• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Consell recorda als propietaris l’obligació d’informar sobre la presència de bosses de procesionària en els seus terrenys

processiona--riajjjEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, recorda l’obligació que té la ciutadania d’informar sobre la presència de bosses de processionària del pi i de mantenir en condicions fitosanitàries els boscos de la seva propietat, d’acord amb el previst a l’article 19 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal. Recentment, el servei de Sanitat Forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat ha realitzat tractaments aeris amb helicòpter específics per combatre la plaga de la processionària del pi amb l’agent biològic Bacillus thuringiensis.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha insistit en “la importància d’aquesta mesura i en l’obligació que tenen els propietaris de retirar les bosses de processionària i que en cas de no poder fer-ho contacten amb la conselleria de Medi Ambient per sol·licitar assessorament”.

La propagació de la plaga a indrets de l’illa de Formentera no tractats durant els mesos d’hivern es manifesta per l’aparició de fulles seques als extrems de les branques de pi i l’agrupació d’erugues formant bosses de processionària del pi per combatre el fred. La processionària del pi és un insecte defoliador —això és, que s’alimenta de fulles— que ataca el pi blanc i que pot arribar a afectar-lo de manera greu si aquests atacs són molt intensos i repetits o si els arbres es troben debilitats. Aquest fet s’ha de tenir ben present, ja que pot constituir un problema molt greu pels nostres pinars.

Des de l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera i del Servei de Sanitat Forestal del Govern de les Illes Balears, es recorda a la ciutadania que:

1.- Han de comunicar a les administracions assenyalades la presència de processionària, indicant la posició i el nombre de bosses. Es poden posar en coneixement del Consell Insular de Formentera a través de l’APP Línia Verda, instància o presencialment a l’oficina de l’àrea de Medi Ambient.

2.- En els casos dels propietaris que tinguin pins afectats han de procedir a eliminar les bosses.

3.- El mètode més efectiu per l’eliminació de la plaga és tallar la bossa de la processionària i cremar-la.

4.- S’han de prendre les mesures d’autoprotecció necessàries per evitar que els urticants de l’eruga puguin afectar a la persona que realitza la talla, com ara emprar roba de màniga llarga, guants i ulleres de protecció.

5.- Cal tenir present que en el moment de tallar la bossa es poden despendre pels urticants i per l’acció del vent poden entrar en contacte amb la pell i produir erupcions i/o reaccions al·lèrgiques, per la qual cosa es recomana tallar les bosses en contra de la direcció del vent (a la persona que talla la bossa el vent l’ha de venir de l’esquena).

6.- Les bosses tallades s’han de cremar a una zona allunyada de la massa boscosa per minimitzar el risc d’incendi.

7.- Les erugues també es poden eliminar esclafant-les per processos mecànics o bé destruir-les mitjançant tirs d’escopeta. En aquest darrer cas s’ha de disposar de llicència de caça, així com donar compliment a les Normes per les quals es fixen els períodes hàbils de caça i les vedes especials que s’estableixin per la temporada 2019/2020 a l’illa de Formentera (BOIB núm. 91, de 6 de juliol de 2019).

Per més informació poden consultar el web de Sanitat Forestal a la següent adreça electrònica: http://sanitatforestal.caib.es , o posar-se en contacte amb el servei de Sanitat Forestal mitjançant telèfon 971 17 66 66 o el correu electrònic sanitatforestal@caib.es, o bé amb l’Àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera a les oficines del carrer Mallorca, 15 (baixos) de Sant Ferran de ses Roques, telefonant al 971 32 12 10 extensió 1 o mitjançant el correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat.

13 gener de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera.eco rep el premi a la millor iniciativa de turisme sostenible

premi-turisme-sosteniblejpEl Consell de Formentera ha rebut el premi a la millor iniciativa de turisme sostenible pel projecte formentera.eco de regulació d’entrada de vehicles a l’illa. El conseller de Mobilitat, Rafael González, fou l’encarregat de recollir la distinció en la gala d’entrega de la IV Nit del Turisme, que es va celebrar ahir a la tarda a Menorca.

Segons ha explicat el conseller, “el projecte formentera.eco ha permès regular per primera vegada l'entrada i circulació de vehicles a l'illa amb un objectiu clar: preservar el territori i la tranquil·litat a l'illa de formentera, evitant moments de saturació a la xarxa viària”.

Formentera.eco és un projecte que naix arran d’una petició ciutadana i que vol aconseguir “una millor qualitat de vida per les formentereres i formenterers i que qualsevol persona que visiti Formentera trobi l'illa que espera, ja sigui el mes de maig com el mes d'agost”, segons ha detallat Rafael González.

El conseller ha assegurat que “aquest primer any de posada en marxa del projecte s’han complert els objectius establerts i s’ha aconseguit baixar el nombre de vehicles que han circulat en temporada alta a les carreteres de Formentera, mentre s’ha augmentat l’ús del transport públic i la bicicleta”. “Aquest fet sumat a rebre distincions com aquesta, ens encoratja a continuar amb aquesta línia de feina d’aquesta iniciativa pels pròxims anys”, ha explicat el responsable de Mobilitat.

Aquest és el quart any consecutiu que projectes realitzats a Formentera reben el premi a la millor iniciativa sostenible: Recuperació del camp de Formentera (2016), Save Posidonia Project (2017), Posidonia maps (2018) i formentera.eco (2019). A la cerimònia varen assistir la presidenta del Govern, Francina Armengol, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i d’altres autoritats de la Comunitat.

11 de desembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera celebra la primera reunió de la Junta Insular d'Aigües de la legislatura

foto-juntaaiguesjpEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Medi Ambient i Medi Rural, informa que aquesta tarda s'ha celebrat la primera reunió de la legislatura de la Junta Insular d'Aigües de Formentera convocada pel Govern balear.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, han presidit aquesta junta en la qual també han estat presents els consellers insulars de Medi Ambient i Medi Rural, Antonio J. Sanz i Josep Marí, respectivament; així com a representants d'entitats ecologistes i usuaris agrícoles, de regants i d'aigües urbanes.

Garau ha explicat als assistents el contingut dels documents d'inici de la revisió ordinària del Pla Hidrològic de les Illes Balears (PHIB) per al període 2021-2027. Garau ha recordat que els documents es troben actualment en exposició pública i ha instat a administracions, agents socials i ciutadania a participar-hi.

El conseller Miquel Mir ha incidit en la corresponsabilitat de les diferents administracions i que cal parlar no sol de la quantitat de dessalació que poden tenir les illes sinó també de la capacitat d'emmagatzematge que poden tenir les illes, no només Formentera, per poder abastir d'aigua durant tot l'any a la població d'aquestes illes.

Per la seva banda el conseller Antonio Sanz ha destacat la celebració d'aquesta junta per abordar també “els problemes que tenen tant l'EDAR com la bassa de reg de Formentera i trobar solucions entre ambdues administracions germanes”.


4 de desembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera augmenta un 23% la recollida selectiva de vidre aquest estiu

ecovidriovj1El Consell de Formentera a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que la recollida selectiva de vidre a l'illa aquest estiu ha augmentat un 23%, gràcies al Moviment Banderes Verdes d'Ecovidrio. Així, en l'època estival a Formentera, a través del contenidor verd, s'han recollit un total 582 tones d'envasos de vidre, que suposa un 23% més respecte al mateix període de l'any anterior. Per assolir aquestes xifres, que situen Formentera com a tercer municipi de Balears on més ha crescut el reciclatge de vidre, aquest any han participat un total de 124 establiments de Formentera, als quals se'ls van col·locar o substituir contenidors verds i es van lliurar cubs adaptats a les necessitats dels hostalers.

Segons assenyalen des d'Ecovidrio, els resultats del moviment a Formentera han permès evitar l'emissió de 337 tones de CO2 a l'illa, equivalents a retirar de la circulació 158 cotxes durant un any. Així mateix, s'ha aconseguit un estalvi energètic de 415 MWh i s'ha evitat l'extracció de 698 tones de matèries primeres. Aquest estalvi energètic ha estat destacat pel conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, que ha assegurat "que suposa més de la meitat del consum energètic de l'hospital en tot un any". El conseller s'ha mostrat "molt agraït pel reconeixement" i ha subratllat que aquestes xifres van en la línia de l'augment de la recollida selectiva a l'illa, que s'ha situat en un 33%.

El Moviment Banderes Verdes a Balears
A les Balears, aquest moviment ha aconseguit augmentar la recollida selectiva d'envasos de vidre a través del contenidor verd un 11,7% més respecte a l'any anterior. En total, a les 22 localitats costaneres de les Illes Balears que es van unir al moviment s'han recollit 11.020 tones d'envasos de vidre, la qual cosa han permès evitar l'emissió de 6.391 tones de CO2 a les illes.

30 d’octubre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera recull un 29,98% més de matèria orgànica que l’any passat

residus-orga--nicsv2El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que la recollida de matèria orgànica a l'illa durant la campanya de 2019 s'ha incrementat un 29,98% respecte a l'any passat. En total, el període que duta a terme des del 15 de maig fins al 15 d'octubre s'ha tancat amb la retirada d'un total de 704,17 tones d'aquests residus enfront de les 541, 77 tm recollides a 2018.

Aquesta campanya, que compta a la participació dels comerços i restaurants de l'illa va començar l'any 2017 amb una prova pilot a la qual es van recollir 100 tones. Aquest any, s'ha incrementat el nombre de negocis fins al 170, als quals s'ha fet recollida porta a porta de la matèria orgànica que han generat. A més, han disposat de l'assessorament d'informadors ambientals i de zelador de l'àrea de Medi Ambient, que han fet el seguiment de la campanya.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, s'ha mostrat “molt satisfet per aquestes dades” i hi ha agraït “l'aportació dels negocis en aquesta campanya de recollida de porta a porta”.

En aquest sentit, el conseller ha destacat que amb les xifres de recollida orgànica selectiva, sumades a les de recollida de residus reciclats (vidre, envasos, paper i cartó) d'aquest any, el Consell de Formentera "s'apropa més a l'objectiu marcat per la Llei 8/2019 de Residus i Sòls Contaminats, que determina que el pes del residu reciclable ha de ser el 50% del total". Ara mateix, el percentatge és del 33,78%, quatre punts més que al mateix mes que l'any passat.

Les xifres de la conselleria de Medi Ambient de recollida de residus reflecteixen que durant aquest l'any, fins al mes de setembre inclòs, s'han recollit un total de 5.617, 42 tones de residus sòlids urbans, 805,07 de paper i cartó, 561, 94 d'envasos, 836,96 de vidre i 661,88 d'orgànica. L'agost ha estat el mes amb més quantitat de residus recollits, amb 1.637 tones, seguit de juliol, amb 1.528 tones i juny amb 1.271, 76 tones. El mes amb menys residus recollits és gener, amb 363,82 tones.

21 d’octubre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 33 de 68

33

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix