• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Els pressupostos del 2019 aposten per la consolidació del Consell de Formentera al servei de les persones i per les reformes a nuclis urbans, i la cura del medi ambient i el patrimoni de l’illa

foto pressupostos 2019 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el vicepresident i conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, han presentat avui a les 11.00 hores a la Sala d'Actes del Consell de Formentera els Pressupostos del Consell de 2019, uns comptes que ascendeixen a 30.150.000€, un 12,25% superiors al pressupost ordinari del 2018.

Aquest increment és possible gràcies a l’augment de recursos provinents de la CAIB, que experimenta un creixement del 33% gràcies a partides com les que arriben per la Llei de finançament de consells insulars (9.120.000€) i la transferència de la competència de Promoció Turística. També pugen un 7.8% els ingressos provinents de la participació en tributs de l’Estat (4.473.000€).

Bartomeu Escandell ha destacat que el que persegueixen aquests pressupostos és “consolidar l’estructura, tant de personal com de funcionament del Consell Insular de Formentera i prestar tots aquells serveis que volem donar des de Formentera”. Pel que fa al finançament, Bartomeu ha ressaltat que “quasi totes les inversions que fem en aquest pressupost, i que van destinades bàsicament a arreglar els pobles, a recuperar el nostre patrimoni, fer millores mediambientals o de mobilitat sostenible, van orientades a fer de Formentera una illa millor per viure”.

El titular d’Hisenda ha destacat, a més, que la majoria d’inversions que recullen els comptes del 2019 es faran amb fons propis, cosa que “demostra que el Consell de Formentera te la capacitat de fer totes aquestes polítiques. Enguany, a més, tornem a tenir endeutament zero, cosa que fa palesa la fortalesa econòmica del Consell i la no necessitat de recórrer a finançament extern”.

Pressupost de despesa
Pel que fa a la despesa el capítol destinat a personal s’eleva als 10.805.000€. El proper any estarà marcat per l’obertura de noves instal·lacions com el Centre d’Esports Nàutics a la Savina, el centre cultural del far de la Mola, el tanatori, la residència de majors, la regulació de l’ancoratge a l’estany des Peix o el nou observatori turístic fruit del traspàs de la competència en promoció turística.

D’altra banda, la despesa corrent s’estabilitza en torn als onze milions d’euros. Essent el contracte de recollida de residus i neteja la partida de despesa més important. Les inversions reals també s’incrementen de 4.500.000€ al 2018 als 6.200.000€ el 2019.

Pressupost d’ingressos
Pel que fa a la recaptació dels impostos directes es preveu una partida de 6.385.000€, quantitat semblant a les de 2018 i 2017, de manera que s’estabilitzen les partides d’ingressos provinents de la recaptació ordinària i de la recaptació.

D’altra banda, les transferències corrents s’han incrementat, passant dels 12.433.000€ del 2018 als 14.288.000€ previst per al 2019.

Criteris d’inversió
En el 2018 el Consell de Formentera invertirà 6,2 milions d’euros de manera directa a la nostra illa. Els criteris d’inversió que més destaquen són la continuïtat en la millora dels nuclis urbans i turístics de l’illa, amb la reforma de l’avinguda de Joan Castelló i Guasch de Sant Ferran, (1.790.000€), el Parc Infantil de Sant Ferran, (210.000€) i el Circuit Saludable al mateix nucli, (100.000€), a més de la millora de la zona verda est de Sant Francesc i el parc de patinatge, (170.000€).

Les noves solucions de mobilitat sostenible i millora mediambiental ocupen també un apartat destacat, amb l’ordenació i regulació de l’estany des Peix, (650.000€), i la regulació d’entrada de vehicles, (350.000€), mentre que la museïtzació del far de la Mola, (140.000€), destaca entre les mesures de recuperació del patrimoni, i la inversió en el funcionament ordinari i de participació del Consell d’Entitats (325.000€) així com la incorporació al pressupost de les obres triades per les associacions pendents d’execució, (635.000€), remarquen el compromís del Consell en donar continuïtat a l’impuls a la participació.

Per últim, la construcció de la residència de majors, (1.970.000€), així com les obres complementaries al tanatori, (200.000€), significaran l’establiment d’infraestructures i serveis bàsics dels que fins ara Formentera no disposava.

Consolidació del Consell
El Consell Insular de Formentera es consolida com a administració prestadora de serveis i amb condicions de treball de qualitat. Per al nou exercici es torna a la jornada laboral de 35 hores per al conjunt dels 330 empleats públics que conformen l’administració, un 27,5% més dels llocs existents a l’inici de la legislatura.

Els bombers de Formentera efectuen varies sortides a causa de la forta ventada

foto vendaval 2018 1Els bombers de Formentera han dut a terme varies actuacions per esmenar incidències produïdes per les fortes ventades que s'experimenten aquest matí de dilluns a l'illa.

Des de les 11.00 hores s’ha actuat per assegurar un post telefònic en risc de caiguda a l'avinguda Joan Castelló Guasch de Sant Ferran. També s’ha hagut de desmuntar una persiana d’un primer pis que el vent amenaçava de tombar i una làmpada que s’ha desprès del seu suport i penjava de la farola amb risc també de caure.

Finalment, s’ha hagut de tallar i retirar un petit arbre que s’ha tombat pels efectes del vent i que envaïa part de la calçada.

Els bombers de Formentera participen a un simulacre d’incendi al port de la Savina

foto bombers simulacre 2018 1.jpg

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Presidència, informa que els bombers de Formentera, conjuntament amb efectius de la policia local, policia portuària i protecció civil, ha participat aquest matí en un simulacre d’incendi d’un camió d’abastament de combustible vora la benzinera del port de la Savina.

Aquest tipus de simulacre, que se sol efectuar un cop l’any, forma part del Pla de seguretat interior del port i serveix per avaluar la resposta del cossos d’emergències en casos d’accidents per foc i contaminació marítima a la zona portuària.

En concret, avui s’ha simulat un incident relacionat amb la descàrrega d’un camió cisterna de benzina al que se li ha trencat la mànega, produint-se una fuita i posterior incendi. L’actuació ha consistit en controlar la fuita i procedir a l’extinció del foc al mateix temps que s’assegurava la zona afectada i s’evitava la propagació de les flames a d’altres instal·lacions.

Per al conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, aquest exercici ha servit per “posar de manifest la col·laboració entre l’Autoritat Portuària i els diferents cossos de seguretat i prevenció del Consell de Formentera quan es produeix una emergència”. Escandell ha destacat també la posada en funcionament del nou camió cedit recentment per l’APB al cos de bombers del Consell, “una ferramenta de gran utilitat a l’hora de prevenir i sufocar millor les incidències que es puguin produir al port de la Savina i a la resta de l’illa”.

En total, al simulacre, que s’ha iniciat a les 10 del matí i s’ha donat per acabat a les 10.45 aproximadament, hi han participat quatre bombers amb dos vehicles pesants, sis voluntaris de protecció civil amb dos vehicles, quatre agents de la policia local i dos de la policia portuària.

Formentera fa balanç de la temporada del servei de socorrisme

foto socorristes fi temporada 2018 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Presidència encarregada del Servei de Salvament i Socorrisme de les platges de l’illa, informa que la setmana passada va finalitzar la temporada del servei de socorrisme que s’ha prestat entre l’1 de maig i el 31 d’octubre.

Durant aquests 6 mesos, fins a 23 socorristes “han fet feina per mantenir la seguretat a les platges i zones de bany de la nostra illa”, segons ha recordat el titular de Presidència, Bartomeu Escandell, que ha agraït la “gran dedicació i professionalitat del cos de socorristes”.

Incidències a la temporada 2018

Els socorristes han fet 3.025 assistències sanitàries per incidències de tot tipus, des de cremades per exposició solar fins a caigudes, rascades, cops, picades de peix aranya o punxades amb eriçó de mar, essent les assistències per picada de born les més nombroses, amb l’atenció a 2992 usuaris.

D’altra banda, un total de 70 persones han estat rescatades en situacions de perill aquàtic, un tipus de rescat que s’acostuma a donar en situacions de bandera groga, quan el bany no és prohibit però s’ha de tenir una precaució de la que a voltes els banyistes no són conscients. A més, s’han efectuat 12 rescats a embarcacions i 23 persones han estat evacuades a l’hospital en ambulància.

Així mateix, cal lamentar el decés de tres persones a cala Saona, una persona va morir per aturada cardiorespiratòria dins l’aigua, una segona a l’arena per infart i la tercera en precipitar-se als penya-segats contigus a la platja al sol post. Aquesta temporada, el nombre de jornades amb bandera vermella a alguna de les platges, amb prohibició expressa de bany, ha ascendit a 62.

Des del cos de socorristes es vol destacar que a banda de les feines en horari, també s’han dut a terme tasques d’emergència per auxiliar a tripulacions d’embarcacions accidentades o remolc de pasteres en franges horàries fora del servei habitual.

Platges adaptades i cardio-protegides

Recordem que les platges d'Arenals i es Pujols estan adaptades per realitzar el bany adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. El servei, que es presta de 12 a 17 hores, amb bandera verda, ha estat utilitzat enguany per un total de 37 usuaris. Així mateix, tots els posts de socorrisme han comptat amb un desfibril·lador per a atendre possibles quadres d’aturada cardiorespiratòria.

Formentera aprova el conveni amb l’IBISEC per a la construcció d’un nou CEIP i una escoleta a Sant Ferran

foto ple oct 018El Ple del Consell Insular de Formentera ha donat avui el vistiplau a la Proposta d'aprovació del conveni amb l'IBISEC per a la construcció de l'escola i l’escoleta de Sant Ferran. Aquest tràmit és previ a la signatura d’aquest conveni entre Govern i Consell que permetrà la licitació o l’inici de les obres, de les que s’encarregarà l’IBISEC en la seva totalitat. El Consell de Formentera finançarà amb recursos propis la construcció de la futura escoleta, que suposa un 16% d’un muntant total de 6.900.445,37 € (IVA inclòs).

La consellera d’Educació, Susana Labrador, s’ha mostrat satisfeta amb el suport unànime del plenari a l’aprovació del conveni per a la construcció dels futurs CEIP i escoleta de Sant Ferran, “dues infraestructures de vital importància que permetran dotar aquest poble de les infraestructures educatives que es necessiten”.

Així mateix, també ha comptat amb el consens del plenari l’aprovació inicial del Pla d'Igualtat entre dones i homes de Formentera 2019-2022. Les dues propostes han estat aprovades amb els vots a favor de tots els grups polítics representats a la cambra.

La consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, ha destacat la importància de l’aprovació inicial d’un Pla d'Igualtat elaborat per “fomentar la conciliació i afavorir la participació en l’oci i l’esport de manera igualitària, de manera que s’assoleixi una cultura general més igualitària al mateix temps que es treballa en la prevenció de la violència de gènere”.

Altres propostes
Les aprovacions inicials del Reglament del servei municipal de tanatori i de l'ordenança fiscal taxa dels serveis funeraris han estat d’altres mesures aprovades al Ple ordinari d’octubre celebrat a la Sala de Plens del Centre de Dia. A més d'aquestes iniciatives, se n'han aprovat d'altres. A proposta de l'equip de govern de Gent per Formentera, han aconseguit el vistiplau unànime del plenari les propostes relatives a l’acord d'adhesió a la central de contractació de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears o la proposta de ratificació de membres del Consell d’Entitats.

El Partit Popular ha aprovat per unanimitat la proposició relativa a la millora a l'emissari del parc natural, així com la relativa a barca Formentera-Eivissa de les 6h. Amb millores de la Comissió Informativa.

El Partit Socialista ha presentat una proposició relativa al projecte de regulació de l’Estany des Peix que ha obtingut el suport de la resta de grups excepte de GxF, que ha proposat una transaccional al respecte que finalment ha aconseguit el suport de tot el plenari.

Compromís ha aprovat per unanimitat la proposició relativa al SEPE. Amb millores de la Comissió Informativa, així com la relativa a les ambulàncies d’urgència, que s’ha acordat finalment aprovar en forma de transaccional proposada per l’equip de govern.

Compareixença
Al seu torn de compareixença, la consellera Alejandra Ferrer ha destacat de l'activitat el darrer any de les àrees de Territori i Turisme, compareixença que ha precedit a la lectura de la Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional d’acció per la despatologització de la transsexualitat que ha tancat la sessió plenària.

Més articles...

Pàgina 7 de 49

7

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1