• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Jornada de neteja de platges

Foto neteja 2018 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que l’associació ecologista "Que Celeste" organitza per a aquest proper diumenge 20 de maig una nova jornada de neteja de platges.

L’activitat s’iniciarà a les 12.00 hores, amb es Carnatge, quilòmetre 8,5 senyalitzat a l’entrada, com punt de trobada. Els equips de voluntaris comptaran amb elements de recollida i borses de residus proporcionades pel Consell Insular i el Govern balear. Es recomana dur calçat adequat i gorra o barret, ja que la zona a netejar no té moltes ombres i és força rocallosa.

El material recollit durant la neteja es transformarà posteriorment en element de decoració per al festival que organitza anualment l’entitat.

El Consell i Costes obliguen a retirar una embarcació abandonada

foto retirada barco 2018El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que avui s’ha procedit a la retirada d’una embarcació de s’Estany des Peix després que es localitzés el propietari de la mateixa, que s’ha hagut de fer càrrec de les costes de la retirada.

L’embarcació es trobava varada després dels temporals d’hivern i tampoc comptava amb els útils de navegació. Cal recordar que si l'estat de les embarcacions o artefactes flotants provoca risc de contaminació o per a la navegació, el Consell pot ordenar-ne la retirada immediata notificant-ho a les autoritats competents; Demarcació de Costes i Parc natural de ses Salines, depenent de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears. Així mateix, si l’objecte duu més d'un mes en el mateix lloc i es troba en igual estat d'abandonament i ocupant domini públic, aquest es pot considerar un residu. En considerar-se residu, el Consell Insular té la competència per retirar-lo i tramitar la corresponent sanció. En aquest cas, s’ha localitzat el propietari, que ha hagut de pagar la retirada de la seva embarcació.

Des del Consell, Demarcació de Costes i Govern de les Illes Balears, es treballa per regular el fondeig de s’Estany des Peix i es continua la vigilància perquè les barques abandonades a la vora es retirin quan abans. Dins l’ordenança de platges s’estableix que tota ocupació de domini públic ha de tenir autorització de Demarcació de Costes.

Els dipòsits d’aigua de Formentera ja són a punt per la temporada estival

foto neteja diposit 2018El Consell Insular de Formentera, a través de l'empresa concessionària Aquàlia, ha finalitzat ja les tasques de neteja i desinfecció dels tres dipòsits d’aigua de Formentera, els de Sant Ferran (amb una capacitat de 3.000m3), Ca Marí (1.000m3) i es Pujols (22.000m3), que abasteixen als diferents nuclis de població, donant compliment al Reial Decret 140/2003, pel qual s'estableixen els criteris sanitaris de la qualitat d'aigua de consum humà, i del Decret 53/12, sobre vigilància de les aigües de consum humà de les Illes Balears.

La realització d’aquests treballs és important per assegurar la qualitat de l’aigua emmagatzemada als dipòsits, que posteriorment és distribuïda a tota la població. Les tasques realitzades han consistit en el seu buidat, la neteja interior i la desinfecció amb hipoclorit sòdic. A més, s’han revisat les vàlvules, arquetes, canonades i altres elements, aprofitant el buidatge que se’n fa per realitzar les tasques de manteniment necessari.

Neteja de la xarxa de clavegueram
D’altra banda, el servei d'aigües del Consell ha finalitzat també les tasques de neteja del clavegueram dels diferents nuclis de Formentera. Aquestes tasques formen part del pla preventiu i de posada a punt de la xarxa per garantir el millor servei de cara a la temporada estival. Concretament s’elimina la brutícia, fulles i papers que s’acumulen en el seu interior i que dificulten la recollida d’aigua els dies de pluja.

Es recorda als ciutadans que poden contribuir al manteniment de les instal·lacions evitant tirar brutícia en els embornals que provoqui obstruccions i males olors al carrer. A més, s’aconsella no utilitzar l’WC com a paperera per evitar problemes en el clavegueram i en els processos biològics de depuració.

Formentera facilita els tràmits per presentar al·legacions al projecte de sondejos acústics Medsalt

foto tortuga ja arribasEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que posa a disposició de tothom qui ho vulgui la possibilitat de presentar al·legacions al projecte de sondejos acústics Medsalt. Les al·legacions es podran emplenar i registrar entre demà dimarts dia 8 i el dilluns 21 de manera presencial a les dependències de l’àrea de Medi Ambient, al carrer Mallorca número 15 de Sant Ferran. També es podran tramitar electrònicament a través de l’OVAC a partir d’aquest dijous dia 10.

El Consell es mostra contrari a aquest projecte. En concret, en el darrer ple d’abril es va instar al Govern de l’Estat a paralitzar de forma immediata la tramitació del projecte Medsalt, ja que usa una tecnologia que causaria un impacte mediambiental crític, afectant molt negativament a la supervivència de nombroses espècies marines com ara cetacis, tortugues, peixos, aus i invertebrats.

Per a la consellera de Medi ambient, Daisee Aguilera, “és important aconseguir la implicació de la ciutadania, ja que quantes més al·legacions tingui el projecte, més força farem perquè es retiri”. Per aquesta raó, des del Consell “ens afegim a la campanya engegada per l’Aliança Mar Blava facilitant a la ciutadania l’oportunitat d’al·legar en contra d’aquest projecte nociu per al nostre ecosistema”, ha afegit Aguilera.

Curs de compostatge domèstic

Foto compostatge hort vellEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha organitzat per a aquest dissabte un curs de compostatge domèstic. Aquest es durà a terme entre les 11.00 i les 13.30 hores a la sala d’actes del Consell i a l’hort infantil Capella de sa Tanca Vella.

Els interessats podeu apuntar-vos-hi a l’àrea de Medi Ambient del carrer Mallorca de Sant Ferran o mitjançant la pàgina web del Consell (OVAC).

El curs, impartit per l’especialista Juanjo Torres, d’Amics de la Terra, té un cost de 20€ per alumne. Això inclou una compostadora valorada en 65 euros, un airejador i un manual d'ús que s’endurà cada participant, així com els coneixements de com fer-la servir.

A més de les classes teòriques i pràctiques, Amics de la Terra ofereix consell telefònic i el seguiment del professor, que farà una visita a domicili per assessorar individualment a cada alumne de com evoluciona cada compostadora.

Més articles...

Pàgina 47 de 68

47

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix