• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Un estudi sobre l’afecció de microcomponents en la posidònia, guanyador de la convocatòria del SPP amb un pressupost de 112.000 euros

cartell 2021 sppEl Consell de Formentera, a través de de les àrees de Medi Ambient i Turisme, informa que el projecte ImPeFora, de la Universitat de les Illes Balears, ha estat el guanyador de la convocatòria del concurs del Save Posidonia Project, que enguany compta amb un pressupost de 112.000 euros.

El projecte analitzarà l’impacte dels contaminants emergents sobre la posidònia; és a dir, aquells contaminants que no són detectables a primera vista com ara les microperles de productes cosmètics i de neteja, la degradació de plàstics de major dimensió o els components de cremes solars. Així, s’estudiarà els efectes i impactes d’aquests contaminants emergents en la planta marina.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que el projecte de la UIB suposa “un avenç en els estudis fets sobre la posidònia, ja que analitzarà els efectes dels contaminants emergents que, com assenyalen els responsables del projecte, poden arribar a ser més nocius en penetrar directament en les membranes cel·lulars”. Sanz ha recordat que el passat mes d’octubre el Ple del Consell va aprovar promoure la reducció de la compravenda i ús de les cremes solars que contenguin productes nocius per al medi marí i que es va instar els governs balear i de l’Estat perquè impulsassin i redactassin una normativa per acabar amb la fabricació i comercialització d’aquests tipus de cremes solars.

En aquesta segona convocatòria del SPP, s’han presentat un total d’onze projectes. Cal recordar que en la primera edició es va finançar els projectes presentats per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i pel grup ecologista GEN-GOB.

Save Posidònia Project és un projecte marc pioner en el mar Mediterrani occidental que neix del desig del Consell Insular de Formentera (Illes Balears) de promocionar el turisme sostenible i llançar un pla d’acció per recaptar fons que aniran destinats exclusivament a la conservació de la planta marina Posidonia oceanica.


29 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera obre un portal d’energia de les instal·lacions municipals amb l’objectiu d’estalviar i racionalitzar el consum

foto 2021 portal d energiaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha obert un portal d’energia a la web de la institució amb informació sobre l’evolució del consum energètic de les instal·lacions municipals i de l’enllumenat públic. Es tracta d’un sistema de gestió i comptabilitat que, com ha destacat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “ajudarà a racionalitzar el consum, reduir costos i estalviar energia amb la finalitat de millorar l’eficiència energètica i aconseguir una Formentera més neta, més verda i menys contaminant”.

“Aquest nou sistema ens permet controlar que els consums i despeses energètiques siguin els correctes; també podem dissenyar estratègies de millora constant, és a dir, proposar línies d’actuació per aconseguir millorar l’eficiència de les instal·lacions; i, a més, ens ajuda a sensibilitzar els usuaris que fan ús de les instal·lacions i a la ciutadania en general del que s’està fent”, ha incidit el conseller de Medi Ambient.

Dades de consum d’energia
Entre les dades en obert que ofereix aquest portal energètic destaca que els últims dotze mesos, els equipaments municipals han consumit 2.967.673 kW, dels quals 416.837 kW corresponen a l’enllumenat públic. Tota aquesta energia és equiparable a la que consumeixen 494 llars i suposa 565,03 de tones de CO2 emeses a l’atmosfera, que requereixen 154 hectàrees de bosc per ser absorbides. Així, en un rànquing d’eficiència en una mostra d’ajuntaments similars, Formentera ocuparia, de l’1 al 10, el setè lloc. “Òbviament, les dades són molt millorables, per això aquesta eina, a més de ser un exercici de transparència, ens marca una realitat que hem de combatre amb polítiques i accions d’eficiència energètica”, ha assenyalat el conseller.

Accions per estalviar energia
L’àrea de Medi Ambient ha impulsat els darrers mesos diferents accions en aquest sentit. En primer lloc, Formentera va signar l’adhesió i desenvolupament del Pacte de Batlles per al Clima i l’Energia, pel qual es compromet a aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant actuacions relacionades amb l’eficiència energètica i les fonts d’energies renovables. Així, s’està treballant en la revisió dels comptadors de subministrament elèctric, en el reajustament de la potència contractada en diversos subministraments per adaptar-los al seu consum real, en el monitoratge de les instal·lacions d’energia solar implantades i en el control analític de les despeses en combustibles.

A més, des del passat mes de novembre Formentera forma part del projecte pioner europeu VPP4Island que té com a objectiu facilitar la integració de sistemes renovables, accelerar la transició cap a l’energia intel·ligent i verda.

També s’han impulsat projectes de marquesines fotovoltaiques als pàrquings públics i d’instal·lació de nous sistemes de generació fotovoltaica a instal·lacions municipals, com ara en el camp de futbol.

L’empresa Sistemes de Gestió Energètica de les Illes Balears SL s’encarrega de la implantació d’aquest sistema amb un pressupost de 12.709,83 euros. Cal recordar que l’article 9 de la Llei 10/2019, de canvi climàtic i transició energètica recull que les administracions públiques han de dur a terme o han de contractar auditories energètiques que han d’incloure propostes concretes de millores d’eficiència energètica per als edificis que ocupin o dels quals siguin titulars.

21 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Surt a exposició pública el projecte executiu per a la instal·lació de pantalans flotants i fondejos de baix impacte a s’Estany des Peix

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que avui ha sortit a informació pública el projecte executiu per a la instal·lació de pantalans flotants i fondejos de baix impacte a s’Estany des Peix. L’exposició pública de 15 dies d’aquest projecte s’ha publicat avui al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) als efectes que puguin presentar al·legacions i és un tràmit previ a la tramitació de l’expedient de contractació de l’obra.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que aquest “és un nou pas ferm cap a la regulació de s’Estany des Peix”. “Continuam amb el compromís de portar a terme aquest projecte perquè aquesta regulació sigui una realitat aquesta legislatura”, ha destacat el conseller.

El projecte es pot consultar a través del enllaç que publica el BOIB i de manera presencial a les oficines de l’àrea de Medi Ambient i Serveis d’Inspecció del Consell de Formentera al carrer Mallorca de Sant Ferran.

El projecte executiu va estar encarregat a l’empresa Tragsatec. Cal recordar que aquest projecte té un cost de licitació d’1.259.204,18 euros i que per a l’execució de l’obra el Consell de Formentera disposa d’una subvenció a càrrec de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) per l’import de 652.154 €.


15 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera es suma al repte de les Banderes Verdes

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que la nostra illa competirà aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda d’Ecovidrio. Un total de 100 establiments de l’illa, entre restaurants, cafeteries, bars i quiosquets de platja o hotelers s’han sumat a aquesta iniciativa que compta amb la col·laboració del Consell i està organitzada per Ecovidrio, una entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió de l’reciclatge dels residus d’envasos de vidre a nivell estatal.

Aquesta iniciativa compta amb la participació de 20 municipis de les Illes Balears, als quals s’han unit Formentera i 100 establiments de l’illa. Junts tractaran d’incrementar els nivells de recollida selectiva d’envasos de vidre. Per part seva, Ecovidrio està lliurant als restauradors i hotelers, de forma gratuïta, 23 cubs per facilitar el transport dels residus d’envasos de vidre. Ecovidrio té un sistema de puntuació per distingir amb la Bandera Verda als més compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat o atorgar altres reconeixements si hi ha increment de
reciclatge.

9 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els escolars de Formentera aconsegueixen recuperar 3.457 quilos d’envasos de vidre a la campanya “Els Peque Recicladors”

foto 2021 ecovidrio2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que la campanya ‘Els Peque Recicladors’, impulsada juntament amb Ecovidrio ha aconseguit recuperar 3.457 kg d’envasos entre els escolars de l’illa. Segon ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “l’objectiu era conscienciar els escolars sobre la importància que té reciclar envasos de vidre i la veritat que ha estat un èxit pel resultat i per la participació de prop de 614 escolars d’entre 6 i 12 anys pertanyents als quatre centres escolars de l’illa”.

La iniciativa, que es va desenvolupar del 19 d’abril al 31 de maig, va comptar amb la participació dels quatre centres de primària de l’illa. El col·legi guanyador, que rebrà un xec regal de 500 €, és el CEIP Verge Miraculosa. En la campanya han participat 614 escolars d’entre 6 i 12 anys.

Per al desenvolupament de la campanya, que va tenir lloc del 19 d’abril al 31 de maig, es va posar en marxa un concurs en què competien entre si les escoles de l’illa, amb l’objectiu de convertir-se en el centre més reciclador d’envasos de vidre.

Per ajudar a aconseguir l’objectiu, en totes les escoles es va situar un contenidor verd decorat amb la imatge de la campanya i personalitzat amb el nom del centre. De tal manera que el centre que més quilograms de vidre acumulàs per alumne matriculat a primària, a través d’aquest punt de reciclatge, seria el guanyador, amb un premi de 500 €.

28 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 19 de 68

19

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix