• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera decideix dedicar les vivendes de Sant Francesc, Sant Ferran, la Mola i ses Bardetes només a ús residencial

foto ple setembre 2018El Consell Insular de Formentera ha celebrat aquest matí el seu ple ordinari de setembre, que ha aprovat sense cap vot en contra l'aprovació inicial dels criteris per delimitar les zones aptes per la comercialització d'estades turístiques a vivendes residencials.

La proposta que ha defensat la consellera d'Urbanisme, Comerç i Turisme, Alejandra Ferrer, del grup Gent per Formentera, és la mateixa que es va aprovar al Consell d'Entitats el passat mes de juny, que deixa fora de la zonificació turística els nuclis urbans amb característiques urbanístiques i d'estructura residencial, com Sant Francesc, Sant Ferran, la Mola i ses Bardetes.

La proposta sí inclou els nuclis urbans amb ús global turístic o mixt (turístic i residencial), com la Savina, es Pujols, es Ca Marí, Mariland, es Caló, Punta Prima i sa Roqueta, a més de la totalitat del sòl rústic de l'illa. En el cas del sòl rústic s'inclou la salvetat que només podran tenir ús turístic les vivendes que ja existissin abans de 2010, la data d'entrada en vigor del Pla Territorial Insular de Formentera, per evitar afegir pressió urbanitzadora al territori.

Alejandra Ferrer ha manifestat que la proposta "té per objectiu millorar la qualitat de vida dels residents de l'illa, augmentant el parc d'habitatge disponible per tot l'any, millorar la qualitat de l'oferta turística i disminuir la pressió humana sobre el territori de l'illa".

Altres acords

El grup Gent per Formentera ha aconseguit també aprovar altres 5 propostes, totes per unanimitat, entre les quals destaquen l'aprovació definitiva del Reglament d'Ordenació i Promoció turística, l'aprovació del segon Pla Infància i Joventut de Formentera per al període 2018-2022 o la sol·licitud al govern de l'Estat de la signatura d'un nou conveni de carreteres.

Per part del grup del Partit Popular, ha aconseguit aprovar una proposició per unanimitat, referida a donar més informació sobre les restriccions que hi ha a Formentera per a l'ús dels quads, sent desestimades per no obtenir el vot a favor de cap altre grup les altres tres proposicions presentades. Per part del grup del PSOE, ha aconseguit l'aprovació per unanimitat d'una proposició per realitzar millores a les instal·lacions de la pista d'atletisme.

El grup del PSOE havia presentat una altra proposició sol·licitant millor accés a la documentació pública, que finalment a la vista que tots els grups han manifestat estar d'acord en posar a disposició de tots els consellers i conselleres la documentació corresponent, s'ha convertit en una petició transaccional per demanar un informe jurídic a la secretaria de la institució per concretar la quantitat i la forma en què s'ha de facilitar aquesta informació, al qual el govern "farà cas sense problemes", ha expressat el president Jaume Ferrer.

Petició d'accelerar el Decret de Transport Marítim

Al torn de mocions d'urgència, el govern de Gent per Formentera ha expressat el seu malestar pel retràs en l'arribada del Decret que ha de desenvolupar la Llei 11/2010, d'ordenació del transport marítim i determinar aspectes tan importants per Formentera com les freqüències de les barques o la regulació de l'activitat de les excursions marítimes i ha demanat al Govern Balear que n'acceleri la seva redacció. La moció d'urgència s'ha aprovat amb els vots favorables de Gent per Formentera i Compromís i les abstencions de Partit Popular i PSOE.

Compareixença

Al seu torn de compareixença, el conseller Rafael González ha destacat de l'activitat el darrer any de les àrees d'infraestructures, mobilitat i noves tecnologies, l'elaboració i presentació davant el Consell d'Entitats, així com l'aprovació per part del Govern de les Illes Balears de la Llei de regulació d'entrada de vehicles a Formentera i el nou pla de mobilitat, "qüestions molt importants al meu entendre per enfocar Formentera cap al futur".

Formentera rep un camió nou de bombers

foto-camio bombers1El Consell de Formentera reforçarà aquesta tardor al seu servei d'Extinció d'Incendis amb un nou vehicle autobraç lleuger, equipat amb autobomba i un preu de 191.000 €. Aquest vehicle ha estat cedit per l'Autoritat Portuària de Balears (APB) per donar compliment al conveni de col·laboració subscrit l'any 2014 entre el Consell de Formentera i l'organisme portuari.

El conveni de col·laboració té per finalitat donar més seguretat al port de la Savina en matèria de prevenció i extinció d'incendis, salvament i protecció civil. El Consell de Formentera aporta els mitjans humans i tècnics del seu equip de Bombers i l'APB a canvi aporta material i recursos econòmics.

La cessió del camió ve acompanyada d'una aportació de 10.000 € per a l'adquisició de material específic per actuacions portuàries. Aquests compromisos han quedat signats aquest dimecres 26 de setembre a la seu d'APB de Palma entre el president de l'Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella i el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer.

Formentera estrenarà nous agents de policia aquesta tardor

foto policia localEl Consell de Formentera informa que 4 aspirants han superat totes les proves del procés d'oposició i que per tant obtindran plaça de funcionari de carrera, en la categoria d'agent de policia local, a la institució. Els aspirants s'incorporaran en les properes setmanes al servei com a funcionaris en pràctiques. Les proves de selecció s'han desenvolupat durant aquest agost a Formentera.

El procés de selecció del Consell de Formentera és el primer que es realitza a les Illes Balears des de la modificació el passat mes de desembre de la Llei de Coordinació de Policies Locals, una reforma molt reivindicada per Formentera, i que ha permès desenvolupar les proves d'una manera molt més àgil i ràpida del que es venia fent amb la normativa anterior.

El conseller de Seguretat ciutadana, Bartomeu Escandell, ha manifestat que "es tracta d’una bona notícia perquè aquestes noves incorporacions són molt esperades a Formentera". Escandell ha informat que "l’oferta pública que es va tramitar era de fins a sis places, per la qual cosa, encara queda marge per convocar una nova oposició per incorporar almenys a dos agents de policia més abans de l'inici de la temporada d'estiu de l'any que ve".

Jaume Ferrer agraeix al Govern de les Illes Balears i al Consell d’Entitats la regulació de l’entrada de vehicles

foto consell govern 2018 1Formentera ha acollit aquest matí la sessió ordinària del Consell de Govern, sessió que ha donat llum verda a l’aprovació del projecte de llei per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de Formentera.

Acabada la reunió, el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha volgut agrair al Consell de Govern l’aprovació del projecte de llei que regularà l’entrada de vehicles a l’illa si obté el vistiplau del Parlament balear.

“Ara quedem a l’espera que les forces polítiques amb representació al Parlament la debatin i decideixin la seva entrada en vigor”, ha destacat Ferrer, que s’ha mostrat confiat en l’aprovació final de la mateixa. “Amb aquesta llei, Formentera podrà decidir quants vehicles poden circular damunt del seu territori”, ha puntualitzat el president, que s’ha felicitat pel suport rebut, “Avui hem vist que les Illes Balears recolzen la nostra proposta per seguir tenint el control sobre el nostre propi territori”.

Cal recordar que en la conferència de presidents celebrada l’any passat, Ferrer va demanar que cada illa tingués més pes a l’hora de decidir activitats i regulacions amb impacte al territori.

Així mateix, la gent de Formentera, reunida en el Consell d’Entitats, identificava a l’any 2014 que l’elevat número de vehicles era una amenaça pel nostre model d’illa i per a la qualitat de vida dels que l’habiten.

Ferrer ha celebrat el fet que “avui aquestes dues peticions es fan realitat a la vegada” i ho ha agraït a la presidenta Armengol i a totes les Illes Balears.

Finalment, el president s’ha volgut adreçar a la gent de Formentera per dir-li que “quan les demandes són justes, raonades i hi ha capacitat de feina i entesa, s’aconsegueixen els resultats”.

Sa Senieta

Acabada la roda de premsa de valoració, el president Jaume Ferrer i la consellera de Cultura, Participació i Esport de les Illes Balears, Fanny Tur, han signat un conveni de col·laboració entre ambdues institucions on el Consell, en qualitat de titular de l’immoble, cedeix gratuïtament l’ús de la totalitat d’aquest a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, que es compromet a dur a terme la restauració i adequació de l’edifici amb l’objectiu de destinar-lo als usos expositius i museístics que acollirà el futur Museu de Formentera.

Aquesta signatura ha arribat acompanyada prèviament de l’aprovació, per part del Consell de Govern, de l’atorgament d’una subvenció de 500.000 euros per finançar part de la compra d’aquest immoble.

Formentera dona llum verda a la construcció de la residència i la reforma de l’avinguda Joan Castelló i Guasch de Sant Ferran

foto ple extra setembre 2018El Ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat avui l’adjudicació de les obres de construcció de la residència per a persones depenents i la licitació de les obres de reforma de l’avinguda Joan Castelló i Guasch de Sant Ferran així com la contractació d’un servei de direcció de les obres.

Futura residència
La sessió plenària ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups polítics, la proposta de l'equip de govern relativa a l’adjudicació de les obres de construcció de la residència per a persones depenents.

Per al conseller d’Infraestructures, Rafael González, estem davant “un equipament molt necessari per Formentera i els seus ciutadans que, junt amb el tanatori actualment en construcció, ve a completar els equipaments sociosanitaris de l’illa. Una volta finalitzada aquesta obra, les persones majors d’aquesta illa disposaran d’un servei digne que els permetrà millorar en qualitat de vida i fer possible el fet de néixer, viure i morir a Formentera”.

L’obra, que s’iniciarà aquest hivern amb un pressupost que ronda els dos milions, un termini d’execució estimat en 16 mesos i una superfície construïda de 1.169,17m2, serà una ampliació del Centre de Dia i comptarà amb 14 habitacions individuals i dos habitacions dobles, per a un total de 18 persones. També disposarà de recepció, serveis per als visitants, menjador, sala d’estar i les zones pròpies d’infermeria i control o magatzem.

La Conselleria de Benestar Social del Govern de les Illes Balears es farà càrrec del 70% del cost de les obres i el Consell de Formentera del 30% restant, a més de l’aportació del solar on s’edificaran les noves instal·lacions.

Avinguda Joan Castelló i Guasch de Sant Ferran
El Ple també ha donat el vistiplau, amb els vots a favor de Gent per Formentera i l’abstenció de PP, PSOE i Compromís, la proposta de l’expedient i inici de la licitació per a la contractació de l’obra de reforma de l’avinguda Joan Castelló i Guasch de Sant Ferran així com la contractació d’un servei de direcció de les obres de reforma de l’esmentada via per a exercir el control d’execució de terminis de l’obra.

“El que volem aconseguir amb aquestes obres és potenciar el poble de Sant Ferran perquè sigui un poble agradable on viure, amb facilitat per desplaçar-s’hi a peu i que el seu comerç es vegi revitalitzat”, ha destacat el titular d’Infraestructures, que ha detallat que les reformes a aplicar a l’avinguda Joan Castelló i Guasch seguiran el mateix criteri que les obres ja executades l’hivern passat als carrers Guillem de Montgrí i València: “Vam eliminar totes les barreres arquitectòniques, es va fer una ampliació de les voreres i s’ha regulat l’aparcament. Ara, el que farem amb aquesta nova obra serà donar continuïtat a aquestes millores perquè el poble gaudeixi des les mateixes condicions”, ha apuntat González.

El Projecte de reforma de l’avinguda Joan Castelló i Guasch contempla la millora tant de la pavimentació en superfície dels diferents espais, com la millora de serveis soterrats; sanejament, aigua potable, telefonia, llum i enllumenat públic. La proposta amplia, a més, l’espai destinat per als vianants, eliminant barreres arquitectòniques i incorporant un carril bici segregat en tota la travessia. Es preveu també la col·locació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics.

S’utilitzarà una solució de plataforma única ja emprada als carrers Guillem de Montgrí i València del mateix nucli urbà, del que aquesta intervenció és una continuació. El termini d’execució de les obres serà de 6 mesos per garantir que les mateixes estiguin finalitzades per a l’inici de la temporada turística de 2019. El seu pressupost és de 1.858.000 € incloent tant la seva execució com la direcció de les mateixes.

Durant la primera quinzena del mes d’octubre, el Consell convocarà al veïns de Sant Ferran a una reunió per explicar les obres a executar, tal com ja es va fer amb les obres de reforma dels carrers Guillem de Montgrí i València.

Més articles...

Pàgina 3 de 43

3

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1