Formentera, menors d'edat, persones amb discapacitat i treballadors a l'illa.

Així mateix, en aquesta primera etapa de la legislatura s'ha procedit a realitzar un pla de xoc de neteja amb l'empresa Prezero per a augmentar, entre altres coses, les freqüències de buidatge de contenidors.

En matèria turística, ha assegurat que ja s'està treballant per la desestacionalització i per tenir un model turístic propi. “El model d'aquesta illa no és el d'Eivissa i no és el de Menorca, el nostre model de futur és el de Formentera, el model de Formentera de sempre, i per això apostarem en les nostres polítiques turístiques, les nostres polítiques de comerç i les nostres polítiques d'habitatge”.

Alcaraz ha fet recalcament en l'esforç que ha realitzat l'actual equip de Govern per a no perdre subvencions ja compromeses amb fons Next Generation. Per això, s'ha procedit a incrementar de dos a cinc treballadors l’àrea de contractació a fi de tirar endavant totes les licitacions pendents d'aquestes ajudes europees.

En infraestructures s'està redactant ja el projecte de remodelació de l'Antiga escola des Cap de Barbaria per a convertir-la en un centre d’artesania i polivalent d'exposicions. Alcaraz ha apuntat també que “volem una illa amb més control i més seguretat, per això hem reforçat l'àrea de supervisió del territori”, que en aquests moments compta amb dos zeladors i un supervisor. Seguint en aquesta línia de Seguretat, el portaveu de l'equip de Govern ha anunciat que avui mateix la taula sindical aprovarà les bases per a dotar a la Policia Local amb dos nous agents i per a crear la plaça d'un inspector turístic, figura que mai ha tingut el Consell i que servirà, entre altres coses, per a poder posar en el mercat més habitatge residencial.

En matèria esportiva el portaveu de l'Executiu insular ha destacat que s'ha pogut dotar en aquests primers mesos de legislatura al poliesportiu del personal suficient per a poder donar un servei adequat i *augmentar el nombre de classes dirigides i de natació.

El portaveu del Consell ha destacat així mateix la recuperació de la festa Sa Flower Formentera i la creació de Sa Fireta, un esdeveniment lúdic per als més petits de la casa.

El Consell Insular de Formentera trasllada al senador per Balears, Miguel Jerez, la seva preocupació per la situació dels serveis públics estatals a l'illa

El president del Consell Insular de Formentera, Lorenzo Córdoba, ha rebut aquest matí al senador per les illes Balears Miguel Jerez, en la ronda de contactes que està tenint per tots els consells insulars de l'arxipèlag.

Durant la reunió, Córdoba li ha traslladat la seva preocupació per la precarietat dels serveis públics que presta l'Estat a Formentera. En aquest sentit, el president ha transmès a Jerez la necessitat d'abordar urgentment solucions per a habilitar espais residencials per als funcionaris destinats a l'illa de Formentera. “Les dependències de la Guàrdia Civil se'ns han quedat petites i és imprescindible buscar solucions a curt termini perquè puguem tenir un servei de Guàrdia Civil a l'illa estable, permanent i correctament dimensionat”, ha assenyalat el president.

En aquest mateix sentit, Lorenzo Córdoba ha sol·licitat la creació a l'illa d'una base permanent de la Guàrdia Civil de la mar a fi de poder exercir un control sobre les activitats que es desenvolupen en l'entorn marítim de l'illa, especialment en els mesos d'estiu, així com per a poder vigilar el trànsit nàutic entre Eivissa i Formentera i tot això sense perjudici de la situació que pateix l'illa per la contínua arribada de pasteres. “El nostre litoral mereix una base permanent de la Guàrdia Civil de la mar que preservi la seguretat marítima, atengui la immigració que arriba a les nostres costes i exerceixi una especial atenció a la conservació del nostre ecosistema marí que previngui actuacions que el posin en perill”, ha manifestat el president insular.

D'altra banda, Córdoba ha manifestat la seva preocupació per l'absència de serveis públics dependents de l'administració central a l'illa de Formentera com l'oficina del SEPE o l'oficina de la Direcció General de Trànsit. “La desertització dels serveis de l'Estat a Formentera és una obvietat i ja porta massa temps pendent d'una solució que mai arriba. No valen excuses sobre la triple insularitat, ja que això hauria de ser justament el major estímul per a dotar a l'illa de serveis bàsics imprescindibles”, ha recalcat el president.

Lorenzo Córdoba ha instat també el senador que treballi en l'impuls d'una solució que resolgui la inseguretat jurídica que venen sofrint moltíssims titulars de béns immobles localitzats en el litoral formenterés, tot això a través d'una “adequada i justa reforma de la Llei de Costas”.

Per la seva part el senador per Balears, Miguel Jerez, s'ha compromès a traslladar en forma d'iniciatives les qüestions plantejades pel president insular a la Cambra Alta. En aquest sentit, ha assenyalat que “Formentera sempre ha estat en el centre de l'agenda política del Partit Popular. Tant és així que les dues primeres iniciatives que hem introduït al Senat estan directament relacionades amb la retirada de pasteres en el litoral de l'illa i històrica reivindicació d'un Jutjat de Primera Instància i Instrucció a Formentera”.

Jerez ha agraït així mateix a Còrdova la seva “predisposició, la seva actitud col·laboradora i, sobretot, la seva lleialtat institucional i la seva confiança al Senat com a cambra en la qual han de ser tractats assumptes tan importants per a territoris com Formentera”.

Formentera exigirà a la Delegació del Govern que es faci càrrec del cost de la retirada de les embarcacions que arriben al litoral

El ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat amb el vot contrari de l'oposició una proposta plantejada per l'equip de Govern per instar a la Delegació del Govern a les illes Balears que es faci càrrec de la retirada de les embarcacions que arriben al litoral formenterer, ja que és la seva competència.

Segons ha explicat la consellera de Mobilitat i Gestió Ambiental, Verónica Castelló, en la major part de les ocasions les embarcacions que arriben a les costes de Formentera amb immigrants irregulars són abandonades i encallades a les platges, o queden a la deriva en zones de difícil accés. A més, el fet que les administracions responsables de la gestió de les barques no disposin dels mitjans materials i humans necessaris per a la seva retirada “crea un greu problema mediambiental per l'abocament d'hidrocarburs i, a més, deteriora la imatge de l'illa perquè romanen abandonades molt de temps”.

Davant aquesta situació, ha continuat la consellera el Consell, en un exercici de responsabilitat institucional, s’ha anat retirant i acumulant les embarcacions a l'Àrea de Gestió de Residus des Cap, assumint un cost econòmic que no li correspon. Avui dia hi ha més de 30 d'aquestes embarcacions a l'espera de ser gestionades com a residus d'acord amb la normativa vigent.

Per això, el Ple insta la Delegació del Govern a les illes Balears al fet que assumeixi els costos reals de la retirada, el transport i la gestió dels residus de les embarcacions arribades a les costes de l'illa. També li insta que consigni les partides pressupostàries necessàries per tenir els mitjans materials i personals necessaris per a la retirada immediata de les barques en el moment de la seva arribada i abans que es trenquin en el nostre litoral. Considera a la vegada necessari que s'estableixi un diàleg entre les diferents administracions implicades per coordinar la retirada i gestió d'aquestes barques i, en cas que sigui convenient, signar un acord o conveni amb el Consell perquè aquest realment estigui autoritzat i disposi dels mitjans necessaris per continuar realitzant aquesta activitat de manera regulada i amb la consegüent contraprestació econòmica pels serveis prestats.

Finalment, el Ple instarà el Govern central i a la Unió Europea perquè Formentera sigui considerat territori de primera línia de frontera de la Unió i, per tant, que estigui dotada dels mitjans tècnics i personals necessaris per a evitar la consolidació de la ruta d'entrada irregular d'immigrants, i garantir el funcionament eficaç del Sistema Integrat de Vigilància i la correcta dotació de la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes. Així mateix, que les plantilles dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat estiguin completes, comptin amb formació específica, mitjans de prevenció i complements salarials d'insularitat adequats al cost de la vida en aquesta comunitat autònoma.

D'altra banda, l'equip de Govern del Consell Insular de Formentera ha donat compte de l'acord de la Junta de Govern pel qual es modifica la bonificació del transport regular de viatgers en bus. Segons ha explicat la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló, el Consell eliminarà a partir de l'1 de setembre la bonificació del transport públic amb autobús als no residents. A partir d'aquesta data només els menors de 18 anys, la persones amb discapacitat, residents a l'illa i les persones que utilitzin el servei d'autobusos de manera recurrent, com els treballadors d’altres illes que es desplacen diàriament a Formentera, gaudiran d'aquesta gratuïtat.

El Consell Insular ha pres aquesta decisió davant la dificultat de poder complir els requisits imposats pel Govern d'Espanya per justificar el cobrament de 429.000 euros que se li concedeixen a Formentera en funció de la seva població empadronada per poder implantar la gratuïtat del transport.

“L'anterior equip de Govern, amb informes dels Serveis Tècnics i Jurídics varen aplicar aquesta bonificació per a tothom en les línies regulars, però no en les turístiques”, ha explicat Castelló. “El mes d'agost els Serveis Tècnics i Jurídics de la casa han alertat al nou equip de Govern que en el seu moment no es va contemplar l'increment de quilometratge i això suposa que a la fi de setembre quedi esgotada la partida econòmica reservada per a cobrir aquesta bonificació del transport públic”, per la qual cosa ha set necessari restringir aquesta bonificació i deixar-la únicament per a residents, treballadors a l'illa, menors de 18 anys i personis amb discapacitat.

El Ple del Consell ha donat llum verda així mateix a l'aprovació inicial del reglament intern del funcionament del consell de majors, que té com a objectiu promoure la participació i la col·laboració de les persones majors en les competències atribuïdes al Consell de Formentera i promoure polítiques que tendeixin a una participació major i més plena de les personis majors en la vida social, cultural, econòmica i política. Es tracta d'un òrgan col·legiat de caràcter assessor, consultiu i propositiu.

Un altre punt que s'ha acordat per unanimitat són els festius de l'illa de Formentera per a l'any 2024. Concretament seran el 25 de juliol, dia de Sant Jaume, i el 3 de desembre, dia de Sant Francesc.

S'ha aprovat també per unanimitat una pròrroga del Pla Estratègic de Subvencions per al que queda de 202,3 mentre s'elabora un nou per al 2024 i 2025. S'aprova per unanimitat.

Així mateix s'ha aprovat la proposta de nomenaments de representants del Consell en els òrgans propis del Consell i d'altres administracions públiques amb l'abstenció de l'oposició.

 

El Govern balear es compromet a finançar el 100 % dels projectes de Formentera relacionats amb el cicle de l'aigua, habitatge i reconversió turística

El Govern balear finançarà el 100 % dels projectes relacionats amb el cicle de l'aigua, zones turístiques o habitatge per a funcionaris que li arribin de Formentera. Així ho ha assegurat aquest matí el vicepresident de la Comunitat Autònoma i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Toni Costa, durant la seua primera visita oficial a l'illa de Formentera, on s'ha reunit amb tot l'equip de Govern del Consell Insular.

Costa ha assegurat que el Govern “té recursos més que suficients per fer inversions a Formentera, però ens falten projectes que estiguin en disposició de ser licitats al més aviat possible”. Per aquest motiu “li hem demanat al Consell de Formentera que passi a l'Oficina de Projectes Estratègics tots els projectes que estiguin en disposició de ser executats com més aviat millor amb la idea que li puguem donar finançament en el 100%”.

La prioritat absoluta del Govern balear són tots els projectes relacionats amb el cicle de l'aigua, ja sigui de sanejament, proveïment o reutilització, “per la qual cosa li hem demanat al Consell que ens passin tots els projectes que tinguin relacionats amb l'aigua, o si no que els comencin a elaborar”. En matèria d'habitatge, Toni Costa també s'ha mostrat disposat a fer un esforç, ja que es tracta d'un problema molt greu per a Formentera, especialment el relacionat amb habitatge per a funcionaris. En aquest sentit el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació ha manifestat que l'actuació més immediata és intentar posar a la disposició dels funcionaris que presten serveis a Formentera habitatge per a poder fer front a aquestes mancances.

Un altre aspecte prioritari seran els projectes de reconversió i rehabilitació de zones turístiques. “Tenim finançament per a poder-los executar, estam disposats a posar el 100% de finançament d'aquests projectes i li hem demanat al Consell que ens passi aquests projectes per poder-los donar cobertura”. Un finançament per a tots aquests projectes per a les quals hi haurà diferents fonts, com els fons Next Generation, l'ecotaxa, els fons d'insularitat o el cànon de sanejament de l'aigua.

Costa he fet referència també a la triple insularitat que pateix l'illa, i s'ha compromès a finançar la totalitat del cost del trasllat dels residus a Eivissa. També ha assegurat que el Govern balear anirà de la mà del Consell de Formentera per reclamar un nou conveni de carreteres. “És una situació vergonyosa que cap consell insular tengui un conveni de carreteres amb l'Estat, quan les illes Canàries tenen 400 milions d'euros per a executar en matèria de carreteres. No estam disposats a acceptar això, per la qual cosa anirem de la mà del Consell de Formentera al Ministeri de Transports perquè, d'una vegada per sempre, posin els diners sobre la taula per a executar aquestes inversions en carreteres que Formentera necessita per a millorar la seva seguretat”. Ha insistit que “el Govern balear està i estarà sempre al costat del Consell Insular de Formentera en totes les demandes que tingui en benefici dels ciutadans de l’illa”

.

El president del Consell Insular, Llorenç Córdoba, ha destacat el fet que sigui Formentera la que decideixi i realitzi els projectes que volen que s'executin “perquè moltes vegades els projectes venien imposats d'altres illes”. Així mateix, ha subratllat la importància que es desenvolupi el Règim Especial de Balears “que es va quedar a mig fer amb l'altre Govern” i que actuï sobre el sobrecost que sofreixen els productes de tota mena a Formentera. “No volem que ens costin les coses menys que en les altres illes, però que com a mínim ens costin igual”, ha apuntat el president insular.

Quant a les inversions prioritàries en relació amb el cicle de l'aigua, Córdoba ha destacat la depuradora, que no funciona bé i que està abocant aigua sense depurar en un parc natural i sobre la posidònia. Aquest mal funcionament de la depuradora provoca així mateix que no es pugui passar aigua a la bassa de reg, “per la qual cosa una infraestructura que ha costat milions d'euros està sense funcionar”. Una altra infraestructura que requereix d'inversió és la dessaladora “i en sanejament d'aigua també tenim bastants projectes”, entre ells el de prolongar l'emissari de la depuradora de Formentera a aigües una mica més profundes.

En relació a l'habitatge, s'ha posat sobre la taula la possibilitat de realitzar un lloguer d'allotjament per als funcionaris que han de traslladar-se a l'illa “i una altra cosa que havíem demanat, i a la qual se'ns ha dit ja que sí, és que es pugui utilitzar puntualment la casa de colònies per a solucionar el problema que tenen els docents en els mesos de maig i juny, en el que han de deixar els seus allotjaments que s'han de destinar a usos turístics”.

Más artículos...

Página 3 de 139

3

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE