• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera celebra el Dia Mundial del Medi Ambient fent busseig entre praderies de posidònia

Posi 050617Els alumnes del centre escolar del Pilar de la Mola han estat els primers en submergir-se dins els fons marins per conèixer els valors de la posidònia i la riquesa natural del nostre mar. Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, Formentera ha donat inicia a una activitat que portarà a 120 alumnes de tots els centres educatius a fer snorkel al Parc natural de ses Salines.

A part del busseig, els joves també coneixeran el segon capítol de la col·lecció "Els secrets i les aventures de Posi", titulat "El primer viatge", i que continua la col·lecció iniciada l'any passat amb el primer capítol "Posi té un do", de la mateixa col·lecció. Aquesta activitat la realitzen els professionals del centre de busseig Vell Marí, amb el finançament de la Fundació La Caixa (2.635€), i del Consell de Formentera (1.700€), i una aportació per alumne de 3€. Cada alumne s'emportarà a casa un exemplar del conte.

Les properes excursions amb els alumnes seran els dies 8, 9 i 12 de juny. Aquesta activitat forma part de la campanya "Save Posidonia Project", impulsada pel Consell de Formentera, que pretén divulgar la importància de la posidònia, una espècie marina declarada Patrimoni de la Humanitat que es veu amenaçada pel fondeig inadequat d'embarcacions, els vessaments d'aigües no depurades i el canvi climàtic, entre d'altres.

Visita a la zona reforestada d'Espalmador
Així mateix s'ha organitzat una excursió a Espalmador per visitar la zona reforestada per la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears després del foc provocat l'any passat per una bengala llançada des d'una embarcació.

L'excursió està oberta a tots els públics i es realitzarà el proper diumenge dia 11 de juny, amb sortida des del moll de Ponent del Port de la Savina (al costat de l'estació marítima) d'on surt la Barca Bahia, que col·labora amb els transport de tots els que vulguin gaudir d'unes hores a l'illa.

La sortida serà a les 11.45 hores i la tornada a les 16.15, amb arribada a la Savina a les 17.00 hores. A mes els organitzadors del Festival Qué Celeste realitzaran una activitat explicant les amenaces dels fems de la mar acabant amb una petita neteja de la platja. Els interessats es poden apuntar personalment a l'Àrea de Medi ambient, a Sant Ferran, per telèfon (971321210) o per correu electrònic (mediambient@conselldeformentera.cat).

Formentera posa en marxa una aplicació per informar sobre punts negres i desperfectes en la via pública

Liniaverda 010617El Consell Insular de Formentera, a través de la consellera de Medi Ambient Daisee Aguilera, i del conseller d'Infraestructures i Mobilitat, Rafa Gonzàlez, ha presentat avui l'aplicació de mòbil Línea Verde. Amb aquesta eina el Consell segueix avançant en la línia de reivindicar a la població que posi en marxa el seu costat verd i s'impliqui en el manteniment de l'illa.

En concret, aquesta aplicació, en paraules de Gonzàlez, "serveix per informar al Consell de punts negres de residus o del mal estat de mobiliari urbà".

Per fer servir l'aplicació s'ha de realitzar una descàrrega o bé des de Google Play o bé des de Apple Store. Per utilitzar-ho, s'ha de seleccionar d'entre els diferents tipus d'incidències disponibles, com per exemple l'estat dels contenidors, l'enllumenat públic o el mobiliari urbà, i un mapa ajuda a ubicar la incidència. La informació es pot acompanyar de comentaris o de fotografies.

Les incidències realitzades per aquesta via arriben directament als equips de les brigades municipals i de les empreses de neteja i recollida de residus per a la seva tramitació. Daisee Aguilera ha explicat que "l'aplicació que s'ha presentat avui ha estat en proves sis mesos, des del mes de novembre. Durant aquest temps, entre el propi personal del Consell i els ciutadans que han anat descobrint per ells mateixos la existència de l'aplicació s'han realitzat unes 560 incidències, el 36% de les quals han estat relacionades amb els contenidors".

Amb aquesta posada en marxa de l'aplicació es dóna compliment a un acord pres per unanimitat del Ple de Formentera l'any passat per fer arribar a la ciutadania una eina directa per comunicar incidències.

Obert el procés participatiu sobre l’esborrany del Decret de posidònia

Reunio decret posidoniaLa consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha participat en la reunió mantinguda avui entre els Consells Insulars i la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca sobre l'esborrany de Decret de posidònia, amb el conseller Vicenç Vidal i amb el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir.

Aguilera ha agraït al Govern que hagi obert un procés participatiu en el qual també es té en compte les preocupacions dels Consells i d’altres sectors. La consellera ha destacat que és “un decret contundent en el qual es fa explícita la prohibició del fondeig de les embarcacions sobre posidònia”. La responsable de Medi Ambient de Formentera espera ara que “el Govern inclogui dintre de la regulació una cartografia actualitzada perquè els navegants disposin de la informació exacta d’on es pot i no es pot fondejar per evitar l’agressió a les praderies”. Una petició amb la qual han coincidit tots els Consells.

El Govern també farà una presentació del Decret i taller participatiu a Formentera perquè els interessats puguin formar part d’aquest procés. La data encara està per determinar, però serà en unes dues setmanes.

S'inicia el control dels mosquits a Formentera

estany pudent fotoEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha iniciat aquest mes la campanya de control de les poblacions de moscards i quironòmids al Parc Natural de ses Salines, en concret, a la zona de l'Estany Pudent, Estany des Peix i les Salines den Marroig, que és on es concentra l'aigua dolça i es desenvolupen les larves de moscards.

El control de les poblacions de moscards i cendrelles, que és un tipus de mosquit més petit (quirinòmids), es realitza de manera preventiva actuant sobre les larves dels insectes mitjançant tractaments biològics a base de Bacillus thuringiensis Israeliensis que actuen directament sobre les larves i que són insecticides naturals.

Aquest 2017 està previst que els tractaments els realitzin 2 operaris una vegada per setmana amb motxilla aplicadora i espolvoreig de producte granulat per poder millorar l'eficàcia dels tractaments, les feines es faran fins a mitjans d'octubre, amb un total de 24 jornades laborals.

L'import dels tractaments per la temporada 2017 inicialment és de 22.944,19 tot i que de detectar-se problemes amb moscards o quirinòmids es podrien ampliar els tractaments.

Trasmapi apadrina 10.000 metres quadrats de posidònia

Foto logo sppLa consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, han explicat les novetats en el projecte Save Posidonia Project. A la presentació, feta en la sala de plens de l'edifici central del Consell, també ha assistit la responsable de màrqueting de Trasmapi, Núria de la Torre, que ha avançat que la companyia naviliera ha apadrinat 10.000 metres quadrats de posidònia amb la seva donació de 10.000 euros.

A més, la responsable de Trasmapi ha afegit que les seves embarcacions tindran una retolació exterior i interior amb el logo del Save Posidonia Project per contribuir a la difusió del projecte entre altres accions de promoció que faran com la difusió de vídeos divulgatius. Precisament a la presentació s'ha projectat un vídeo realitzat per donar a conèixer aquesta planta marina així com el projecte. La consellera de Turisme ha dit que amb aquesta donació ja hi ha un total de 12.746m2 apadrinats i s’ha mostrat convençuda de que s’anirà incrementant.

Més articles...

Pàgina 33 de 45

33

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix