• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Consell controla els nivells d’entrada i sortida d’aigua a l’Estany Pudent per evitar problemes d’insalubritat i preservar la nidificació d’aus

foto 2021 nidificacio ausEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que s’estan portant a terme diferents actuacions als darrers mesos a l’Estany Pudent per controlar els nivells d’aigua deixant un cabal mínim per garantir una recirculació de l’aigua de l’Estany Pudent i evitar problemes d’insalubritat i preservar la nidificació d’aus.

Així, tècnics del Consell de Formentera, amb el vistiplau de la direcció del Parc Natural i de la Demarcació de Costes, instal·laren sac de grava ensacada per reduir el caudal d’entrada d’aigua a l’interior de l’Estany Pudent. Aquesta actuació és una acció provisional que està funcionant de manera efectiva, ja que actualment els nivells d’aigua de l’Estany Pudent estan molt per sota dels nivells habituals, fet que permet la presència de llocs de nidificació pels aucells que freqüenten la llacuna. Cal recordar, a més, que el Consell col·labora amb el Govern en la preservació de les espècies, encara que aquesta competència és de l’administració autonòmica.

El Consell està en contacte permanent amb l’empresa que explota les salines per actuar de forma conjunta a l’hora de regular el cabal d’aigua que entra i surt. Els serveis tècnics de l’àrea de Medi Ambient són coneixedors que l’elevat nombre d’aus que cerquen llocs on nidificar, però la morfologia de l’Estany Pudent no té prou potencial tal com està ara concebut perquè puguin nidificar més parelles d’aus.

Aquesta solució temporal s’està portant a terme mentre es tramita la instal·lació de la comporta. Des del Consell s’ha iniciat el tràmit i s’ha fet l’encomana a una empresa per a la redacció del projecte bàsic per a la recuperació de les comportes amb la tipologia originària que hi havia al canal de Sa Sequi. Es tracta d’una mesura alternativa a la proposta presentada per l’empresa salinera mentre s’avalua pels tècnics, donat que l’autorització de la Comissió Balear de Medi Ambient indica que han de demanar-se les autoritzacions de les administracions competents, i per trobar-se a una zona catalogada Bé d’Interès Cultural.

Obres sense permís en un espai protegit
Cal recordar que el passat 6 de març, el Consell va aturar una obra que havia iniciat unilateralment l’empresa salinera i sense cap tipus de llicència, ni autorització de la Demarcació de Costes, ni de la Direcció General d’Espais Naturals, que consistia en la instal·lació de 3 comportes per sota de la carretera PM 820-2 amb elements metàl·lics que sobresortien per sobre de la carretera sense protecció i que, a primera vista, resultaven perillosos, especialment per a motoristes. Tampoc comptava amb cap informe d’afecció a carreteres. Per això, Demarcació de Costes, agents de medi ambient i personal del Servei d’Inspecció del Consell aturaren la instal·lació de les comportes per avaluar i sol·licitar les autoritzacions escaients i per evitar el perill a les persones que circulen per la carretera.

10 d’abril 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell se suma aquest dissabte a ‘L’Hora del Planeta’ amb l’apagat de llums de les esglésies de Sant Francesc i Sant Ferran

cartell 2021 hora planetaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, se suma a la campanya de sensibilització mediambiental “L’Hora del Planeta” contribuint amb l’apagat de les llums de les esglésies de Sant Ferran i Sant Francesc, així com el tanatori. L’apagat es realitzarà aquest dissabte 27 de març, de les 20.30 a les 21.30 hores.

Es tracta d’una campanya impulsada des de l’organització de conservació de la naturalesa WWF, la qual anima tant a particulars com les institucions a apagar l’enllumenat d’edificis simbòlics de les principals ciutats del món o de les cases de la ciutadania per expressar el compromís davant la necessitat de preservar el medi ambient i de buscar solucions al canvi climàtic. Els compromisos d’aquesta iniciativa es recullen a la pàgina web www.horadelplaneta.es.

25 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell recorda que els residus voluminosos i contaminants cal dipositar-los a la Deixalleria

foto 2021 taca oli BEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, recorda que tots aquells residus que no es poden deixar en els contenidors que es troben al carrer, com ara podes, electrodomèstics, bateries, matalassos, etc. es poden dipositar a la Deixalleria de manera gratuïta. L’horari és de dilluns a dissabte de 9.00 a 13.30 h i les tardes de dilluns a divendres de 15.30 a 17.30 h. També hi ha un servei de recollida d’electrodomèstics, mobles vells i voluminosos al telèfon 900 102656.

Aquest cap de setmana, els serveis de neteja del Consell han hagut de netejar una gran taca d’oli de motor, un residu contaminant, al costat dels contenidors del carrer s’Espalmador des Pujols. L’àrea de Medi Ambient recorda que l’abandó dels residus fora de lloc té una multa de 150 euros, en els casos lleus, i que pot arribar als 1.745.000 euros, en els casos més greus.

15 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació de les conclusions del projecte ‘Antroposi’, guanyador de la convocatòria del Save Posidonia Project

foto 2021 presentacio imedea 1El Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que ahir es va celebrar la presentació via telemàtica del projecte “Antroposi. Entre emissaris i embarcacions: com afecten les activitats humanes directes a les praderies de posidònia en l’Antropocè” elaborat per l’Imedea. Aquest projecte va ser un dels guanyadors de la primera convocatòria del Save Posidonia Project 2017, impulsada pel Consell i dotat amb un pressupost de 83.821,54 €.

La presidenta del Consell i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, va agrair la feina desenvolupada per l’Imedea, les àrees de Turisme i Medi Ambient i a tots els que han apadrinat els metres quadrats de posidònia per portar a terme aquest projecte. La presidenta va recordar que el SPP va néixer l’any 2017 “amb l’objectiu d’unir al sector empresarial i a la ciutadania en la lluita per la protecció del nostre entorn a través de la promoció turística unint Formentera amb la lluita pel medi ambient”. “A Formentera era necessari fer conscienciació tant entre els residents com els turistes per traslladar la importància de la protecció de la posidònia i del nostre entorn”. “Hem de fer un esforç molt gran de coordinació entre totes les administracions competents per dur endavant passes fermes per protegir el nostre entorn, la nostra qualitat de vida i, a la fi, la nostra economia”.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, va agrair en primer lloc la feina desenvolupada per l’equip d’investigadors de l’Imedea, “que ens ajuda a conèixer de manera científica les afeccions que pateix la nostra posidònia i ens proporciona una valuosa informació per poder actuar des de les administracions més properes en polítiques de conservació d’aquest bé natural”.

La investigadora de l’Imedea, Iris Hendricks, va ser l’encarregada de presentar les conclusions de l’estudi que es va dur a terme durant més d’un any sobre diferents parcel·les de posidònia en aigües de Formentera i que té com a objectiu avançar en el coneixement de com afecten les activitats humanes més directes, com són els emissaris i les embarcacions que fondegen i naveguen per la zona, sobre la Posidònia oceànica.

L’afecció de l’emissari sobre la Posidònia oceànica
L’estudi s’ha elaborat analitzant la posidònia més propera a l’emissari en comparació amb altra zona més allunyada (estació de control). Entre les conclusions, l’estudi determina que, durant l’any de seguiment, el creixement de posidònia prop de l’emissari és un 24% menys que a la resta de les praderes analitzades. Així, la concentració de nutrients inorgànics en l’aigua que surt del raig de l’emissari és alta. Les taxes de sedimentació de partícules de nitrogen i de carboni són també més altes prop de l’emissari que a l’estació de control (6,2 vegades més en nitrogen i 9,5 en carboni). Així, la Posidònia oceànica que creix prop de l’emissari incorpora en els seus teixits nitrogen que descarrega l’emissari; i es pot concloure que l’emissari és una font de material particular.

D’altra banda, s’ha determinat que no hi ha efecte de terbolesa, ja que la quantitat de llum disponible per a la fotosíntesi de plantes és similar en les zones properes a l’emissari i la resta.

Pel que fa a l’afecció del pas de grans embarcacions (ferris), s’ha determinat que aquest trànsit augmenta la turbulència i la sedimentació en les praderies adjacents as Freus.

112.000 euros per a la pròxima convocatòria
Per a la pròxima convocatòria del Save Posidonia Project hi ha una partida pressupostària de 112.000 euros, que es troba a la darrera fase d’adjudicació administrativa. Es varen presentar 11 projectes i el guanyador, que es troba pendent d’adjudicació, és “ImPeFora. Els impactes de contaminants emergents a la posidònia de Formentera”. “Cal destacar que des del començament del SPP ja hi ha apadrinats 252.000 metres quadrats de posidònia, amb molta praderia que pot ser apadrinada, donat que tenim a la nostra costa 76,5 milions de m2 d’aquesta planta", va assenyalar el conseller de Medi Ambient.

Per concloure la presentació, la presidenta va recordar que “aquest moment és una oportunitat i que tots hem pogut veure com es recuperava el nostre entorn en el moment en què durant el confinament no hi havia acció de l’home damunt la natura. Hem d’agafar els problemes per les arrels i deixar de tractar només les conseqüències. Estudis com aquest ens ajudaran a poder donar passes fermes endavant”.


11 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació dels resultats del projecte ‘Antroposi’, guanyador de la primera edició del Save Posidonia Project

cartell 2021 antroposiEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que el proper dimecres 10 de març a les 18.30 hores, i de manera virtual al canal de YouTube del Consell, es presentaran els resultats del projecte “Antroposi. Entre emissaris i embarcacions: com afecten les activitats humanes directes a les praderies de posidònia en l’Antropocè”, elaborat per l’Imedea. Aquest projecte va ser el guanyador de la primera convocatòria del Save Posidonia Project impulsada pel Consell i va estar dotat amb un pressupost de 83.821,54 €. L’estudi es va dur a terme durant més d’un any sobre diferents parcel·les de posidònia en aigües de Formentera i té com a objectiu avançar en el coneixement de com afecten les activitats humanes més directes, com són els emissaris i les embarcacions que fondegen i naveguen per la zona, sobre la posidònia oceànica. La investigadora de l’Imedea Iris Hendricks serà l’encarregada de presentar el projecte.

5 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 22 de 68

22

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix