• Català
  • Castellano
  • English
Areas Urbanism & territory, Tourism and Economic activities Tourism planning and Economic activities

La convivència entre el turisme i el medi ambient a debat en el Posidònia Fòrum de Formentera

foto-posidonia-forum-1El Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, ha organitzat avui divendres el Posidònia Fòrum, una jornada de treball entre el sector empresarial, els veïns i l’administració on s’ha tractat sobre la incidència del turisme a Formentera, la convivència d’aquest amb el medi ambient de l’illa i la necessitat de fer passes cap a un desenvolupament turístic sostenible que promogui l'ús apropiat dels recursos naturals i culturals, l'equilibri econòmic i la millora de la qualitat de vida de la comunitat local.

Posidònia Fòrum

La jornada, que s’ha iniciat a la Sala de Plens del Centre de Dia pels volts de les 09.30, ha estat dividida en dues parts; la primera, dedicada al turisme i la segona als projectes relacionats amb el Save Posidònia Project.

El Fòrum ha començat amb el discurs d’obertura d’Alejandra Ferrer, consellera de Turisme. Tot seguit, el periodista Carmelo Convalia ha exposat la seva ponència sobre Evolució del turisme a Formentera en l’última dècada, on ha repassat els darrers anys de turisme i el pas de l’època dels grans turoperadors a les vacances a la carta propiciades per l’oferta a Internet, a més de l’evolució des del turisme italià massificat a l’aposta actual per un visitant de mitja i alt poder adquisitiu amb els seus avantatges i inconvenients.

Seguidament ha estat el torn d’en Carlos Bernús, cap de Promoció Turística, que ha presentat les accions de promoció turística que es fan des de Formentera, unes accions que passen per la celebració de workshops amb petites agències a fires europees del sector i l’expansió a nous mercats com el xinès i el nord-americà que cerquen destinacions diferents a les habituals. Bernús també ha donat compte de les campanyes de descomptes i esdeveniments per promocionar Formentera a la primavera i tardor i del treball que es duu a terme amb agències de comunicació, mitjans especialitzats i organitzant viatges de premsa per a donar a conèixer Formentera arreu.

L’anàlisi del Baròmetre Turístic ha estat dut a terme per n’Ainhoa Raso, representant de l’empresa CEGOS, especialitzada en consultoria i formació. Raso ha analitzat les dades despreses del darrer Baròmetre Turístic, una mostra de 864 enquestes que, entre molts d’altres aspectes contempla com a aspectes millor valorats les platges i paisatge, la seguretat i la tranquil·litat de l’illa, mentre que l’elevat nivell de preus i l’excés de gent i de remors, sobretot als mesos de temporada alta, són les principals queixes dels turistes que ens visiten.

Després d’una pausa, la consellera de Medi Ambient Daisee Aguilera ha encetat la segona part de la jornada amb les Conclusions i desenvolupament del Save Posidònia Project 2017/2018, que ha anat seguida de la presentació del projecte Antroposi, a càrrec de na Raquel Vaquer d’IMEDEA.

Antroposi cerca esbrinar com impacten les activitats humanes directes a les praderies de posidònia, amb l’avaluació de l’afectació del tràfic marítim en àrees poc profundes, la influència d’aportació de nutrients a causa dels emissaris submarins provinents de depuradores i de l’abocament d’aigües de sentina de les embarcacions o el canvi de posidònia i la seva funció d’embornal de CO2 a causa dels impactes del clavegueram i els vaixells.

Tot seguit, en Xisco Sobrado del GEN-GOB ha presentat el projecte Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera, un estudi de diagnosi mediambiental de les àrees de fondeig al litoral de Formentera que tracta de geolocalitzar els punts on es generen els impactes més rellevants i desenvolupar mapes d’usos per aquestes zones, a més de determinar la salut ambiental de les praderies de posidònia afectades per l’ancoratge d’embarcacions.

La taula rodona moderada per en Carmelo Convalia i amb la participació d’en Vicent Tur, en Santi Costa, en Pep Mayans i en Manu San Félix ha debatut sobre La convivència, no sempre fàcil, entre el turisme i el medi ambient, aportant diferents punts de vista i analitzant algunes de les vies a seguir per assolir la preservació de l’ecosistema en convivència amb el turisme, l’economia i la millora de la qualitat de vida dels residents a l’illa.

El debat ha donat pas a la presentació per part d’en Manu San Felix del Posidònia Maps, una aplicació que permet als navegants disposar de la cartografia i situació detallada de les praderies de posidònia, un pas important per a preservar-les i evitar que àncores i cadenes d’embarcacions les malmetin.

Després de la participació del públic assistent, n’Alejandra Ferrer ha estat l’encarregada de tancar els actes del Fòrum amb l’exposició de les conclusions finals.

SON Estrella Galícia Posidònia festival showers discounts on Formentera residents

foto-festival-son-1With support from the Formentera Council, the SON Estrella Galícia Posidònia festival will be back on the island from October 12 to 14. Part of Discover Formentera in October, the festival will mean three days of music, gastronomy and nature during which eager travellers can discover a brand new Formentera and experience the island in autumn, plus live shows, outings and delicious hometown food with a special touch from a Michelin-starred chef from Galicia.

Hours and locations

Artists and locations will once again be kept under wraps until the festival gets going...that's the magic of the event.

Perks for islanders

In a special bid to get islanders interested in this year's event, not only is there a free concert on Friday October 12 as part of La Mola's patron saint celebrations, there will also be a whole series of perks made available especially to residents.

Both Saturday evening and Sunday midday, islanders can purchase tickets for that day's event at a special price of €50. The all-inclusive price tag includes concert admission, food and drink.

To be eligible for the discount, islanders should visit http://bit.ly/2IAKCpE

Remember, space is limited.

Save Posidonia Project

SON Estrella Galícia Posidònia takes place with support from the Formentera Council and in association with the Save Posidonia Project. A similar partnership in 2017 resulted in the adoption of 10,000m2 of posidonia meadows.

October's a great month to rediscover Formentera

foto btt-formenteraThe Formentera Council's office of tourism unveils the newest edition of “Discover Formentera in October”.

It's the return of the twice yearly campaign of special discounts and deals to draw travellers at season's end (and beginning), serving up serious discounts on ferries, rental cars and lodging. For up-to-date info visit www.formentera.es.

Tourism secretary Alejandra Ferrer encouraged tourists to come get to know Formentera after high season. “The weather is still nice”, said Ferrer, “and visitors in October have a jam-packed —if slightly laid back— programme of culture and sports to look forward to”.

In 2018 two transport companies, Trasmapi and Mediterranea Pitiusa, are taking part in the “Discover Formentera” push, giving travellers 25% to 35% discounts on tickets. Fifteen local lodgings will slash prices by up to 40% and five car-hire agencies as well as two diving centres are joining the drive.

Gastronomic weekends

The two first weekends in October (5, 6 & 7 / 12, 13 & 14), a host of local restaurants will serve gastronomic sampling menus of typical fare for €20 (drinks not included).

Seven Formentera restaurants will offer sampling menus specially designed for the occasion. Some focus on time-honoured dishes and others go for fresh twists and rebooted versions of old classics, very often with exclusive, creative takes at affordable prices.

For details visit: http://bit.ly/2MIru9P

SONEGPosidònia

October 12-14 Formentera welcomes Son Estrella Galicia Posidònia, a 360º experience in gastronomy, music, nature and heritage.

Music: Lineup (as yet under wraps) of alternative artists performing acoustic and electronic sets.
Gastronomy: Formentera restaurants do gastronomy with the help of a Galicia-based, Michelin-starred pro chef.
Nature: Local guide takes participants to some of Formentera's signature spots, with stops in between to hear local artists perform unplugged.

For details visit: http://bit.ly/2MOiWOK

Save Posidonia Forum

Fresh off the success of the Save Posidonia Festival in 2017, this year it's the Forum. October 19 will see participation of biologists and NGOs like Greenpeace, Oceana and WWF.

For details visit: https://www.saveposidoniaproject.org/

October 12-14 it's the fourth Formentera ZEN, a competition with three full days devoted to health and wellness, both physical and emotional. Mindfulness, an organic food expo, yoga, dissemination, training and much more. For info and details about how to sign up, visit http://formenterazen.es/?lang=ca

October 11-12 it's La Mola's Festes del Pilar, an event with live music, traditional dance, kids' activities and a festive procession.

La Mola and Sant Ferran's craft and artistic markets will remain open, too.

Sporting events

October 6 will feature two events: the Formentera Triathlon and the Formentera Sprint. www.triatlonformentera.com

October 12, get ready for the 22nd Pujada de La Mola and a “bike ride round the island”, Volta Cicloturista a Formentera October 26-28. www.unisportconsulting.com/formenterabttrace

The Amics de Formentera group have put together the Volta a Peu, a “walk round the island”, for groups and in stages, this October 11 to 14. To see the programme and register, visit: http://amicsdeformentera.cat/

Formentera welcomes visiting 'Energy Observer'

foto energy observer 2Secretaries of tourism and environment Alejandra Ferrer and Daisee Aguilera stopped for a visit this morning at Energy Observer, the world's first greenhouse gas emission-free, autonomous, hydrogen-powered vessel, set to anchor the coming days in Formentera waters.

The futuristic, electric-propulsion vessel uses a mix of renewable energies and a system tuned to produce decarbonated hydrogen extracted from sea water. The system, which renders unnecessary the outsized batteries used in normal electric vessels, means a lighter, more efficient watercraft, and special built-in storage equipment makes the sporadic recharges of the past obsolete, both on land and at sea.

Partnership with Save Posidonia Project
During the visit the secretaries saw close-up how the boat works and spoke with the crew about Save Posidonia Project and Formentera's environmental and sustainability strategies.

In the words of the tourism secretary, “we're honoured—not just that the Energy Observer crew has chosen to include Formentera on its route, but to hear them talk about our island as one of the best preserved in the Mediterranean”. Ferrer said it was important to safeguard the island's natural spaces and pointed up 2017's Save Posidonia Project, in particular—“it's the reason behind our partnership with the Energy Observer and what allows us to work with the ship's crew towards life-preserving environmental sustainability in our seas”.

Environment secretary Daisee Aguilera called navigation on the Energy Observer “noiseless” and the vessel's emissions “basically innocuous”. A matchless experience, said Aguilera, “and one we hope will serve as an example for other ships in places like this where marine traffic is heavy and use of harmful fossil fuels is high”.

Raising global awareness
From 2017 to 2022, the Energy Observer's “Odyssey for the Future” will find the crew pulling in at 101 ports at fifty countries around the world as part of an effort to put cutting-edge tech to work in extreme conditions and feel out the planet's energy networks of the future.

The crew imagines the world tour as a showcase for innovation in environmental transition, and, in the case of the ship's travelling exhibit, social media and numerous documentaries, a chance to educate the world about renewable energy, biodiversity, low-impact agriculture, mobility and even the sharing economy.

Spotlighting 'best of summer', Spanish broadcaster's 'Comando al sol' visits Formentera

Comando al sol RTVE a Formentera IIThe Formentera Council wishes to thank Spanish national television for its support as the programme "Comando actualidad" turns its cameras to the island for a recent, start-of-summer episode. The special installment found the crew of the TV show checking out some of Formentera's most cherished sights like Bartolo beach bar, ses Illetes, Fonda Pepe, posidonia seagrass meadows and a sunset from Migjorn.

Tourism secretary Alejandra Ferrer praised the laid-back and welcoming vision of Formentera the show's producers put forward, adding "the fact our island is such a well-loved destination is thanks to a lot of people's hard work, and to our unmatched natural surroundings".

One-point-four million viewers, or 9.7% of Spanish audiences, tuned in last Monday at 10.43pm as RTVE aired “Comando al sol, Los Tops del verano” on channel one.

More Articles...

Page 1 of 20

Start
Prev
1

balearsculturaltour

autoavaluacio_establiments_turistics_esp

Find us at:
c. de Mallorca, 15
07871 Sant Ferran
tel. 971 32 12 10 · fax 971 32 10 73
turisme@formentera.es

Fires i Mercats d'Artesania

Reb Bio. Turisme Ornitològic

Passió per Formentera

Web oficial de Turisme (www.formentera.es)