• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera amplia el nombre de contenidors de recollida d’oli usat

Foto recollida oli 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que s’ha ampliat el nombre de contenidors de recollida d’oli usat amb tres noves unitats. Dos dels contenidors nous ja s’han instal·lat, un a la Savina, vora la torre des Trituradors i un altre al carrer Punta Prima d’es Pujols, mentre que un tercer s’instal·larà en breu a es Caló.

Aquestes 3 unitats s’afegeixen als 7 contenidors ja existents a les pistes d’es Cap, l’escola de la Mola, al carrer Joan Castelló de Sant Ferran, a la plaça de les Illes Pitiüses de la Savina, al carrer Espalmador d'es Pujols i els dos de Sant Francesc a l’aparcament de sa Senieta i vora els habitatges de protecció oficial. L’oli usat es pot dipositar també a la Deixalleria.

Aquesta distribució de contenidors és fruït del conveni signat entre el Consell i l'empresa Ca na Negreta SL per a la recollida d'oli domèstic. Amb un pressupost de 9504 euros anuals s’han instal·lat aquests recipients específics per a la recollida d'oli usat, amb una capacitat d'entre 600 i 900 litres, on es poden dipositar envasos de fins a cinc litres.

Mitjançant aquest conveni, Ca na Negreta SL es compromet a buidar els contenidors amb la freqüència necessària per evitar la seva saturació, per la qual cosa es recollirà el seu contingut almenys una vegada al mes. També es farà una inspecció cada quinze dies durant l’estiu i una de mensual en temporada baixa a fi de netejar i retirar els possibles envasos que no hagin estat dipositats a l'interior.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha recordat la importància de recollir degudament aquest residu, ja que “un sol litre d'oli pot contaminar 1 milió de litres d'aigua, generant seriosos problemes en depuradores i clavegueram”.

Recollida d’oli a empreses
Les empreses generadores d’olis vegetals i olis industrials, com ara tallers i empreses de lloguer de vehicles, han de gestionar els seus propis sobrants a través d’un gestor autoritzat que en passarà a recollir els residus directament a l’establiment, essent prohibit l’ús dels contenidors adreçats a particulars.

Aquesta recollida és normalment gratuïta, i el gestor contractat atorga el corresponent albarà de recollida que serà imprescindible per la justificació en cas que el Govern de les Illes Balears, que és l’òrgan competent en la gestió de residus perillosos, faci la corresponent inspecció.

'Formentera, Water Smart Island', al Congrés Internacional SWAN 2018

Foto watersmartislandLa consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, i Ángel Encinas, del Departament d'Innovació i Tecnologia de l'empresa concessionària Aquàlia, han presentat el projecte “Formentera Water Smart Island” al Congrés Internacional SWAN 2018, que se celebra a Barcelona.

Aguilera i Encinas han fet la seva presentació en el marc de la conferència “Prioritzar les Ciutats Intel·ligents: conscienciació, compromís i responsabilitat”, moderada per la responsable de l'àrea de Gestió Intel·ligent del departament d'Innovació d’Aquàlia, Eva Martínez.

'Formentera Water Smart Island'
Aquest és el projecte implantat a Sant Ferran, on es va desenvolupar un sistema de telelectura de comptadors intel·ligents d'aigua amb molt bons resultats que ha portat al Consell a decidir implantar-los en tota l'illa amb 2.394 comptadors, sense cap cost directe per als ciutadans.

L'objectiu és aconseguir un ús sostenible i adequat de l'aigua, molt valuosa per a la illa. De fet, al 2017 el rendiment hidràulic a Formentera ha estat d'un 89,57%.

El sistema permet la lectura dels comptadors de l'aigua en temps real, millorant la informació al client i l'eficiència de la xarxa. Per als usuaris, té molts avantatges. D'una banda, permet la lectura del comptador sense necessitat d'accedir a la comunitat o a l'habitatge individual i, per tant, evita les lectures estimades. A més, detecta si existeix una fuita interior en l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua. També indica quan existeix un comportament anòmal del comptador per parada del mateix i facilita al Servei d'Aigües informació desglossada per hores de l'aigua que no es registra a causa de pèrdues en la canonada de distribució per trencaments, fraus o consums no controlats. Així mateix, aquest sistema permet disposar d'un coneixement de la demanda d'aigua a cada zona a més d'informació objectiva i detallada cara a definir un pla d'inversió de la xarxa.

El projecte del sistema de lectura remota és un pas més en l'aposta pel desenvolupament tecnològic que es ve implantant des dels darrers anys en el Servei d'Aigües de Formentera, on ja es compta amb un sistema de telecontrol i telecomandament de totes les infraestructures d’abastament i sanejament d'aigua, així com amb equipaments de control remot de la sectorització de la xarxa de distribució i tecnologies de detecció informatitzada de fuites.

Formentera consolida i amplia el cicle de reciclatge de matèria orgànica

foto dia reciclatge 2018 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha aprofitat la celebració del Dia Internacional del Reciclatge per fer entrega de sacs de compost als negocis i empreses de Sant Francesc que varen col·laborar l’any passat en la prova pilot de recollida de matèria orgànica porta a porta.

Gràcies a aquesta campanya, la temporada passada es van recollir 100 tones d’aquests residus que posteriorment es van mesclar amb restes de poda triturada. El procés de maduració de compostatge en pila ha durat uns vuit mesos, obtenint-se com a resultat 300 metres cúbics de compost d’alta qualitat apte per a jardineria i us agrícola.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha agraït la col·laboració dels establiments en la prova pilot de Sant Francesc i ha destacat la importància de la recollida de matèria orgànica; “amb aquesta acció consolidem el cicle de la matèria orgànica i aconseguim que aquesta torni a ser una matèria útil per enriquir els camps de l’illa, evitant també la generació de més volum de residus”. Aguilera ha apostat, a més, per seguir amb la política de reciclatge que tants bons resultats obté a l’illa, “Formentera ha estat enguany el municipi de l’Estat que més quantitat de vidre per habitant recicla. Esperem que hi hagi també una participació activa en els negocis involucrats en la recollida d’orgànica, ja que redunda en el benefici de tots”.

Degut als resultats positius de la passada campanya, el Consell ha estès aquest 2018 l’aplicació de la recollida d’orgànica a tota la illa. Des del passat dimarts, dia 15, i durant els propers cinc mesos, s’han establert dues rutes que recolliran les restes de 170 establiments entre grans i mitjans productors. Aquests negocis disposen de l’assessorament d’una informadora ambiental i dels tres zeladors de l’àrea, que faran el seguiment de la campanya i aclariran els dubtes que puguin sorgir.

La campanya del 2017 va tenir un cost de 90 mil euros que va comptar amb una ajuda de 32 mil euros del programa LEADER de gestió ambiental. Per aquest 2018 s’espera poder recollir 400 tones de matèria orgànica en tota l’illa.

Els creuers que visitaran Formentera fondejaran fora de posidònia

foto sea cloud IIEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, informa que els creuers que faran escala en aigües de Formentera durant aquesta temporada ho faran fora de la zona dos del port de la Savina on hi ha posidònia. D’aquesta manera es continua amb el compromís iniciat el 2015 per preservar les praderies de posidònia existents en aquest indret.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha mostrat la seva satisfacció per una mesura que, un any més, ”torna a fer compatible l'arribada de creuers turístics amb la protecció de la posidònia” i ha agraït la col·laboració d'Autoritat Portuària i Capitania Marítima, així com a Ibiza Grup Verlio, empresa consignatària de creuers.

El primer creuer que fondejarà en aigües formentereres aquesta temporada serà el Sea Cloud II, vaixell de 117 metres d’eslora que arribarà aquest divendres. S’espera que durant l’estiu arribin dos creuers més. Tots ells fondejaran a una distància d’una milla del port, al nord-oest, on hi ha una profunditat de 40 metres amb fons arenós. S’evita així que els vaixells tirin l'àncora damunt posidònia.

Formentera activa la tramitació telemàtica per a presentar al·legacions al projecte de sondejos acústics MEDSALT-2

Foto medsaltEl Consell de Formentera se suma a les accions d’Aliança Mar Blava per aturar el projecte Medsalt-2 facilitant la tramitació telemàtica per presentar al·legacions per evitar aquesta campanya de sondejos acústics.

A banda de la recollida d’al·legacions de manera presencial que s’està duent a terme a la conselleria de Medi Ambient i també a esdeveniments com la passada Mitja Marató o a la taula instal·lada davant del Consell, a partir d’avui tothom qui ho vulgui també pot tramitar i presentar la seva al·legació de manera telemàtica a través del web de l’Oficina Virtual d’Atenció al Ciutadà (OVAC) del Consell de Formentera.

Al menú de “Destacats” de la pàgina d’inici s’hi troba l’opció “Presentació al·legacions al projecte de sondejos acústics MEDSALT-2”. D’allí es passa a la pàgina on es pot tramitar l’al·legació. En aquesta pàgina hi trobem informació sobre el projecte, així com els passos a seguir per a la tramitació telemàtica.

Des del Consell es fa una crida a la participació en suport de la petició de l’Aliança Mar Blava per a aturar els projectes que persegueixin malmetre el nostre entorn.

Més articles...

Pàgina 46 de 68

46

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix